Fietsen met kinderzitje: alles wat je moet weten
Het is een heerlijke bezigheid om samen met jouw kleine op pad te gaan. Maar, bij het fietsen met een kinderzitje staat de veiligheid natuurlijk voorop.
Wil jij weten hoe je veilig kunt fietsen met een kinderzitje?
In dit artikel delen we praktische tips en vertellen we je waar je rekening mee moet houden.
Fietsen met een kinderzitje? Houd hier rekening mee:
Voordat je gaat fietsen, is het goed om enkele eigenschappen van het kinderzitje goed te controleren. De volgende aspecten zijn bepalend voor de veiligheid en het comfort tijdens het fietsen:
Kwaliteit en veiligheid van het kinderzitje
Het kinderzitje moet veiligheid zijn. Je kunt dat allereerst controleren, door te kijken of het zitje voldoet aan de veiligheidsnormen. Bij kinderzitjes is dat de EN 14344 veiligheidsnorm. Is dat het geval? Dan is het zitje uitvoerig getest en veilig verklaard.
Andere eigenschappen die bijdragen aan veiligheid, zijn de gordel, voetsteuntjes en riempjes.
Een kind zit extra stevig vast met een 3- of 5-punts veiligheidsgordel. Als dat wordt gecombineerd met de voetsteunen en riempjes voor de voeten, zit jouw kleine stevig vast.
Let daarnaast op de pasvorm, die moet bij het gewicht en de lengte van jouw kleine passen. Een kind moet genoeg bewegingsruimte hebben en zelfstandig rechtop kunnen zitten.
Een tip: neem jouw kind mee als je een kinderzitje gaat kopen. Dan kun je meteen testen of de maat goed is.
Fietsen met babyzitje
Wil jij met een baby gaan fietsen? Dan kan dat pas zodra jouw kleine sterk genoeg is en zelfstandig kan zitten. Vaak is dat vanaf een maand of 9. Vanaf 9 maanden zijn de baby’s vaak namelijk in staat om de trillingen tijdens het fietsen op te vangen.
Baby’s worden vaak voorop de fiets vervoerd. Pas als ze ouder zijn en meer dan 15 kg wegen, kun je fietsen met een babyzitje achterop.
En wil je al met een baby fietsen, voordat hij/zij zelfstandig rechtop kan zitten? Dan kan je vanaf zo’n 4 maanden jouw kleine vervoeren in een bakfiets met babyschaal. Of natuurlijk in een babyschaal in de fietskar.
Het maximale draagvermogen
De fietsstoeltjes hebben een maximaal draagvermogen. Voor de veiligheid moet het gewicht van jouw kind lichter zijn dan dit maximale gewicht.
Bij een kinderzitje voor de fiets aan het stuur is het maximale gewicht vaak 15 kg. Terwijl dat achterop tot wel 35 kg kan zijn.
6 Tips voor veilig fietsen met een kinderzitje
Ga jij fietsen met een kinderzitje? Neem dan de volgende 6 tips in overweging. Ze helpen je veilig samen op pad te gaan:
1: Monteer het kinderzitje stevig
Voordat je gaat fietsen met het kinderzitje, dien je het goed te monteren. Bij een fietsstoeltje voor voorop maak je het zitje vast aan de stuurpen. Dat doe je met een speciale klem, die je stevig aandraait.
In de klem klik je het kinderzitje voor de fiets aan het stuur vast. De exacte manier van monteren kan per merk verschillen.
Een fietsstoeltje voor achterop wordt op een andere manier gemonteerd. Hierbij is het heel belangrijk dat je het fietsstoeltje op de goede plek positioneert. Het kinderzitje moet namelijk niet te ver naar voren én niet te ver naar achteren worden geplaatst.
Bij een montage te ver naar voren heeft jouw kleine te weinig bewegingsruimte. En indien je het zitje te ver naar achter plaatst, is er kantelgevaar.
Lees goed de instructies in de montage handleiding. Als je twijfelt, kun je de plaatsing altijd bij een fietsenmaker of fietsenwinkel laten controleren.
2: Zorg ervoor dat de spaken afgeschermd zijn
Een groot risico tijdens het fietsen met een kinderzitje achterop, zijn de spaken. Het komt helaas nog te vaak voor dat de beentjes van kinderen tijdens het fietsen in de spaken komen. Met een gebroken beentje of ander letsel tot gevolg. Een risico dat je niet wilt onderschatten dus.
Scherm de spaken daarom af met spaakbeschermers. Dat zijn stevige kunststof platen tussen het kinderzitje en jouw spaken.
Ze zijn vergelijkbaar met de jasbeschermers. Maar jasbeschermers zijn vaak dunner en een stuk minder stevig. Jasbeschermers bieden onvoldoende bescherming.
Plaats daarom de spaakbescherming. Wat ook kan helpen, zijn riempjes voor de voeten en benen. Daarmee zet je de voeten van jouw kind goed vast. Op die manier kun je ook voorkomen dat ze tussen de spaken komen.
3: Zadelveerbeschermers voor de vingers
Een ander gevaar tijdens het fietsen met een kinderzitje achterop, is dat vingertjes in de zadelveren komen. Hiervoor zijn er speciale zadelveerbeschermers verkrijgbaar. Die voorkomen dat de vingers klem komen te zitten.
4: Eigen comfort: ga op pad met een fijn type fiets
De ene fiets is beter ingesteld op fietsen met een kinderzitje, dan het ander. Erg geschikt is voor vrouwen de moederfiets en voor mannen de papafiets. Dit zijn fietsen met extra ruimte tussen het zadel en het stuur.
Hierdoor is er meer ruimte voor een kinderzitje voorop. De fietsen hebben daarnaast een lage instap en bieden meer stabiliteit.
Naast de moeder- en papafiets zijn er nog meer geschikte fietsen. Kijk maar eens naar de damesfiets met een kinderzitje. Of de sportieve fiets met een kinderzitje. Zo zie je dat er veel fietsen met het kinderzitje gecombineerd kunnen worden.
Ook een elektrische fiets met kinderzitje is aan te raden. Daarmee vang je meteen het extra gewicht van jouw kleine op. De elektrische ondersteuning maakt het fietsen met een kinderzitje eenvoudiger.
5: Let ook op het draagvermogen van jouw stuur of bagagedrager
Dat jouw kind niet te zwaar moet zijn voor het fietsstoeltje, is één ding. Maar het is net zo belangrijk om op het draagvermogen van jouw stuur of bagagedrager te letten.
Ook jouw fiets moet het kinderzitje immers kunnen houden. Het draagvermogen van jouw stuur of bagagedrager vind je in de handleiding van de fiets.
6: Veilig op- en afstappen tijdens het fietsen met een kinderzitje
Tijdens het fietsen met een babyzitje of kinderzitje komt het meerdere keren voor dat je op- en af moet stappen. Let hierbij altijd op waar je dit doet.
Doe het op een veilige plek in het verkeer en niet bij een helling. Als jij afstapt en jouw kind zit nog achterop, dan kan de fiets namelijk kantelen.
Laat jouw kind daarnaast niet in het zitje zitten, zodra de fiets op het standaard staat. Ook niet als je een dubbel standaard hebt.
Alternatieven voor fietsen met een kinderzitje
Twijfel je of fietsen met een kinderzitje iets voor jou is? Dan kun je je ook in de alternatieven verdiepen. Die zijn er namelijk genoeg.
Een eerste alternatief voor het vervoeren van kinderen, is de bakfiets. Bij de bakfiets neemt jouw kind of nemen jouw kinderen, plaats in de bak. Dit is een praktische manier om meerdere kinderen te vervoeren.
Je kunt zelfs jouw baby in de bakfiets vervoeren, met behulp van een babyschaal.
Extra comfortabel is een elektrische bakfiets. Daarmee kost het je amper moeite om je samen met jouw kleine te verplaatsen.
Vergelijkbaar met de bakfiets, is fietsen met een fietskar. De fietskar monteer je achter jouw fiets. Voor kinderen is het een comfortabele en gezellige manier om vervoerd te worden. De fietskarren zijn er voor één kind maar ook voor meerdere kinderen.
De bakfiets en fietskar zijn goede alternatieven voor het fietsen met een kinderzitje. Een extra voordeel is dat de kids eventueel ook droog kunnen zitten. De bakfiets kan vaak gecombineerd worden met een huif. En de fietskar is op zichzelf vaak al waterdicht.
Wel nemen de bakfiets en fietskar allebei meer ruimte in dan een fiets met kinderzitje. En zijn ze wat duurder. Als je genoeg ruimte hebt om ze te stallen en er genoeg budget voor over hebt, zijn het geschikte opties.
Veelgestelde vragen
Dat hangt af van de leeftijd en het gewicht van jouw kind. Ga je met jouw baby op pad? Dan is fietsen met een kinderzitje voorop geschikt. Tot maximaal 15 kg kan een kind voorop mee worden genomen. Daarna is een achterzitje aan te raden.
Nee, dat is niet veilig. De draagzak biedt jouw baby geen bescherming. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren bij een valpartij of ongeval. Jouw baby kan klem komen te zitten of letsel oplopen.
0 reacties