Fietszadel voor dames kopen? De top 5 beste vrouwenzadels

Laatst bijgewerkt door Kaz op maart 8, 2023

Zadelpijn bij vrouwen is vaak verbonden met de zitbotjes of het stuitje. Deze worden niet goed ondersteund op veel gewone zadels. Daarom kan een fietszadel voor vrouwen een geweldige uitkomst zijn.

Op zoek naar een fietszadel voor dames waarop je pijnloos kunt fietsen? Dan kun je hier meer over onze favoriete vrouwenzadels lezen. Voor je het weet, stap je weer plezierig op de fiets!

Wat is het beste fietszadel voor dames?

1. Beste vrouwenzadel voor de stadsfiets – Contec City/Tour

Op een stadsfiets zit je relatief rechtop. Daardoor kan zadelpijn ontstaan bij de zitbotjes en het stuitje. Dit fietszadel volgt de anatomische lijnen van het vrouwelijk lichaam.

De Contec City/Tour is namelijk een dames fietszadel met gleuf. Dit zorgt ervoor dat je comfortabel op je zadel zit. Ook is het zadel zacht en verend op de contactpunten met het lichaam.

De Contec City/Tour is iets breder dan gemiddeld. Dit zorgt voor extra steun tijdens het fietsen. Het zadel is compleet waterdicht.

Ook heeft het materiaal een dubbele dichtheid. Dit betekent dat het van stevig materiaal is gemaakt. Toch voelt het zadel zacht aan.

👍 Voordelen:

  • Dames fietszadel met gleuf
  • Waterdicht
  • Dubbele dichtheid




2. Beste vrouwenzadel racefiets – Selle Italia Donna Gel Flow

De voorovergebogen houding op een racefiets kan ook tot zadelpijn leiden. Ook het snellere trappen kan hieraan bijdragen. Dit vrouwenzadel van Selle Italia zorgt ervoor dat je ook op de racefiets comfortabel kunt zitten.

Het zadel is zo ontworpen dat het lichamelijke vet goed verdeeld wordt. De zitbotten worden daardoor niet overbelast.

Door het SuperFlow kanaal ga je direct in een goede houding op de fiets zitten. Rugpijn kan hiermee voorkomen worden.

De Selle Italia heeft bovendien een dunne gellaag voor zitgemak. Toch is het zadel relatief stevig en hard voor de beste prestaties op de racefiets.

👍 Voordelen:

  • Makkelijk om goede zithouding aan te nemen
  • Dunne gellaag
  • Goede verdeling van vetkussens




3. Beste dameszadel mountainbike – Acropaq Medisch Fietszadel MTB

Op een mountainbike kun je verwachten meer trillingen op te vangen met je lichaam. Een comfortabel zadel is daarom ontzettend belangrijk. Een medisch fietszadel zorgt ervoor dat de rug en de spieren worden ontlast.

Juist op hobbelige wegen kan dit lichamelijke klachten voorkomen. De uitsparing zorgt er bovendien voor een vermindering van druk op de intieme zone. Daarnaast leidt het tot extra luchtcirculatie.

Dit model van Acropaq is unisex. De medische ondersteuning is echter zeer geschikt voor de vrouwelijke anatomie.

Ook bij brede heupen kun je rekenen op genoeg steun van de botten. De demping zorgt voor een geweldige ervaring op de mountainbike.

👍 Voordelen:

  • Medisch fietszadel
  • Schokdemping
  • Extra luchtcirculatie




4. Beste dameszadel tegen zadelpijn – ISM Cruise

De ISM Cruise ziet er in eerste instantie een beetje ongebruikelijk uit. De vorm en dikte van dit zadel hebben echter een reden. Het is specifiek ontworpen om zadelpijn tegen te gaan.

Vooral dames die iets zwaarder zijn kunnen hier ontzettend van profiteren. Bij overgewicht worden de botten en spieren namelijk meer belast. Dit dameszadel voorkomt lichamelijke klachten tijdens het fietsen.

De ISM Cruise is extra breed. Hierdoor kan het meer steun bieden aan de botten en spieren. Ook wordt het zadel gekenmerkt door het comfortabele gevoel. Het korte zadel zorgt er namelijk voor dat er geen druk staat op het kruis.

👍 Voordelen:

  • Geschikt voor vrouwen met overgewicht
  • Extra breed
  • Geen druk op de intieme zone




5. Beste gel fietszadel dames – Wittkop Medicus 2.0

Een gel fietszadel kan veel extra comfort opleveren. Dit medische zadel van Wittkop is precies daarvoor ontworpen. Zowel voor een e-bike als een stadsfiets is dit een geweldige keuze.

De demping van de gel laat je over hobbelwegen rijden zonder klachten. Omdat het de rug ontlast, zul je minder snel ongemakken voelen.

De gleuf in het zadel voorkomt dat er veel druk op de intieme zone is. De puntige voorkant van het zadel zorgt voor extra contactpunten. Hierdoor heb je goede controle over je zitpositie. Dit verbetert de gewichtsverdeling.

👍 Voordelen:

  • Medisch fietszadel
  • Gel zorgt voor demping
  • Geen druk op de intieme zone




Waarom een dames fietszadel?

In sommige gevallen zijn producten specifiek voor vrouwen een marketing trucje. Bij fietszadels is dit niet het geval. Er zijn wel degelijk grote verschillen tussen een heren- en een dameszadel.

Dit betekent echter niet dat een fietszadel voor dames perfect bij elke vrouw past. Hier leggen we je kort uit wat de specificaties van een fietszadel voor dames zijn.

Dames fietszadel vs heren fietszadel

Fietszadels zijn ontworpen om de anatomie van het lichaam te volgen. Over het algemeen hebben mannen smallere heupen dan vrouwen. Een fietszadel voor heren zal daarom smaller en langer zijn.

Een zadel voor vrouwen is daarentegen breed en kort. Voor zowel mannen en vrouwen is het belangrijk dat het kruis genoeg bloedtoevoer krijgt. Zo niet, dan vindt er ongemak plaats op de fiets.

Er zijn uiteraard uitzonderingen op deze regel. Sommige vrouwen zullen zonder klachten op een fietszadel voor heren kunnen zitten.

Vooral voor het afleggen van korte afstanden hoeft dit geen fysiek ongemak op te leveren. Wees je toch bewust van de fysieke ongemakken die het mogelijk op lange termijn kan brengen.

De beste manier om een goed dameszadel te herkennen, is de vulling. Een vrouwvriendelijk zadel zal een comfortabele vulling hebben.

De achterkant zal dan ook hoger zijn dan de voorkant. Een gleuf kan er bovendien voor zorgen dat de druk op de intieme zone verminderd wordt.

Dames fietszadel vs unisex fietszadel

Een fietszadel voor dames zal niet klakkeloos bij elk vrouwelijk lichaam passen. Een beter alternatief voor een mannenzadel is in dat geval een unisex model.

Ook deze hebben vaak een gleuf of kanaal in het midden voor vermindering van druk. Qua breedte en lengte zullen ze tussen een mannen- en vrouwenzadel in zitten.

Voor veel vrouwen is een unisex zadel al een enorme uitkomst. Deze zijn bovendien in grotere hoeveelheden verkrijgbaar. Unisex zadels zullen daardoor ook een goedkopere optie zijn.

Toch raden we je aan onderzoek te doen naar een dames fietszadel. Veel vrouwen zijn zich namelijk niet eens bewust van hun lichamelijke ongemak op de fiets. Zij ontnemen zichzelf dus onwetend de kans op een veel comfortabeler zadel.

Zo vind jij het beste fietszadel voor dames

Bepaal wat jouw anatomie nodig heeft

Het kan lastig zijn om precies te weten wat bij jouw lichaam past. Een goede manier is om vast te leggen welke klachten je nu hebt. Over het algemeen gelden de volgende regels:

  • Pijn in de zitbotjes is het gevolg van een te smal zadel;
  • Pijn in de intieme zone is het gevolg van een te kleine gleuf in het zadel;
  • Het schuren van de dijbenen is het gevolg van een te breed zadel aan de voorkant;

Vervolgens kun je gericht gaan zoeken naar een dameszadel die de klachten kan verhelpen. Ook bij fietszadels voor vrouwen is er namelijk veel diversiteit. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld grotere schaamlippen dan anderen.

Hierdoor staat er tijdens het fietsen meer druk op de intieme zone. In dit geval is een dames fietszadel met een grotere gleuf een aanrader.

Bij veel zadelpijn kan een medisch zadel voor dames een oplossing bieden. Dit zijn fietszadels tegen zadelpijn, en voorkomen daarnaast ook rugklachten. Door de ontlasting van de spieren en botten zit je veel beter op je fiets.

Meet je zitbotjes

Je zitbotjes zijn het contactpunt tussen je lichaam en het zadel. Deze zeggen dus veel over het soort dameszadel dat je nodig hebt. Vrouwen hebben bredere heupen en een grotere afstand tussen hun zitbotjes.

Dit betekent niet dat het allerbreedste zadel de beste keuze is. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je dijen tegen het zadel gaan schuren.

Het meten van je zitbotjes is gelukkig ontzettend simpel. Leg een stuk karton neer op een harde ondergrond, en ga hierop zitten. Beweeg al zittend je knieën naar boven.

Hierdoor kopieer je je fietshouding. Gebruik vervolgens krijt op het karton om de diepte makkelijker te kunnen bepalen.

Je zult 2 deukjes tegenkomen. Dit zijn je zitbotjes. Meet de afstand tussen deze twee (vanaf het midden van de deuken). Voeg hier 3 cm aan toe, en je hebt de perfecte breedte voor je zadel. 

Je fiets en fietsgebruik

Op een racefiets zit je anders dan op een stadsfiets. Houd dit in gedachten bij het kiezen van het juiste zadel. Een voorovergebogen houding op de fiets (zoals op de racefiets) zet druk op de vetkussens.

Hierdoor kan je intieme zone geïrriteerd raken. Een grotere gleuf kan dit voorkomen. Dit zie je vooral terug bij zadels voor sportievelingen. Op de website van de ANWB wordt een grote gleuf of kanaal ook aangeraden.

Bij een stadsfiets zit je juist rechtop. Hierdoor belast je je zitbotjes en je stuitje. Extra vulling op de juiste plekken kan ongemakken voorkomen. Ook een lekker breed zadel kan zadelpijn tegengaan.

Zadelvulling

Een zachte vulling is zeer welkom op de juiste plekken. Een te zacht zadel kan echter veel problemen opleveren. Zadelpijn en schurende dijen zijn hier voorbeelden van.

Het is belangrijk om een evenwichtig zadel te gebruiken die alleen demping biedt waar het nodig is. Een gelzadel is een goed voorbeeld van een comfortabele vulling die stevig genoeg is.

Budget

Een fietszadel voor dames kan helaas een hoger prijskaartje hebben dan een unisex model. Zie het echter als investering voor je gezondheid. Vooral als je vaak op de fiets stapt, kan een goed passend zadel alle verschil maken.

Bij een stadsfiets geldt dat gelzadels aan de duurdere kant zijn. Deze kunnen trillingen absorberen, waardoor je je botten en spieren minder belast. Bij een racefiets is gewicht ontzettend belangrijk. Hoe lichter je dameszadel, hoe duurder.

Waar een vrouwenzadel kopen?

Het beste aanbod dameszadels vind je bij de onderstaande winkels:







Misschien ook interessant:

Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *