Wat is de beste fietshelm voor dames?

Laatst bijgewerkt door Joni op februari 8, 2024

Een goed passende helm met up-to-date technologie is een essentieel item als het gaat om het maximaliseren van je veiligheid tijdens fietstochten.

Een fietshelm moet een ademende bescherming bieden die licht van gewicht is en goed op je hoofd past.

Het is echter niet altijd gemakkelijk om helmen te vinden die goed passen als je online winkelt.

Daarom hebben we alleen helmen gekozen die goed op kleinere hoofden passen en die een lager profiel hebben voor aerodynamische doeleinden.

Deze fietshelmen voor dames zijn ideaal voor verschillende rijstijlen, waaronder mountainbiken, racefietsen en woon-werkverkeer.

Beste dames fietshelmen uit de test

 1. Beste racefiets helm dames – Uvex City I-Vo MIPS
 2. Meest elegante fietshelm dames – ABUS Hyban 2.0
 3. Meest hippe fietshelm dames – Nutcase Street MIPS
 4. Beste MTB helm voor dames – Giro Verce MIPS
 5. Dames fietshelm voor stadsfiets – Alpina Haga LED

1. Beste racefiets helm dames – Uvex City I-Vo MIPS

Uvex City I-Vo Mips Fietshelm

Als we kijken naar de racefiets helm die het beste uit de test naar voren komt, wint de Uvex City I-Vo MIPS elke keer.

Zowel de Duitse Algemene Duitse Automobiel Club (ADAC) als onze eigen ANWB heeft dit model als beste verkozen.

Deze racefiets helm is de perfecte keuze als je op zoek bent naar stijl, comfort en bescherming. Met zijn elegante, matte design is de Uvex City I-Vo fietshelm een fraai ogende beschermingsuitrusting voor vrouwen.

Bij Uvex wordt begrepen dat de pasvorm van een helm cruciaal is voor optimale bescherming.

Het hebben van dezelfde hoofdomtrek garandeert niet noodzakelijkerwijs dat een helm maximale veiligheid en comfort kan bieden.

Het geavanceerde IAS fit-systeem biedt de perfecte aanpassing, in elke richting, om bij elke individuele hoofdvorm te passen.

Uvex Fast Adapting System zorgt verder voor een perfecte pasvorm met zachte voering die gemakkelijk en continu kan worden aangepast aan uw exacte hoofdvorm.

De helm blijft in alle situaties goed op het hoofd zitten en de riemen zitten altijd in de beste positie.

👍 Voordelen:

 • Lichtgewicht
 • MIPS-technologie
 • IAS fit-systeem
 • Reflectoren voor zichtbaarheid

👎 Nadelen:

 • Aan de prijzige kant
2. Meest elegante fietshelm dames – ABUS Hyban 2.0

ABUS Hyban 2.0 Fietshelm

De Abus Hyban is een stevige helm gericht op stadsrijders die gekleed zijn in gewone straat- of in werkkleding.

Met een gewicht van 380 gram is het gemaakt volgens zeer veeleisende normen. Dit is verrassend comfortabel voor woon-werkverkeer op korte tot middellange afstand.

Deze helm van ABUS is verkrijgbaar in 6 subtiele en aantrekkelijke kleuren en biedt een degelijk platform voor camera’s en verlichting.

De detaillering van deze helm is uitstekend. De verlichting op de achterkant zorgt voor betere zichtbaarheid.

Deze heeft ook de mogelijkheid om te flitsen, zodat je van 80 meter afstand al de aandacht kan trekken van aankomend verkeer.

Aan de voorkant zorgt de afneembare zonneklep voor betere bescherming tegen licht, stof, wind en regen.

De 18 grote ventilatieopeningen laten verrassende hoeveelheden verkoelende luchtstroom binnen, terwijl de warmte die jij zelf genereert, wordt afgevoerd.

Het comfort is indrukwekkend, en de ventilatieopeningen zorgen voor een constante verkoelende bries. Windgeruis is ook minimaal, dus het belemmert het gesprek tijdens sociale uitjes niet.

👍 Voordelen:

 • Elegant model is beschikbaar in 6 kleuren
 • 18 grote ventilatieopeningen
 • Reflectoren voor zichtbaarheid

👎 Nadelen:

 • Geen MIPS-technologie
3. Meest hippe fietshelm dames – Nutcase Street MIPS

Nutcase Street Leather Bound Dames Fietshelm

De Nutcase Street helm voor fietsen en skateboarden is verkrijgbaar in 32 verschillende ontwerpen. Van retro tot roze – voor iedereen zit er wat tussen.

Met funky ontwerpen, een geweldig pasvormsysteem en MIPS-technologie, is de Nutcase Street een leuke en veilige helm voor tieners en vrouwen op hun fiets of skateboard.

Hoewel ze een beetje zwaarder zijn dan andere helmen, maakt de stijl veel goed!

Door de extra ventilatieopeningen aan de voorkant op de Nutcase Street lijkt het meer op een sportieve helm. De ventilatieopeningen zorgen in de herfst- en wintermaanden voor een koele bries, wat betekent dat je deze kunt combineren met een fietshelm hoedje om warm te blijven.

Bij Nutcase weten ze maar al te goed dat elk hoofd anders is. Daarom hebben ze een verwijderbaar draaiwielsysteem om je te helpen de perfecte pasvorm te bereiken, want hoe beter je helm op je hoofd past, hoe veiliger je hersenen zijn.

Het enige wat je hoeft te doen, is met de klok mee te draaien om de helm vast te zetten en tegen de klok in om hem los te maken.

Bovendien is de kop van de draaiknop verwijderbaar, zodat je hem eruit kunt halen en er weer in kunt doen wanneer je maar wilt.

👍 Voordelen:

 • Hippe fietshelm met keuze uit meer dan 32 ontwerpen
 • MIPS-technologie
 • Pasvorm aan te passen

👎 Nadelen:

 • Aan de zware kant
4. Beste MTB helm voor dames – Giro Verce MIPS

Giro Verce Mips Fietshelm Dames

De Giro Verce is een one size fits all helm. De helm dekt de maten small tot large, dus tenzij je een XS of XL maat hoofd hebt, zal hij zeker passen.

Om ervoor te zorgen dat het zo veel mogelijk fietsers past, heeft Giro het Roc Loc Sport systeem gebruikt, zodat je een goede en comfortabele pasvorm krijgt.

Het is ook geïntegreerd met MIPS om ervoor te zorgen dat het veiligheidssysteem ook op je hoofd past.

Als je hem oppakt, valt meteen op hoe licht hij is. En als het eenmaal op je hoofd zit, merk je amper dat het er is!

De vulling is minimaal, maar het is nog steeds super comfortabel. De pads zelf zijn behoorlijk absorberend en indien nodig wasbaar.

De Giro Verce heeft ook een uitgebreide dekking. Door meer materiaal rond de achterkant van het hoofd te hebben, wordt de achterkant van je hoofd beter beschermd bij een aanrijding of val.

Hierdoor is deze helm zeer geschikt als MTB helm voor vrouwen.

👍 Voordelen:

 • MIPS-bescherming
 • Roc Loc Sport systeem
 • Comfortabel

👎 Nadelen:

 • Niet gepast voor zeer smalle of zeer brede hoofden
5. Dames fietshelm voor stadsfiets – Alpina Haga LED

Alpina Sports Fietshelm Haga LED racefiets

In de stad kom je veel verkeer tegen, waardoor zichtbaarheid zeer belangrijk is. Discreet aangebrachte leds zorgen ervoor dat je met de Alpina Haga LED helm van grote afstand al te spotten bent.

Of het nou gaat met knipperende, oscillerende of continu brandende lichten, hoe eerder je wordt gezien, hoe kleiner de kans dat je wordt geraakt. En als hoogste deel van een fietser is het hoofd de perfecte plek voor een extra veiligheidsvoorziening.

Ook bij de test van de ANWB is de Alpina Haga LED goed uit de verf gekomen.

De Alpina Haga LED Helm biedt bescherming bij een aanrijding dankzij Hi-EPS (een alternatief voor MIPS), een perfecte pasvorm en de inmold constructie.

Het Run System Ergo Flex is het lichtste en meest comfortabele passysteem van Alpina. De gewatteerde helm rust gelijkmatig tegen het hoofd en verhoogt zo de bescherming.

Het Ergo Flex Run-systeem kan via een raster worden aangepast – persoonlijker, soepeler of comfortabeler kan een helm niet worden aangepast.

👍 Voordelen:

 • Hi-EPS bescherming
 • Ergo Flex Run-systeem
 • Zeer goede verlichting

👎 Nadelen:

 • De batterij van de ledverlichting is niet vervangbaar
Waar op letten bij een dames fietshelm?

Voor welk soort gebruik

Racefiets, woon-werkverkeer en dames mountainbike-helmen kunnen allemaal voor verschillende soorten fietsen werken, maar sommige speciale ontwerptechnieken onderscheiden zich van elkaar.

Racefietshelmen zijn lichtgewicht en aerodynamisch om de efficiëntie te maximaliseren. Dit betekent een lager profiel en grotere ventilatieopeningen.

Een MTB helm is daarentegen weer ontworpen om meer dekking rond het achterhoofd te hebben voor een val in meerdere richtingen.

Ook heeft deze een groter vizier en kleinere ventilatieopeningen om te voorkomen dat er vuil doorheen dringt.

Helmen voor het dagelijks gebruik en voor woon-werkverkeer zien er vaak meer casual uit, kunnen een minder technische stijl hebben en zijn verkrijgbaar in een grotere verscheidenheid aan ontwerpen en stijlen. Een helm voor e-bike past ook in deze categorie.

MIPS of niet?

MIPS systeem fietshelm

MIPS (Multi-Directional Impact Protection System) is een dunne laag materiaal dat is ingebouwd in de binnenkant van een helm, vaak een “slipvoering” genoemd.

Deze is op strategische punten verankerd aan de schaal van de helm, maar kan nog steeds zelfstandig bewegen.

Hierdoor kan de helm onafhankelijk van je hoofd draaien, wat helpt bij het absorberen van energie tijdens impact. Dit betekent dat er minder kracht wordt overgebracht op je schedel en hersenen.

MIPS kan hierdoor hersenletsel voorkomen, en is daardoor ontzettend belangrijk voor de veiligheid van je helm. Een helm die deze technologie gebruikt, heeft meestal het MIPS-acroniem in de modelnaam of de beschrijving.

Alle moderne fietshelmen helpen de schedel te beschermen tegen directe, high-impact verwondingen. Maar ze zijn veel minder effectief tegen hersenschudding – vooral in het geval van indirecte impact.

Dit komt vaak voor bij het vallen van een fiets. Dergelijke ongelukken, zelfs als ze relatief klein zijn, kunnen schadelijke rotatiekrachten op de hersenen uitoefenen, waardoor het weefsel gaat bewegen en uitrekken.

Om deze effecten te compenseren, heeft een team van Zweedse wetenschappers MIPS ontwikkeld. Het is een dun web van geel plastic dat aan sommige helminterieurs is bevestigd en is ontworpen om te bewegen en te buigen bij een botsing. Het idee is dat je helm draait, maar je hersenen niet.

Pasvorm

De pasvorm is het grootste verschil tussen een fietshelm voor heren en voor dames.

Hoewel de meeste fietshelmen tegenwoordig unisex zijn, is het belangrijk dat je de helm precies aan kunt passen aan je eigen maat.

We raden je ten zeerste aan om de maatinstructies van de fabrikant te controleren om er zeker van te zijn dat de helm past voordat je een aankoop doet.

Een helm moet goed passen zonder drukpunten en op zijn plaats blijven als je je hoofd op en neer of heen en weer schudt.

Helmen zijn ontworpen om te beschermen tegen vallen vanuit verschillende hoeken. Een juiste pasvorm zorgt er niet alleen voor dat de helm bij een val op je hoofd blijft zitten, maar ook dat de positionering correct is voor maximale bescherming.

Veel helmen hebben verschillende maatopties en sommige hebben verstelbare wijzerplaten om de helm nauwkeuriger los of vast te zetten.

De pasvorm is ook de reden dat het aangeraden wordt om te investeren in een fietshelm, in plaats van een goedkoop model bij een supermarkt als Lidl te halen.

Deze kunnen over het algemeen niet goed aansluiten met je schedel, en bieden daarom niet genoeg bescherming.

Comfort

Bij fietshelmen zijn comfort en veiligheid met elkaar verbonden.

Het kan zijn dat je een oncomfortabele helm zo afstelt dat deze niet langer effectief is – bijvoorbeeld door de rand omhoog te duwen totdat deze te ver boven je voorhoofd komt. Komt de rand daadwerkelijk zo ver, dan ben je niet goed beschermd.

Voor racen en ritten van lange afstand kun je lichtere en meer gestroomlijnde helmen overwegen. Voor fietsen in warm weer is extra ventilatie belangrijk voor comfort.

Zichtbaarheid

Fietshelm verlichting

Experts geven aan dat fietshelmen in felle kleuren het veiligst zijn, ondanks de vele beschikbare grijze en zwarte helmen.

Voor fietstochten in het donker is verlichting bovendien belangrijk voor de veiligheid. Dit geldt niet alleen voor fietsers in de stad, maar ook op afgelegen gebieden.

Bij welke winkel kopen?

We raden aan om een fietshelm voor dames altijd bij een gerenommeerde aanbieder te kopen. De winkels hieronder beschikken over een groot, veelzijdig en betrouwbaar aanbod:


Misschien ook interessant:


Categorieën: Accessoires

Joni

Joni's passie en expertise ligt bij alles wat met fietsen te maken heeft. Maar het liefst houdt ze zich bezig met stadsfietsen en fietsaccessoires. Met een scherp oog voor zowel stijl als functionaliteit, biedt Joni waardevolle inzichten en praktisch advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *