Beste MTB helm kopen? Bekijk de TOP 4 uit de test (2024)

Laatst bijgewerkt door Simon op januari 1, 2024

Veiligheid gaat voor alles, zeker bij risicovolle sporten als mountainbiken.

Tijdens een mountainbike trip kom je op verschillende parcours terecht, maar meestal zijn het zeer avontuurlijke routes.

Heuvels, bergen en rotsen zijn vast en zeker een fantastische plaats om te gaan oefenen, maar het zijn ook net die locaties waar je gemakkelijk zou kunnen vallen.

Elleboog en knie-bescherming kunnen nuttige hulpmiddelen zijn, maar een goede mountainbike helm is noodzakelijk.

beste-mtb-helm

Om er zeker van te zijn dat jij veilig kan gaan rijden, zijn wij op zoek gegaan naar de beste mtb helm.

In dit artikel zal ik je vertellen welke helmen als beste naar voren zijn gekomen.

Het is uiteraard aan jou om te kiezen, maar lees zeker tot het einde want daar zal ik jullie zeggen welke het allerbest is!

De beste MTB helm

Natuurlijk zou het voor jou optimaal zijn om eerst, voor elke helm die je overweegt te kopen, een mtb helm test uit te voeren.

Dat is jammer genoeg niet zo eenvoudig.

Gelukkig zijn wij voor jou op zoek gegaan naar de beste mountainbike helmen.

Tijdens onze zoektocht, waren er twee cruciale zaken: veiligheid en prijs-kwaliteit.

1. BBB Cycling Condor Fietshelm Racefiets en MTB

bbb-cycling-condor
Bekijk meer foto’s, informatie en prijs

Als eerste mtb fietshelm heb ik gekozen voor deze vrij universele Cycling Condor helm van het merk BBB.

De helm is voorzien van voldoende openingen, om ervoor te zorgen dat ook je hoofdhuid kan ademen.

Deze luchtgaten zorgen ervoor dat je minder snel gaat zweten. Een veelvoorkomend probleem tijdens de warmere zomerdagen is dat er ook insecten in je fietshelm kunnen kruipen. Omdat dit niet zo aangenaam is, heeft BBB insectengaas gemonteerd in de openingen.

Als je gaat mountainbiken, dan kan het soms wel handig zijn om een vizier te gebruiken. Deze helm beschikt over een verwijderbaar vizier, dat je makkelijk kan monteren en demonteren.

Deze helm voelt zeer comfortabel aan, daardoor ondervindt je geen hinder bij langdurig gebruik.

Bovendien kan je deze mountainbike helm bestellen in twee verschillende maten: medium of large. Dat zorgt ervoor dat hij goed op je hoofd past, wat zorgt voor een optimale bescherming.

Deze helm is geschikt voor volwassenen en tieners. Aangezien er geen kleine maat bestaat, is deze mountainbike helm niet geschikt voor kinderen of mensen met een kleine hoofdomtrek.
2. Uvex I-Vo MTB Sporthelm Unisex

uvex-mtb-helm
Bekijk meer foto’s, informatie en prijs

De tweede helm uit de beste mtb helm test is de Uvex i-vo helm geworden. Deze helm is door zijn neutrale uitzicht te gebruiken door zowel mannen als vrouwen.

Uvex is een merk dat al langer bekend is binnen de sportveiligheidsindustrie. Over het algemeen maken ze goede producten, die voldoen aan hoge kwaliteitseisen.

Ook deze mountainbike helm biedt een uitstekende bescherming, zowel tijdens rustige rally’s door de stad, als tijdens ritten door een hobbelig landschap.

Deze mtb helm beschikt over een speciaal ontwikkeld systeem, waarmee je ervoor kan zorgen dat de helm perfect aansluit op je hoofd. Door simpelweg aan het wieltje te draaien, vergroot of verklein je de pasvorm van de mtb helm.

Ook op het gebied van comfort en gebruiksvriendelijkheid scoort deze helm goed. Dankzij een zeer simpel, maar geniaal systeem, is het makkelijker dan ooit om de kinband perfect te laten aansluiten.

Daarnaast weegt de helm niet te veel waardoor hij niet zwaar is op jouw hoofd. Daarnaast is ook deze helm voorzien van voldoende luchtgaten, om het zweten tegen te gaan.

In tegenstelling tot de Cycling Condor mtb helm, die we eerst hebben besproken, is deze net iets duurder. Toch is hij dat extra geld meer dan waard, want een comfortabele fietshelm is goud waard.
3. BBB Cycling Fietshelm Kite Race en MTB

bbb-kite-race-helm
Bekijk meer foto’s, informatie en prijs

Aangezien BBB een merk is dat producten levert met een goede prijs-kwaliteit verhouding, heb ik nog een fietshelm uit hun assortiment geselecteerd als beste mtb helm.

In tegenstelling tot de eerste is dit model speciaal gemaakt om jouw veiligheid te verbeteren tijdens het off-road trainen. De helm is qua ontwerp helemaal anders, waardoor hij ook de gevoelige delen achteraan je hoofd beter kan beschermen.

Dankzij de 14 ventilatiegaten met insectenrasters is dit de ideale helm voor in de zomer. Het systeem waarmee je de grote van de helm kan aanpassen, is zo gemaakt dat je slechts één hand nodig hebt om de mtb helm te verstellen.

Op die manier kan je perfect de controle over je stuur behouden, terwijl je je helm net dat tikkeltje groter of kleiner kan maken.

Deze mtb helm is beschikbaar in drie maten, waardoor hij eigenlijk iedereen zou moeten passen.

Het verwijderbare vizier is ideaal voor mensen die liever geen MTB zonnebril dragen tijdens het mountainbiken.
4. Lazer Helm Roller MIPS MTB

lazer-mits-mtb
Bekijk meer foto’s, informatie en prijs

Tot slot heb ik nog een mountainbike helm van het merk lazer geselecteerd.

Lazer is net iets duurder dan de andere merken, maar je krijgt er dan ook een hippe, kwalitatieve helm voor in de plaats. Qua uiterlijk ziet deze mtb helm er heel leuk en futuristisch uit.

Dankzij zijn in-mold constructiewijze is de helm zeer stevig, maar weegt hij niet te zwaar. Met maar liefst 28 luchtopeningen wordt het onder de helm niet snel te heet, zelfs niet op de warmste dagen van het jaar.

Ook deze helm is van het type unisex, waardoor hij zowel door mannen als vrouwen kan worden gedragen.

Om de veiligheid zo veel mogelijk te optimaliseren, werd er aan de achterkant van deze helm een grote schaal geplaatst. Bij een achterwaartse val zou deze helm je achterhoofd zo veel mogelijk beschermen.
Waarop moet je letten bij het aanschaffen van een MTB helm?

mountainbike-helm-testen

Natuurlijk is het niet zo’n super goed idee om zonder ook maar enige kennis een helm aan te schaffen.

Daarom heb ik hier voor jou een kort overzicht gemaakt met dingen waarop je zeker moet letten als je een mtb helm aanschaft.

Pasvorm en grootte

Als eerste is het belangrijk om erop te letten dat je een helm koopt die comfortabel zit, maar toch nauw aansluit op je hoofd.

Om die reden beschikken alle kwalitatieve helmen dan ook over een systeem waarmee je de pasvorm een beetje kan vergroten of verkleinen.

De beste mtb helmen die ik heb geselecteerd beschikken dan ook allemaal over zo’n systeem.

mtb-helm-test

Hoewel je de pasvorm licht kan bijstellen, is het wel belangrijk om een goede maat van helm te kopen.

Het is niet zo dat een grotere helm altijd past aangezien je hem wat kan verkleinen.

Let er goed op welke maat je besteld en beter nog is om direct meer dan één maat te bestellen. Op die manier kan je de helmen thuis passen en die met de beste pasvorm kan je uiteindelijk houden.

Kwaliteitslabel

Daarnaast is het zoals ik eerder al zei, belangrijk om ook op de kwaliteit van de helm te letten.

Zorg ervoor dat je een gecertificeerde helm aanschaft, want enkel die helmen bieden een extra bescherming.

Goedkope helmen van onbetrouwbare merken werden nooit getest en kunnen daarom niet als veilig beschouwd worden.

Wel of geen MIPS

Als je jezelf wilt verzekeren van maximale veiligheid, dan kies je het beste voor een MTB helm met MIPS.

MIPS is een afkorting voor Multi Directional Impact Protection System. Een hele mond vol, en dat klinkt natuurlijk leuk en aardig. Maar wat doet het?

Simpel gezegd heeft een MIPS helm een extra laag, die onafhankelijk van de helmschaal kan bewegen. Het resultaat is dat je hoofd bij een val licht zal meebewegen, waardoor er minder impact op je hersenen komt.

MTB helm voor dames, unisex of heren kopen?

Als vrouwelijke mountainbiker kom je al snel voor een (grote) vraag te staan. Kies ik voor een specifieke dames MTB helm? Of kies ik voor een unisex model?

Het is een feit dat een dameshoofd anders gevormd is. Daarom is het is veel gevallen geen overbodige luxe om een dameshelm te kiezen. Vaak ben je dan voorzien van meer comfort en veiligheid.

Maar weet dat het verschilt per model en merk. Er zijn ook genoeg unisex helmen die zowel voor dames als heren geschikt zijn.

Onze conclusie: welke helm kan je best kopen?

Na het bespreken van vier goede fietshelmen en nu wij weten waarop wij moeten letten voor wij tot een aankoop overgaan, kunnen wij een oordeel vellen over welke van deze vier helmen de absolute topper is.

Ik ben ervan overtuigd dat qua prijs-kwaliteit de tweede helm die we hebben besproken, van het merk Uvex, de beste mtb helm is.

Dit is gebaseerd op de goede bescherming en het draagcomfort dat hij biedt.

Twijfel je nog? Dan kan je best nog eens alle beschrijvingen goed doorlezen.

Testen van consumentenbond & ANWB

De ANWB en de consumentenbond zijn beide autoriteiten op het gebied van betrouwbare testen.

Regelmatig verschijnen er reviews en uitgebreide testresultaten van diverse artikelen. Soms gaat het hier ook om fietsattributen, zoals bijvoorbeeld helmen.

Helaas hebben beide instanties op het moment van schrijven geen testresultaten beschikbaar van MTB helmen.

Waar te koop?

Ga je liever zelf op zoek naar de beste MTB helm? Of wil je misschien zelf de helmen eerst testen?

Bij de onderstaande winkels kun je terecht voor het beste aanbod, van betrouwbare A-merken:


💡 Misschien ook interessant voor jou:Heb nog vragen of opmerkingen over de beste MTB helm? Laat dan even een reactie achter hieronder! Ook jou eigen ervaringen horen wij graag.


Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *