Beste MTB slot kopen? Vergelijk de TOP 4!

Laatst bijgewerkt door Simon op september 19, 2023

Ben je de trotse eigenaar van een fraaie mountainbike? En wil je deze mountainbike – na het maken van een mooie tocht – wel eens ergens parkeren?

Dan doe je er verstandig om een goed mountainbike slot aan te schaffen.

Met het beste MTB slot ben je van de gewenste veiligheid verzekerd. Wel zo prettig, aangezien de meeste mountainbikes een kostbaar bezit zijn.

Maar, wat is nou het beste fietsslot voor een MTB? En voor welk soort slot voor een MTB kun je überhaupt het beste kiezen?

Op deze vragen gaan wij je in dit artikel een passend antwoord geven.

De beste mountainbike sloten tegen diefstal

Allereerst kunnen we het volgende stellen. Een goed MTB slot moet aan de volgende eisen voldoen:

 • Het slot moet op jouw wensen aansluiten
 • Het slot mag/moet niet te kraken zijn
 • Het slot moet water-/weerbestendig zijn
 • Het slot moet lang genoeg zijn

Aan de hand van bovengenoemde criteria zijn wij op zoek gegaan. Op zoek gegaan naar de beste mountainbike sloten van dit moment.

Uiteindelijk hebben wij – op basis van onze test – een top 4 samen kunnen stellen!

1. LLOCX Insteekslot van 1 Meter

llocx_insteekslot_mtb

In onze ogen is dit insteekslot van het merk LLOCX de beste optie. Dit is onder meer te danken aan het feit dat dit slot aan alle hierboven genoemde eisen voldoet. Zo is dit slot niet te kraken, met alle dank aan de gebruikte materialen.

Tevens is dit slot lang genoeg; met een lengte van 1 meter kun je dit slot om jouw mountainbike én om een ander object heen doen. Je kunt hierbij denken aan een hek in het bos, aan een lantaarnpaal of mogelijk aan meerdere andere fietsen.

Het merk LLOCX heeft absoluut haar pijlen op de veiligheid gericht. Dit blijkt onder meer uit het Zwitserse slot, uit de roestvrij gelegeerde stalen ketting en uit de algehele robuustheid van dit mountainbike slot. Het feit dat je ook nog 2 sleutels meegeleverd krijgt, spreekt ons extra aan.

Onder aan de streep is dit volgens ons het beste MTB slot. Dit slot is stevig, is lang, is onwijs robuust en is ook nog fijn te bedienen.

Bovendien is het prettig dat je uit meerdere kleuren kunt kiezen. Het gaat hierbij om de kleuren rood, zwart, blauw en groen. Overigens is het grootste gedeelte van dit slot wel altijd zwart; de bovengenoemde kleuren hebben alleen betrekking op het slot zelf.

👍 Voordelen:

 • 1 meter lang
 • Onwijs robuust en stevig
 • Inclusief 2 sleutels geleverd
 • Met een hoogwaardig Zwitsers slot
 • In meerdere kleuren verkrijgbaar

👎 Nadelen:

 • Is niet het goedkoopste MTB slot
 • Relatief zwaar, ongeveer 1,2 kilogram
2. ABUS Iven Chain 8210 Kettingslot

abus_kettingslot_mtb

Heb je het liefste een nóg langer MTB slot? Dan kun je het beste kiezen voor dit slot van het merk ABUS. Dit merk staat sowieso al bekend vanwege de geweldige kwaliteit van de fietssloten. Iets wat ook zéker opgaat voor dit Iven Chain 8210 kettingslot.

Zo is dit één van de meest robuuste sloten te noemen. Iets wat te danken is aan het materiaal van het slot zelf, maar ook aan het materiaal van de kettinghoes.

Het merk ABUS heeft hierbij gekozen voor een hoes van slijtvast materiaal. Dit materiaal voorkomt bovendien dat het slot schade aan jouw mountainbike (frame of banden) aanricht.

Verder is dit slot dus behoorlijk lang; 1,4 meter lang om precies te zin. Met dank aan deze lengte kun je jouw mountainbike op elke gewenste plek veilig neerzetten.

Dat dit slot erg veilig is, blijkt onder meer uit het ART 2 keurmerk. Verder heeft dit slot een 10 op de schaal van het security level van ABUS gekregen. Met dit beste MTB slot zit je dus altijd goed!

👍 Voordelen:

 • 1,4 meter lang
 • Louter de juiste materialen gebruikt
 • Gebruiksvriendelijk
 • In drie verschillende lengtes verkrijgbaar
 • Zeer stevig en robuust

👎 Nadelen:

 • Is met 2,6 kilogram behoorlijk zwaar
 • Is relatief prijzig
3. Vinz Ventoux Kettingslot voor MTB

vinz_ventoux_kettingslot_voor_mtb

Een ander slot waar wij over te spreken zijn, is dit slot van Vinz. Dit slot is 90 centimeter lang, is bijzonder stevig en is gebruiksvriendelijk.

Deze gebruiksvriendelijkheid blijkt onder meer uit de vaste kop; doordat deze kop vast is, hoef je de sleutel niet eens om te draaien om de ketting in het slot vast te maken.

Het merk Vinz heeft bovendien voor een flexibel kettingslot gezorgd. Dit slot bestaat namelijk uit meerdere schakels, waarbij de schakels afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen.

Deze samenstelling zorgt er bovendien voor dat dit MTB slot slechts 650 gram weegt.

Om de ketting heen zit ook nog een slijtvaste nylon hoes. Met dank aan deze hoes blijft de ketting sterk en kunnen bijvoorbeeld weersomstandigheden hier géén invloed op uitoefenen.

Als klap op de vuurpijl is dit ook nog een voordelig mountainbike slot!

👍 Voordelen:

 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Prima prijs-kwaliteitsverhouding
 • Een flexibel kettingslot
 • Met een slijtvaste nylon hoes
 • Weegt slechts 650 gram

👎 Nadelen:

 • Niet zo robuust als bovengenoemde varianten
 • ‘Slechts’ 90 centimeter lang
4. Falkx – Kettingslot – ART2 Goedgekeurd

falkx_-_kettingslot_mountainbike

Heb je in een vrij dure mountainbike geïnvesteerd? Dan is het advies om in een echt heel goed slot te investeren. Bij voorkeur moet dit slot over het ART 2 keurmerk beschikken.

Aangezien dit Falkx slot over dit keurmerk beschikt, zijn wij óók over dit MTB fietsslot erg te spreken.

In onze ogen is dit één van de meest handige fietssloten voor een mountainbike. Dit komt onder meer door de lengte van 110 centimeter, maar ook door de samenstelling van de ketting.

De ketting bestaat uit meerdere schakels, waardoor de ketting opvallend flexibel is. Dit maakt het parkeren van jouw mountainbike alleen maar handiger.

Tevens vinden wij dit slot opvallend gebruiksvriendelijk. Iets wat te danken is aan het slot zelf, maar ook aan de algehele werking van het kettingslot.

Het enige waar je goed rekening mee moet houden, is met het gewicht. Dit MBT slot weegt 2,3 kilogram en dat is vrij fors.

👍 Voordelen:

 • Beschikt over het gewenste ART 2 keurmerk
 • Erg flexibel dankzij de schakels
 • Lengte van maar liefst 110 centimeter
 • Prima prijs-kwaliteitsverhouding
 • Gebruiksvriendelijk

👎 Nadelen:

 • Is met 2,3 kilogram vrij zwaar
MTB slot kopen: belangrijke aandachtspunten

mountainbike slot

Wil jij het beste fietsslot voor jouw MTB kopen? Dan is het zaak om een goede vergelijking voor jezelf te maken.

In onze ogen moet je daarbij vooral op onderstaande criteria letten.

Soort slot

Allereerst moet je goed naar het soort slot kijken. Voor een mountainbike adviseren wij eigenlijk altijd een kettingslot of een insteekslot.

Kun je ook voor een vast slot kiezen? Nee, dat is niet aan te raden. Een vast slot vraagt namelijk om de nodige ruimte op jouw mountainbike; vaak is deze ruimte niet aanwezig. Daarnaast zorgt een vast slot ook structureel voor meer gewicht.

Lengte van het slot

Kijk ook goed naar de lengte van het slot. In onze ogen is een lengte van minimaal 90 centimeter toch wel erg wenselijk.

Indien gewenst kun je uiteraard ook voor een lengte van 110 of 140 centimeter kiezen. De keuze is volledig aan jou.

ART-2 keurmerk

Ben je trots en zuinig op jouw mountainbike? Kies dan voor het beste MTB slot met een ART-2 keurmerk.

Dit keurmerk geeft simpelweg aan dat dit slot veilig is. En dat het slot bijvoorbeeld niet zomaar doorgeknipt kan worden.

Materiaal & gewicht van het slot

Verder adviseren we je om goed naar het gebruikte materiaal te kijken. Let hierbij niet alleen op het materiaal van de ketting, maar ook op het materiaal van de hoes die om de ketting heen zit.

Ga tevens goed na wat het gewicht van het MTB slot is. In een ideale wereld ligt dit gewicht niet al te hoog.

Prijs-kwaliteitsverhouding

Durf te investeren in het beste MTB slot. Dat is eigenlijk de beste tip die wij je met betrekking tot het prijskaartje mee kunnen geven.

Ga gewoonweg voor het beste MTB slot en laat het prijskaartje daarbij een beetje links liggen.

Indien je jouw mountainbike met dit slot perfect weet te ‘beschermen’, is het slot immers onbetaalbaar voor je!💡 Misschien ook interessant voor jou:


Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *