De 7 beste fietsrugzakken (ook voor op de mountainbike of racefiets)

Laatst bijgewerkt door Simon op februari 9, 2024

Je ziet ze steeds vaker: de fietsrugzak. De fietsrugzak is ideaal voor wanneer je een lange fietstocht wilt gaan maken – bijvoorbeeld tijdens het mountainbiken of wielrennen – en bagage mee wilt nemen.

Je zou denken, dan kun je toch ook een gewone rugzak dragen of de bagage in een fietstas plaatsen?

Dat zou inderdaad kunnen. Maar zeker wanneer je van plan bent om een lange fietstocht te maken, dan zal je al gauw opmerken dat een gewone rugzak of een fietstas niet voldoende comfortabel fietst.

Hierdoor kan het als een belemmering tijdens het fietsen worden ervaren.

Daarom is het belangrijk dat je bij het maken van langere ritten een daarvoor geschikte fietsrugzak gebruikt. Maar waaraan herken je dan een goede fietsrugzak? En wat zijn de beste om te kopen? Lees snel verder en kom erachter!

Waaraan herken je een goede fietsrugzak?

Hieronder lichten we de belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf toe.

Draagcomfort

fietsrugzak_wielrennen

Allereerst herken je een goede fietsrugzak aan de draagcomfort. Het is erg belangrijk dat de rugzak zo comfortabel mogelijk op jouw rug zit.

Een goede fietsrugzak is daarom vaak licht in gewicht én voorzien van een gewatteerde achterkant en schouderriemen.

Niet alleen handig ter bescherming van jouw elektronica, zoals de laptop, maar dus ook extra comfortabel tijdens lange ritten.

Doordat de bagage prettiger op jouw rug rust, ben je in staat om deze langer met mee te dragen. En dat is nou juist wat zo belangrijk is als je gaat mountainbike of wielrennen.

Om het draagcomfort nog eens extra te verhogen, zijn er zelfs fietsrugzakken verkrijgbaar die ontworpen zijn met rugventilatie.

De in de rugzak aanwezige ventilatiegaatjes zorgen dan voor luchttoevoer tussen het lichaam en de tas. Zo voorkom je dat jouw rug bezweet raakt tijdens het fietsen, of dat de tas tegen het lichaam aan gaat schuren.

Waterbestendig

waterdichte_fietsrugzak

Daarnaast is het natuurlijk ook erg belangrijk dat een goede fietsrugzak waterafstotend of waterbestendig is.

Zeker tijdens het mountainbiken kan er water en modder opspringen en op jouw tas terechtkomen. Dit is niet fijn wanneer je spullen meeneemt die ook na jouw rit nog droog moeten zijn.

Daarnaast wil je natuurlijk ook bij regenachtig weer kunnen fietsen. Om de bagage in zulke gevallen tegen vocht te beschermen, is het raadzaam om een waterbestendige fietsrugzak of een rugzak met een regenhoes mee te dragen.

Bagagedrager

Een fietsrugzak biedt vaak ook de mogelijkheid om de tas behalve op de rug, ook op de fiets zelf te vervoeren.

De tassen zijn dan voorzien van een haaksysteem, zodat de tas eenvoudig aan de bagagedrager kunnen worden bevestigd.

Zal je de tas vaker aan de bagagedrager bevestigen, maar wil je de tas sporadisch ook op de rug dragen, dan kun je voor een fietstas rugzak kiezen.

Omdat deze meer bedoeld zijn om aan de bagagedrager te bevestigen, is het draagcomfort van deze rugzakken vaak iets minder dan bij een fietsrugzak.

Daar staat wel tegenover dat je in deze tassen beter mee kunt nemen en dat het materiaal beter bestand is tegen water.

Drinkrugzak

drinken_uit_rugzak

Tijdens het mountainbiken of wielrennen is het noodzakelijk om voldoende water te blijven drinken.

Het zal vaak tijdens een fietstocht alleen niet mogelijk zijn om ergens te stoppen om water te kunnen drinken.

Daarom zijn er fietsrugzakken die speciaal gemaakt zijn voor mountainbikers of wielrenners, waarin een waterzak verwerkt zit.

Tijdens jouw fietsrit kun je dan voldoende water meedragen. Het water kan via een slangetje op elk gewenst moment uit de fietsrugzak worden gedronken.

De 7 beste fietsrugzakken

Ben jij op dit moment op zoek naar een fietsrugzak, dan zal je al gauw opmerken dat er een ruime keuze is aan fietstassen die worden aangeboden.

Om de keuze voor jou toch iets makkelijker te maken, hebben wij een top 7 samengesteld van fietsrugzakken die zeer geschikt zijn voor fietsers die graag lange fietstochten maken.

1. De ultralichte racefiets rugzak van Top Speed

ultralichte_drinkrugzak_fiets

De ultralichte racefiets rugzak van Top Speed is een aanrader voor het afleggen van lange afstanden en daarmee uiterst geschikt voor wielrenners.

Dankzij het lichte materiaal van deze tas, is de tas niet alleen makkelijk te dragen, maar ook eenvoudig op te vouwen. Zo neem de de tas altijd makkelijk overal mee naar toe.

Aan de tas zitten speciale clips waaraan je de helm kunt bevestigen en de tas is voorzien van een drinksysteem. De ventilatiegaatjes in de achterkant van de rugzak, zorgen voor extra luchttoevoer tegen het zweten.

Kortom; de fietsrugzak van Top Speed zorgt ervoor dat je tijdens het mountainbiken of wielrennen, comfortabel aan één stuk lange afstanden kunt afleggen, zonder dat je zonder water komt te zitten.

Om de racefiets rugzak zo licht mogelijk te houden is de opbergruimte enigszins beperkt, maar om snellere tijden te kunnen rijden is het wellicht ook beter om alleen het noodzakelijke mee te nemen.

De voor- en nadelen van deze fietsrugzak:

 • ✅ Draagcomfort
 • ✅ Lichtgewicht (260 gram)
 • ✅ Waterbestendig
 • ✅ Rugventitalie
 • ✅ Fietshelmbevestiging
 • ✅ Drinksysteem
 • ❌ Opbergvolume beperkt (6 kg)
2. De Raven 14 Fietsrugzak van Osprey met luchtventilatie (Dames)

osprey_raven_14_fietsrugzak_dames

De Raven 14 fietsrugzak van Osprey is een handige fietsrugzak voor dames en is zeer geschikt voor mountainbiken.

Deze fietsrugzak heeft een geïntegreerd drinksysteem, zodat je altijd genoeg te drinken hebt tijdens het fietsen. De rugzak voor dames heeft een ventilerende rugplaat en schouder- en heupriemen, die speciaal zijn ontworpen voor de vrouwelijke pasvorm.

Dit zorgt voor een prettige draagcomfort tijdens het mountainbiken. De mountainbike fietsrugzak van Osprey heeft daarnaast een fietshelmbevestiging aan de buitenkant van de rugzak waaraan je jouw helm kunt bevestigen.

Tot slot biedt de tas voldoende ruimte aan om jouw laptop eenvoudig in op te bergen en heeft de rugzak reflecterende afbeeldingen en een fietslampje, zodat jij altijd zichtbaarheid bent bij slecht weer of in het donker.

De fietsrugzak kan niet aan de bagagedrager worden bevestigd, maar met zo’n comfortabele rugzak is dat ook geen ramp.

De voor- en nadelen van deze fietsrugzak:

 • ✅ Draagcomfort
 • ✅ Waterbestendig
 • ✅ Rugventilatie
 • ✅ Opbergvolume (14 liter)
 • ✅ Fietshelmbevestiging
 • ✅ Drinksysteem
 • ✅ Opbergruimte voor de laptop
 • ❌ Bagagedrager kliksysteem
3. De ultralichte racefiets rugzak van West Biking

ultralichte_drinkrugzak

Met de ultralichte fietsrugzak van West Biking heb je een ideale fietsrugzak voor het wielrennen gekozen.

Dankzij het lichtgewicht materiaal is de rugzak zeer compact en makkelijk op te vouwen. Zo neem je de fietsrugzak altijd overal makkelijk mee naartoe.

Dankzij de gespen kun je de rugtas aan jouw rug aanpassen en zit de rugzak comfortabel op je rug. De ventilatiegaatjes zorgen daarnaast voor extra luchttoevoer tussen jouw lichaam en de tas tegen het zweten.

In de rugzak zit een drinkwatersysteem geïntegreerd, zodat je niet snel zonder water zal komen te zitten tijdens het fietsen.

Via het drinkslangetje kun je tijdens het fietsen water drinken zodat je nooit meer hoeft te stoppen om water te pakken.

Om de racefiets rugzak zo licht mogelijk te houden is de opbergruimte enigszins beperkt, maar ruim genoeg om het noodzakelijke mee te nemen.

De voor- en nadelen van deze racefiets rugzak:

 • ✅ Draagcomfort
 • ✅ Lichtgewicht (280 gram)
 • ✅ Waterbestendig
 • ✅ Rugventitalie
 • ✅ Fietshelmbevestiging
 • ✅ Drinksysteem
 • ❌ Opbergvolume beperkt (10 liter)
4. Basil SoHo Nordlicht Fietsrugzak waterdicht met bagagedrager kliksysteem

basil_soho_fietsrugzak

De fietstas rugzak van Basil is een  waterdichte tas, voorzien van allerlei handige accessoires om jouw fietsrit zo veilig en comfortabel mogelijk te houden.

Zo heeft de tas een geïntegreerde LED-strip, waardoor je tijdens het fietsen beter zichtbaar bent in het donker. De getapete naden van de tas en de roltopsluiting zorgen ervoor dat de fietstas rugzak niet alleen waterbestendig is, maar zelfs geheel waterdicht.

Dit is heel erg handig wanneer je van plan bent om in slechte weersomstandigheden langere afstanden af te leggen onmisbaar.

Dat de rugzak waterdicht is, is onmisbaar wanneer je ook jouw iPad of laptop mee wenst te nemen. Deze kun je eenvoudig opbergen in de daarvoor bestemde organiser.

De achterzijde en de schouderbanden zijn gewatteerd, waardoor je de tas comfortabel op je rug draagt. Met het bagagedrager kliksysteem bevestig je de fietsrugzak gemakkelijk aan de bagagedrager van je fiets.

Omdat de fietstas rugzak niet ontworpen is voor het afleggen van lange afstanden, heeft de rugzak geen drink- en ventilatiesysteem.

Ga je toch lange afstanden afleggen, dan kan de tas toch handig zijn wanneer je extra bagage mee wenst te maken die je aan je bagagedrager wenst te bevestigen.

De voor- en nadelen van deze fietstas rugzak:

 • ✅ Draagcomfort
 • ✅ Waterbestendig
 • ✅ Bagagedrager kliksysteem
 • ✅ Opbergvolume (17 liter)
 • ✅ Opbergruimte voor de laptop
 • ❌ Rugventilatie
 • ❌ Drinksysteem
5. De Fietstas rugzak van Rhinowalk waterdicht met bagagedrager kliksysteem

3_in_1_fietstas_waterdicht

De Fietstas rugzak van Rhinowalk is ontwikkeld om de meest extreme omstandigheden te kunnen weerstaan. De tas is gemaakt van 500D polyester met een waterdichte pvc-laag aan zowel de binnen- als de buitenkant.

Hiermee is de fietstas niet alleen waterdicht, maar ook scheur- en slijtbestendig. Aangekomen op je bestemming na een lange dag fietsen kan de fietstas gebruikt worden als rugzak of schoudertas.

Zo kun je zowel op de fiets als daarna jouw bagage comfortabel met je meedragen. Omdat de fietstas rugzak niet ontworpen is voor het afleggen van lange afstanden, heeft de rugzak geen drink- en ventilatiesysteem.

Ga je toch lange afstanden afleggen, dan kan de tas toch handig zijn wanneer je extra bagage mee wenst te maken die je aan je bagagedrager wenst te bevestigen.

De voor- en nadelen van deze fietstas rugzak:

 • ✅ Draagcomfort
 • ✅ Waterbestendig
 • ✅ Opbergvolume (30 liter)
 • ✅ Bagagedrager kliksysteem
 • ❌ Draagcomfort
 • ❌ Luchtventilatie
 • ❌ Drinksysteem
6. De mountainbike fietsrugzak van Rockrider

rockrider-mtb-rugzak

De fietsrugzak voor mountainbikers van Rockrider is speciaal ontwikkeld om gemakkelijk te kunnen drinken tijdens ritten korter dan 4 uur.

Daarmee is de rugzak uitermate geschikt voor mountainbikers. De rugzak is niet waterdicht maar heeft wel een regenhoes die je bij slecht weer over de tas heen kunt plaatsen, om jouw bagage extra tegen vocht en neerslag te beschermen.

De tas heeft een geïntegreerd drinkwatersysteem waarin 2 liter water kan worden opgeslagen.  Daarnaast biedt biedt de fietsrugzak nog 12 liter aan opbergruimte, om al het nodige mee te nemen voor jouw fietsrit.

De schouderbanden van deze fietsrugzak zijn geheel naar wens in te stellen voor extra draagcomfort. Omdat de fietsrugzak voornamelijk voor mountainbiken en wielrennen is ontwikkeld, heeft de tas geen mogelijkheid om aan de bagagedrager bevestigd te worden.

De voor- en nadelen van deze mountainbike rugzak:

 • ✅ Draagcomfort
 • ✅ Regenhoes
 • ✅ Opbergvolume (12 liter)
 • ✅ Fietshelmvak
 • ✅ Drinksysteem
 • ❌ Luchtventilatie
 • ❌ Bagagedrager kliksysteem
7. De fietsrugzak van Camelbak

fietsrugzak_van_camelbak

Ook de Camelbak Scudo is speciaal ontwikkeld voor fietsritten korter dan 4 uur. Daarmee is de rugzak geschikt voor mountainbikers of wielrenners die een niet al te lange rit willen afleggen.

De rugzak is niet waterdicht maar heeft wel een regenhoes die je bij slecht weer over de tas heen kunt plaatsen om jouw bagage extra tegen vocht en neerslag te beschermen.

De tas heeft een geïntegreerd drinkwatersysteem en biedt daarnaast nog 13 liter aan opbergruimte. Zo neem je al het nodige voor jouw fietsrit altijd mee.

De schouderbanden van deze fietsrugzak zijn geheel naar wens in te stellen voor extra draagcomfort.

Omdat de fietsrugzak voornamelijk voor mountainbiken en wielrennen is ontwikkeld, heeft de tas geen mogelijkheid om aan de bagagedrager bevestigd te worden.

Wel is de fietsrugzak uitgerust met een fluitje en zichtbaarheidselementen die voor een extra veilig gevoel op de weg zorgen.

De voor- en nadelen van deze fietsrugzak:

 • ✅ Draagcomfort
 • ✅ Regenhoes
 • ✅ Opbergvolume (13 liter)
 • ✅ Drinksysteem
 • ❌ Luchtventilatie
 • ❌ Bagagedrager kliksysteem
Conclusie

Een rugzak voor op de fiets is enorm handig. Of je nou een rugzak voor woon-werkverkeer zoekt om je laptop in te vervoeren, of juist een sportieve tas voor lange afstanden.. Er is voor elk wat wils.

Voor wielrenners en mountainbikers is het zeer gewenst als er een drinksysteem beschikbaar is. En ook is een waterbestendige rugzak voor niemand een overbodige luxe.

Je weet nu wat de belangrijkste aandachtspunten zijn bij de aanschaf én wat de beste opties zijn. Zoek hierboven dus de fietsrugzak uit die het beste bij jou past!

Mogelijk ook interessant:


Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *