Mountainbike accessoires: TOP 7 leukste & handigste gadgets

Laatst bijgewerkt door Simon op september 18, 2023

MTB accessoires gadgets

Rijd je op je mountainbike rond, dan maken de juiste gadgets het fietsen een stuk aangenamer.

Werp je een blik op het aanbod in de (web)winkels, dan tref je daar een schat aan benodigdheden aan.

Zo’n grote hoeveelheid accessoires? Dat maakt het nog moeilijk om de juiste te kiezen.

Wij vonden het daarom leuk om 7 handige gadgets voor je uit te lichten.

7 MTB gadgets die jouw fietsplezier vergroten

Om te beginnen hebben we de 7 gadgets voor je op een rijtje gezet. Hierna beschrijven we per paragraaf de voordelen die het gebruik van zo’n handige accessoire oplevert.

We kozen voor de volgende 7 benodigdheden:

1. Veilige bescherming voor je hoofd

mountainbike-helm-testen

Als je met je mountainbike aan het rijden bent, zit je in een voorwaartse houding op je zadel. Je rijdt met hoge snelheid over het fietspad of je verkent met je MTB een hobbelig en woest terrein.

In al deze situaties is de kans dat je valt groter dan op een gewone fiets. Wil je hier zonder al te veel hoofdpijn vanaf komen, dan raden wij je absoluut een goede MTB helm aan.

Zo’n helm heeft vaak een sportief model met hippe kleuren. Hij sluit goed om je hoofd en is licht van gewicht. Daarbij staat hij niet alleen bovenop je hoofd, maar beschermt hij ook je achterhoofd goed.

Bij een fietshelm voor volwassenen kun je vaak kiezen uit de maten medium en large. Met een systeem van bandjes pas je hem dan heel precies aan op de omtrek van je hoofd.

Soms wordt de maat al gelijk opgegeven in de omtrek van je hoofd. Dan gaat het bijvoorbeeld om een omtrek van 57 centimeter. Om te meten welke maat jij in dat geval nodig hebt, leg je een centimeter vlak boven je oren rondom je hoofd.
2. Nooit meer vliegjes in je ogen

beste-mtb-helm

Draag je een fietsbril dan zie je er extra sportief uit. Maar dat is niet het enige dat een fietsbril met je doet. Hij zorgt namelijk ook voor bescherming van je ogen.

Vooral in de zomer oefent hij die functie vol overtuiging uit. Je hebt vast weleens meegemaakt dat er een vliegje in je oog kwam. Zo’n fietsbril beschermt daartegen.

Zo rijd je in de zomer zonder problemen door complete zwermen vliegjes en muggen heen. Maar ook grotere insecten als bijen en hommels komen niet meer frontaal in botsing met je oog.

Zo’n botsing doet normaal gesproken behoorlijk veel pijn en eindigt in een klein aantal gevallen zelfs bij de huisarts. Een fietsbril werkt als een scherm.

Ook de langs zwiepende takken in het bos bereiken je ogen niet meer. Je zit hierdoor meer ontspannen op je fiets. Daarnaast kun je ook de kleur zelf kiezen.

Houd jij van blauw of kies je liever voor geel. Het is aan jou om te bepalen welke kleur je het fijnste voor je ogen vindt. Sommige fietsbrillen worden geleverd met setjes (kunststof) glazen die je zelf in de bril kan klikken.

Bij slecht weer kies je voor volledig transparant en bij hoge zon voor donkerbruin. Want ook daar draag je een fietsbril voor. Hij beschermt je ook tegen de felle zon.
3. Heb jij ook vaak zand in je haar?

spatbord_mtb_accessoire

Zo komen we bij de fietsspatborden uit. Daarmee kleed je niet jezelf aan maar je klikt ze vast boven de wielen van je fiets. Soms zit er ook een setje schroefjes bij. Daarmee zet je de spatbordjes nog wat steviger vast.

Met spatborden ziet jouw mountainbike er gelijk een stuk completer uit. Maar dat is niet de belangrijkste reden om voor spatborden op je MTB te kiezen.

Als je in de regen fietst komt het regenwater met de wielen van je fiets omhoog. Vooral bij een mountainbike blijft er flink veel water steken tussen het grove bandenprofiel.

In dat water zit ook zand en modder. Het gevolg is dat je tijdens je rit een nat waterspoor op je rug krijgt met zand tot in je haar. Met een goed fietsspatbord gebeurt dit niet.

De natte modderstroom wordt tegengehouden een jij blijft lekker schoon. Helaas word je tijdens een regenbui natuurlijk wel gewoon nat van de regen.
4. Elke regenbui eenvoudig trotseren

mtb-benodigdheden-jack

Vind je dat vervelend of gewoon te koud, dan is er een enorme collectie regenjacks om uit te kiezen. Ze hebben precies de goede pasvorm om tijdens het rijden op een mountainbike te dragen.

Vaak loopt het achterpand van de regenjas iets verder door en sluit het jack goed om je middel aan. Zo ben je ook tijdens een regenbui voldoende tegen het natte weer beschermd.

Dit geldt ook gelijk voor alle spullen die je in je zakken hebt meegenomen. Bovendien is een regenjack niet alleen fijn tegen de regen, het jack is tegelijk ook winddicht.

Zo krijg je het door jouw regenjack direct een paar graden warmer. Vooral in de winter en in de herfst is dat op zich zelf al een goede reden om je fietskleding af te dekken met een mooi gekleurd regenjack.
5. Houd je handen warm en heel

mtb_handschoenen

Je handen vormen op een MTB vaak een soort vooruitgeschoven post. In de winter is het aan het stuur behoorlijk koud en in het bos raken jouw handen de rond zwiepende takken en langs suizende planten als eerste.

Het is daarom goed om ook aan je handen wat extra aandacht te schenken als je op je mountainbike gaat rijden. MTB handschoenen zijn daarom uitstekende accessoires.

Ze omhullen je hele hand en ook alle vijf je vingers. Die blijven daardoor in de winter net iets warmer tijdens het koude weer. Maar naast bescherming van je handen zorgen de fietshandschoenen ook voor een ander effect.

De greep op je stuur neemt namelijk heel sterk toe. De binnenkant van MTB handschoenen is namelijk voorzien van een anti slip profiel.

Tel daar de ademende stof bij op en je weet dat deze fietshandschoenen jouw rijbeleving flink kunnen vergroten.
6. Zien ze jou wel rijden?

reflecterende-fietsjas

Als je stevig aan het trainen bent, rijd je vaak door weer en wind. Naast bescherming door goede kleding, is het ook belangrijk dat je goed zichtbaar bent.

Vooral als je op buitenwegen samen met de auto’s gebruik maakt van dezelfde weg, is zichtbaarheid essentieel. Gelukkig wordt daar door de ontwerpers van fietskleding goed op ingespeeld.

Er is een zichtbaarheidsjack voor elk seizoen. In de lente en in de zomer kun je gaan voor een mouwloos model. De zichtbaarheidskleding fungeert dan direct ook als fijngeweven jack tegen de wind.

Maar ook voor het koudere weer bieden de winkels mooie zichtbaarheidsjassen aan. Met de toegepaste kleuren fluor geel en groen duik je steeds op tijd op in de koplampen van langsrijdende automobilisten.

Sommige jassen zijn bovendien op meerdere manieren te dragen. Je ritst bijvoorbeeld de lange mouwen eraf en fietst zonder mouwen verder.

Is het warm weer maar gaat het regenen, dan houdt de zichtbaarheidskleding je in veel gevallen ook lekker droog.
7. Snelheid, stijgen, dalen en nooit meer de weg kwijt

fietscomputer-mtb

Heb jij je hart aan mountainbiken verpand, dan kun je niet zonder fietscomputer. Je hebt ze in alle soorten en maten, met natuurlijk een oplopende prijs.

Begin je eenvoudig dan kom je uit bij de fietscomputers die draadloos je snelheid en ritafstand meten. Heel handig om op je stuur te zetten en steeds te vergelijken met de gegevens van de vorige keer.

Maar je kunt ook verder gaan. Bijvoorbeeld met een fietscomputer waarmee je ook je GPS-tracks kunt registeren. Tijdens of na je rit stuur je die dan door naar je vrienden.

Zo kun je altijd elkaars prestatie vergelijken. Neem je de mountainbike vaak mee achterop je auto, dan kom je geregeld in streken die je niet kent.

Wil je zorgeloos door de bossen rijden of rijd je zonder verder na te denken het dorp uit waar je net hebt geparkeerd, dan is een navigatiesysteem onmisbaar.

Er zijn prachtige modellen om uit te kiezen. Sommige informeren je voortdurend over zaken als tijd, afstand, snelheid, stijging en positie.

Je raakt nooit meer de weg kwijt en kunt dankzij de computer op het stuur van je mountainbike de mooiste routes uit de omgeving kiezen.
MTB accessoires waar je verder mee komt

De gadgets die wij hebben besproken maken het rijden op je MTB een heel stuk aangenamer. Bovendien zorgen ze voor een stuk veiligheid en werken ze mee aan je comfort.

Natuurlijk is rijden op je mountainbike al leuk zonder dat je deze accessoires gebruikt. Maar je zult merken dat je met zulke benodigdheden een stuk verder komt met je favoriete sportbeoefening.

Zoals gezegd vormen 7 gadgets nog maar een heel kleine greep uit het geheel. Zo kun je ook aan stevige MTB schoenen denken, of aan MTB bidonhouders en speciaal ondergoed.

Misschien is het zo dat je met anderen samen rijdt. Bespreek dan eens met elkaar welke mogelijkheden er allemaal zijn. Misschien breng jij dan anderen wel op een idee met onze 7 tips!

Bekijk en vergelijk het volledige aanbod bij de onderstaande webshops:Meer accessoires en benodigdheden:


Categorieën: Mountainbikes

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *