MTB standaard kopen

Laatst bijgewerkt door Simon op mei 4, 2023

Die tocht met je mountainbike zit er op. Je hebt je heerlijk kunnen uitleven. Modder, zand, plassen… Jijzelf en je mountainbike zien er afgejakkerd uit.

Jij kan heerlijk onder de douche, maar die fiets van je heeft nu ook nood aan aandacht.

Hoog tijd voor dé gouden tip: met een MTB standaard zal het poetsen, repareren en onderhouden van je mountainbike makkelijker, beter en sneller gaan. Wij kunnen niet meer zonder.

Maar waar moet je op letten als je een MTB standaard wilt kopen? En wat is de beste mountainbike standaard? Geen nood, wij helpen je graag op weg.

Wat is een Mountainbike standaard?

Een MTB standaard is voor vele fiets- en mountainbike fanaten een essentieel onderdeel van hun uitrusting.

Je kan een MTB standaard het best omschrijven als een houder op een statief, zodat je racefiets of mountainbike op een ideale werkhoogte hangt.

Je hoeft je niet meer te bukken en alle onderdelen van je dierbare mountainbike zijn makkelijk te bereiken en te bedienen.

Wat zijn de voordelen van een MTB standaard?

mtb_standaard

Heb je even tijd? Want de lijst met voordelen is lang. Maar laten we ons beperken tot de belangrijkste.

Je hoeft je niet meer te bukken. Je kan hierdoor aan je fiets kan sleutelen op werkhoogte en wielen uitnemen of met de trappers draaien is geen enkel probleem.

Op die manier wordt het onderhoud van je dierbare mountainbike zoveel comfortabeler en leuker.

Wij ontdekten dat we reparaties nu sneller zelf maken. Na het onderhoud laten we onze mountainbike trouwens ook op de MTB standaard hangen. Dit is namelijk beter voor de banden.

En als we eerlijk zijn, het presenteert ook zoveel mooier.

Waar moet ik op letten als ik een MTB standaard wil kopen?

Kwaliteit

Ga voor kwaliteit! Let er op dat je niet gewoon een presentatiestandaard koopt, maar dat je een voor degelijke fietsreparatiestandaard kiest.

De standaard moet stabiel zijn, goed in balans en met een stevige voet. Niets zo vervelend als een wiebelende fiets terwijl je aan het werk bent.

Een degelijke montagestandaard is in principe geschikt voor alle fietsen, maar check altijd of de wielen van je 29er mountainbike erop passen.

Let er ook op of je je voorwiel makkelijk kan vastzetten, zodat je MTB stuur niet kan omslaan tijdens het klussen.

Gewicht

We raden je ook aan om aandacht te geven aan het gewicht van je MTB standaard. Een stevige mountainbike standaard die je toch makkelijk kan verplaatsen of meenemen is een groot pluspunt.

Over gewicht gesproken: controleer ook het maximum gewicht dat je fietsreparatiestandaard aankan. Het is handig als je niet alleen je carbon MTB, maar ook die zwaardere E-MTB op je standaard kan zetten.

Er bestaan trouwens speciale E-MTB standaarden, maar in principe voldoet een degelijke mountainbike standaard ook.

Mobiliteit

Een mountainbike standaard die je gemakkelijk kan verplaatsen is uiteraard handig. Op die manier zet je de standaard gewoon waar je wil (wij werden wel verbannen uit de woonkamer) en kan je de MTB standaard zelfs meenemen op je fietsvakantie, wedstrijd of toertocht.

Let er dus op of de standaard handig, maar toch stabiel, op te vouwen is en in hoogte verstelbaar is.

Details die jouw MTB standaard upgraden!

ingeklapte_fietsstandaard_mtb

Let op die kleine, maar niet onbelangrijke details. Hang je dierbare, carbon mountainbike niet zomaar aan een haak op.

Zorg er zeker voor dat de MTB standaard beschikt over een zachte klem die het frame of zadelpen van je fiets niet beschadigt en toch stabiel ondersteunt.

Het spreekt voor zich dat je die klem moeten kunnen aanpassen zodat het frame of zadelpen van al jouw fietsen past.

Heel handig, we spreken uit ervaring, is een MTB standaard die kan roteren. Op die manier kan je heel gemakkelijk bij ieder onderdeel van je mountainbike.

Voor ons geen tools of onderdelen die slordig in je zak steken of die je op de grond moet leggen. Ga daarom zeker voor een mountainbike standaard met een handig werkbakje of gereedschapshouder (liefst op hoogte verstelbaar).

Je hebt alles snel binnen handbereik en zelfs de boutjes van je tandwielen gaan nu niet meer verloren.

We moeten trouwens toegeven dat wij zelfs onze kop koffie regelmatig in het werkbakje zetten.

Welke soorten MTB standaard bestaan er?

Er bestaat een groot aanbod aan fietsstandaarden. Je hebt de zogenaamde liften of takels, op te hangen aan het plafond en niet verplaatsbaar, de presentatiestandaard, de muurbeugel, de montagestandaard of fietsreparatiestandaard.

Onze voorkeur was duidelijk: wij zochten een MTB standaard die geschikt is om alle fietsen zelf te maken en te onderhouden.

Het moest stevig en stabiel zijn, en toch makkelijk te verplaatsen. Een echte Mountainbike standaard. Voor de fietsnerds onder ons: een fietsreparatiestandaard.

Wat zijn de beste merken voor een Mountainbike standaard?

mtb_montagestandaard_buiten

De fietswereld is enorm populair. Je hebt dus niet alleen een groot aanbod aan fietsmerken, maar ook aan fabrikanten die een MTB standaard aanbieden. In elke prijsklasse.

Gelukkig hoef je niet per se diep in je geldbuidel te tasten om een degelijke fietsstandaard te kopen.

Bij Decopatent kan je een zeer betaalbare montagestandaard vinden, met lovende recensies van gebruikers.

Ongeveer in dezelfde prijscategorie ga je ook de merken Acaza, Lifegoods en Nancy’s terugvinden. Goede verhouding prijs/kwaliteit en zeker bruikbaar voor de gemiddelde tot zelfs de gevorderde mountainbiker of wielrenner.

Park Tool, ook bekend van de speciale fietsgereedschappen, ga je vooral bij de echte fietsenmakers terugvinden. Topmodellen zijn prijzig, maar onverwoestbaar.

De opvouwbare montagestandaard van Elite is niet de goedkoopste, maar je zal ze niet voor niets terugvinden bij professionele mountainbikers en wielrenners. Zeer degelijk, zeer verplaatsbaar.

Een MTB standaard: To buy or not to buy?

Wat een heerlijke, makkelijke vraag. Natuurlijk: yes! Voor ons is een mountainbike standaard zelfs onmisbaar geworden.

We onderhouden en poetsen onze mountainbikes in alle comfort. Geen geknoei met wielen die moeten uitgenomen worden en geen schade met frames die je op de grond moet zetten.

Of je nu je fiets zelf wil maken, onderhouden of poetsen, met een montagestandaard gaat het zoveel makkelijker, sneller en gewoon beter.

Ook leuk: na het poetsen hangt je mountainbike er zo mooi bij dat ie zelfs in de woonkamer kan. Laat ons weten of het bij jou wel lukte.

MTB standaard kopen: vergelijk het aanbod

Vergelijk snel het aanbod bij onderstaande aanbieders.


Meer voor MTB’s:


Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *