Wat is het beste MTB stuur voor jou?

Laatst bijgewerkt door Simon op september 13, 2023

Ben je op zoek naar een nieuw MTB stuur en weet je niet welk stuur je moet kiezen? Geen probleem, we helpen je verder.

Naast de klassieke rechte MTB sturen bestaan er ook sturen die licht gebogen zijn. Die riser en backsweep MTB sturen verhogen het comfort op je mountainbike.

Hieronder lees je waarop je moet letten bij het kopen van een MTB stuur.

Welke soorten MTB sturen zijn er?

We beginnen met een uitleg over de verschillende soorten mountainbike sturen.

MTB sturen hebben verschillende vormen

mtb stuur

Het grootste verschil tussen de verschillende MTB sturen is de buiging van het stuur. Je hebt de keuze uit een vlak stuur, een riser of een backsweep.

Doorgaans zijn MTB sturen gewoon vlak. Een rechte staaf van carbon of aluminium dus. Zo bestuur je de MTB erg direct en kan je veel controle uitoefenen.

Tegenwoordig hebben de meeste MTB sturen echter een lichte buiging. We maken een onderscheid tussen zogenaamde riser MTB sturen en backsweep MTB sturen.

Een riser MTB stuur buigt licht naar boven toe. De handvaten bevinden zich dan enkele millimeters hoger dan de stuurpen. Is die buiging erg uitgesproken, dan spreekt men ook van een upsweep stuur.

Bij een backsweep MTB stuur buigt het stuur naar je lichaam toe. Dat soort backsweep sturen moet het rijcomfort verhogen wanneer je bij andere sturen te ver naar voren moet leunen.

Materiaal

MTB sturen bestaan zowel in aluminium als in carbon. Net zoals de MTB fietsen zelf dus.

We raden je aan om een carbon MTB stuur te kopen. Dat soort MTB sturen zijn lichter en minstens even sterk.

Wat zijn de afmetingen van een MTB stuur?

De dikte van een MTB stuur

Alle MTB sturen zijn ter hoogte van de uiteinden 22,2 millimeter dik. Wanneer je handvatten wil veranderen, moet je daar dus geen rekening mee houden.

De dikte van het stuur in het midden verschilt wel. Er zijn sturen van 31,8 mm en 25,4 mm. De sturen van 31,8 mm zijn het populairst.

Ben je van plan om je MTB stuur te vervangen, dan moet je met die dikte van het stuur rekening houden zodat je stuurpen blijft passen.

De breedte van een MTB stuur

fietsstuur voor mtb

De breedte van een MTB stuur kan wel behoorlijk verschillen. De meeste MTB sturen zijn ongeveer 600 mm breed, maar de breedste sturen kunnen wel 760 mm zijn.

Hoe breder het stuur is, hoe meer controle je hebt over de bewegingen van het voorwiel en hoe preciezer je dus kan sturen. Rijd je met een 29er, dan is die extra precisie welgekomen.

Belangrijk: je kan het stuur van een MTB zelf inkorten, maar dan moet je wel kiezen voor een aluminium stuur. Je kan geen stuk afzagen van een carbon MTB stuur.

Hoe koop ik het beste MTB stuur?

Kies een stuur dat aansluit bij jouw rijstijl

mountainbike stuur

Welk stuur je het beste koopt, hangt af van je zithouding op de mountainbike en de soort mountainbikeritjes die je maakt.

Een plat MTB stuur of een MTB stuur met een lichte buiging is de standaard voor mountainbikes. Heb je het gevoel dat je te veel naar voren leunt op je fiets en wil je het MTB stuur verhogen, dan is een riser MTB stuur de oplossing.

Je stuur bevindt zich dan iets hoger in vergelijking met een gewoon, plat stuur. Op die manier kom je rechter te zitten en zo oefen je minder druk uit op je MTB stuur.

Dat is welgekomen wanneer je vaak afdalingen maakt. Je behoudt zo meer controle en je zal comfortabeler zitten.

Ondervind je tijdens het fietsen vaak last van je polsen? Dan moet je een backsweep MTB stuur uitproberen. De handvatten bevinden zich dan dichter bij je lichaam. Je polsen vormen zo een bijna rechte lijn met je onderarmen en worden minder belast.

Fiets je vaak in het bos of moet je regelmatig boomwortels, stenen en putjes ontwijken, dan is een breder stuur zeker mooi meegenomen. Je kan dan scherpere correcties maken tijdens het fietsen. Dat is ideaal op aangelegde MTB parcours.

Waarop moet je letten bij het kopen van een MTB stuur?

Stel het MTB stuur goed af

De vuistregel luidt dat je het stuur net moet kunnen raken met je vingertoppen wanneer je elleboog op het puntje van je zadel rust.

Staat het stuur te ver weg of te dichtbij, dan kan je de stuurpen van je mountainbike verstellen.

Een goede houding dankzij het MTB stuur

Het belangrijkste is dat je een ergonomische houding aanneemt op de fiets. Staat het stuur hoger dan het zadel, dan zal je beter zitten.

Zorg er ook voor dat je geen spanning in je nek of polsen voelt. Zit je niet comfortabel, dan moet je de positie van het MTB stuur aanpassen.

Vergelijk het aanbod bij de winkels hieronder en je hebt de keuze uit een groot aanbod goede en betrouwbare mountainbike sturen:


Hoe monteer je een MTB stuur?

Eenmaal je een MTB stuur gekocht hebt dat past op je stuurpen, moet je het alleen nog monteren. Dat is erg eenvoudig.

Neem het oude stuur van je fiets en verwijder ook de handvatten als je remmen en schakelaars erop bevestigd zijn.

Tip: gebruik smeerolie om de MTB handvatten van het stuur te kunnen rollen. Je kan ze ook afblazen met een luchtcompressor.

Wanneer je het nieuwe stuur bevestigt, moet je afmeten of het stuur zich precies in het midden bevindt. Schroef het stuur vast en bevestig de remmen en schakelaars opnieuw.


💡 Misschien ook interessant voor jou:


Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *