Wat is de beste fietshelm voor e-bikes?

Laatst bijgewerkt door Joni op juni 7, 2023

Jaarlijks komen ruim 220 fietsers om het leven door een verkeersongeval. Van deze fietsdoden fietste ongeveer een derde op een e-bike.

Alleen al om deze statistieken is het belangrijk om een goede fietshelm voor op een e-bike te kopen.

Een goede fietshelm moet bescherming bieden, maar moet ook aangenaam zitten. Dat is niet alleen het geval als je op een e-bike stapt, maar ook op bijvoorbeeld een MTB.

Op een MTB zou je de beste MTB helm moeten dragen, terwijl je op een e-bike de beste e-bike helm zou moeten dragen.

Hieronder maak je kennis met de beste fietshelmen voor e-bikes.

Vergelijk de Top 5 fietshelmen voor de elektrische fiets

Op een elektrische fiets behaal je behoorlijke snelheden.

Snelheden die je op een normale fiets niet zo snel zou halen, waardoor je op een e-bike meer risico loopt. Draag daarom altijd een fietshelm op je elektrische fiets.

Kies hier bij voorkeur voor één van onderstaande varianten. Dit zijn volgens onze test de beste fietshelmen voor op een elektrische fiets.

1. Beste fietshelm heren e-bike – ABUS Pedelec 2.0 ACE

ABUS Pedelec 2.0 ACE Fietshelm

De beste fietshelm voor heren op een e-bike is deze ABUS Pedelec 2.0 ACE. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze helm speciaal voor een speed pedelec ontwikkeld.

Dit blijkt onder meer uit de vormgeving van de helm. De helm heeft bijvoorbeeld een laag slaapgedeelte, waardoor alle delen van je hoofd goed beschermd zijn.

De helm voldoet ook aan de NTA 8776 veiligheidsnorm. Dit is één van de strengste normen op het gebied van fietshelmen.

Deze helm beschikt ook nog over licht aan de achterzijde.

Dit felle achterlicht is oplaadbaar en wordt omringd door reflectiestickers. Ook op donkere en koude dagen val je hierdoor met de ABUS Pedelec 2.0 ACE goed op.

Begint het te regenen? Dan komt de geïntegreerde regenkap goed van pas. Deze kap trek je makkelijk over de helm heen.

Wat ook ideaal is, is het transparantie vizier. Zelfs als je hard fietst, heb je hierdoor geen last van de rijwind. Eventueel kun je optioneel voor een donker vizier kiezen.

👍 Voordelen:

 • Met transparant vizier
 • Voldoet aan de strengste normen
 • Aangename pasvorm
 • Bijzonder veilig
 • Inclusief licht aan de achterkant
 • In 2 maten te verkrijgen

👎 Nadelen:

 • Niet goedkoop
2. Beste fietshelm dames e-bike – Pro Sport Lights Fietshelm

Pro Sport Lights Fietshelm

De beste fietshelm voor dames op een e-bike is volgens ons deze helm van Pro Sport Lights. De helm is niet alleen een lust voor het oog, maar zit ook nog eens aangenaam.

Uiteraard biedt deze helm de gewenste bescherming. Zo is de helm van de juiste materialen vervaardigd en is de vorm geoptimaliseerd. Elk gedeelte van je hoofd wordt met deze helm perfect beschermd.

Bij deze helm heeft Pro Sport Lights gekozen voor 20 ventilatieopeningen. Deze openingen zorgen voor de gewenste verkoeling; tijdens je rit naar kantoor heb je dus geen last van zweet.

Verder weegt de helm slechts 240 gram, stel je de helm gemakkelijk naar wens in en is de helm van een USB poort voorzien. Met deze USB poort laad je de verlichting aan de achterzijde van de helm op. Ideaal!

Spreekt de witte kleur je niet helemaal aan? Dan kun je ook kiezen voor een zwarte of felgele variant. Met laatstgenoemde variant val je nog beter op in het verkeer.

👍 Voordelen:

 • Erg veilig
 • Inclusief verlichting in de helm
 • Makkelijk op maat te stellen
 • 20 ventilatieopeningen
 • Tof design
 • In 3 kleuren te verkrijgen

👎 Nadelen:

 • Zonder vizier
3. Beste fraaie fietshelm e-bike – ABUS Hyban 2.0

ABUS Hyban 2.0 Fietshelm

Hecht je veel waarde aan de uitstraling van je fietshelm? Dan kom je al snel bij de ABUS Hyban 2.0 uit. Deze fietshelm is een lust voor het oog en is prachtig afgewerkt.

Wat ons erg aanspreekt, is de open vormgeving van de helm. De helm beschikt over extra grote ventilatie openingen, waarmee je van de gewenste verkoeling geniet. Deze openingen brengen echter ook de gave uitstraling met zich mee.

Zéker in combinatie met deze fraaie blauwe kleur. Mocht deze kleur je niet helemaal aanstaan, kun je uit nog 10 andere kleuren kiezen.

De helm biedt uiteraard ook de gewenste veiligheid. Zo zit de helm heerlijk, kun je de helm op maat instellen en geniet je van het felle LED-achterlicht.

Al met al een prima én fraaie fietshelm voor op een e-bike.

👍 Voordelen:

 • Fraai design
 • In 11 kleuren te verkrijgen
 • Met extra grote ventilatie openingen
 • Inclusief LED achterlicht
 • Erg veilig door harde helmschaal

👎 Nadelen:

 • Zonder vizier
4. Beste fietshelm e-bike met vizier – Optimiz Fietshelm met vizier

Optimiz Fietshelm e-bike

Heb je enig idee waarom een motorhelm altijd een vizier heeft? Om de ogen te beschermen tegen vliegjes en de rijwind.

Behaal je zelf ook behoorlijke snelheden op je e-bike? Dan sluit deze fietshelm van Optimiz mogelijk perfect op je wensen aan.

Deze fietshelm beschikt namelijk ook over een groot vizier. Dit vizier beschermt je ogen en biedt een brede kijkhoek.

Het merk Optimiz heeft voor een transparant vizier gekozen, maar je kunt optioneel ook voor een donkerder vizier kiezen.

Niet alleen het vizier is ideaal, maar ook de uitneembare pads. Door de pads uit te nemen, creëer je de optimale fitting.

De helm zit hierdoor als gegoten en biedt de gewenste bescherming. Alle delen van je hoofd zijn met déze fietshelm perfect beschermd.

👍 Voordelen:

 • Uitneembare pads
 • Weegt 363 gram
 • 14 ventilatieopeningen
 • Inclusief vizier
 • Erg veilig

👎 Nadelen:

 • Geen licht aan de achterzijde
5. Beste goedkope fietshelm e-bike – ProX fietshelm

Fietshelm ProX e-bike

Geef je het liefste zo min mogelijk geld aan je nieuwe fietshelm voor op je e-bike uit? Dan kom je al snel uit bij deze ProX fietshelm.

Deze fietshelm kost slechts 4 tientjes, maar is gelukkig wel van een prima kwaliteit.

Zo biedt deze helm de perfecte bescherming. Dit is te danken aan de in-mold schaalconstructie, verstelbare helmbanden en gebruikte materialen. De helm is hard, waardoor elke klap goed opgevangen wordt.

De helm beschikt over een verwijderbaar vizier, ventilatiegaten en toffe kleurstelling.

Een ideale fietshelm die je ook op andere fietsen kunt dragen, zoals je racefiets of MTB.

👍 Voordelen:

 • Voordelig
 • Verstelbare helmbanden
 • Met ventilatiegaten
 • Verwijderbaar vizier
 • Toffe kleurstelling

👎 Nadelen:

 • Geen licht aan de achterzijde
Alles wat je moet weten over een e-bike helm

Het dragen van een e-bike helm is belangrijk voor je eigen veiligheid. Mocht je onverhoopt met je elektrische fiets ten val komen, biedt de helm de gewenste bescherming.

Bij het uitkiezen van een nieuwe e-bike helm moet je op meerdere punten letten. De belangrijkste aandachtspunten bespreken we hieronder graag in het kort.

Pasvorm

Bij een fietshelm moet je heel goed naar de pasvorm kijken. Dit is het geval bij een speed pedelec helm, wielrenhelm en e-bike helm. Ga daarom goed na op welke manier je de helm ‘vast’ kunt maken.

Het is wenselijk dat je de helm geheel naar wens kunt verstellen. Dit zorgt ervoor dat je de helm stevig op je hoofd ‘vast’ kunt zetten.

Zelfs als je hevig met je hoofd heen en weer schudt, blijft de helm als een zonnetje zitten. Dát is wat je wilt.

Maat

Wist je dat fietshelmen in verschillende maten aangeboden worden? Maat XXL is de grootste maat, terwijl maat XXXS de kleinste maat is.

Deze maat moet je afstemmen op de omtrek van je hoofd:

 • Meet de omtrek van je hoofd. Doe dit op ongeveer 2 centimeter boven de wenkbrauwen.
 • De opgemeten maat is gelijk aan de maat van de e-bike helm. Bij alle e-bike helmen staat vermeld wat de maat precies is (in centimeter).

Handige extra’s

Fietshelm verlichting

Bij een fietshelm voor op een elektrische fiets zou je op enkele extra’s moeten letten.

Zo is het erg wenselijk dat de helm ventilatieopeningen heeft. Ook is het een groot pluspunt als de fietshelm over verlichting beschikt.

Wil je het fietsen zo aangenaam mogelijk voor jezelf maken? Kies dan voor een fietshelm met vizier.

Het vizier beschermt je ogen tegen insecten en tegen de rijwind. Dankzij het vizier behoud je perfect zicht, ongeacht hoe hard je fietst.

Design

Uiteraard is het ook belangrijk om naar het design van de fietshelm te kijken. Spreekt de kleurstelling je aan? En vind je de vorm van de fietshelm mooi?

Zoals je aan bovenstaande varianten kunt zien, verandert de vormgeving van helm tot helm. Bepaal daarom goed voor jezelf wat je mooi vindt.

Kwaliteit

Ons advies is om te investeren in een goede fietshelm voor op je e-bike. Alleen als je een goede fietshelm draagt, ben je van de gewenste veiligheid verzekerd.

Erg fijn, aangezien de snelheden op een e-bike hoog op kunnen lopen.

Is een fietshelm verplicht op een elektrische fiets?

Als je e-bike maximaal 25 kilometer per uur gaat, is het niet verplicht om een fietshelm te dragen.

Als je een speed pedelec hebt, moet je wel een helm dragen. Dit heeft puur te maken met de maximale snelheid van een speed pedelec; 45 kilometer per uur.

Overigens verwachten wij op termijn wel een helmplicht voor alle e-bikes. Dit heeft onder meer met de statistieken te maken waarmee we dit artikel begonnen.


Categorieën: Accessoires

Joni

Joni's passie en expertise ligt bij alles wat met fietsen te maken heeft. Maar het liefst houdt ze zich bezig met stadsfietsen en fietsaccessoires. Met een scherp oog voor zowel stijl als functionaliteit, biedt Joni waardevolle inzichten en praktisch advies.

2 reacties

H.G. Schelling · juni 2, 2023 op 3:25 pm

Ik citeer uit uw artikel hierboven: “Zo is het erg wenselijk dat de helm ventilatieopeningen heeft. Ook is het een groot pluspunt als de fietshelm over verlichting beschikt.””
Wat betreft verlichting (richtingaanwijzers en remlicht) ben ik het helemaal met u eens, maar u verwijst nergens naar een model. Graag hoor ik daar wat over.

  Simon · juni 3, 2023 op 7:27 pm

  Beste,
  Bedankt voor uw reactie. Het gaat in dit geval vooral om de ‘Smart fietshelmen’. Een goed voorbeeld: smart fietshelm

  Een verstandige keuze! Met vriendelijke groet,

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *