Fietsendrager voor elektrische fiets met middenmotor | 1 of 2 fietsen

Laatst bijgewerkt door Simon op september 17, 2023

Als je regelmatig met de e-bike op pad gaat om een ritje te maken elders in het land, of in het buitenland, dan is een fietsendrager geen overbodige luxe.

Bij het vervoeren van een elektrische fiets op de trekhaak is het van groot belang dat je rekening houdt met een aantal aandachtspunten. Met name het maximale draaggewicht van de fietsendrager is van belang.

Maar hoe zit dat eigenlijk als je een elektrische fiets met middenmotor op de fietsendrager wilt vervoeren?

Zijn er dan extra specifieke aandachtspunten? En wat zijn de meest geschikte fietsendragers hiervoor?

Deze vragen behandelen we uitgebreid in deze koopgids, zodat je direct weet waar je aan toe bent, en jouw e-bike met middenmotor veilig kunt vervoeren.

Fietsendrager voor e-bike met middenmotor kopen

fietsendrager-2-elektrische-fietsen

Het uitzoeken van een fietsendrager voor een e-bike is heel anders dan het uitzoeken van een fietsendrager voor de normale fiets.

De voornaamste verschillen zijn zoals gezegd te vinden in het maximaal belastbare gewicht van de fietsendrager. Het is een algemeen gegeven dat een elektrische fiets nu eenmaal een stuk zwaarder is dan de normale fiets. Dit komt vooral door de accu en de motor van de elektrische fiets.

In sommige gevallen kan je de accu loskoppelen van de fiets. Dat is ideaal als je de fiets met de auto wilt vervoeren, omdat dit weer in gewicht scheelt.

De accu vervoer je dan los in de auto, bijvoorbeeld in de achterbak. Maar dan zit je nog altijd met het gewicht van de motor.

En wanneer jouw e-bike een middenmotor heeft, is dat gewicht vaak nog eens wat meer dan een e-bike met voor- of achterwielmotor, waarover later meer.

Waar moet de fietsendrager aan voldoen?

De fietsendrager moet zwaar belastbaar en duurzaam zijn. Het is sterk aangeraden om te kiezen voor een fietsendrager die op de trekhaak bevestigd wordt.

Een fietsendrager zónder trekhaak voor e-bikes is in vrijwel alle gevallen geen goed idee. De trekhaak kan namelijk veel meer gewicht aan.

Voor de rest moet de fietsendrager uiteraard geschikt zijn voor het aantal fietsen dat jij wilt vervoeren.

Het is goed om te weten dat wanneer je van plan bent om e-bikes met middenmotor te vervoeren, dat het maximum op 2 elektrische fietsen per auto ligt.

Fietsendragers voor 3 fietsen zijn namelijk niet geschikt om e-bikes op te vervoeren. In ieder geval niet voor 3 e-bikes.

Zijn er verschillen ten opzichte van een voor- of achterwielmotor?

Wanneer jij de trotste bezitter bent van een elektrische fiets met middenmotor, is het goed om te weten dat deze in veel gevallen wat zwaarder zijn dan de gemiddelde elektrische fiets.

Een e-bike met middenmotor weegt namelijk gemiddeld 0,5 tot 1 kilo meer dan andere elektrische fietsen.

Let op: dit kan sterk verschillen per merk en per soort fiets. Het is dus geen vast gegeven dat een middenmotor áltijd een zwaarder gewicht met zich meebrengt. Maar in de meeste gevallen is dit wel zo.

Dit wilt zeggen dat het des te belangrijker is om over een goede en stevige fietsendrager te beschikken.

Fietsendrager voor 2 elektrische fietsen met middenmotor

De meeste fietsendragers die geschikt zijn voor elektrische fietsen zijn gemaakt om 2 e-bikes op te vervoeren. In een enkel geval gaat het om een fietsendrager voor slechts 1 e-bike.

Als jij zoekt naar een fietsendrager voor 2 e-bikes met middenmotor hoef je over het algemeen dus niet zo lang te zoeken.

In deze koopgids richten wij ons ook voornamelijk op de modellen die geschikt zijn voor 2 bikes. Dit zijn over het algemeen de stevigste en meest betrouwbare modellen.

De beste opties

Hieronder vind je de beste opties die geselecteerd zijn uit de fietsendrager test.

Thule EasyFold XT 2 933

thule-easyfold-xt-2-933

Deze fietsendrager van het geronommeerde merk Thule mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. De Easyfold XT 2 933 fietsendrager is ultra sterk en belastbaar tot een gewicht van 60 kg.

Hiermee is het uitermate geschikte om tot 2 elektrische fietsen met middenmotor te vervoeren. Meer informatie bekijk je via de knop hieronder.
Pro-User Diamant Fietsendrager

pro-user-diamant-2

Deze fietsendrager heeft de beste koop award van de consumentengids gewonnen en dat is niet voor niets.

Naast het grote gebruiksgemak is het enorm geschikt voor 2 e-bikes met middenmotor. Het heeft een draaggewicht van maar liefst 60 kg en staat gerant voor stevigheid en betrouwbaarheid.

Klik hieronder voor de laagste prijs en meer informatie over deze fietsendrager.
Conclusie

Na het lezen van deze koopgids ben jij perfect in staat om de beste fietsendrager voor elektrische fietsen met middenmotor uit te zoeken.

Je weet nu waar je rekening mee moet houden en wat de beste opties zijn. Nogmaals willen we benadrukken om goed op de belastbaarheid te letten.

Als je niet zeker weet wat het gewicht van jouw fiets is, weeg deze dan of bekijk even de productspecificaties.

Check vooraf ook altijd even of de trekhaak het gewicht aankan. Ook de trekhaak heeft namelijk een maximale kogeldruk.

Ook goed om te weten; omdat het nog wel eens zwaar kan zijn om de e-bike op de fietsendrager te tillen, kan een fietsendrager met oprijgoot wel eens handig zijn.

Voor caravans wordt hier meestal een fietsendrager met lift voor gebruikt.

Ik wens je alvast veel succes met het vinden van de beste koop en veel mooie en veilige kilometers toe!

💡 Misschien ook interessant voor jou:


Heb je vragen of opmerkingen? Laat gewoon even een reactie achter hieronder!

Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

1 reactie

J. Westra · augustus 24, 2023 op 9:19 pm

Ik heb slechte ervaringen met de Pro User Diamond in combinatie met twee damesfietsen met middenmotor en accu in de framebuis. De armen kunnen alleen om de zadelbuis. Voor de eerste fiets is dat geen probleem, maar voor de voorste fiets wel. Daarnaast geven de plastic riempjes veel gedoe op in de praktijk. En de riempjes zijn eenvoudig door te knippen. Onze beide E-bikes zijn gestolen. Geen Pro User meer voor mij.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *