Bagage meenemen op de fietsendrager: Mag dat?

Laatst bijgewerkt door Kaz op november 1, 2023

Mag je bagage meenemen op de fietsendrager? Een vraag die nog wel eens onduidelijk kan zijn.

Een fietsendrager is specifiek ontwikkeld voor het vervoeren van fietsen. Het zou handig zijn als je hier een keer een koffer of sporttas op kon binden en deze op die manier met je fietsendrager kon vervoeren.

Helaas is dit niet toegestaan, maar dat betekent dat een koffer op de fietsendrager niet onmogelijk is.

Hieronder lees je over de manieren waarop je toch bagage op je fietsendrager kunt meenemen.

Wat zijn de regels?

bagage op fietsdrager meenemen

In Nederland mag een lastdrager die specifiek is ontworpen voor het vervoeren van bepaalde goederen, zoals dus een fietsendrager, niet gebruikt worden voor het vervoeren van iets anders. Dat is wettelijk vastgelegd.

Je mag op je fietsendrager voor 2 fietsen dus nooit iets anders meenemen dan 1 of 2 fietsen.

Er is een ‘tenzij’ bij deze regel. En dat is dat het meenemen van bagage op je fietsendrager niet mogelijk is tenzij deze daar specifiek voor is ontworpen. Het is deze extra toevoeging die mogelijkheden biedt.

De oplossing: Een koffer op je fietsendrager

Er zijn enkele fietsendragers waarbij je een extra bagagebox kunt aanschaffen. Deze bagagebox kan je op de fietsendrager bevestigen en is daar specifiek voor gemaakt.

Op die manier mag je wel een bagagetas meenemen op je fietsendrager zonder dat je daar het risico mee loopt een bekeuring te krijgen.

Lijkt dit je een ideale oplossing, bekijk de fietsendragers van Thule dan eens.

Alternatieven

bagagekoffer op fietsdrager

Een andere manier om bagage achterop je auto te vervoeren is door de investeren in een bagagebox voor op je trekhaak. Die gebruik je dan in plaats van je fietsendrager en niet met je fietsendrager.

Het is een alternatief voor een fietsendrager met bagagebox of een dakkoffer op je auto.

Deze bagageboxen voor op de trekhaak worden ook door Thule gemaakt.

Wat je natuurlijk ook kunt doen is een dakkoffer aanschaffen. Daktassen zijn nog goedkoper. Je vervoert dan geen bagage op de fietsendrager, maar op het dak van je auto.

Voor sommige daktassen heb je dakdragers nodig en voor andere niet.

Wat moet je vooral niet doen?

Er zijn dus enkele mogelijkheden waarmee je je bagage op je fietsendrager of trekhaak mee kunt nemen. Er zijn niet veel opties, maar het is niet onmogelijk.

Het is misschien beter om te bekijken wat je vooral niet moet doen:

  • Bind geen bagagetas op je fietsendrager en vervoer het niet op die manier. Dat is in Nederland niet toegestaan. Je brengt andere verkeersdeelnemers in gevaar.
  • Heb je een oplossing gevonden die wel is toegestaan? Zorg er dan voor dat je de maximale belasting niet overschrijdt. Je trekhaak heeft ook een maximale kogeldruk waar je rekening mee dient te houden.
Veelgestelde vragen

Wat mag ik meenemen op de fietsendrager?

Omdat fietsendragers specifiek zijn gemaakt voor het vervoeren van fietsen, mag je daar ook niets anders op meenemen dan fietsen. Een uitzondering is een fietsendrager met een bijbehorende bagagebox die je erop kunt bevestigen. Deze moet je dan wel apart aanschaffen.

Welke alternatieven zijn er voor het vervoeren van bagage op de fietsendrager?

Je kunt investeren in een bagagebox voor op je trekhaak, in een dakkoffer of je kunt een fietsendrager kopen met bagagebox. In dit laatste geval kan je de bagagebox aan de fietsendrager bevestigen en op die manier gebruiken.


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *