Fietsendrager huren? Tips, Aandachtspunten & Kosten

Laatst bijgewerkt door Kaz op januari 30, 2024

Staat er een fietsvakantie op de planning en wil je je eigen fiets meenemen? Dan is het vervoeren van je fiets op een fietsendrager de perfecte oplossing. Zo hoef je namelijk geen fiets te huren op je vakantiebestemming!

Maak je echter niet vaak gebruik van een fietsendrager en is het kopen ervan geen optie? Dan is het een goed idee om een fietsendrager te huren. In dit artikel geven we je meer informatie over het huren van fietsendragers.

Je vindt onder andere antwoord op de vraag of het verstandig is een fietsendrager te huren in plaats van te kopen. Maar ook de belangrijkste aandachtspunten en voor- en nadelen van het huren ervan nemen we met je door.

Waarom een fietsendrager huren?

Met een fietsendrager neem je je fiets overal eenvoudig mee naar toe zonder opbergruimte te verliezen. Maar waarom zou je nu eigenlijk een fietsendrager huren in plaats van er één te kopen? We lichten de 3 belangrijkste redenen hieronder voor je toe.

Aanschafprijs vs. huurprijs

Gemiddeld betaal je voor het kopen van een kwalitatief goede fietsendrager minimaal zo’n 300 euro kwijt. Het huren van een fietsendrager kan al vanaf 2 euro per dag. Dit betekent dat je voor hetzelfde geld 150 dagen gebruik kunt maken van een gehuurde fietsendrager.

Als je niet van plan bent om vaak gebruik te maken van een fietsendrager is huren dus voordeliger. En het minimale gebruik is dan ook voor velen één van de grootste redenen om te huren in plaats van te kopen.

Altijd je eigen fiets mee

Of je nu een weekendtrip maakt, op fietsvakantie gaat of gaat kamperen. Met een gehuurde fietsendrager kun je je eigen fietsen overal mee naartoe nemen.

Hiermee bespaar je niet alleen kosten op de huur van fietsen op je (vakantie)bestemming. Het niet hoeven fietsen op een andere fiets is voor veel mensen belangrijker. Hiermee voorkom je eventuele ongemakken die je niet hebt op je eigen fiets.

Gemak

Een derde reden waarom veel mensen een fietsendrager huren is het gemak wat het biedt. Ten opzichte van het aanschaffen ervan heb je er namelijk niet echt omkijken naar. Je hoeft hem niet te onderhouden en je bespaart op eventuele reparatiekosten.

Ook het feit dat je de fietsendrager niet thuis hoeft op te bergen telt hierin mee. Dit is voornamelijk van belang als je niet over veel opbergruimte beschikt.

Wat voor soort fietsendragers kan ik huren?

fietsendrager huren

Afhankelijk van het verhuurbedrijf kun je verschillende soorten fietsendragers huren.

De meest gehuurde exemplaren zijn fietsendragers op de trekhaak of fietsendragers voor op het dak. Maar ook het huren van een fietsendrager op een aanhanger of aan de achterklep van je auto is mogelijk.

Fietsendrager trekhaak

Een fietsendrager die je bevestigt op de trekhaak van je auto is een van de makkelijkste manieren om je fiets mee te nemen. Je plaatst hem snel op je trekhaak en sluit de kabel van de verlichting makkelijk aan.

Ook het bevestigen en loshalen van je fietsen is zo gepiept dankzij de hoogte waarop de fietsendrager geplaatst is.

Fietsendrager dak

Heb je geen trekhaak? Dan is een dak fietsendrager het ideale alternatief. Om hiervan gebruik te maken moet je wel eerst dakdragers installeren. 

Voordelen van dit type zijn het makkelijk toegang hebben tot je bagage en het zicht achteruit wat niet belemmerd wordt. Zo kun je tijdens het rijden veilig alle kanten rondom de auto zien.

Je moet wel rekening houden met de extra hoogte die je toevoegt als je onder objecten door moet rijden.

Fietsendrager achterklep

Ook een fietsendrager die je op de achterklep van je auto monteert is ideaal als je geen trekhaak hebt. Je hoeft in dit geval geen dakdragers te installeren.

Wel is het zo dat het zicht van de bestuurder belemmerd wordt en je minder makkelijk toegang hebt tot je bagage.

Fietsendrager aanhanger

Een fietsendrager op een aanhanger is eigenlijk enkel van toepassing als je op pad gaat met een aanhanger. Je plaatst de drager bovenop de aanhanger, waardoor je goed gebruikt maakt van de volledige ruimte.

Kosten voor het huren van een fietsendrager

Voor het huren van een fietsendrager ben je ergens tussen de 2 tot 15 euro per dag kwijt. Dit is afhankelijk van het verhuurbedrijf, het soort fietsendrager en wat voor fiets je wilt vervoeren.

We sommen de gemiddelde kosten per type fietsendrager hieronder voor je op:

Type fietsendragerAantal fietsenKosten per dag
Trekhaak2-4€ 5,00 – € 10,00
Dak1-4€ 2,00 – € 14,00
Achterklep1-4€ 4,00 – € 15,00
Aanhangwagen1-5Vanaf € 5,00

Sommige verhuurbedrijven bieden zelfs pakketten aan waar je een vast tarief voor 7 dagen betaalt. Als je de fietsendrager na deze periode langer wilt huren, betaal je vaak een goedkoper tarief per dag.

Voor- en nadelen huren fietsendrager

Nu weet je wat de belangrijkste redenen en gemiddelde kosten zijn voor het huren van een fietsendrager. Zitten er dan eigenlijk wel nadelen aan het huren ervan? We sommen de grootste voor- en nadelen ten opzichte van het kopen van een fietsendrager voor je op.

👍 Voordelen:

  • Het is goedkoper om een fietsendrager te huren als je er weinig gebruik van maakt. Je betaalt gemiddeld tussen de 2 en 15 euro per dag voor het huren van een kwalitatief goede fietsendrager;
  • Je bespaart niet alleen kosten op het aanschaffen ervan. Ook qua onderhoud en eventuele reparaties heb je er geen omkijken naar;
  • De fietsendrager neemt geen opbergruimte in beslag als je deze huurt. Dit is voornamelijk een groot voordeel voor mensen die een klein huis of geen schuur hebben;
  • Het aanbod voor het huren van fietsendragers is groot. Je hebt keuze uit verschillende soorten en er zijn verschillende groottes beschikbaar. Zo kun je tussen de 1 en 4 fietsen meenemen, maar bijvoorbeeld ook e-bikes die een andere aansluiting nodig hebben;
  • Vaak kun je er eventuele hulpstukken zoals dakdragers bij huren. Hierdoor hoef je deze niet aan te schaffen en kun je meteen gebruik maken van de fietsendrager;
  • Je hebt altijd je eigen fiets tot je beschikking, waardoor je bespaart op de kosten voor het huren van een fiets op je bestemming;
  • De meeste verhuurbedrijven bieden extra service om je te helpen met de installatie van de fietsdrager en de fietsen. Dit is fijn als je nooit eerder gebruikt hebt gemaakt van een fietsendrager.

👎 Nadelen:

  • Vaak zit er een minimale huurperiode aan vast. De meeste verhuurbedrijven hanteren minimaal 5 of 7 dagen voor het verhuren van fietsendragers;
  • Het huren van een fietsendrager voor kortere periode is vaak niet mogelijk. Als je een kapotte fiets wilt ophalen of een nieuwe fiets gekocht hebt en deze wilt vervoeren zit je dus aan de minimale huurperiode vast;
  • Voor het huren van fietsendragers betaal je borg, houd hier rekening mee.

Aandachtspunten bij het huren van een fietsendrager

Ben je erover uit? Je wilt een fietsendrager huren? Maar weet je niet zo goed waar je op moet letten om de beste fietsendrager uit te kiezen?

We hebben de belangrijkste aandachtspunten voor het huren ervan voor je opgesomd.

Aantal fietsen

De meeste fietsendragers die verhuurd worden kunnen tussen de 2 en 4 fietsen kwijt. Hoe meer fietsen je kwijt moet, hoe hoger de kosten voor het huren wordt. Houd hier rekening mee.

Type fiets

Buiten het aantal fietsen is het ook van belang de compatibiliteit te controleren. Als je een elektrische fiets hebt bijvoorbeeld, kun je deze niet op iedere fietsdrager plaatsen.

Tegenwoordig zijn veel fietsendragers geschikt voor alle soorten fietsen, maar check dit dus goed!

Soort fietsendrager

Er zijn verschillende soorten fietsendragers die je kunt huren. Houd hierbij vooral rekening met de montage ervan, maar ook of hij wel op je auto past.

Bezit je niet over een trekhaak? Dan kun je dit type fietsendrager niet huren en moet je uitwijken naar een dak- of achterklep fietsdrager.

Is het niet mogelijk om dakdragers op je auto te plaatsen? Of heeft het verhuurbedrijf geen dakdrager die op jouw auto past? Dan moet je kiezen voor een trekhaak of achterklep fietsendrager.

Waar kan ik een fietsendrager huren?

Het is mogelijk om bij verschillende verhuurbedrijven een fietsendrager te huren. Echter is het aanbod aan verhuurbedrijven die dit doen niet heel groot. Houd hier dus rekening mee.

Een fietsendrager kopen is in dat opzicht een stuk makkelijker. Je kunt hiervoor terecht bij meerdere fietsendrager winkels. Fietsspeciaalzaak Halfords bijvoorbeeld heeft een enorm assortiment verschillende soorten fietsendragers.

Maar ook de Decathlon en de ANWB bieden bijvoorbeeld een groot assortiment aan goede fietsendragers aan.
Veelgestelde vragen

Is een fietsendrager huren verstandig?

We hebben niet echt een reden kunnen vinden waarom het huren van een fietsendrager niet verstandig zou zijn. Eigenlijk heeft het huren ten opzichte van kopen een stuk meer voordelen dan nadelen. Zo bespaar je op de aanschafkosten en heb je geen lasten als het aankomt op onderhoud of het repareren ervan.

Kan ik een fietsendrager zonder trekhaak huren?

Zeker! Als je auto niet over een trekhaak beschikt kun je ook fietsendragers zonder trekhaak huren. Je hebt dan de keuze uit een fietsendrager voor op het dak. Maar er bestaan ook fietsendragers die je aan de achterklep van je auto monteert.

Moet ik een fietsendrager met of zonder hulpstukken huren?

Als je een fietsendrager voor op het dak van je auto huurt moet je rekening houden met extra hulpstukken. De meeste dakdragers zijn namelijk autospecifiek en niet alle verhuurbedrijven hebben universele dakdragers om erbij te huren. Het is dan niet geheel onverstandig om zelf dakdragers voor jouw auto aan te schaffen, waarna je een dak fietsendrager bij iedere aanbieden kunt huren.

Kan ik een fietsendrager bij de ANWB huren?

Bij de ANWB kun je terecht voor het kopen van verschillende soorten fietsendragers. Ook staan de servicemedewerkers voor je klaar om je te helpen bij de montage ervan bijvoorbeeld. Helaas biedt de ANWB geen mogelijkheid om een fietsendrager te huren.

Is een fietsendrager huren bij Boels mogelijk?

Ondanks dat Boels één van de grootste verhuurbedrijven van de Benelux is, verhuren zij momenteel geen fietsendragers.

Kan ik een tweedehands fietsendrager huren?

Ja, soms is het mogelijk om een tweedehands fietsendrager te huren. Je kunt hiervoor het beste een kijkje nemen op marktplaatsen waar ze tweedehands spullen verkopen.

Wat is beter: een fietsendrager huren of kopen?

Het huren of kopen van een fietsendrager is volledig afhankelijk van jouw budget en hoe vaak je er gebruik van gaat maken. Ga je bijvoorbeeld één keer per jaar op pad? Dan is het huren van een fietsendrager misschien een beter idee. Als je vaker per jaar weggaat kun je overwegen een fietsendrager te kopen. Voor een kwalitatief goed exemplaar betaal je rond de 300 euro. Maar misschien heb je geluk, en vind je wel een fietsendrager in de aanbieding of tik je een goede tweedehands fietsendrager op de kop!


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *