Tweedehands fietsendrager kopen? Dit zijn de Voordelen & Opties

Laatst bijgewerkt door Kaz op juli 4, 2023

Op zoek naar een tweedehands fietsendrager? Maar heb je geen idee of je überhaupt fietsendragers tweedehands kunt kopen? En zo ja, waar je hiervoor terecht kunt of waar je op moet letten bij de aanschaf ervan?

In dit artikel zetten we alle belangrijke informatie over tweedehands fietsendragers voor je op een rij.

We vertellen je waar je er één kunt kopen en wat de voordelen ervan zijn. Maar ook of het wel of niet verstandig is een tweedehands fietsendrager te kopen nemen we met je door.

Benieuwd geworden naar wat je opties zijn? Lees dan snel verder!

Waar kun je een tweedehands fietsendrager kopen?

Wil je graag een fietsendrager tweedehands aanschaffen, maar weet je niet of dit kan? Dan kunnen we je geruststellen: het kopen van een fietsendrager tweedehands is zeker mogelijk. Je kunt hiervoor terecht bij verschillende (online) aanbieders.

  • Sport- of fietsenwinkels: er zijn verschillende fietsendrager winkels zoals fietsspeciaalzaken of sportwinkels die fietsendragers verkopen. Sporadisch bieden zij de optie om een tweedehands exemplaar aan te schaffen, in de winkel of via hun webshop.
  • Online marktplaatsen of kringloopwinkels: denk hierbij aan marktplaatsen waar je tweedehands producten kunt aanbieden, verkopen en aanschaffen. Ook kun je wel eens geluk hebben als je een kringloopwinkel binnenloopt. Onze ervaring leert dat kringloopwinkels best vaak fietsendragers in het assortiment hebben.
  • Particulier: het kan goed zijn dat een particulier die bij je in de buurt woont een fietsendrager te koop heeft staan. Dit kan iemand zijn die je via via kent, of bijvoorbeeld via een oproep gevonden hebt via social media.

Uiteraard hebben we al voor je uitgezocht waar je online tweedehands fietsendragers kunt kopen. Bij onderstaande aanbieders kun je hiervoor terecht:


Waarom een tweedehands fietsendrager kopen?

Het besparen van geld is voor de meesten de grootste reden om een fietsendrager tweedehands te kopen. Anderen kopen liever tweedehands producten met het oog op het milieu.

Door een fietsendrager te hergebruiken verleng je de levensduur en hoeft er geen nieuwe gemaakt te worden. Op deze manier worden grondstoffen bespaart, afval beperkt en minder energie gebruikt.

Voor- en nadelen van een fietsendrager tweedehands kopen

tweedehands fietsendrager

Zitten er buiten het besparen van geld en milieubewust bezig zijn meer voordelen aan een tweedehands fietsendrager kopen?

We zochten voor je uit wat de voordelen ten opzichte van het kopen van een nieuw exemplaar is. Hieronder zetten we dan ook de grootste voor- en nadelen voor je op een rij.

De voordelen:

Besparen van geld

Wanneer je een nieuwe fietsendrager koopt kun je verwachten de adviesprijs ervoor te betalen. Af en toe kun je geluk hebben door een fietsendrager in de aanbieding te kopen.

Tweedehands fietsendragers worden eigenlijk altijd voor een lagere prijs aangeboden. Hierdoor bespaar je dus op de aanschafkosten;

Milieubewust bezig zijn

Door voor een tweedehands fietsendrager te gaan ben je milieubewuster bezig. Je vermindert hiermee het gebruik van benodigde grondstoffen en verkleint je ecologische voetafdruk.

Door het tweedehands overnemen hoeft de fietsendrager niet weggegooid te worden wat afval scheelt. Dit resulteert in minder energieverbruik voor het opnieuw moeten produceren van een drager;

Minder verpakkingen

Een nieuw product kopen komt in een nieuwe doos die via de post bezorgd wordt. Als je een fietsendrager tweedehands koopt, maak je dus automatisch geen gebruik van een doos en/of de verzending.

Koop je een tweedehands fietsendrager online, dan wordt er vaak gebruik gemaakt van een gebruikte doos. Hierdoor bespaar je wel op karton, maar maak je dus wel gebruik van verzending;

Circulair bezig zijn

Door een product langer te gebruiken verleng je de levensduur ervan. Hierdoor voorkom je dat een fietsendrager nieuw gemaakt moet worden.

Op deze manier zorg je voor minder afval omdat de grondstoffen voor een fietsendrager hergebruikt worden;

Krasjes of beschadigingen

Het kan zijn dat een tweedehands fietsendrager al wat gebruikssporen heeft. Dit is voor veel mensen een groot voordeel.

Hierdoor hoeven ze zich dus niet druk te maken dat hun nieuwe, superdure fietsendrager beschadigd raakt.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hem expres beschadigd, maar het maken van een krasje hier en daar is dan al minder erg;

Nieuw is niet altijd beter

Voor veel producten geldt dat het nieuw aanschaffen ervan niet per se beter is. Dit is ook van toepassing voor sommige fietsendragers.

Dat hij al een poosje gebruikt is, betekent niet altijd per definitie dat hij minder goed werkt;

Miskoop

Mocht de fietsendrager toch niet helemaal zijn waar je naar op zoek was, hoef je je minder schuldig te voelen. Je hebt immers geld bespaard door tweedehands te kopen.

Hierdoor kun je de fietsendrager makkelijker doorverkopen of terugbrengen. Veel kringloopwinkels bieden namelijk een niet goed geld terug garantie;

Goede doelen

Veel kringloopwinkels steunen goede doelen. Door het kopen van een fietsendrager bij de kringloop, draag je je steentje op deze manier bij;

Verkoper blij maken

Door iets van een ander over te nemen maak je een particulier vaak een stuk blijer dan een grote commerciële winkel. En een ander blij maken geeft natuurlijk altijd een fijn gevoel!

De nadelen:

Garantie

Een tweedehands fietsendrager kopen betekent dat je er geen garantie op hebt.

De meeste aanbieders van fietsendragers bieden een garantietermijn vaan 2 tot 3 jaar aan. Dit betekent dat je 2 tot 3 jaar vanaf de aanschafdatum een beroep kunt doen op de garantie.

Omdat dit dus uitgegeven wordt aan de oorspronkelijke koper, heb je hier als tweedehands koper geen recht op;

Krasjes of beschadigingen

Waar dit voor veel mensen een voordeel kan zijn, vinden anderen dit juist vervelend.

Ben je heel zuinig op je spullen en vind je het vervelend als ze krasjes of beschadigingen hebben? Dan is tweedehands kopen misschien niet de juiste optie voor je;

Meer onderhoud

Het kan gebeuren dat de onderdelen van de fietsendrager wat verouderd zijn. Denk hierbij aan gebruikerssporen, roest of een kapot lampje.

Het kopen van een tweedehands exemplaar betekent vaak dat je wat meer onderhoud moet plegen;

Kwaliteit en levensduur

Het kopen van een fietsendrager, zeker via een particulier, kan soms twijfels opleveren.

Is de fietsendrager nu wel echt gemaakt van deze kwalitatieve materialen? En is hij toch niet ouder dan de verkoper aangeeft?

Als dit punten zijn waar je je niet comfortabel bij voelt, kun je beter gaan voor een nieuwe fietsendrager.

Aandachtspunten bij het kopen van een tweedehands fietsendrager

Wil je een fietsendrager tweedehands kopen, maar weet je niet zo goed waar je op moet letten? Dat snappen we, het kopen van een tweedehands fietsendrager doe je niet elke dag.

Om je goed voor te bereiden sommen we de belangrijkste aandachtspunten hieronder voor je op.

Ga eerst zelf kijken

We raden je aan om zelf een kijkje te nemen naar de fietsendrager als je deze bij een particulier koopt.

Bedenk je zelf of het verkoopverhaal logisch klinkt en of de verkoper goed communiceert. Maar ook wat de precieze reden is voor de verkoop van de fietsendrager is een belangrijk punt.

Bij twijfel raden we je aan om naar een andere tweedehands fietsendrager te kijken. Of je koopt een nieuwe fietsendrager, zodat je hier geen zorgen over hoeft te hebben.

Past hij op je auto?

Kijk goed naar het type fietsendrager en of deze op je auto past. Niet alle fietsendragers zijn namelijk per definitie compatibel met je auto.

  • Tweedehands fietsendrager voor op trekhaak: de meeste trekhaak fietsendragers zijn universeel, oftewel, ze passen op alle trekhaken. Maar er bestaan trekhaken waar niet alle fietsdragers op passen, bijvoorbeeld die speciaal voor hybride auto’s ontwikkeld zijn.

Compatibel met je fiets?

Let goed op het soort en aantal fietsen die je kunt vervoeren op de tweedehands fietsendrager. Zeker het type fiets wat je mee wilt nemen is van groot belang. Niet alle fietsendragers zijn geschikt om alle soorten fietsen mee te nemen bijvoorbeeld.

  • Tweedehands fietsendrager elektrische fietsen: wil je elektrische fietsen op de fietsendrager kunnen vervoeren? Dan moet je goed letten op het laadvermogen en het maximaal belastbare gewicht per fiets.
  • Maar ook voor andere soorten fietsen is het belangrijk dat je de compatibiliteit checkt. Zoek je een fietsendrager voor je MTB? Let dan goed op de ruimte tussen de fietsen en de breedte van de wielgoot.

Stekkeraansluiting

Voor de verlichting en kentekenplaat is het belangrijk om te weten welke stekkeraansluiting de fietsendrager heeft. De meeste hebben een 7-polige of 13-polige stekker.

Bij een 7-pin kun je gebruik maken van basisverlichting, terwijl een 13-pin ook achteruitrijverlichting en mistachterlicht ondersteunt.

Extra opties

Voor extra gebruiksgemak moet je letten op de opties die de fietsendrager heeft. Voor het eenvoudig laden en lossen of toegang hebben tot je achterklep is kantelbaarheid belangrijk. Als je de fietsendrager na gebruik compact wilt opbergen moet deze opvouwbaar zijn.

Ook is diefstalbeveiliging een belangrijk punt. Komt de fietsendrager inclusief of exclusief slot? Of is er überhaupt een mogelijkheid om een slot te gebruiken op de fietsendrager?

Conclusie: is een tweedehands fietsendrager kopen verstandig?

Vraag je je af of het beter is om tweedehands of toch een nieuwe fietsendrager te kopen? Want, is het nu wel zo verstandig om een tweedehands fietsendrager aan te schaffen?

Uit ons onderzoek is gebleken dat het kopen van een fietsendrager tweedehands veel voordelen heeft. Ondanks deze voordelen is het niet in alle gevallen even verstandig om een tweedehands exemplaar te kopen.

Zo ben je niet altijd zeker van de compatibiliteit met je auto of de fietsen die je wilt vervoeren. Een tweedehands fietsendrager is ook niet per definitie de goedkoopste optie.

Denk hierbij aan het extra onderhoud wat je eraan hebt, maar ook de garantie die je misloopt is een nadeel.

Om je te ontzien van alle onzekerheden raden we je eigenlijk aan een nieuw model te kopen. Het aanschaffen van de beste fietsendrager voor jou hoef niet altijd een mega grote uitgave te zijn.

Voor het kopen van een goedkope fietsendrager heb je namelijk voldoende opties. Je kunt al een prima fietsendrager aanschaffen vanaf 300 euro. En dan ben je wél verzekerd van het juiste model, de compatibiliteit én garantie.

Als je niet vaak gebruik maakt van een fietsendrager, heb je ook nog de optie om er een te huren. Een fietsendrager huren kost gemiddeld zo’n 10 euro per dag, echter zit je dan wel vast aan een minimale huurperiode.


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *