Momentsleutel fiets kopen? De top 7 beste momentsleutels

Laatst bijgewerkt door Kaz op april 12, 2023

Wil je regelmatig reparaties aan je eigen fiets uitvoeren? Je hebt groot gelijk. Het is vaak geen hogere wiskunde en het is goedkoper dan je fiets bij de fietsenmaker te laten repareren.

Je hebt hier echter wel goed gereedschap voor nodig, waaronder een momentsleutel.

Met een momentsleutel kun je elk boutje met het juiste koppel aandraaien. Dit betekent dat de onderdelen perfect vast komen te zitten. De boutjes zitten niet te los, maar ook niet te vast.

Als je een boutje te vast zou draaien, zou dit voor schade aan het frame of andere fietsonderdelen kunnen zorgen.

Het frame kan bijvoorbeeld scheuren of barsten. Zeker als je een geweldig carbon frame hebt, is dit iets waar je niet op zit te wachten.

Voldoende reden dus om een momentsleutel voor je fiets te kopen. Maar, waar moet je nou op letten? En wat zijn de beste momentsleutels voor een fiets van dit moment?

De top 7 beste momentsleutels

  1. IMLI Momentsleutel Set 1/4 inch
  2. Pro Sport Lights Momentsleutel set
  3. Dunlop Momentsleutel
  4. MTB Cycling 1/4 Draaimomentsleutel set 2-24Nm
  5. Normex 21-195 Draaimomentsleutel 2-14 Nm
  6. Lemato 1/4″ Momentsleutel
  7. Westfalia Momentsleutel 1/2 3/8 set

De beste momentsleutels voor een fiets uitgelicht

Het uitgebreide aanbod van momentsleutels voor een fiets hebben we aan een keuring onderworpen. We hebben naar de kwaliteit, werking, mogelijkheden en toepassingen gekeken.

Ook hebben we gekeken naar het soort fiets waar je de momentsleutel voor kunt gebruiken.

Aan de hand van deze criteria zijn we bij onderstaande 7 momentsleutels uitgekomen. Deze sleutels kun je met een gerust hart kopen en gebruiken.

1. IMLI Momentsleutel Set 1/4 inch

De beste momentsleutel voor een fiets vind je in deze IMLI Momentsleutel Set 1/4 inch. In deze set vind je meerdere inbussleutels en torx doppen, waardoor je elk boutje op de juiste manier aan kunt draaien.

Dit komt de levensduur en het gebruik van je fiets alleen maar ten goede.

Met deze set kun je simpelweg elke klus uitvoeren. Dit is te danken aan de inbussleutels, maar ook aan de fijne momentsleutel. Deze sleutel ligt heerlijk in de hand en is hierdoor fijn te bedienen.

Bovendien is het aandraaimoment naar eigen wens in te stellen tussen 2 – 24 Nm. Je kunt hierdoor elke schroef en elk boutje zowel vast- als losdraaien met de juiste kracht.
2. Pro Sport Lights Momentsleutel set

Deze Pro Sport Lights Momentsleutel set is speciaal voor fietsen ontwikkeld. Dit blijkt onder meer uit de samenstelling van de set.

In deze set vind je een geweldige momentsleutel, een verlengstuk en meerdere inbussleutels en torx bitjes. Ook met deze set kun je elke klus aan je racefiets of MTB uitvoeren.

Het aandraaimoment is bij deze set ook nauwkeurig te bepalen. Je kunt kiezen voor een moment tussen 2 en 24 Nm, waardoor je elk boutje op de juiste manier aan weet te draaien.

Dankzij de omkeerbare ratel verander je moeiteloos van ratelrichting. Al met al een handige en veelzijdige momentsleutel set.
3. Dunlop Momentsleutel

Heb je een fors aandraaimoment nodig? Dan sluit deze Dunlop Momentsleutel mogelijk prima op je wensen aan. Het instelbare bereik ligt bij deze sleutel namelijk tussen 28 en 20 Nm.

Het is hierbij mogelijk om 18 verschillende settings te gebruiken, waardoor je altijd het juiste draaimoment tot je beschikking hebt.

Deze momentsleutel wordt met de nodige toebehoren geleverd. Hierbij kun je denken aan 2 doppen en aan een handige opbergkoffer.

Ook over het verlengstuk zijn wij te spreken. Dit maakt het vast en losdraaien van boutjes en schroeven des te makkelijker voor je.
4. MTB Cycling 1/4 Draaimomentsleutel set 2-24Nm

Ben je specifiek voor je MTB op zoek naar een goede momentsleutel? Dan kun je niet om deze set van het merk MTB Cycling heen.

Zoals de naam al doet vermoeden, is deze set optimaal te gebruiken voor je MTB. Dit is onder meer aan de samenstelling van deze set te danken.

In deze set vind je niet alleen een momentsleutel, maar ook meerdere inbussleutels en torx doppen. Je bent hierdoor in staat om elk boutje of schroefje van je MTB op de juiste manier vast of los te draaien.

Deze uitgebreide set krijg je ook nog in een handige koffer geleverd.
5. Normex 21-195 Draaimomentsleutel 2-14 Nm

De Normex 21-195 Draaimomentsleutel 2-14 Nm is ook een set naar ons hart. Deze set is lekker uitgebreid, wordt in een handig hoesje geleverd en stelt je in staat om veel klussen uit te voeren.

Dit komt onder meer doordat je maar liefst 7 bitjes meegeleverd krijgt.

Deze momentsleutel levert een draaimoment van 2 tot 14 Nm. Dit is voor een racefiets en mountainbike meer dan voldoende.

Dit stelt je namelijk in staat om elk schroefje of boutje vast te draaien, zonder hierbij het carbon te beschadigen. Dankzij het handige verlengstuk geniet je van extra veel gebruiksgemak.
6. Lemato 1/4″ Momentsleutel

De Lemato 1/4″ Momentsleutel is wat ons betreft een prima momentsleutel voor elk soort fiets. Deze momentsleutel krijg je in een handig etui geleverd, terwijl je ook makkelijk van draaimoment kunt variëren.

Het draaimoment ligt bij deze momentsleutel tussen de 5 en 25 Nm. Voor de meeste klussen aan je fiets is dit meer dan voldoende.

Wat wij wel jammer vinden, is dat je geen bits of inbussleutels geleverd krijgt. Als je thuis bits of inbussleutels geen hebt liggen, kun je beter voor één van de andere sets kiezen.
7. Westfalia Momentsleutel 1/2 3/8 set

Ga je graag voor een veelzijdige momentsleutel? Dan is de Westfalia Momentsleutel 1/2 3/8 set een prima optie voor je. Deze set bestaat uit een verlengstuk, een momentsleutel en 3 doppen.

Het gaat hierbij om een kleine dop, maar ook om iets grotere doppen. Dit stelt je in staat om elke klus naar wens uit te voeren.

Hierbij geniet je ook van een flink bereik. Het bereik ligt bij deze momentsleutel namelijk tussen 30 en 210 Nm. Ook als je echt veel kracht nodig hebt, biedt deze momentsleutel uitkomst.

Deze set is overigens ook geschikt voor je auto en motor.
Hoe kies je de beste momentsleutel voor je fiets uit?

Indien je reparaties aan je fiets uitvoert, is een goede momentsleutel onmisbaar. Met zo’n sleutel kun je immers elk schroefje en boutje met de juiste kracht vastdraaien.

Wil je ze na verloop van tijd ook weer losdraaien? Dan biedt de momentsleutel uiteraard ook uitkomst.

Voordat je van de werking kunt genieten, moet je een goede vergelijking maken. Let daarbij heel goed op onderstaande punten.

Soort fiets

Je moet allereerst goed naar je fiets kijken. Heb je een racefiets of MTB met meerdere carbon onderdelen?

Dan heb je baat bij een momentsleutel met een niet al te hoog draaimoment. Een aandraaimoment van maximaal 24 Nm is aan te raden.

Heb je echter een normale stadsfiets? Dan mag het aandraaimoment zeker hoger liggen. Dit hogere aandraaimoment richt in dat geval geen schade aan het materiaal aan.

De kans dat je op je normale stadsfiets carbon onderdelen hebt zitten, is namelijk erg klein.

Samenstelling

Ten tweede moet je goed naar de samenstelling van de momentsleutel set kijken. Je kunt voor een losse momentsleutel kiezen, maar het is beter om voor een complete set te kiezen. In zo’n set vind je onder meer inbus- en andere bitjes.

Daarnaast vind je in de meeste sets ook een verlengstuk. Dit verlengstuk zorgt ervoor dat je op een handige manier de schroeven vast en los kunt draaien. Dit komt dus het gebruiksgemak alleen maar ten goede.

Wil je graag voor een complete momentsleutel set gaan? Dan adviseren wij je om goed naar het koffertje danwel het etui te kijken. Als je de gehele set in een koffer of etui geleverd krijgt, levert dit extra veel gebruiksgemak op.

Doppen en bitjes

Kies je voor een momentsleutel set? Dan is het zaak om goed naar de doppen en bitjes te kijken.

In een ideale wereld voldoet de set op dit gebied aan de volgende eisen:

  • In de set zijn meerdere doppen en bitjes te vinden. Dit stelt je in staat om elke schroef en elk boutje op je fiets vast en los te draaien.
  • De doppen en bitjes moeten verschillend zijn. Je hebt voor sommige klussen een kleine dop of klein bitje nodig, terwijl je voor andere klussen grotere doppen of bitjes nodig hebt. Het is daarom wenselijk dat de dopjes en bitjes verschillend zijn.
  • De doppen en bitjes moeten handig op te bergen zijn. Als je in een goede momentsleutel set investeert, wil je de onderdelen niet kwijtraken. Dit is alleen mogelijk als je de doppen en bitjes in de koffer of het etui makkelijk op kunt bergen.

Gewenste gebruik

Het is ook zaak om op voorhand even goed naar het gewenste gebruik te kijken. Waar wil je de momentsleutel precies voor gebruiken?

En heb je al enige ervaring met het gebruik maken van een momentsleutel? Indien je nog geen ervaring hebt, is het advies om eerst voorzichtig met de sleutel om te springen.

Blijkt uit jouw wensen dat je eigenlijk meer gereedschap nodig hebt? Dan kun je wellicht beter voor een complete fietsgereedschap set kiezen.

In de meeste van deze sets vind je namelijk ook een geschikte momentsleutel. Met zo’n set sla je in ieder geval meerdere vliegen in één klap.

Kwaliteit

Tot slot wijzen wij je graag op de kwaliteit van de momentsleutel. Om voor de juiste kwaliteit te gaan, kun je voor één van bovenstaande varianten kiezen. Ga je liever voor een andere variant? Kies dan altijd voor een momentsleutel van een A-merk.

Wij adviseren je ook om altijd een momentsleutel bij een specialist te kopen. Doe dit bij een fietsspecialist of grote webshop, maar niet bij partijen als Lidl, Gamma of Praxis.

Vind je de momentsleutels bij de fietsspecialisten te duur? Wacht dan op een aanbieding. Kies in ieder geval nooit voor een goedkope momentsleutel… Die sleutel biedt niet de gewenste werking.


Misschien ook interessant:


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *