Fietsketting kopen? De Top 7 beste kettingen voor je fiets

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 16, 2023

In Nederland is het doodnormaal om dagelijks op de fiets te stappen. Het voelt voor elke Nederlander zelfs heel normaal om je op een zadel en twee wielen vooruit te bewegen.

Maar, heb je wel eens nagedacht over de werking van een fiets? Hoe komt het bijvoorbeeld dat je met de trappers de wielen in beweging kunt krijgen?

Bij de werking van elke fiets speelt de fietsketting een belangrijke rol. De ketting van een fiets is onmisbaar. De ketting van een fiets zorgt voor veel gemak.

En de ketting van een fiets moet je na enige tijd vervangen. Waarom? Dat heeft onder meer met slijtage te maken.

Merk je op dat jouw ketting veel lawaai maakt? Of staat je ketting totaal niet meer strak? Dan kun je maar één juiste beslissing nemen: een nieuwe fietsketting kopen.

Welke fietsketting kun je het beste kopen? En waar moet je op letten bij een fietsketting kopen? Dat zijn de vragen waar je in dit artikel een uitgebreid antwoord op vindt.

De beste fietskettingen om te kopen

Bij een nieuwe fietsketting kopen, zijn er tal van zaken waar je op moet letten. Om welke zaken dat gaat, bespreken we graag verderop in dit artikel. Eerst zoomen we in op de 7 beste kettingen voor je fiets.

Als je voor één van onderstaande kettingen kiest, doe je een goede aankoop. Deze fietskettingen zijn van de gewenste kwaliteit, gaan lang mee en zijn ook nog betaalbaar.

1. SunRace Ketting 1/2-3/32 inch CN10A 10SP 116 schakels zilver

De beste fietsketting van dit moment is de SunRace Ketting 1/2-3/32 inch CN10A 10SP 116 schakels zilver.

Deze ketting is van staal vervaardigd, weegt 281 gram, is van een uitmuntende kwaliteit en ziet er ook nog eens gaaf uit. Dat is voornamelijk te danken aan de zilveren kleur van de ketting.

Deze ketting bestaat in totaal uit 116 schakels. Door deze 16 schakels is deze ketting geschikt voor een fiets met 10 versnellingen. De kopers van deze ketting geven aan het een kwalitatief hoogwaardige ketting is met een interessant prijskaartje.
2. Simson Ketting Normaal Basic

Heb je een fiets zonder versnelling of een fiets met een naafversnelling van SACHS of Sturmey Archer? Dan sluit de Simson Ketting Normaal Basic perfect op je wensen aan. Deze ketting is eenvoudig, doet zijn werk meer dan prima en kan ook nog op maat gemaakt worden.

Belangrijk voordeel is dat je deze ketting relatief makkelijk op je fiets kunt leggen. En voor deze ketting hoef je net iets meer dan 10 euro te betalen.

De prijs-kwaliteitsverhouding is dan ook uitmuntend te noemen. Maar, besef wel goed dat deze ketting niet voor elke fiets geschikt is. 
3. Shimano Nexus NX10 anti-roest 1/2″ x 1/8″ – 114 schakels

Deze ketting is van het welbekende merk Shimano. In de wereld van fietsonderdelen is dat één van de beste merken. En dat bewijst het merk ook weer met deze fietsketting.

Deze ketting is bijvoorbeeld van een corrosiebestendige coating voorzien. Dankzij deze coating geniet je nog langer van deze ketting.

Het merk Shimano geeft aan dat deze ketting vooral voor gebruik in de stad geschikt is. Mocht je op zoek naar een nieuwe ketting voor je stadsfiets zijn, is dit dus een prima optie. Ook het prijskaartje van deze ketting is uiterst interessant.
4. Tec Ketting 1/2 X 1/8 1sp 112 Schakels

Wil je zo min mogelijk geld aan je nieuwe fietsketting uitgeven? Dan kun je eens kijken naar deze Tec Ketting 1/2 X 1/8 1sp 112 Schakels.

Deze ketting is in China geproduceerd, waardoor de arbeidskosten laag gehouden zijn. Dat uit zich overduidelijk in het voordelige prijskaartje.

Met deze ketting geniet je van de nodige mogelijkheden. Dit komt onder meer doordat deze ketting uit 112 schakels bestaat. De ketting zelf is van een prima kwaliteit, is in het grijs uitgevoerd en wordt met een verbindingsschakel geleverd.
5. KMC 1/2×3/32 Z7 – 7 speed brons

Heb je een stads- of tourfiets met 6 of 7 versnellingen? Dan sluit de KMC 1/2×3/32 Z7 – 7 speed brons perfect op je wensen/fiets aan. Deze ketting is namelijk speciaal voor dit soort fietsen ontwikkeld.

Deze ketting beschikt over 116 schakels en is van staal vervaardigd. Opvallend is ook dat deze ketting volledig in het bruin uitgevoerd is.

Wat bij deze ketting ook opvalt, zijn de afgeschuinde binnenplaatjes. Deze binnenplaatjes zorgen voor minder contact met het tandwiel, waardoor je tijdens het fietsen minder geluid hoort. Erg handig als je het ons vraagt.
6. Shimano ketting 1/2-3/32 114 9V HG53 ECNHG53C114I

Heb je een fiets met 9 versnellingen? Dan doe je er verstandig aan om voor deze Shimano ketting 1/2-3/32 114 9V HG53 ECNHG53C114I te kiezen. Zoals we eerder al stelden, levert het merk Shimano altijd kwaliteit. En die vlieger gaat ook op bij deze fietsketting.

Deze ketting is de duurste uit deze top 7, maar dat merk je overduidelijk aan de samenstelling. Zo is deze ketting van een precieze constructie voorzien, waardoor je van een lange levensduur verzekerd bent.

Ook is het dus ideaal dat je deze ketting kunt gebruiken voor aandrijvingen met 9 versnellingen.
7. Simson ketting 1/2 x 1/8 112 schakels anti-roest

Heb je ook zo’n hekel aan een ketting die na verloop van tijd verkleurt? De oorzaak daarvan is terug te vinden in roestvorming.

Om deze oorzaak al op voorhand tegen te gaan, kies je het beste voor deze Simson ketting 1/2 x 1/8 112 schakels anti-roest. Deze ketting is dankzij een coating volledig anti roest.

De ketting bestaat uit 112 schakels, is van RVS gemaakt, in het grijs uitgevoerd en voor stadsfietsen geschikt. Bij aanschaf krijg je deze prima ketting geleverd, evenals de benodigde verbindingsschakel.
Fietsketting kopen: Waar moet je op letten?

Heb je een nieuwe fietsketting nodig? Voordat je de knoop door kunt hakken, zijn er bepaalde zaken waar je goed naar moet kijken. De belangrijkste aandachtspunten zetten we in deze koopgids graag voor je uiteen.

Kettingmaat & fiets

Ten eerste is het belangrijk om naar de benodigde kettingmaat te kijken. Je kunt op dit gebied kiezen uit vier maten:

  • 1/8 inch: dit zijn brede en stevige kettingen. Deze kettingen zijn geschikt voor fietsen zonder versnellingen.
  • 3/32 inch: dit zijn smalle en buigzame kettingen. Deze kettingen zijn geschikt voor fietsen met een derailleur.
  • 11/128 inch: dit zijn zeer smalle kettingen. Deze kettingen zijn geschikt voor fietsen met minimaal 9 versnellingen.
  • 5/64 inch: dit zijn nog smallere kettingen. Deze kettingen zijn ook geschikt voor fietsen met veel versnellingen.

Wat is voor jou de juiste kettingmaat? Dat hangt dus vooral van het soort fiets af. Kijk daarom eerst op wat voor soort fiets je de ketting wilt leggen. Bij onze partner Internet-bikes kun je hierop filteren, waarna je alleen nog maar de geschikte kettingen ziet staan.

Aantal versnellingen

Ten tweede is het belangrijk om goed naar het aantal versnellingen te kijken. Een fiets met 1 versnelling heeft een nadere ketting nodig dan een fiets met 9 versnellingen. Ook dit is iets dat je op bovengenoemd punt af moet stemmen.

Aantal schakels

Ten derde moet je goed naar het aantal schakels kijken. Zoals je aan bovenstaande fietskettingen al hebt gezien, loopt het aantal schakels flink uiteen.

Materiaal, gewicht & kleur

Ten vierde kun je goed naar het materiaal kijken. De meeste kettingen zijn van staal gemaakt, waarbij ook meerdere merken specifiek voor RVS kiezen.

Ons advies is om ook goed naar het gewicht te kijken en de juiste kleur te kiezen. Als je een nieuwe fietsketting gaat kopen, wil je uiteraard wel dat deze volledig naar jouw wens is.

Merk en prijs

Tot slot moet je goed naar het merk van de fietsketting kijken. Ons advies is om bij je nieuwe fietsketting altijd voor een variant van een A-merk te kiezen.

Wij zijn te spreken over de kettingen van Shimano, maar ook de merken Simson, KMC, TEC en SunRace kunnen ons bekoren.

Uiteraard moet je ook met een schuin oog naar het prijskaartje kijken. Laat je keuze hier echter niet al te veel door beïnvloeden. Voor de betere fietskettingen moet je nu eenmaal meer geld betalen. Dat is één van de weinige zekerheden die je in het huidige leven hebt.

Waar je je nieuwe fietsketting het beste kunt kopen? Doe dit niet bij bijvoorbeeld Action, maar bij Bol.com of Internet-bikes. Bij deze twee webshops heb je de keuze uit veel soorten kettingen.

Ook kun je bij deze webshops makkelijk filteren op bovenstaande punten, waardoor je snel de beste fietsketting vindt.
Veelgestelde vragen over een fietsketting

Wanneer moet je een nieuwe fietsketting kopen?

Een nieuwe fietsketting kopen doe je als je niet meer tevreden over je huidige ketting bent. Dit kan komen doordat de ketting niet meer strak hangt, doordat de ketting geluid maakt of doordat de ketting helemaal gebroken is.

Hoe hebben wij de beste fietskettingen beoordeeld?

Wij hebben bij onze test naar tal van eigenschappen gekeken. Onder meer naar de kettingmaat, de geschiktheid van de ketting, het aantal schakels, het aantal versnellingen en de algeheel samenstelling van de fietsketting. Uiteraard hebben we ook de prijs en de kwaliteit niet onderbelicht gelaten.


Misschien ook interessant:


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *