Dropper post kopen? De top 5 verstelbare dropper zadelpennen

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 10, 2023

Maak je graag fraaie tochten op je mountainbike? Om deze tochten nog fijner en comfortabeler te maken, heb je een goede zadelpen nodig.

De kans is hierbij groot dat je bij een dropper post uitkomt. Dit is een speciale in hoogte verstelbare zadelpen voor de mountainbike.

Door zo’n verstelbare zadelpen op je MTB te monteren, geniet je van veel gemak. De zadelpen veert met alle hobbels en oneffenheden mee, waardoor je veel aangenamer op de fiets zit.

De klappen die je moet verwerken, worden door de zadelpen ook al deels opgevangen. De aanschaf van een dropper post voor op je MTB is dan ook zeker aan te raden.

In dit artikel vind je alle informatie over de beste droppers voor op je mountainbike.

De 5 beste dropper zadelpennen

Heb je interesse om een dropper zadelpen aan te schaffen? Dan is het verstandig om voor één van onderstaande 5 zadelpennen te kiezen. Deze verstelbare zadelpennen zijn als beste uit onze test naar voren gekomen.

1. Merida Comp TR Dropper zadelpen 31.6 mm

De Merida Comp TR Dropper zadelpen 31.6 mm vinden wij de beste dropper zadelpen.

Dit is te danken aan de lengte van de zadelpen, de kwaliteit en verstelmogelijkheden.

Het is namelijk mogelijk om deze zadelpen aan het stuur te bevestigen.

Nadat je dit gedaan hebt, kun je vanaf het stuur de zadelpen instellen. Je stelt ‘m op de gewenste hoogte in, waardoor je op je MTB van nog meer comfort verzekerd bent.

Wel is het zo dat deze zadelpen vrij prijzig is. Maar goed, voor kwaliteit moet je nu eenmaal betalen. Deze zadelpen heeft overigens een diameter van 31,6 mm en is 120 mm lang.
2. M-Wave SP110-ADJ

Heb je een in hoogte verstelbare zadelpen met een kleinere diameter nodig? Dan raden wij je graag de M-Wave SP110-ADJ aan.

Deze dropper post heeft een diameter van 27,2 mm, waardoor ‘ie voor andere zadels geschikt is. Het is mogelijk om deze zadelpen op drie hoogtes in te stellen; 110 mm, 45 mm of 0 mm.

Door deze 3-traps hoogteverstelling hou je de totale controle over deze zadelpen. En daarmee ook over je MTB. Doordat deze zadelpen van aluminium vervaardigd is, weegt ‘ie niet al te veel.

Bijkomend voordeel: met de stuurhendel kun je deze dropper post in hoogte verstellen.
3. Merida Expert TR Dropper Zadelpen 30.9 / 150 mm

Gaat je voorkeur uit naar een behoorlijk lange dropper post? Dan raden wij je graag deze Merida Expert TR Dropper Zadelpen 30.9 / 150 mm aan.

Zoals de naam van deze zadelpen al aangeeft, heeft deze een totale lengte van 150 mm.

Dit biedt jou nog meer bewegingsvrijheid. Dit komt met name in technische passages en steile afdalingen maar al te goed van pas.

Deze dropper zadelpen is van een geweldige kwaliteit. Ook is deze zadelpen voorzien van interne kabelloop, waardoor je ‘m vanaf het stuur kunt bedienen. Ook moet je bij deze zadelpen met een vrij forse investering rekening houden.
4. Crankbrothers zadelpen Highline7 31.6x315mm dropper 100mm

Gaat je voorkeur uit naar een professionele dropper post?

Dan raden wij je graag deze Crankbrothers zadelpen Highline7 31.6x315mm dropper 100mm aan.

Dit is de beste verstelbare zadelpen volgens ons voor mountainbikers die serieuze eisen aan hun fiets stellen.

Dat dit een zadelpen voor professionals is, blijkt uit het prijskaartje. Voor deze zadelpen betaal je ruim 280 euro, waardoor je echt diep in de buidel moet tasten.

Dat is de moeite echter wel waard. Deze verstelbare zadelpen biedt het gewenste gemak en is van een uitmuntende kwaliteit.
5. XLC Dropper SP T09 Telescopische Zadelpen 260-340 mm

Tot slot raden wij je ook de XLC Dropper SP T09 Telescopische Zadelpen 260-340 mm aan. Deze verstelbare zadelpen kun je instellen op een hoogte tussen de 260 en 340 mm.

Dit biedt veel bewegingsvrijheid en ook het nodige comfort op je mountainbike.

Deze verstelbare zadelpen heeft een diameter van 27,2 mm. Dit betekent dat je deze zadelpen op veel mountainbikes kunt gebruiken.

Prijstechnisch is dit ook een interessante zadelpen. Het is één van de goedkopere verstelbare zadelpen uit deze top 5.
Hoe vind je de beste dropper post voor op jouw MTB?

Wil je graag een verende zadelpen voor op je MTB aanschaffen? Dan zit je met een dropper post absoluut goed.

Met deze speciale verstelbare zadelpen geniet je van specifieke voordelen:

  • Je kunt fietsend de zadelpen verstellen. Het is met een dropper post mogelijk om al fietsend de zadelpen te verstellen. Dit stelt je tijdens het fietsen in staat om het zwaartepunt te verlagen danwel te verhogen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld wendbaarder en sneller door bochten heen.
  • Je hebt meer controle over je MTB. Door van een dropper post gebruik te maken, ervaar je meer controle over je MTB. Dit komt puur doordat je veel invloed uit kunt oefenen op de rijeigenschappen van je mountainbike. Je bent hierdoor simpelweg in staat om jouw fiets af te stemmen op het parcours.
  • Je geniet van een makkelijke bediening. Een dropper post is middels een hendel op het stuur te bedienen. Dankzij deze hendel kunnen wij stellen dat de bediening erg simpel is.

Maar, hoe kies je nou de beste dropper post voor op jouw MTB uit? Wat ons betreft moet je hiervoor op meerdere punten letten.

Je mountainbike

Allereerst moet je goed naar je mountainbike kijken. Zo is het belangrijk om goed naar de diameter van de zadelbuis te kijken. Als je weet wat de diameter van deze buis is, weet je ook wat de diameter van de dropper zadelpen moet worden.

Ook moet je goed kijken naar de kabels. Om de dropper zadelpen vanaf het stuur te kunnen bedienen, moet er namelijk een kabel lopen vanaf de zadelpen naar het stuur. Het is uiteraard wenselijk dat je deze kabel netjes weg kunt werken.

Je voorkeuren

Ten tweede moet je goed naar je eigen voorkeuren kijken.

Denk bijvoorbeeld over onderstaande zaken na:

  • Je budget. Hoeveel geld wil je uitgeven aan je nieuwe dropper post? Eén van de ‘nadelen’ van een dropper post is het prijskaartje. Ongeacht voor welke variant je kiest, moet je hier minstens 100 euro aan uitgeven. Bepaal daarom goed voor jezelf welk budget je ter beschikking hebt voor deze zadelpen.
  • De gewenste hoogte. Ook moet je goed kijken naar de maximale hoogte van de verstelbare zadelpen. Zoals we in bovenstaande reviews al omschreven hebben, is dit per zadelpen verschillend. Bepaal daarom goed van hoeveel bewegingsvrijheid je op je MTB wilt genieten.
  • Het gewicht. Tot slot moet je goed naar het gewicht van de dropper post kijken. Het is een feit dat een dropper post meer weegt dan een normale verende zadelpen. Dat heeft puur met de constructie en verstelmogelijkheden te maken. Uiteraard wil je niet dat de zadelpen te licht is, aangezien dit het totaalgewicht niet ten goede komt. Kijk daarom kritisch naar het gewicht en bepaal welk gewicht jij acceptabel vindt.

Hoogte-instellingen

Ten derde zou je goed naar de hoogte-instellingen moeten kijken. Is het bijvoorbeeld mogelijk om de dropper post traploos in hoogte te verstellen?

Of heb je de keuze uit bijvoorbeeld 3 vaste standen? Deze twee vormen kom je bij de verschillende verstelbare zadelpennen tegen.


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *