Verstelbare stuurpen kopen? De Top 5 voor (race) fiets & MTB

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 3, 2023

Wil je de optimale kracht op je racefiets of MTB leveren? Dan moet je de perfecte zithouding aannemen.

Met de perfecte zithouding geniet je van de gewenste ergonomie en ben je in staat om veel kracht over te brengen.

Om de perfecte zithouding te verkrijgen, moet je je zadel perfect instellen. En daarnaast is het aan te raden om van een verstelbare stuurpen gebruik te maken.

Met zo’n stuurpen kun je de hoogte van het stuur instellen, evenals de afstand ten opzichte van het zadel.

Als je echt serieus hard wilt fietsen, heb je zo’n verstelbare stuurpen nodig. Fiets je graag op je elektrische fiets of stadsfiets? Ook dan kan een verstelbare stuurpen maar al te handig zijn.

Zo’n stuurpen stelt je niet alleen in staat om hard te fietsen, maar stelt je ook in staat om ergonomisch te fietsen. En dat is van belang voor je lichaam en algehele gezondheid.

De 5 beste verstelbare stuurpen

Wil je graag een stuurpen aanschaffen die verstelbaar is? Dan raden wij je graag één van onderstaande 5 varianten. Deze 5 verstelbare stuurpennen zijn als beste bij onze test naar voren gekomen.

1. Voltano A-Head Verstelbare Stuurpen Voorbouw

De Voltano A-Head Verstelbare Stuurpen Voorbouw is de beste verstelbare stuurpen van dit moment. Deze stuurpen is 60 graden verstelbaar, makkelijk te verstellen en voor veel fietsen geschikt. Het gaat hierbij met name om sportieve fietsen, zoals een racefiets en MTB.

Deze stuurpen moet je vastmaken aan het stuur van je fiets. De klemdiameter is hierbij 31,8 mm, waardoor deze stuurpen voor de meeste sturen geschikt is.

Doordat je de hoogte van deze stuurpen zeer nauwkeurig in kunt stellen, neem je probleemloos de perfecte zithouding op je fiets aan.
2. Kalloy Stuurpen Verstelbaar

Ben je voor je MTB of racefiets op zoek naar een verstelbare stuurpen? Dan kun je ook kiezen voor deze variant van Kalloy. Deze stuurpen heeft een klemdiameter van 25,4 mm, waardoor ‘ie net iets anders vormgegeven is dan bovenstaande variant.

Ook deze variant kun je naar wens instellen. De maximale hoek is 60 graden, waardoor je echt alle kanten op kunt. Bijkomend voordeel: deze verstelbare stuurpen weegt slechts 500 gram. Ook het prijskaartje van de Kalloy Stuurpen Verstelbaar is interessant.
3. BBB Cycling HighFix Stuurpen

Ga je graag voor het beste van het beste? En vind je het niet erg om dan relatief veel geld uit te geven? Dan raden wij je van harte deze BBB Cycling HighFix Stuurpen aan. Uit onze test is gebleken dat dit de beste high-end verstelbare stuurpen is.

Deze verstelbare stuurpen heeft een klemdiameter van 31,8 mm. Mede hierdoor is deze verstelbare stuurpen voor veel fietsen geschikt, waaronder een e-bike.

Deze stuurpen is voor de e-bikes zelf gecertificeerd. Deze stuurpen verstel je tot maximaal 60 graden en weegt slechts 285 gram!
4. Promax Stuurpen Voorbouw Verstelbaar

Heb je een stuur met een diameter van 31,8 mm? Dan kun je ook prima voor deze Promax Stuurpen Voorbouw Verstelbaar kiezen.

Deze verstelbare stuurpen is voor veel fietsen geschikt en is tot maximaal 40 graden in te stellen. Hij is daarmee iets minder veelzijdig dan bovenstaande varianten.

Maar, het gewicht van deze stuurpen doet een hoop goed; slechts 320 gram. Dit komt onder meer doordat deze stuurpen verstelbaar van aluminium vervaardigd is. Met dank aan dit materiaal is deze stuurpen ook nog tegen een stootje bestand.
5. Ergotec Stuurpen Voorbouw Verstelbaar Octopus 2

Deze lijst met beste verstelbare stuurpennen sluiten we af met de Ergotec Stuurpen Voorbouw Verstelbaar Octopus 2. Deze verstelbare stuurpen heeft een klemdiameter van 31,8 mm, is makkelijk te verstellen en is van een uitmuntende kwaliteit.

Dat laatste is onder meer aan het materiaal te danken; aluminium. Door dat materiaal weegt deze stuurpen ook slechts 245 gram. En je kunt deze verstelbare stuurpen instellen tot een hoek van 60 graden. Al met al een prima en betaalbare verstelbare stuurpen.
Hoe vind je de beste verstelbare stuurpen?

Heb je de wens om een nieuwe verstelbare stuurpen aan te schaffen? Dan zijn er enkele zaken waar je goed op moet letten. Om welke zaken dit precies gaat, zetten we graag hieronder uiteen.

Soort fiets & stuur

Ten eerste moet je bepalen op welke fiets je de verstelbare stuurpen wilt monteren. Dit is bepalend voor de stuurpennen waar je tussen kunt kiezen.

Het is hierbij ook zaak om naar het stuur te kijken. Een racefiets stuur is bijvoorbeeld anders vormgegeven dan een MTB stuur.

Kijk daarom heel goed naar de diameter van het stuur. En bepaal wat de juiste klemdiameter is. In veel gevallen gaat het om een diameter van 31,8 mm.

Verstelmogelijkheden

Ten tweede moet je goed naar de verstelmogelijkheden kijken. In onze ogen is het vooral zaak om naar de mogelijke hoeken te kijken.

Let hierbij op de maximale hoek, maar ook op de minimale hoek. Er zijn bijvoorbeeld stuurpennen die je op minus 40 graden in kunt stellen.

Let ook goed op de manier waarop je de stuurpen kunt verstellen. Ga sowieso ook goed na hoe je de stuurpen moet monteren. Het is sowieso even handig om de stuurtas van je fiets af te halen.

Materiaal & gewicht

Ten derde raden wij je aan om goed naar het materiaal te kijken. Onze voorkeur gaat in ieder geval uit naar een verstelbare stuurpen van aluminium. Dit materiaal is tegen een stootje bestand en weegt niet al te veel.

Mede daardoor kun je je fiets zo licht mogelijk laten blijven. Kijk daarom goed naar het totaalgewicht van de verstelbare stuurpen.

Merk & kwaliteit

Ten vierde is het belangrijk om goed naar de kwaliteit te kijken. Dat doe je door te letten op het gebruikte materiaal, maar ook door naar de ervaringen van andere kopers te kijken.

Verder adviseren wij je om altijd voor een stuurpen van een A-merk te gaan. De merken die in dit artikel benoemd zijn, leveren allemaal prima verstelbare stuurpennen. Van deze stuurpennen geniet je jarenlang met veel plezier.

Zithouding

Ten vijfde is het belangrijk om goed naar je zithouding te kijken. Je moet hierbij naar je actuele zithouding kijken, maar ook naar de zithouding die je in de toekomst graag aan wilt nemen.

Als je weet hoe je in de toekomst graag wilt zitten, weet je ook aan welke eisen de verstelbare stuurpen verder moet voldoen.

Meer informatie over de juiste zithouding vind je in onderstaande video:

Veelgestelde vragen over verstelbare stuurpennen

Waarom voor een verstelbare stuurpen kiezen?

Met een verstelbare stuurpen stel je je fiets volledig naar wens in. Je zadel verstellen is niet al te lastig, maar dit geldt wel voor het verstellen van je stuur. Door voor een verstelbare stuurpen te kiezen, maak je ook die versteloptie zo eenvoudig mogelijk. Belangrijkste voordeel daarvan is dat je de perfecte zithouding op je fiets aan gaat nemen.

Hoe hebben wij de beste verstelbare stuurpennen beoordeeld?

Bij het selecteren van de beste verstelbare stuurpennen hebben we op meerdere gelet: de verstelmogelijkheden, de diameter, het materiaal, het gewicht, de kwaliteit en het merk. Aan de hand van deze punten zijn we uiteindelijk bij deze 5 beste verstelbare stuurpennen uitgekomen.


Misschien ook interessant:


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *