Beste mountainbike onder 1000 euro

Laatst bijgewerkt door Simon op februari 6, 2023

Je rijdt al een tijdje rond op een mountainbike, maar wilt nu een stap verder. Tot nu toe ben je gewend aan een goedkoop model.

Die mountainbike doet wat je wilt, maar het kan allemaal wat beter. Daarom ben je van plan om een nieuwe aankoop te doen.

Jouw nieuwe mountainbike hoeft ook weer niet al te duur te worden, maar de prijs mag best richting de 1000 euro gaan.

We hebben eens voor je rondgekeken en kwamen uit bij de onderstaande TOP 3. Op deze pagina ontdek je de aantrekkelijkste mountainbikes onder de 1.000 euro.

TOP 3 mountainbikes onder de duizend euro

  1. MOUNTAINBIKE HARDTAIL ROCKRIDER XC 100 29″ SHIMANO DEORE 1X11
  2. CROSS COUNTRY MOUNTAINBIKE XC 50 29″
  3. MOUNTAINBIKE ST 900 27.5″ 1X11 SPEED SRAM/MICROSHIFT

1. MOUNTAINBIKE HARDTAIL ROCKRIDER XC 100 29″ SHIMANO DEORE 1X11

MOUNTAINBIKE HARDTAIL ROCKRIDER XC 100


De vering van het voorwiel en het schakelsysteem

We beginnen met de duurste mountainbike uit de Top 3. Het gaat hier om een mountainbike die goed tegen een stootje kan.

Hij is verkrijgbaar in de maten S tot en met XL. Dus je kunt er goed op rijden als jouw lengte tussen de 1.50 – 2.00 meter zit.

Deze mountainbike is gemaakt van lichtgewicht aluminium 6061 en 6013. Je hoeft dus maar weinig extra gewicht met je mee te nemen.

Het fijne van deze MTB is zijn geschiktheid voor Cross Country (XC). Je merkt dit vooral aan de goede voorvork die erop werd gemonteerd.

Hij is van het merk Manitou Markhor en biedt een veerweg van 100 millimeter. Dit betekent dat hij op ruw terrein flink wat klappen voor je opvangt. Dat maakt rijden comfortabeler en geeft je ook meer beheersing tijdens het sturen.

Bovendien is deze Manitou Markhor voorvork licht van gewicht. Hij is namelijk luchtgeveerd. Dit betekent dat er geen (zware) metalen veer in de voorvork zit.

Bedenk wél dat je met deze mountainbike niet de meeste extreme terreinen moet willen bedwingen. Net als de twee andere modellen uit onze Top 3 bestaat hij uit een zogenaamd ‘hard tail’ frame. Dit houdt in dat de achterkant van je fiets niet extra is geveerd.

Denk je aan goed schakelen, dan kom je al gauw bij Shimano terecht. Dat zullen de ontwikkelaars van de MOUNTAINBIKE HARDTAIL ROCKRIDER XC 100 ook hebben gedacht. Ze hebben deze MTB afgemonteerd met bladen van Shimano Deore.

Aan de voorkant beheers je de ketting optimaal met 1 voorblad en aan de achterzijde kies je uit 11 versnellingen. Dit alles gestuurd door een superieure derailleur van Shimano.

Wat voor banden zitten er onder deze MTB?

Dan hebben we het nog niet gehad over het gemak waarmee je op deze mountainbike rijdt. Om te beginnen staat dit model op 29 inch wielen.

Dat maakt vooral op de langere stukken het rijden rustig en zorgt ervoor dat je comfortabel over het wegdek zweeft. Maar er is meer dat deze XC 100 zo soepel laat rijden.

Wanneer je hem bij Decathlon koopt is hij afgemonteerd met tubeless banden. Die hebben dus geen binnenband en zorgen daarmee voor minder gewicht.

Wanneer er tubeless banden onder je mountainbike zitten, passen die zich tijdens het rijden helemaal aan de ondergrond aan. Dit zorgt dus voor een lagere rolweerstand.

Bovendien rijdt een tubeless band heel prettig op een lage spanning. Deze combinatie van eigenschappen zorgt voor veel meer grip in de bochten en een heerlijk verband met de ondergrond als je door het bos rijdt.

En hoe zit het met de remmen?

Ga je rijden in een gebied met heuvels en dalen dan mag je best enthousiast zijn over de remmen waarmee de XC 100 is uitgerust.

Om te beginnen zitten er remschijven op de wielen. Het is bekend dat je met schijfremmen je rembeweging een stuk beter kunt doseren.

Bovendien heb je geen last van vocht en vuil, door de stevige greep die de zuigers tijdens het remmen op de remschijf hebben. Op de XC 100 zijn Tektro M276 schijfremmen van 180 mm (voorwiel) & 160 (achterwiel) mm gemonteerd.

Bij schijfremmen geldt: hoe groter de schijf hoe sterker de remkracht en hoe beter je die kunt doseren.

Ga je van een standaard remschijf van 140 mm uit, dan heb je met 180 & 160 dus remschijven te pakken waarop je onder alle omstandigheden kunt rekenen.

Dit geldt ook als je zelf een flink lichaamsgewicht hebt. Een grote remschijf remt nu eenmaal beter. Het enige nadeel dat je zou kunnen noemen is dat een grotere remschijf ook iets zwaarder is.

Maar bij deze mountainbike weegt dit nadeel niet op tegen het voordeel dat goede remschijven je bieden. Zeker tijdens XC-gebruik.

Klik hieronder voor de beste prijs van dit moment:
2. CROSS COUNTRY MOUNTAINBIKE XC 50 29″

CROSS COUNTRY MOUNTAINBIKE XC 50


De wielen en het schakelen

Ook bepaald niet gek is de CROSS COUNTRY MOUNTAINBIKE XC 50 29″ die 50 euro minder kost dan onze nummer 1.

De naam van deze MTB zegt het al: als je wilt beginnen met mountainbiken buiten de verharde paden (XC), is dit een uitstekend model.

Natuurlijk geldt ook hier dat de fiets als een ‘hard tail’ is gebouwd. De achterzijde is dus niet extra geveerd. Dit kom je pas weer tegen bij de iets duurdere modellen.

Maar er zitten goede wielen onder deze MTB. Ze zijn van het merk Sun Ringle en hebben een maat van 29 inch. Ze zijn heel stevig want ze zijn dubbelwandig.

Daarbij zijn ze ook nog eens lekker breed. Ook met deze wielen ‘vlieg’ je dus comfortabel over de weg.

Je moet alleen wel bedenken dat om deze Sun Ringles door Decathlon geen tubeless banden worden gelegd. Dit maakt ze dus iets zwaarder en zorgt voor een iets minder perfecte aansluiting op het wegdek of het bospad.

Maar dit mag de pret natuurlijk niet drukken. Deze fiets is namelijk uitgerust met uitstekende SRAM-materialen. Het gaat hier om type SX 1 x 12.

Je schakelt eenvoudig met een enkel voorblad en kiest in een handomdraai uit de 12 keuzes die aan je achterwiel zijn gemonteerd. Je hebt op deze MTB dus 1 versnellingsstand meer dan bij de XC 100.

Zo kun je steeds inspelen op veranderingen in de situatie. Dat is vooral handig als je door het bos aan het rijden bent. Daarbij zorgt de XC 50 ook voor een goede schokdemping. Die wordt gegeven door de Judy-voorvork van het bekende merk Rockshox.

Die voorvork biedt je een veerweg van 100 millimeter. Bovendien zit er op het stuur een lock-out bediening. Dit betekent dat je de veerweg kunt uitschakelen als je die vering even niet nodig vindt.

In deze Rockshox voorvork zit een metalen veersysteem. Dit maakt hem dus iets zwaarder dan een voorvork die luchtgeveerd is, zoals bij de XC 100 die bij ons op No. 1 staat.

De remmen en de wielmaat

Ook nu zie je wielen die uitgerust zijn met schijfremmen. Het zijn Rockrider remschijven Made by Tektro. Die zijn van prima kwaliteit.

De schijven hebben een doorsnede van 180 millimeter (voorwiel) en 160 millimeter (achterwiel). Je hebt hiermee dus veel invloed op je remweg.

Je kunt die snel verkorten of op een andere manier beïnvloeden. Regen, sneeuw en vuil oefenen nauwelijks invloed uit op de werking van je schijfremmen.

De MTB is opgetrokken uit aluminium type 6061 en 6013. Dit is aluminium van licht gewicht, waardoor je dus rondrijdt op een fiets die maar weinig weegt.

Aardig is ook zijn geschiktheid voor 3 verschillende wielsets. Je kunt rijden op de 29 inch wielen, maar je kunt er ook voor kiezen om er 27,5 inch en 27,5 inch PLUS wielsets onder te monteren.

Deze wielsets kun je kant-en-klaar kopen bij Decathlon. Afhankelijk van het terrein dat je kiest, monteer je de wielset die daar het beste bij past.

Dit gaat heel eenvoudig. Decathlon heeft de MTB hiertoe uitgerust met een zogenaamd Switch and Ride systeem.

Klik hieronder voor de beste prijs van dit moment:
3. MOUNTAINBIKE ST 900 27.5″ 1X11 SPEED SRAM/MICROSHIFT

MOUNTAINBIKE ST 900 27.5 1X11


De wielen en voorvork van deze MTB

Zo komen we uit bij de mountainbike onder de 1.000 euro die wij op de derde plaats hebben gezet. Dat hebben we niet gedaan omdat hij veel slechter zou zijn dan de Nummers 1 en 2.

Wel zijn er wat verschillen en die lichten we hier graag toe.

Ook hier staat namelijk een prima fiets voor je klaar. Hij heeft alleen iets kleinere wielen. Die meten 27,5 inch. Ze zijn dus kleiner van maat dan de 29 inch wielen waarop de Nummers 1 en 2 worden geleverd.

Het is best persoonlijk waaraan jij de voorkeur geeft. Met grote wielen is het heerlijk rijden, vooral op platte wegen. Ga je meer voor hobbelig terrein, dan kan de compactheid van 27,5 inch zorgen voor meer grip en een beter evenwicht tijdens het rijden.

Je zit op deze MTB lekker hoog en bovendien is de stuurpen verstelbaar. Ook comfortabel is de voorvering die werd ingebouwd.

Deze is gemaakt door Rockshox en biedt een veerweg van maar liefst 120 millimeter. Daarmee is deze mountainbike het best geveerde model uit onze Top 3.

Ook nu kun je de voorvering uitschakelen met een schakelaar op het stuur. In deze voorvork zit wel een stalen veer, waarvan je overigens de spanning en veerweg kunt bijregelen.

Die stalen veer maakt hem dus iets zwaarder dan de Manitou Markhor voorvork met luchtvering, waarmee onze No. 1 is uitgerust.

Schakelsysteem, zadel & stuur en remsysteem

De ST 900 is opgebouwd uit aluminium 6061 en is daardoor lekker licht van gewicht. Schakelen gaat heel eenvoudig dankzij het enkele voorblad.

Dit voorblad is van het merk SRAM terwijl de achterderailleur werd gemaakt door MICROSHIFT. Die achterderailleur bevat 11 kransjes, zodat je kunt kiezen uit 11 versnellingen.

Het zadel op ST 900 heeft een professionele vorm. Het zit comfortabel en is dankzij de gemonteerde snelspanner zonder gereedschap in hoogte te verstellen.

Ook de stuurpen is verstelbaar. Je kunt hem in 4 stappen verhogen. De standen variëren daarbij van 7,5 millimeter tot 30 millimeter. Doordat je zowel zadel als stuur kunt verstellen, is deze fiets erg goed aan te passen aan je lichaamsmaten en je zitpositie.

Ook de remmen op deze mountainbike zijn heel betrouwbaar. Net als op de andere twee modellen zijn het schijfremmen met een doorsnede van 180 millimeter voor en 160 millimeter achter. Je kunt er je remweg heel goed mee doseren.

De kwaliteit is goed, want de schijven zijn gemaakt door Tektro.

Klik hieronder voor de beste prijs van dit moment:
Punten om op te letten

Kijk je naar de drie mountainbikes uit onze Top 3, dan zie je drie uitstekende modellen. Het betekent dat je in de prijsklasse vanaf 700 euro een uitstekende MTB kunt scoren.

De verschillen tussen de Nummers 1 en 2 zijn niet groot. Ze zitten vooral in het gewicht van de voorvork, het merk van de gemonteerde versnellingsbladen en natuurlijk de tubeless banden bij de XC 100 die op No. 1 staat.

Met nummer 3 zie je de meeste verschillen

Maken we een vergelijking met de ST 100 op No. 3 in onze lijst, dan valt vooral de grootte van de wielen op. Die meten 27,5 inch in tegensteling tot de 29 inch bij de twee andere modellen.

Inderdaad wordt 29 inch over het algemeen beschouwd als luxer. Maar bij oneffen terrein kan het ook best tegen je werken.

Vooral als je zelf wat kleiner van stuk bent zijn 27,5 inch wielen bepaald niet slecht om op te rijden.

De versnellingsbladen en derailleurs zijn afwisselend van Shimano, SRAM en MICROSHIFT. Hoe duurder de MTB, hoe hoger de kwaliteit van de toegepaste materialen.

Toch hangt het ook van je persoonlijke voorkeur af welk merk je het liefst op je mountainbike ziet.

Een voordeel bij de ST 900 is de verstelbaarheid van zadel en stuur. Je kunt deze iets goedkopere mountainbike dus heel goed naar je lichaamsmaten instellen.

Over welk terrein ga je rijden?

Zoek je in deze prijsklasse voor jezelf de beste mountainbike, bedenk dan eerst over welk terrein je het liefst gaat rijden.

Wordt het vooral cross country, dan moet je je afvragen hoe belangrijk 29 inch wielen voor je zijn.

Zitten er daarentegen veel lange en vlakke stukken in je route, dan kan 29 inch een verademing zijn.

Andere zaken om op te letten zijn de banden (tubeless of niet) en het gewicht van de voorvork (luchtvering of stalen veer).

Denken aan je portemonnee

Bedenk trouwens dat je diverse onderdelen ook in een later stadium nog kunt aanschaffen bij je mountainbike.

Het is dus verstandig om bij je keuze ook een beetje te letten op de ruimte in je portemonnee.

Tussen de mountainbikes op No. 3 en No. 1 zit immers een fors prijsverschil van 200 euro.

Liever zelf nog even verder zoeken? Klik dan op de knop hieronder voor het complete aanbod en huidige aanbiedingen:


Relevante artikelen:


Categorieën: Mountainbikes

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *