Dames mountainbike: is het écht nodig als vrouw?

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 19, 2023

Op zoek naar de perfecte mountainbike? Dan voel je je misschien beperkt tot de mountainbikes die speciaal voor vrouwen zijn ontworpen. Hierdoor heb je meteen een stuk minder keuze.

Hoe belangrijk is het eigenlijk om een MTB voor dames te hebben? Wat is precies het verschil met een unisex- of mannenmodel?

Hier leggen we je precies uit wat de kenmerken van een mountainbike voor vrouwen zijn. Zo kun je bepalen of het iets voor jou is.

Verschillen tussen MTB voor vrouwen en mannen

verschil-mountainbike-dames

De verschillen tussen een MTB voor vrouwen en een model voor mannen zijn niet enorm groot. Ook met unisex mountainbikes zijn er geen grote verschillen te vinden.

Het is dus niet noodzakelijk voor vrouwen om een mountainbike voor dames te gebruiken. In sommige gevallen kan het echter net iets beter passen. Hier bespreken we de belangrijkste kenmerken van een MTB voor dames.

Formaat

Veel mountainbikes voor vrouwen zijn verkrijgbaar in kleinere maten dan modellen voor mannen of unisex fietsen.

Dames zijn gemiddeld korter dan heren, waardoor de maten van een unisex model niet geschikt zijn. Mountainbikes voor dames kunnen bijvoorbeeld maten hebben voor vrouwen van 1,50 meter lang.

Het frame kan ook aangepast zijn voor vrouwen van een kortere lengte. De stang kan bijvoorbeeld gebogen zijn om het op- en afstappen makkelijker te maken.

Geometrie

Sommige producenten gaan uit van het principe dat vrouwen anders gebouwd zijn dan mannen.

Over het algemeen is het zo dat vrouwen kortere torso’s en langere benen hebben dan mannen. Daarom wordt de geometrie van de fiets aangepast om aan deze verhoudingen te voldoen.

Dit uit zich in een kortere stang en een hoger zadel. Natuurlijk is dit niet gebaseerd op wetenschap. Er bestaan uiteraard ook mannen met korte torso’s.

Fietsproducenten gaan echter uit van gemiddelden. Zo kunnen ze hun doelgroep zo groot mogelijk maken. Het is dus mogelijk dat deze geometrie niet geschikt is voor je lichaamsbouw.

Uiteindelijk is het belangrijk om een MTB te vinden waar je je comfortabel op voelt. Dit kan zo maar een unisex of heren mountainbike zijn.

Ook verschilt de geometrie van een mountainbike per merk. Let daarom goed op de afmetingen van een mountainbike. Zo weet je of deze comfortabel is voor jouw lichaamsbouw.

Vering

vering-mountainbike-dames

Vrouwen wegen gemiddeld minder dan mannen. De vering van een mountainbike voor dames is daarop aangepast.

Een vering die is ingesteld voor een zwaarder gewicht zal niet goed werken als er niet genoeg druk op de veren staat. Daarom is er niet genoeg schokabsorptie, en zit je trillend op de fiets.

Bij een damesmodel is de vering gevoeliger. Hierdoor zul je minder last hebben van trillingen als je niet zoveel weegt.

Veringen op de meeste mountainbikes kunnen echter handmatig worden aangepast. Je hebt dus niet een specifieke MTB voor dames nodig om de juiste vering te kunnen krijgen.

Zadel

Een zadel dat is ontworpen voor vrouwen kan voor extra comfort zorgen. Omdat vrouwen vaak bredere heupen hebben, is het zadel breder.

Vooral bij mountainbikes is een comfortabel zadel belangrijk. Je zult namelijk extra druk uitoefenen op het zadel bij het fietsen op hobbelige wegen.

Ook hier geldt uiteraard dat je geen mountainbike voor vrouwen hoeft te kopen voor het zadel. Een zadel is makkelijk te vervangen op een unisex- of mannenmodel. Maar mooi meegenomen is het wel.

Kleur

Het kan voorkomen dat mountainbikes voor dames gebruikmaken van ‘vrouwelijke’ kleuren, zoals roze of paars. Dit is ondertussen een beetje een verjaard concept.

Meestal is een bepaald model daarom in meerdere kleuren verkrijgbaar. Wil je een mountainbike in een leuke kleur? Dan maak je bij modellen voor dames meer kans om er een te vinden.

Waar kun je een MTB voor vrouwen kopen?

mountainbike-kopen-dames

Mountainbikes voor dames worden steeds populairder. Dit kun je zien aan het groeiende aanbod. Op Bol.com kun je bijvoorbeeld terecht voor het merk Kron. Hier kun je de lijn Aria vinden.

Dit zijn meerdere modellen mountainbikes voor dames. Ook kun je op Bol.com elektrische MTB’s vinden die voor vrouwen zijn ontworpen.

Decathlon is een andere verkoopplaats voor dames mountainbikes. De modellen van Rockrider zijn een geweldige keuze als MTB voor beginners. Ook hier kun je terecht voor elektrische versies van de MTB.

Een ander betrouwbaar verkooppunt voor deze fietsen is Cube Stores. Hier specialiseren ze zich in sportieve fietsen. Je zult dus een groot aanbod aan mountainbikes voor dames kunnen vinden.

Vergelijk het beste aanbod bij onderstaande aanbieders:
Conclusie: Heb je een mountainbike voor dames nodig?

dames-mtb

Er zijn ontzettend veel geweldige mountainbikes op de markt. Ook voor vrouwen zijn er goede modellen verkrijgbaar. Deze hebben enkele kenmerken die specifiek voor dames zijn ontworpen.

Toch is het belangrijk om je te beseffen dat je niet altijd per se een vrouwen MTB hoeft te kopen. Unisex of heren mountainbikes passen misschien zelfs beter bij je. De beste MTB is het model waar jij je goed op voelt.

Je hoeft je keuze niet te beperken omdat je een vrouw bent. Producenten baseren hun modellen op het gemiddelde formaat van een vrouw. Herken je jezelf daar niet in? Dan heeft een vrouwen mountainbike geen toegevoegde waarde.

Het zadel en de vering kunnen op elke fiets aangepast worden. Dit zijn dus ook geen doorslaggevende redenen voor het kopen van een MTB voor dames.

Natuurlijk is het nog steeds mogelijk dat je enorm kunt profiteren van een dames MTB. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je aan de korte kant bent. Ook als je relatief lange benen hebt, kan een damesmodel voordelig zijn.

Mountainbikes voor dames zorgen ervoor dat iedereen van een MTB kan genieten. Vrouwen die niet binnen de maten van mannen vallen, kunnen hierdoor een geschikte fiets vinden. Geen vrouw is echter hetzelfde. Vind dus de mountainbike waar jij je het beste op voelt!


Misschien ook interessant:


Categorieën: Mountainbikes

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *