Beste mountainbike voor een kind – Hier moet je op letten

Laatst bijgewerkt door Simon op april 20, 2023

Is je kind net als jou helemaal dol op mountainbiken? Dan is het tijd voor een kinder mountainbike om samen de leukste routes te rijden.

In deze gids geven we je tips en tricks voor het kopen van de beste kinder MTB.

Maat voor de mountainbike van je kind

De juiste mountainbike voor kinderen kopen is niet zomaar gedaan. Er zijn natuurlijk wel wat aandachtspunten om rekening mee te houden voordat je overgaat tot de aankoop.

Hieronder bespreken we verschillende aandachtspunten en tips:

Wielmaat in plaats van framemaat

kinder_mtb

Bij mountainbikes voor volwassen wordt de maat aangeduid met een framemaat. Bij mountainbikes voor kinderen gaat dat over het algemeen niet zo. Bij kinderen is de wieldiameter, oftewel de wielmaat van belang.

De kleinste mountainbikes voor kinderen hebben wielen van 20 inch. Daarna komt 22 inch, 24 inch en 26 inch. Grotere kinderen kunnen misschien al fietsen op 28 inch, dat is de kleinste maat voor volwassenen.

Welke maat bij jouw kind past, hangt af van de leeftijd en vooral van de lengte van je kind.

Veel ouders kopen een mountainbike op de groei. Ons advies is om niet een al te grote mountainbike voor je kind te kopen.

Op een te grote MTB kunnen kinderen minder goed bij de grond en minder goed sturen. Dat kan invloed hebben op hun plezier en zelfvertrouwen.

Maattabel voor kinder mountainbikes

Hieronder staat een handige maattabel om de juiste fietsmaat voor je kind te bepalen. Meet je kind op, bekijk de tabel en vind de juiste wielmaat. Let wel op: de leeftijdscategorieën overlappen elkaar soms.

LeeftijdLengteKledingmaatWielmaat
5, 6 en 7 jaar115 cm116 – 12220 inch
7, 8 en 9 jaar122 cm122 – 12822 inch
9, 10 en 11 jaar130 cm128 – 14024 inch
11, 12 en 13 jaar145 cm140 – 15226 inch
+ 13 jaar+ 150 cm+ 15228 inch

Wil je het echt zeker weten? Ga dan eens langs bij de fietsenwinkel bij jou in de buurt. Daar weten ze precies waar ze op moeten letten. Zo krijg je het beste voor jouw kind (en jouw portemonnee). Kinderen vinden het ook leuk om een testritje te maken!

Eigenschappen van de mountainbike van je kind

Versnellingen

vader_zoon_mountainbiken

Een fatsoenlijke mountainbike kan niet zonder versnellingen. Dat geldt voor volwassenen en natuurlijk ook voor kinderen.

Voor ongeveer 300 euro heb je een nieuwe 20 inch mountainbike met zeven versnellingen. Zo komen jullie samen die heuvels wel op en af.

Meer versnellingen zijn voor kinderen tot en met twaalf jaar eigenlijk niet nodig als je in de Nederlandse bossen fietst. Als je van plan bent om in de Ardennen of in de Alpen te fietsen, dan is meer versnellingen wel een upgrade die de moeite waard is.

Remmen

Kinder mountainbikes hebben bijna allemaal traditionele velgremmen en dus geen hydraulische of mechanische schijfremmen. Schijfremmen zijn voor de snelheid van een kind ook helemaal niet nodig.

Het is wel handig om te letten op de remgrepen. Stel je remmen zo af dat je kind makkelijk bij de remmen kan.

Sommige mountainbikes hebben extra remgrepen die het nog makkelijker maken. De meeste kinderen zijn een terugtraprem gewend, dus laat ze eerst thuis even goed wennen aan de velgremmen.

Vering

Bij mountainbikes voor volwassenen is vering van groot belang. Dankzij veringen vangt je fiets de klappen op en krijg je minder last van je spieren en gewrichten.

Bij kinderen gaat het allemaal niet zo hard, die hebben daarom ook minder behoefte aan vering.

Bij de meeste kinder MTB’s van 20 inch zie je dan ook geen vering. Vanaf 24 inch hebben wel vrijwel alle mountainbikes voor kinderen vering, in ieder geval voorvorkvering. Vanaf deze leeftijd is dat ook zeker aan te raden.

Afstellen van de MTB van je kind

Zadelhoogte

zadelhoogte_kinder_mtb

Als je de juiste wielmaat hebt gevonden, ben je nog niet klaar. Het is namelijk ook van belang om de fiets juist af te stellen. Vooral de zadelhoogte is belangrijk.

Zorg ervoor dat je kind zitten op het zadel altijd de grond kan aanraken met zijn of haar tenen. Dat geeft ze meer veiligheid en vertrouwen.

Kijk ook even naar het contact tussen de voeten van je kind met de pedalen. Het is het beste als je kind met de bal van zijn of haar voeten op het pedaal rust. Ga uit van deze positie bij het bepalen van de zadelhoogte en opstaphoogte.

Pedalen

Veel kinder mountainbikes hebben standaard plastic pedalen die weinig grip bieden. Als je dan in de bossen gaat fietsen, bestaat de kans dat je kind van het pedaal af glijdt, met alle gevolgen van dien.

Om dergelijke valpartijen te voorkomen is het verstandig om te kiezen voor een kinder MTB met een setje fatsoenlijke platform-pedalen of om die zelf los te bestellen en er op te monteren. 

Benodigdheden bij de MTB van je kind

Bescherming

Uiteraard heeft je kind net als jou bescherming nodig tijdens het MTB’en. Het begint allemaal met een goede en stevige kinder fietshelm.  Zo kan je kind veilig fietsen en leert je kind ook dat veiligheid op de mountainbike belangrijk is.

Verder zijn handschoenen, een fietsbril en kniebeschermers een verstandige aankoop. De meeste kinderen zullen nog wel eens vallen en hun val proberen te breken met hun handen.

Daar zijn de handschoenen goed voor. Een bril is vooral fijn als je fietst langs bomen met allerlei takjes.

Verlichting

Een voor- en achterlicht op de racefiets van je kind is ook geen overbodige luxe. In de ochtend, in de avond of in de mist helpt het natuurlijk om zichtbaar te zijn op de trails.

Ook hier geldt dat het je kind helpt om veilig te fietsen en te leren dat veiligheid op de weg belangrijk is.

Kinder MTB online kopen

De beste merken

Ben je op zoek naar een A-merk mountainbike voor je kind? Dan kom je uit bij een Canyon, Trek, Giant, Scott, Specialized of Merida. Reken dan op prijzen van zo’n 300 euro tot wel 1000 euro.

Wil je iets minder geld uitgeven, dan kun je beter naar iets minder bekendere merken kijken. Voorbeelden zijn de kinder MTB’s van Cube, Btwin of Rockrider. Bij deze merken ben geef je meestal rond de 200 euro uit voor een kinder MTB.

De beste webwinkels

Wij raden de iets minder bekendere merken aan. Neem eens een kijkje in de webwinkels van Cube, Decathlon, Bol.com of Internet-Bikes. Van deze webshops is Cube wat duurder en de rest wat goedkoper.

Wij raden de volgende kinder MTB’s aan:

  1. AMIGO Racer 20 Inch
  2. Elite Volt 18 Inch
  3. AMIGO Rock 24 Inch

Conclusie

Bij de keuze voor een mountainbike voor je kind moet je allereerst letten op de juiste wielmaat van de MTB. Gebruik onze handige tabel om te bepalen welke maat het beste past bij jouw kind.

Tip: koop de MTB niet te veel op de groei. Dan past je kind namelijk minder goed op de fiets en leert je kind logischerwijs ook minder goed fietsen. Voor meer veiligheid, plezier en zelfvertrouwen kies je de juiste wielmaat.

Verder is het goed om rekening te houden met eigenschappen als versnellingen en remmen, afstellingen als zadelhoogte en pedalen en benodigdheden als een helm en verlichting. Daarna kan je kind lekker uit z’n dak gaan op de nieuwe mountainbike!

Bekijk het aanbod bij de onderstaande shops:


Meer voor kinderen:


Categorieën: Mountainbikes

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *