Fietshelm kind kopen? Bekijk de beste kinderfietshelmen

Laatst bijgewerkt door Joni op december 25, 2022

Zit je kind elke dag op je fiets in een kinderzitje? Of fietst je kind al zelfstandig op zijn/haar kinderfiets?

In beide gevallen is het aan te raden om je kind altijd een fietshelm te laten dragen. Een fietshelm voor je kind beschermt je kind en maakt het fietsen een stuk veiliger.

Zijn een kinderfietshelm en een baby fietshelm hetzelfde? Dat ligt eraan.

Als je op zoek gaat naar een kinderhelm voor je kind van 1 jaar, kom je bij een baby fietshelm uit. Als je kind echter al 5 of 6 jaar oud is, is er uiteraard geen sprake meer van een baby fietshelm.

Het aanbod van fietshelmen voor een kind is in ieder geval erg divers. In dit artikel vertellen we je hier graag meer over!

De beste fietshelmen voor kinderen vergeleken

Wij zien als geen ander het belang van een goede kinderhelm in. Wij adviseren je zelfs om je kind nóóit zonder helm te laten fietsen.

Maar, welke helm kan je kind dan het beste dragen? Dit hangt vooral van de leeftijd van je kind af.

Per leeftijd zijn wij op zoek gegaan naar de beste kinderhelm. Hierbij hebben wij ons op de leeftijd van 1 jaar tot 10 jaar gericht.

Ben je benieuwd naar de uitkomsten? Neem onderstaande reviews op je gemakje door.

In deze reviews bespreken we namelijk de fietshelmen die als beste uit onze test zijn gekomen.

Beste kinderhelm 1 jaar – Scoot and Ride Forest

Scoot and Ride Forest kinderhelm

Deze fietshelm van Scoot & Ride is perfect voor baby’s van 1 jaar oud.

De helm is klein, geheel naar wens in te stellen en weegt slechts 230 gram. Als je baby deze helm op heeft, voelt hij/zij dit nagenoeg niet.

Verder vinden wij het design van deze helm erg leuk. De helm heeft een stoer design en is ook nog voorzien van een LED lampje.

Met dit licht valt je baby nóg beter op, bijvoorbeeld als je baby achterop het kinderzitje zit.

Dit betreft overigens een kinderhelm XXS. Dankzij deze maat is deze fietshelm voor baby’s geschikt.

Doordat je de helm kunt verstellen, is de helm geschikt tot een leeftijd van 4 jaar.
Beste kinderhelm 2 jaar – Bobbi multisport kinderhelm

Bobbi fiets kinderhelm

Als je kind 2 jaar oud is, kies je het beste voor deze kinderfietshelm van Bobbi.

Deze helm komt niet alleen op de fiets goed van pas, maar bijvoorbeeld ook tijdens het skiën of het skaten. En niet alleen als je kind 2 jaar oud is, maar ook als je kind al wat jaartjes ouder is.

Deze helm heeft maatje XS; deze maat is geschikt voor een hoofdomtrek van 45 tot 50 centimeter. Aangezien het hoofdje van je baby hard groeit, is het ideaal dat je deze helm kunt verstellen.

De komende jaren genieten jij en je 2-jarig kind van deze fraaie helm en de prima kwaliteit.
Beste kinderhelm 3 jaar – Sesame Street Grover Helm

Sesam Straat Fietshelm kind

Voor je kind van 3 jaar oud raden wij je deze stoere Sesamstraat helm aan. Deze helm heeft een leuk design, is erg veilig en geheel naar wens te verstellen.

Het merk Sesame Street benadrukt hierbij dat de helm voor kinderen van 2 tot 5 jaar oud geschikt is. Voor je 3-jarige zoon of dochter is dit dus een prima kinderfietshelm.

Vind je het design of de kleurstelling van deze helm niet zo fraai? Geen nood aan de man.

Je kunt bij onze partner Bol.com uit nog 4 andere kleurstellingen kiezen.
Beste kinderhelm 4 jaar – Bobike GO helm

Bobike GO fietshelm

Voor je kind van 4 jaar oud is deze Bobike GO helm geweldig. Deze helm heeft een tof design, is van ventilatiegaten voorzien en zit heerlijk.

Bovendien is het mogelijk om deze kinderfietshelm geheel naar wens te verstellen. Je kunt hierbij kiezen voor een hoofdomtrek tussen de 48 en 52 centimeter.

Bijkomende voordelen: deze kinderfietshelm is voordelig én in meerdere kleuren te verkrijgen. Wij vinden zelf deze Vanilla Cup Cake variant erg fraai.
Beste kinderhelm 5 jaar – Bobike One Plus

Bobike One Plus kinderhelm

Als je kind 5 jaar oud wordt, komt je kind op een bepaalde grens. Een grens waardoor sommige helmen wél geschikt zijn en andere helmen niet.

Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kies je voor deze Bobike One Plus helm. Deze helm is namelijk in maatje S verkrijgbaar; dit staat gelijk aan een hoofdomtrek van 52 tot 56 centimeter.

Deze helm stel je eenvoudig in op het hoofdje van je kind. De helm zit direct als gegoten, beschikt over ventilatiegaten en houdt ook nog insecten tegen.

Deze toffe helm is in 14 verschillende kleuren te verkrijgen.
Beste kinderhelm 6-10 jarigen – BBB Cycling Wave Kinderhelm Fiets

BBB cycling Wave Kinderhelm fiets

Vanaf een leeftijd van 6 jaar oud is deze kinderfietshelm van BBB Cycling de beste optie.

Deze kinderfietshelm is in maat M verkrijgbaar; ideaal voor kinderen van 6 jaar, 7 jaar, 8 jaar, 9 jaar en 10 jaar oud. Zelfs als je kind bijvoorbeeld 11 jaar oud is, kan deze helm nog gedragen worden.

De helm ziet er gaaf uit, is in twee kleuren te verkrijgen en van een prima kwaliteit. De reflecterende straps en decals laten je kind bovendien nóg beter opvallen in het donker.

Een kinderfietshelm met licht is wat ons betreft altijd een verstandige aankoop.
Beste kinderfietshelm XS – Pro Sport Lights Dino

Kinderhelm Pro Sport Lights Dino XS

Gaat je voorkeur uit naar een kinderfietshelm in maat XS? Dan kun je voor meerdere bovenstaande fietshelmen kiezen.

Je kunt echter ook voor deze Pro Sport Lights Dino kinderfietshelm kiezen. Wat ons betreft is dit een prima fietshelm in maat XS.

Dit is onder meer te danken aan het unieke design. Pro Sport Lights heeft deze fietshelm namelijk volledig in een dino-thema uitgevoerd. Erg leuk.

De helm weegt slechts 250 gram en is geheel naar wens te verstellen.
Kinderhelm kopen: punten om rekening mee te houden

De beste kinderhelm kopen is geen gemakkelijke opgave. Het aanbod is divers, je hebt uit meerdere soorten helmen de keuze en het is geen alledaagse aankoop.

Om de aankoop zo makkelijk mogelijk voor je te maken, wijzen wij je graag op onderstaande punten.

Maat

Ten eerste moet je heel goed naar de maat van de kinderhelm kijken. De maat moet je uiteraard afstemmen op het hoofdje van je kind.

Hoe je dit het beste kunt doen, bespreken we graag verderop in dit artikel.

Tip: let goed op de verstelbaarheid van de kinderfietshelm. In een ideale wereld kun je de helm op meerdere standen instellen, waardoor de helm met je kind mee groeit.

Soort kinderhelm

Kind fietshelm blauw

Heb je al naar bovenstaande kinderfietshelmen gekeken? Dan heb je mogelijk opgemerkt dat deze helmen allemaal een onderscheidend design hebben.

Dat klopt. Er bestaan meerdere soorten kinderhelmen wat betreft design en vormgeving.

Bepaal daarom goed waar je voorkeur naar uit gaat. Wil je bijvoorbeeld een fietshelm hebben die volledig rond is? Of gaat je voorkeur uit naar een meer aerodynamische kinderfietshelm?

Wat betreft fietshelmen voor peuters heb je in ieder geval voldoende keuze qua design!

Tip: kijk hierbij ook naar de exacte situatie. Zit je kind zelf op zijn/haar kinderfiets? Vervoer je je kind in een kinderfietskar? Of zit je kind achterop bij je op de fiets?

Kleurstelling

Let niet alleen op de vormgeving, maar ook op de kleurstelling. Stem de kleurstelling op je kind en op de voorkeuren van je kind af.

Wat uiteraard ook leuk is, is om voor een fietshelm in thema te kiezen. Zo kun je voor een dino fietshelm kiezen of voor een Sesamstraat fietshelm.

Handige eigenschappen

Fietshelm kind met LEDlicht

Bij een kinderfietshelm zou je goed naar enkele handige eigenschappen moeten kijken:

  • Bescherming tegen insecten: tijdens het fietsen bestaat de kans dat een insect de helm van je kind invliegt. Dit is vervelend en kan ook gevaarlijk zijn. Kies daarom bij voorkeur voor een kinderfietshelm die een bescherming tegen insecten biedt.
  • Ventilatiegaten: wij geven ook de voorkeur aan een kinderfietshelm met ventilatiegaten. Door de gaten verdwijnt zweet en vocht, waardoor je kind niet gaat zweten. Zeker in de zomer komen deze ventilatiegaten goed van pas.
  • Licht: een fietshelm met licht valt in het donker nóg beter op. Dit is fijn voor andere weggebruikers, aangezien zij je kind hierdoor nog eerder opmerken. Voor je kind is deze extra veiligheid uiteraard erg belangrijk.

Gewicht

Graag raden wij je ook aan om goed op het gewicht van de kinderfietshelm te letten. Hierbij geven wij zelf de voorkeur aan een zo’n licht mogelijke helm.

Een lichte helm voelt je kind namelijk nagenoeg niet zitten. Een licht gewicht kinderfietshelm is dan ook bevorderlijk voor het comfort.

Kwaliteit

Tot slot wijzen wij je graag op de kwaliteit van een kinderfietshelm. Over dit punt hebben wij twee belangrijke tips voor je:

  • Ga altijd voor een helm van een goed merk. De merken die in dit artikel de revue gepasseerd hebben, voldoen aan de verwachtingen op het gebied van kwaliteit.
  • Check goed de ervaringen van andere kopers. Als je een interessante kinderfietshelm tegengekomen bent, zou je goed naar de ervaringen van andere kopers moeten kijken. Des te positiever deze ervaringen zijn, des te beter.

Tip: laat je kind altijd een fietshelm op de fiets dragen. De helm biedt de gewenste veiligheid, zeker als je kind ten val komt op de fiets.

Zo kies je de beste maat helm voor je kind

Kind hoofdomtrek meten helm

Kinderfietshelmen worden op dit moment in vier maten aangeboden. Maat XXS is de kleinste maat, daarna volgt XS, gevolgd door maat S en tot slot gevolgd door maat M.

Maat M is geschikt voor kinderen van 6 jaar en ouder. Maat XXS is geschikt voor baby’s en jonge kinderen.

Om te achterhalen wat de juiste maat is, moet je de hoofdomtrek van je kind opmeten.

Dit doe je als volgt:

  • Stap 1: pak een meetlint erbij en zet je kind op een stoel neer
  • Stap 2: leg het meetlint in een rechte lijn over het voorhoofd en achterhoofd. Je doet dit het beste nét iets boven de oren.
  • Stap 3: meet de hoofdomtrek af

Is de hoofdomtrek van je kind bijvoorbeeld 53 centimeter? Dan zou je moeten gaan voor een helm in maat S; deze maat is geschikt voor hoofdomtrekken van 52 tot 56 centimeter.

Tip: houd het meetlint net iets boven de oren van je kind. Dat is namelijk het breedste punt van het menselijk hoofd.

Wat zijn de beste kinderfietshelm merken?

Meerdere merken voeren in de wereld van kinderfietshelmen de boventoon. Dit geldt onder meer voor het merk Bobike.

Dit merk levert niet alleen prima kinderzitjes, maar ook prima fietshelmen. Deze fietshelmen zijn uiterst geschikt voor kinderen van alle leeftijden, aangezien de helmen in meerdere maten aangeboden worden.

De kwaliteit van een Bobike kinderfietshelm is bovendien prima. Dit geldt ook voor kinderfietshelmen van ABUS, Disney en BBB Cycling.

Het merk Disney is wellicht het beste merk als je een kinderfietshelm in een leuk thema wilt kopen.

Check het aanbod van onze partner Bol.com voor meer goede merken. Ook bij aanbieders als Hema kies je voor fietshelmen van kwaliteitsmerken.

Is een fietshelm voor kinderen verplicht?

Kinder fietshelm

Op dit moment is het niet verplicht om je kind een helm te laten dragen. Dat is althans het geval in ons land.

Als je met je kind in een ander land fietst, is de kans groot dat je kind wel een helm moet dragen.

Het is overigens de verwachting dat dit binnen afzienbare tijd gaat veranderen. Ook in ons land gaat op termijn waarschijnlijk een helmverplichting gelden voor kinderen.

Je doet er sowieso verstandig aan om je kind altijd een helm te laten dragen. Het is een kleine moeite en zorgt voor de gewenste veiligheid.

Verplicht jezelf daarom om je kind altijd een veilige helm te laten dragen!

Waar koop ik een goede fietshelm voor mijn kind(eren)?

Ben je overtuigd geraakt van de voordelen van een kinderfietshelm? Ga dan direct op zoek naar de beste kinderfietshelm voor je kind.

Je kunt voor één van bovenstaande varianten kiezen, maar je kunt ook bij onze andere partners kijken.

De beste aanbieders van kinderfietshelmen hebben we alvast voor je op een rijtje gezet:

Meer voor kinderen:


Categorieën: Accessoires

Joni

Joni's passie en expertise ligt bij alles wat met fietsen te maken heeft. Maar het liefst houdt ze zich bezig met stadsfietsen en fietsaccessoires. Met een scherp oog voor zowel stijl als functionaliteit, biedt Joni waardevolle inzichten en praktisch advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *