Fietsslot voor kinderfiets: wat is het beste kinderfietsslot?

Laatst bijgewerkt door Joni op september 19, 2023

Heb je voor je zoon of dochter een fraaie kinderfiets gekocht? Dan ben je hier ongetwijfeld zuinig op.

Om zo lang mogelijk van de kinderfiets te genieten, zou je een goed slot voor de kinderfiets aan moeten schaffen.

In dit artikel lees je alles over de beste kinderfietssloten. We bespreken tussen welke soorten sloten je kunt kiezen en wat het beste kinderfietsslot is.

De beste sloten voor kinderfietsen

Om dit artikel te kunnen schrijven, hebben wij veel fietssloten voor een kinderfiets uitgeprobeerd.

Aan de hand van dit onderzoek hebben wij de drie beste kinderfietssloten aan kunnen wijzen. Hieronder lees je alles over deze beste opties.

Beste kinderfietsslot 16 inch – Stahlex fietsslot

Stahlex kabelslot kinderfiets

Heeft je kind een fiets met 16 inch banden? Dan kies je het beste voor dit slot van Stahlex.

Dit is een prima fietsslot dat makkelijk in gebruik is. Het slot past ook nog eens perfect op een kinderfiets door de kleurtjes. Je kunt voor de kleuren blauw, oranje, groen en roze kiezen.

Het kabelslot heeft een lengte van 65 centimeter. Door deze lengte kan het slot perfect om de 16 inch banden van de kinderfiets heen.

Met dit fietsslot geniet je kind in ieder geval van veel gemak. En hoef jij niet bang te zijn voor diefstal van de fiets.
Beste fietsslot voor kinderfiets 20 inch – Stahlex Ringslot 470 Deluxe

Stahlex Ringslot 470 Deluxe kinderslot

Voor een kinderfiets met 20 inch banden is dit ringslot van Stahlex de beste optie. Door dit ringslot op de kinderfiets te monteren, geniet je van gemak.

Het slot is stevig, wordt met 2 sleutels geleverd en is in een leuke kleur uitgevoerd. Je kunt voor een paars slot kiezen, maar ook voor een roze, groene of zwarte variant.

Let wel op: dit ringslot heeft geen ART-keurmerk. Dit is bij een fietsslot voor een kinderfiets ook niet per sé noodzakelijk, maar het is wel een puntje van aandacht.

Een ander belangrijk voordeel is dat dit slot relatief voordelig is.
Beste kettingslot voor een kinderfiets – Abus 1500

ABUS 1500 kettingslot kind

Voor een kinderfiets raden wij het Abus 1500 kettingslot aan. Dit kettingslot is 60 centimeter lang, niet overdreven dik en bijzonder robuust.

Bijkomend voordeel is dat je dit slot in 6 verschillende kleuren aan kunt schaffen. Roze, rood, wit, groen, oranje en zwart.

Bij dit slot heeft Abus voor een dikte van 4 mm gekozen. Dit is lang niet zo dik als bij een ‘grote mensen fietsslot’, maar het is dik genoeg voor een kinderfiets.

Bovendien zijn zowel het slothuis als de ketting van speciaal staal gemaakt. Een prima kettingslot voor een kinderfiets dus!
Wat voor soorten kinderfietssloten zijn er?

Soorten fietssloten

Op dit moment kun je uit meerdere soorten kinderfietssloten kiezen.

Het eerste soort slot is het welbekende ringslot. Dit slot monteer je op de kinderfiets, waarna je kind met de sleutel het slot makkelijk open en dicht kan doen.

Zolang het slot gesloten is, is het achterwiel niet in staat om te draaien.

Het tweede soort slot is een kettingslot. Zo’n slot bestaat uit een slothuis en een ketting. Deze ketting moet door het wiel van de kinderfiets heen en vervolgens om bijvoorbeeld een paal heen.

Een dief kan vervolgens geen kant met het slot op. De enige mogelijkheid is om het slot door te zagen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Tot slot kun je ook nog voor een kabelslot kiezen. Een kabelslot is grotendeels vergelijkbaar met een kettingslot, maar is dan een stuk dunner.

Voordeel hiervan is dat het slot een stuk minder weegt. Nadeel is echter dat het slot niet zo veilig is als een kettingslot.

Is elk slot voor een kinderfiets geschikt?

Kind op fiets

Nee, niet elk slot is voor een kinderfiets geschikt. Leg bijvoorbeeld maar eens een fietsslot voor een elektrische fiets en een kinderfietsslot naast elkaar.

Dan vallen enkele zaken direct op:

  • Een kinderfietsslot is een stuk kleiner. Dit past precies bij een kinderfiets; de banden zijn bijvoorbeeld niet al te breed. Uiteraard is de fiets zelf ook een heel stuk kleiner.
  • Een kinderfietsslot is minder zwaar. Dit verschil lichten we graag verderop in het artikel nader toe.
  • Een kinderfietsslot heeft niet altijd een ART-keurmerk. Bij een fietsslot voor een normale fiets of een MTB is dit echter wel wenselijk. Dit keurmerk geeft namelijk aan dat het slot aan een bepaalde mate van veiligheid voldoet. Denk dan minimaal aan een fietsslot met ART-2 keurmerk.

Met andere woorden: een normaal fietsslot is niet altijd geschikt voor een kinderfiets.

Ga daarom echt op zoek naar een goed kinderfietsslot. Of kies direct voor één van bovenstaande fietssloten.

Fietsslot voor kinderfiets: de belangrijkste punten

Wil je het beste fietsslot voor bijvoorbeeld de nieuwe kinderfiets met zijwieltjes aanschaffen? Ongeacht om wat voor kinderfiets het gaat, moet je op tal van punten letten.

De belangrijkste punten bespreken we hieronder, voorzien van enkele handige tips.

Soort slot

Je zou als eerste goed naar het soort slot moeten kijken.

Wil je per sé een ringslot op de kinderfiets hebben? Of gaat je voorkeur uit naar een kettingslot? Dit zijn in de basis de twee beste soorten sloten waar je tussen kunt kiezen.

Over het algemeen zijn kinderfiets ringsloten het populairst. Dat komt met name door het gebruiksgemak van dit type sloten.

Woon je in een buurt waar veel fietsdiefstallen plaatsvinden? Of wil je het zekere voor het onzekere nemen? Kies dan voor een combinatie van beide sloten.

Gewicht

Bij een kettingslot is het van belang om goed naar het gewicht te kijken. Een kettingslot moet robuust zijn, maar moet voor je kind niet al te zwaar zijn.

Een maximum gewicht van een paar honderd gram is daarom erg wenselijk.

Kleur

Kinderfiets kettingslot

Bij bijvoorbeeld een normaal fietsslot of een MTB slot is de kleur niet zo spannend, maar bij een kinderfietsslot wel.

Het is immers niet voor niets dat de meeste kinderfietssloten in allerlei kleurtjes uitgevoerd worden. Bepaal daarom – samen met je kind – naar welke kleur de voorkeur uitgaat.

Bediening

Bediening fiets kettingslot

Zeker als je kind nog jong is, is de motoriek nog niet perfect. Een onhandige bediening is dan ook alles behalve wenselijk.

Ga goed na op welke manier het slot open en dicht gedaan moet worden. En bepaal in hoeverre die bediening voor je kind fijn is.

Waar koop je een slot voor de kinderfiets?

Een kinderfietsslot kun je bij meerdere aanbieders kiezen.

Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld bij Hema of Action van een interessante aanbieding te profiteren. Je kunt echter ook in het uitgebreide aanbod van Bol.com op zoek naar het beste fietsslot.

Verder kun je ook nog bij een fietsenspeciaalzaak terecht. De betere fietsenspeciaalzaken bieden ook een divers aanbod van fietssloten aan.

Nadeel is alleen dat je echt naar de winkel toe moet gaan. Om het zo makkelijk mogelijk voor jezelf te maken, zit je bij Bol.com goed.

Overige tips voor het beveiligen van de kinderfiets

Kinderfiets beveiligen

Een fietsendief gaat over lijken. Als een fietsendief een fraaie kinderfiets steelt, denkt hij/zij absoluut niet na over het verdriet dat een kind aangedaan wordt.

Spijtig genoeg komen diefstallen van kinderfietsen met enige regelmaat voor. Volg onderstaande tips om op de kinderfiets nóg beter te beveiligen.

  • Plaats een fietsalarm of GPS tracker op de fiets. Met zowel een fietsalarm als met een GPS tracker geniet je van een nog betere beveiliging. Beide attributen vragen echter wel om een bepaalde investering.
  • Zet de kinderfiets altijd op een veilige plek neer. Het is niet altijd even handig om een kinderfiets lukraak ergens neer te zetten. Zet de fiets bij voorkeur neer op een plek waar de fiets goed opvalt. Op dergelijke plekken slaat een dief niet graag toe.
  • Maak de kinderfiets aan je eigen fiets vast. Heb je een goed kettingslot voor de kinderfiets gekocht? Dan kun je hiermee je kinderfiets aan je eigen fiets vastmaken. Geen enkele dief haalt het in zijn/haar hoofd om beide fietsen te stelen. Dit kun je ook nog onmogelijk maken door je eigen fiets aan bijvoorbeeld een lantaarnpaal vast te maken.Misschien ook interessant:


Categorieën: Accessoires

Joni

Joni's passie en expertise ligt bij alles wat met fietsen te maken heeft. Maar het liefst houdt ze zich bezig met stadsfietsen en fietsaccessoires. Met een scherp oog voor zowel stijl als functionaliteit, biedt Joni waardevolle inzichten en praktisch advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *