Beste ringslot voor op je fiets? Check de top 5 beste!

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 19, 2023

Op zoek naar het beste ringslot voor op je fiets? Een ringslot is tegenwoordig niet te ontbreken. Het zorgt ervoor dat je fiets weer helemaal veilig staat.

Wil je weten wat het beste ringslot is voor op je fiets? In dit artikel bespreken we de top 5 beste ringsloten.

Kies het beste ringslot voor op je fiets

Om je te helpen bij de keuze voor het beste ringslot, hebben we een top 5 beste ringsloten voor je samengesteld. Deze samenstelling is gebaseerd op de kwaliteit van de ringsloten, de beoordelingen van andere gebruikers en de prijs-kwaliteitverhouding.

1. Beste ringslot uit de test- AXA Ringslot Block XXL

De AXA Ringslot Block XXL komt het beste uit de test. Het ringslot is van hoogwaardige kwaliteit en is veilig tegen diefstal. Dit slot beschikt over een opening aan de zijkant waar je een insteekketting kunt bevestigen.

Hiermee kun je de fiets ook makkelijk bevestigen aan bijvoorbeeld een lantaarnpaal. Dit maakt het extra lastig voor fietsendieven om de fiets te stelen.

Ook beschikt het slot over een brede opening. Dit zorgt ervoor dat je het slot ook kunt bevestigen als er sprake is van een breed spatbord.

👍 Voordelen:

 • Brede opening
 • Veilig ringslot
 • Robuust uiterlijk
2. Beste ringslot voor kinderfiets- Stahlex Ringslot 470 Deluxe

Op zoek naar een goed ringslot voor de kinderfiets? De Stahlex Ringslot 460 Deluxe is een zeer geschikt ringslot voor de kinderfiets. Dit slot monteer je eenvoudig aan de fiets en zorgt voor een goede beveiliging. Het slot oogt stevig en is geschikt voor banden van 20 inch.

👍 Voordelen:

 • Stevig ringslot kinderfiets
 • Verkrijgbaar in meerdere kleuren
3. Beste AXA Ringslot- AXA Defender

Axa-Defender-Ringslot-fiets

De Axa Defender is een zeer betrouwbaar slot en komt uit beste uit de test. Het ringslot oogt stevig, maar is zeer lichtgewicht. Het ringslot weegt maar liefst 650 gram en is daarom eenvoudig mee te nemen.

Het ringslot bevat een opening aan de voorkant. Dit voorkomt dat er water in het slot terecht komt en dat het slot hierdoor beschadigd.

De AXA Defender beschikt over een ART-2 keurmerk. Dit betekent dat het slot goed beveiligd is tegen diefstal. Waarom dit een goed ringslot is tegen diefstal?

Het slot bevat een anti-boor cilinder en een harde stalen beugel. Voor een fietsendief is dit slot ontzettend moeilijk om door te breken.

👍 Voordelen:

 • Lichtgewicht ringslot
 • Gebruiksvriendelijk
 • Goed beveiligd tegen diefstal
4. Beste ABUS Ringslot- ABUS Amparo

De ABUS Amparo is een ontzettend goed ringslot dat beschikt over het ART-2 keurmerk. Het ringslot oogt robuust, maar is zeer lichtgewicht. Met 600 gram bevestig je dit slot eenvoudig op de fiets.

De ABUS Amparo is waterbestendig en is gemaakt van gehard staal. Daarnaast is dit ringslot geschikt voor extra brede banden. Het is daardoor een goed ringslot voor de mountainbike of voor andere soorten fietsen.

👍 Voordelen:

 • Geschikt voor brede banden
 • Beschikt over ART-2 keurmerk
 • Lichtgewicht
5. Beste ringslot met insteekketting- AXA Solid Plus

De AXA Solid Plus is een mooi ringslot met insteekketting. Dit slot is gemaakt van hard staal en zorgt ervoor dat je fiets veilig staat. Het AXA Solid Plus ringslot beschikt over een ART-2 keurmerk en hierdoor is het slot ontzettend veilig.

Met het ringslot met ketting kun je de fiets eenvoudig aan het fietsenrek of aan een paal bevestigen. Dit zorgt ervoor dat de fiets niet makkelijk op te tillen en mee te nemen is.

De AXA Solid Plus kan worden gemonteerd op iedere fiets. Zowel als slot op de racefiets als op de gewone fiets.

👍 Voordelen:

 • Beschikt over ART-2 keurmerk
 • Kan op iedere fiets worden gemonteerd
Waar moet je op letten bij een fiets ringslot kopen?

Als je net een nieuwe fiets hebt aangeschaft, wil je er natuurlijk zeker van zijn dat deze fiets veilig staat. Het kopen van een goed ringslot voor de fiets is een belangrijk onderdeel.

Zonder goed slot, staat de fiets niet veilig en ben je deze straks kwijt. Dit wil je natuurlijk niet hebben en daarom is het goed om te kijken waar je op kunt letten tijdens het aanschaffen van een ringslot.

Je kunt namelijk wel een slot kopen, maar het is belangrijk dat dit slot veilig is en diefstal voorkomt.

Let op de beveiligingscategorie

Zoals je al in dit artikel hebt kunnen lezen, hebben bepaalde sloten een keurmerk. Dit keurmerk laat zien in welke mate het slot beveiligd is.

Het ART-keurmerk is op te delen in 5 verschillende niveau’s:

 • ART-1: een slot met een ART-1 keurmerk is vaak een licht slot. Denk hierbij aan een kinderfietsslot.
 • ART-2: Minimum vereist voor de verzekering van de fiets
 • ART-3: geschikt voor de stedelijke omgeving
 • ART-4: dit type is geschikt voor motoren en scooters
 • ART-5: geschikt voor motoren

Als je in aanmerking wilt komen voor de verzekering, dan heb je minimaal een fietsslot nodig met een ART-2 keurmerk. Het ART-1 keurmerk is eerder geschikt voor kinderfietsen en biedt veel minder beveiliging.

Wel of geen insteekketting?

Bepaalde fiets ringsloten beschikken over een opening waar een insteekketting kan worden bevestigd. Met een insteekketting kun je de fiets eenvoudig vastmaken aan bijvoorbeeld het fietsenrek.

Doordat het fietsenrek of de lantaarnpaal zo vast kunnen zitten, is het voor een fietsendief onmogelijk om de fiets los te koppelen. Zonder insteekketting kan de fiets namelijk eenvoudig worden opgetild en in de auto worden gezet.

Het materiaal van het ringslot

Het materiaal waarvan het ringslot is gemaakt is ontzettend belangrijk. Als je kiest voor een ringslot dat gemaakt is van gehard staal, is het lastig om dit ringslot open te breken.

Dit geldt overigens ook voor de dikte van de beugel. Hoe dikker de beugel, des te lastiger het slot open te breken valt.

Hoe bevestig ik een ringslot op mijn fiets?

Ben je benieuwd hoe je het ringslot op je fiets kunt bevestigen? Het grote voordeel van een ringslot is dat je deze maar liefst één keer hoeft te bevestigen en daarna hoef je hier niet meer naar om te kijken.

De kans dat je het slot verliest omdat je het in de hand mee moet nemen, is dus eigenlijk nihil. Hoe bevestig je precies een ringslot?

Om je hierbij te helpen, kun je hieronder een stappenplan lezen waarin er stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een ringslot kunt bevestigen.

 • Stap 1: Verwijder eventueel eerst het oude ringslot
  Als je nog beschikt over een oud ringslot, is het belangrijk deze eerst te verwijderen. Hoe doe je dit? Bijna ieder ringslot beschikt over 2 boutjes. Met een inbussleutel draai je deze boutjes op een eenvoudige manier los. Nadat je dit hebt gedaan, haal je het slot op een makkelijke manier los.
 • Stap 2: Plaats het nieuwe ringslot
  Je pakt het nieuwe ringslot en je monteert deze op de juiste plaats. De openingen van het slot plaats je in de frameopeningen.
 • Stap 3: Plaats de ringetjes
  Zorg ervoor dat je de ringetjes voor en achter het ringslot plaatst. Op deze manier zal het ringslot minder snel losgaan.
 • Stap 4: Draaien
  Met de hand draai je de boutjes in de opening van het frame. Het ringslot zit ertussen.
 • Stap 5: Verder aandraaien
  Nu draai je het ringslot harder aan met gereedschap. Het is dan ook tijd om te testen of het slot goed en strak vast zit.

Hoe kan ik mijn ringslot openbreken?

Soms kan het zo zijn dat je je fietssleutel verliest. Dit is natuurlijk heel vervelend. Nu is het namelijk de bedoeling dat je het ringslot openbreekt. Op deze manier kun je de fiets toch mee naar huis nemen.

Ook kan het zo zijn dat je bijvoorbeeld een oude fiets in de garage hebt staan en de sleutel allang niet meer hebt. Hoe breek je een ringslot open?

De beste manier om een ringslot open te breken is met een platkop schroevendraaier. Je zet de platkop schroevendraaier in de bovenkant van het slot. Gebruik hierbij een hamer om extra kracht te zetten.

Wees voorzichtig met jezelf, maar wel probeert veel kracht te zetten tijdens het openbreken van het slot. Op deze manier kun je het ringslot openbreken.

Lukt het niet op de bovenstaande manier? Kies dan voor een kruiskop schroevendraaier. Je plaatst de schroevendraaier direct naast de bevestiging en vervolgens tik je hard op de hamer.

Door zo hard mogelijk met de hamer hierop te slaan, kan het zijn dat het ringslot uiteindelijk los komt van de fiets.

Beide manieren geen succes? Kies dan voor een ijzerzaag. Met de ijzerzaag zaag je eenvoudig het slot door. Geen ijzerzaag in huis? Bij de fietsenmaker beschikken ze meestal over een ijzerzaag.

Conclusie

In dit artikel heb je kunnen lezen wat de top 5 beste ringsloten voor de fiets zijn. Een ringslot zorgt ervoor dat je fiets veilig staat en voorkomt diefstal. Wil je er zeker van zijn dat een ringslot veilig is?

Kies dan voor een ringslot met een ART-keurmerk. De meeste ringsloten voor de fiets beschikken over een ART-2 keurmerk, maar het ART-3 keurmerk komt ook geregeld voor.

Naast het keurmerk zijn er meer punten waar je op kunt letten tijdens het aanschaffen van een ringslot voor de fiets. Je kunt kiezen voor een ringslot met insteekketting.

Een insteekketting zorgt voor extra veiligheid, omdat je de fiets eenvoudig aan het fietsenrek kunt bevestigen. Daarnaast is het materiaal van het ringslot ook zeer belangrijk als je wilt gaan voor een veilig slot.

Ringslot openbreken? Het kan zijn dat je je fietssleutel kwijt bent. Het ringslot openbreken kan op verschillende manieren. Gebruik diverse soorten schroevendraaiers of kies voor de ijzerzaag. Op deze manier heb jij straks je fiets weer helemaal terug.


Meer fietssloten:


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *