Beste slot voor elektrische fiets? Bekijk direct de Top 5!

Laatst bijgewerkt door Joni op september 20, 2023

Elektrische fietsen zijn onder fietsendieven erg populair. De fietsen hebben immers een behoorlijke waarde, waardoor de fietsen interessant zijn om door te verkopen.

Zorg er daarom voor dat je je elektrische fiets altijd goed op slot zet. De aanschaf van een speciaal fietsslot voor een elektrische fiets is daarbij geen onverstandige keuze.

Maar, wat is nou het beste e-bike slot? En wat typeert een slot voor een elektrische fiets?

Op deze twee vragen geven we in dit artikel een antwoord. We laten je daarbij ook kennismaken met de 5 beste e-bike sloten van dit moment.

Wat voor fietssloten voor e-bikes zijn er?

E-bike op slot zetten

Wil je een speciaal slot voor je e-bike aanschaffen? Zorg er dan voor dat dit sowieso een ART-2 slot is.

Een ART-2 fietsslot is een slot dat een bepaalde zekerheid geeft qua veiligheid. De meeste verzekeraars eisen dan ook dat je zo’n slot gebruikt voor je elektrische fiets.

De ART-2 sloten worden in meerdere varianten aangeboden. De drie populairste varianten bespreken we hieronder in het kort.

Kettingslot

Op het gebied van fietsbeveiliging is een kettingslot de populairste variant.

Een kettingslot is makkelijk in gebruik, stevig en om meerdere objecten heen te binden. Je kunt het slot bijvoorbeeld om een lantaarnpaal of verkeersbord heen binden.

Ringslot

Experts adviseren om bij een e-bike altijd voor een dubbel slot te kiezen. Dit kan bijvoorbeeld een kettingslot in combinatie met een ringslot zijn.

Het ringslot is het slot dat al op je elektrische fiets aanwezig is. Dit slot zorgt ervoor dat het achterwiel niet rond kan draaien, waardoor je het wegfietsen voor een dief onmogelijk maakt.

Maar, een ringslot alleen is niet voldoende. Kies altijd voor een combinatie van een ringslot samen met een ander slot, zoals een kettingslot voor je elektrische fiets.

Beugelslot

Een beugelslot is een slot dat je prima kunt combineren met een ringslot. Zo’n beugelslot is bijzonder stevig, weegt niet al te veel en is in veel gevallen ook nog betaalbaar.

Wel moet je rekening houden met een gebrek aan flexibiliteit. Het is niet zo’n flexibel slot als bijvoorbeeld een kettingslot.

Kabelslot

Een kabelslot is enigszins vergelijkbaar met een kettingslot. Maar, dit slot is een stuk minder stevig dan een kettingslot.

Wij adviseren je daarom om een kabelslot niet voor je e-bike te gebruiken. Geef in plaats daarvan de voorkeur aan een kettingslot.

E-bike slot met alarm

E-bike slot met alarm

Een andere optie die je hebt, is om voor een e-bike slot met alarm te kiezen. Je verbindt zo’n alarm met je smartphone.

Op het moment dat er iets met je fiets/slot gebeurt, krijg je hier een melding van op je smartphone. Handig, maar wel een vrij prijzig slot.

Accu slot

Een dief is niet alleen gek op een e-bike, maar ook op de accu van de fiets. Gelukkig kun je een extra slot voor de accu van je elektrische fiets aanschaffen.

Zo kun je kiezen voor een accu slot voor je elektrische fiets van Bosch; met zo’n slot is ook je accu goed beschermd tegen dieven.

Welk soort fietsslot is het beste?

E-bike combinatie slot

Het beste is een combinatie van een ringslot en een kettingslot. Belangrijk aandachtspunt hierbij is dat het kettingslot minimaal over een ART-2 keurmerk beschikt.

Met een combinatie van deze sloten is je e-bike perfect beveiligd.

Dit zijn de best geteste sloten voor elektrische fietsen

Recent hebben wij onderzoek gedaan naar een goed fietsslot voor een e-bike. Hierbij kwamen wij op drie interessante fietssloten uit.

Deze fietssloten bespreken we hieronder in het kort.

1. ABUS Iven Chain 8210 Kettingslot

ABUS Iven Chain 8210 kettingslot

Ben je op zoek naar het beste slot voor je elektrische fiets? Dan kun je niet om dit kettingslot van ABUS heen.

Dit kettingslot is van speciaal gehard staal vervaardigd en heeft een 8 mm dikke vierkante schakel. Dit knipt een dief zeker niet zomaar eventjes door.

Daarnaast is dit kettingslot 110 centimeter lang. Deze lengte zorgt voor een totaal gewicht van 2,2 kilogram; het is dus echt een robuust en stevig fietsslot.

Je kunt dit slot ook nog in een lengte van 85 centimeter of 140 centimeter kopen.

Uiteraard beschikt dit fietsslot voor je e-bike over het ART-2 keurmerk.
2. Axa Defender Ringslot

Axa Defender ringslot

Gaat je voorkeur uit naar een nieuw en simpel ringslot voor je e-bike? Dan is dit Axa Defender Ringslot een prima optie voor je.

Dit ringslot is makkelijk in gebruik, kost slechts 25 euro en is speciaal voor elektrische fietsen ontwikkeld. Dit blijkt onder meer uit de stevigheid van het slot.

Zo is de beugel van dit slot van gehard staal gemaakt. Het merk Axa heeft ook nog voor een anti-boor cilinder gekozen.

Je bent hiermee van een prima kwaliteit verzekerd, getuige het ART-2 keurmerk.
3. Maxx-Locks Twizel ART-2

Maxx-Locks Twizel Fietsslot ART 2

Een mooi en stevig kettingslot voor de e-bike is ook de MAXX-Locks Twizel. Dit is een zwart kettingslot van gehard staal. Het slot heeft een ART 2 keurmerk, wat aantoont dat de kwaliteit erg goed is. 

Het slot is niet alleen stevig en robuust, maar ook handig in gebruik. Er is bijvoorbeeld voor gezorgd dat de sleutel extra soepel draait. Een klein detail dat veel gemak oplevert.

Het slot weegt 1856 gram.
4. Pro-Tect Cubic ART 2 Kettingslot

Pro-Tect Cubic ART2 Kettingslot

Ook de Pro-Tect Cubic is een kettingslot van topkwaliteit. Dit kettingslot biedt voldoende stevigheid om diefstal te voorkomen. Het slot is 9 mm dik en gemaakt van gehard staal. Het gewicht van dit kettingslot bedraagt 2550 g. 

Daarnaast toont het ART 2 keurmerk aan dat het met de kwaliteit goed zit. Het slot biedt veel bescherming. Het e-bike slot heeft een zwarte kleur met lichtblauwe details. 

Een pluspunt is ook het afdekkapje. Dit kapje voorkomt dat er vocht en vuil in het slot terecht komt. Hierdoor blijft het kettingslot langer van goede kwaliteit.
5. AXA Solid Plus Fietsslot Set

Axa Solid Plus Fietsslot E-bike

Twee vliegen in één klap vangen. Dat doe je met deze set van het gekende merk Axa.

Deze set bestaat uit een hoogwaardig ringslot in combinatie met een insteekketting. Je kunt deze ketting om bijvoorbeeld een lantaarnpaal doen, waarna je de ketting in het ringslot stopt.

Op deze manier geniet je van een prima functionerend dubbel slot.

Fijn voordeel hierbij is dat de ketting maar liefst 140 centimeter lang is. Ook als je je e-bike om een dikkere paal vast moet binden, is dit prima mogelijk.

Deze combinatie van sloten beschikt eveneens over het ART-2 keurmerk.
Fietsslot elektrische fiets: belangrijke punten

Bij het uitkiezen van een fietsslot moet je op tal van punten letten:

  • Soort slot: ten eerste moet je bepalen naar wat voor soort slot je voorkeur uitgaat. Zoals hierboven al aangegeven, gaat onze voorkeur uit naar een combinatie van een kettingslot en een ringslot.
  • Keurmerk: wij adviseren je een ART-2 slot, maar je kunt ook voor een ART-3 slot kiezen. De meeste verzekeringsmaatschappijen eisen minimaal een ART-2 slot.
  • Robuustheid: bij een fietsslot voor je elektrische fiets moet je goed naar de robuustheid kijken. Van welk materiaal is het slot vervaardigd? En hoe dik is het slot precies?
  • Lengte: kies je voor een kettingslot of een kabelslot? Dan moet je ook goed naar de lengte van het slot kijken. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld 80 centimeter, 110 centimeter of 140 centimeter.
  • Gewicht: bij een MTB slot wil je dat het slot zo licht mogelijk is. Bij een e-bike slot is dit echter geen noodzaak. Je hebt het liefste een iets zwaarder slot, aangezien die sloten nog robuuster en sterker zijn.

Daarnaast moet je goed kijken naar het soort e-bike. Heb je een normale e-bike? Dan kun je uit behoorlijk veel sloten kiezen.

Heb je echter een speed pedelec? Dan zou je voor een speed pedelec slot moeten kiezen.

Meer manieren om je e-bike te beveiligen

Met alleen een slot voor je elektrische fiets ben je er nog niet.

Zo is het advies om ook een goede elektrische fietsverzekering af te sluiten. Met de juiste verzekering is een mogelijke diefstal op voorhand al ingedekt.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om een GPS tracker op je e-bike te bevestigen. Met dank aan deze tracker zie je altijd waar je e-bike is.

Een aanvulling hierop is een fietsalarm. Met een fietsalarm koppel je je e-bike aan je smartphone of aan een afstandsbediening. Met zo’n afstandsbediening bedien je het alarm op afstand geheel naar wens.

Tot slot is het advies om je gezonde verstand te gebruiken. Zet je e-bike bijvoorbeeld niet overal neer, maar zet je fiets altijd op een strategische plek neer.

Meer (elektrische) fiets accessoires:

Categorieën: Accessoires

Joni

Joni's passie en expertise ligt bij alles wat met fietsen te maken heeft. Maar het liefst houdt ze zich bezig met stadsfietsen en fietsaccessoires. Met een scherp oog voor zowel stijl als functionaliteit, biedt Joni waardevolle inzichten en praktisch advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *