Baby fietshelm kopen? Dit zijn de beste babyhelmen

Laatst bijgewerkt door Joni op februari 8, 2024

Een heerlijke fietstocht met je baby maken; bestaat er iets mooiers op de wereld? Hoogstwaarschijnlijk niet.

Je geniet van de frisse buitenlucht, van je baby en van de omgeving om je heen. Maar, let wel goed op de mogelijke gevaren.

Ook op een fiets kun je lelijk ten val komen, dus bescherm je baby goed gedurende de fietstocht.

Hoe je dit doet? Onder meer door geen onnodige risico’s te nemen. En door je baby een fietshelm te laten dragen.

Met een babyhelm is het hoofdje van je baby goed beschermd tegen een mogelijke valpartij.

Is een fietshelm voor een baby verplicht?

Nee, in Nederland is een fietshelm voor een baby niet verplicht. Toch wordt het sterk aangeraden om bij elke fietstocht een baby fietshelm op te doen bij je baby.

Hierbij is het ook zaak dat dit een speciale fietshelm voor baby’s is. Het kan dus geen normale fietshelm of een kinderfietshelm zijn.

Nee, de helm moet klein genoeg zijn voor het kleine hoofdje van je zoon of dochter.

Let bovendien op: het is niet te adviseren om al op hele jonge leeftijd met je baby te fietsen. Als je baby pas zes maanden oud is, is hij/zij mogelijk niet in staat om rechtop te blijven zitten.

Mede daarom is het advies om het fietsen pas uit te proberen vanaf een leeftijd van 8 maanden tot 10 maanden.

Tip: gebruik een babyhelm in combinatie met andere veiligheidsproducten. Zo is het aan te raden om óók te investeren in een goed kinderzitje en in een goed windscherm.

De beste baby fietshelmen vergeleken

Wat is de beste babyhelm voor op de fiets? Dat is de vraag die wij onszelf ook gesteld hebben.

Om het antwoord op deze vraag te vinden, hebben wij een uitgebreide test uitgevoerd. Bij deze test hebben wij gekeken naar talloze soorten baby fietshelmen.

Uiteindelijk is het ons gelukt om een top 4 van beste baby fietshelmen samen te stellen.

OK Baby Fietshelm Haai

Okbaby Fietshelm haai

Eén van de beste babyhelmen is volgens ons deze helm van OK Baby.

Deze helm heeft een leuk design, zit prettig op het hoofdje van je baby en is geheel naar wens te verstellen. Door het design is deze helm voor zowel jongens als meisjes geschikt.

Aan de binnenzijde van de fietshelm is voor polyurethaan gekozen. Dit materiaal is erg zacht, comfortabel en makkelijk schoon te maken. Met de hand wrijf je dit materiaal snel schoon.

De helm is zelfs in te stellen op een maat tussen de 46 en 53 centimeter. Het is dus óók nog een helm die met je baby meegroeit!
Scoot and Ride Forest

Scoot and Ride Forest kinderhelm

Deze Scoot and Ride Forest fietshelm is een lust voor het oog.

De helm zit bovendien comfortabel en is geheel naar wens te verstellen. De maat ligt hierbij tussen de 45 en 51 centimeter.

De komende periode kunnen jij en je baby dus vooruit met deze gave fietshelm.

Opvallend is dat deze fietshelm van handige ventilatiegaten voorzien is. Door deze gaten wordt oververhitting op het hoofd van je baby voorkomen.

Doordat deze fietshelm aan de strengste veiligheidsnormen voldoet, is het een super veilige baby fietshelm!
Baby Shark Fietshelm

Baby shark baby fietshelm

Deze fietshelm heeft wellicht het leukste patroontje van allemaal. Op de bovenzijde van de helm zijn allerlei visjes en haaien afgebeeld.

In combinatie met de tekst ‘Baby Shark’ zorgt dit voor een leuk design. Maar, dat is niet het enige voordeel. Een ander voordeel is bijvoorbeeld dat deze baby fietshelm vrij voordelig is.

Daarnaast is dit een helm die met je baby meegroeit. De kleinste maat is 51 centimeter en de grootste maat is 55 centimeter.

Dankzij de draaiknop stel je de helm moeiteloos op de gewenste afmeting in. De helm weegt overigens slechts 240 gram.
New Real Melon Fietshelm

Melon peuter fietshelm

Heb je ooit zo’n bijzondere fietshelm gezien? Wij in ieder geval niet. Deze helm lijkt net op een meloen en is uiteraard bijzonder veilig.

De helm voldoet aan de strengste veiligheidsnormen en is gemakkelijk af te stellen. Dankzij de riempjes zit de helm bovendien als gegoten op het hoofdje van je baby.

Deze helm is ook voor de jongere baby’s geschikt. De minimale maat is namelijk 44 centimeter. Doordat de maximale maat 50 centimeter is, groeit deze helm ook nog met je baby mee.

Houd wel rekening met een forse(re) investering.
Zo vind je de veiligste fietshelm voor jouw baby

Vind je het heerlijk om met je baby op pad te gaan? Doe dit dan vooral. De momenten die je met je baby op de fiets doorbrengt, neemt niemand meer van je af.

Als je kind uiteindelijk zijn/haar eigen kinderfiets heeft, denk je waarschijnlijk vaak nog terug aan deze momenten.

Daarbij is het wel belangrijk om altijd de veiligheid in de gaten te houden. Dit doe je onder meer door voor de veiligste fietshelm te kiezen.

Hoe je dit doet? Let daarvoor goed op onderstaande punten.

Veiligheid

Bij elke fietshelm moet je naar de veiligheid kijken.

Ga goed na van welke materialen de helm vervaardigd is, wat de ervaringen van andere kopers zijn en of de helm aan de strengste veiligheidsnormen voldoet.

Voor meer informatie over de veiligheid van een kinderfietshelm kun je de website van de Consumentenbond raadplegen.

Comfort

Peuter fietshelm blauw

Een baby fietshelm moet uiteraard erg comfortabel zijn. De helm mag daarom niet te zwaar zijn en moet aan de binnenzijde van zacht materiaal voorzien zijn.

Ook is het erg wenselijk dat de helm geheel naar wens te verstellen is.

Maat

Bij een baby fietshelm moet je heel goed naar de maat kijken.

De juiste maat bereken je aan de hand van dit stappenplan:

  • Stap 1: meet de hoofdomtrek van je baby op.
  • Stap 2: bepaal aan de hand van de hoofdomtrek de juiste maat. Heeft je baby bijvoorbeeld een hoofdomtrek van 45 centimeter? Dan is een helm met een maat van 45 centimeter ideaal.

Advies hierbij is om voor een meegroei-fietshelm te kiezen. Dat is een babyhelm die je op meerdere maten in kunt stellen, waardoor je hier langere tijd gebruik van kunt maken.

Valt de hoofdomtrek net tussen twee maten in? Ga dan voor de grotere optie. Dat is de beste keuze met het oog op de langere termijn.

Design

Design peuterhelm

Uiteraard zou je ook goed naar het design van de fietshelm moeten kijken. Welk design vind je leuk? En welk design past bij het geslacht van je kind?

Je hebt in ieder geval uit heel veel leuke designs de keuze.

Soort fiets

Wij raden je ook nog even aan om naar het soort fiets te kijken. Wil je je baby in een kinderfietskar, in een elektrische bakfiets of op je eigen fiets vervoeren?

Alle opties vragen om de nodige aandachtspunten. Houd in ieder geval altijd de veiligheid van je kind in de gaten.

Hoe vind je de beste maat fietshelm?

Baby hoofdomtrek meten helm

Een baby fietshelm moet comfortabel zitten, maar ook stevig. Om dit mogelijk te maken, moet je in de basis voor de juiste maat fietshelm kiezen.

De eerste stap die je hiervoor moet zetten, is het opmeten van de hoofdomtrek van je baby.

Dit doe je door iets boven de oren het meetlint in een rechte lijn over het achterhoofd en voorhoofd te laten lopen. Je leest nu makkelijk de hoofdomtrek af.

Aan de hand van deze hoofdomtrek vind je snel de juiste maat. De helm moet namelijk dezelfde maat hebben óf bij voorkeur net iets groter.

Kies sowieso voor een helm die je op de gewenste maat in kunt stellen. Dat betekent dat je komende periode ook nog van de babyhelm gebruik kunt maken.

Zit er een verschil tussen fietshelmen voor jongetjes en meisjes?

Fietshelm voor kleine kinderen

Qua vormgeving zit er géén verschil tussen fietshelmen voor jongens en meisjes. Op het gebied van designs bestaan echter wel verschillen.

Zo bestaan er stoere helmen voor jongens en schattige/roze helmen voor meisjes. Uiteraard ben je op dit gebied helemaal vrij om te bepalen waar je voorkeur naar uit gaat.

Ongeacht of je een zoon of dochter hebt.

Misschien ook interessant:


Categorieën: Accessoires

Joni

Joni's passie en expertise ligt bij alles wat met fietsen te maken heeft. Maar het liefst houdt ze zich bezig met stadsfietsen en fietsaccessoires. Met een scherp oog voor zowel stijl als functionaliteit, biedt Joni waardevolle inzichten en praktisch advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *