Racefiets op afbetaling kopen? Opties & mogelijkheden

Laatst bijgewerkt door Kaz op januari 30, 2024

Heb je een nieuwe racefiets op het oog, maar is het aankoopbedrag net iets te hoog? Of wil je het bedrag voor het aanschaffen ervan liever niet in één keer aftikken?

Dan vraag je je vast af of het mogelijk is om de racefiets op afbetaling te kopen. Het antwoord daarop is: ja.

We hebben uitgezocht wat je opties zijn voor het in termijnen betalen van je racefiets. Maar ook waar je terecht kunt voor een dergelijk afbetalingsplan nemen we met je door.

Is het mogelijk om een racefiets op afbetaling te kopen?

Op de vraag of het mogelijk is om een racefiets in termijnen te betalen kunnen we kort zijn. Ja, het is zeker mogelijk om een racefiets te kopen en deze in termijnen af te betalen.

Er zijn meerdere opties en methoden waarmee je kunt betalen, en je kunt bij verschillende bedrijven terecht. Hierdoor kun je toch gaan voor de beste racefiets, in plaats van een goedkoper exemplaar!

Bij het in termijnen betalen van een nieuw gekochte racefiets moet je wel op een aantal punten letten. Samen met de verkopende partij spreek je een termijn af om het bedrag terug te betalen.

In de meeste gevallen wordt er rente gerekend, houd hier dus rekening mee.

Op deze manier kun je dus een nieuwe racefiets kopen en in termijnen afbetalen. In sommige gevallen krijg je zelfs de mogelijkheid om de afgesproken termijn te verkorten.

Handig als je een financiële meevaller hebt en je het verschuldigde bedrag in één keer wilt aflossen.

Het op afbetaling kopen van een racefiets is trouwens niet hetzelfde als een racefiets leasen. Bij het leasen blijft de leasemaatschappij namelijk eigenaar van de fiets. Bij het in termijnen afbetalen ben jij na aflossing de eigenaar van je racefiets.

Waar kan ik een racefiets op afbetaling kopen?

Tegenwoordig staan steeds meer racefietswinkels ervoor open: het in termijnen aflossen. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om als consument een racefiets op afbetaling te kopen.

Ook fabrikanten van racefietsen maken het steeds vaker mogelijk om de aankoop achteraf te betalen.

Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij jouw fietsspeciaalzaak in de buurt. Of sportwinkels die racefietsen verkopen bijvoorbeeld. Je kunt ook checken of je een racefiets kunt aanschaffen via het bedrijf waar je werkt.

Benieuwd waar je terecht kunt? Onderstaande aanbieders bieden de mogelijkheid voor het kopen en in termijnen afbetalen van je racefiets:


Racefiets op afbetaling: welke opties zijn er?

Afhankelijk van het bedrijf waar je de racefiets aanschaft, heb je verschillende opties voor het afbetalen ervan. We sommen de meeste voorkomende methoden voor je op.

1. FietsDirectPlan

Dit is misschien wel één van de meest bekende bedrijven voor het gespreid betalen van je fiets. FietsDirectPlan werkt samen met meerdere fietsspecialisten en biedt de mogelijkheid om in termijnen af te betalen.

Je kunt hierbij zelf de looptijd van de afbetaling en het maandbedrag kiezen, wel zo handig!


2. Riverty (voormalig AfterPay)

Riverty, misschien beter bekend als het voormalige AfterPay, biedt de mogelijkheid achteraf te betalen. Via het MyRiverty-portaal of de app op je telefoon krijg je toegang tot openstaande rekeningen.

Hier kun kiezen om een betalingsregeling aan te vragen, waardoor je in termijnen kunt betalen.

Voor het kopen van een racefiets op afbetaling via Riverty kun je terecht bij Decathlon.


3. Klarna – betaal in 3 delen

Buiten de mogelijkheid om je bestelling sowieso achteraf te betalen, heeft Klarna ook een alternatief. Zo kun je met ‘Betaal in 3 delen’ een rekening in 3 gelijke termijnen afbetalen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van automatische incasso totdat de rekening voldaan is.

Het openstaande bedrag wordt dus door drieën gedeeld en iedere 30 dagen afgeschreven. Na 3 maanden ben jij dus officieel de eigenaar van je eigen nieuwe racefiets! Wel is het zo dat de webwinkel deze aparte Klarna-optie moet bieden.

Voor het kopen van een elektrische racefiets tot 2000 euro kun je terecht bij VanSprint. Zij bieden je de mogelijkheid om gebruik te maken van Klarna ‘Betaal in 3 delen’.

Voor racefietsen boven de 2000 euro maakt VanSprint gebruik van in3. Dit is eigenlijk hetzelfde principe als wat Klarna aanbiedt, maar dan een andere betaalmethode. Bij in3 heb je de mogelijkheid om gespreid te betalen, zonder extra rente.

Ondanks dat ze momenteel geen racefietsen in het assortiment hebben, kun je ook terecht bij Internet-Bikes.com. Zij bieden dezelfde mogelijkheid, waardoor je bijvoorbeeld racefiets accessoires achteraf in termijnen kunt betalen.


4. SprayPay

Voor het gespreid betalen van je aankoop biedt SprayPay de oplossing. Afhankelijk van wat je aanschaft en waar, kun je de betaling spreiden over 1 tot 60 maanden. Voor het eerder aflossen van je racefiets-schuld kun je kosteloos het resterende bedrag voldoen.

Halfords is één van de bedrijven die gebruik maakt van SprayPay. Sporadisch heeft Halfords racefietsen in de collectie, die je dus in termijnen kunt afbetalen. Racefiets accessoires hebben ze sowieso in het assortiment, met SprayPay als betaalmogelijkheid.


5. Betalingsregeling

Een andere optie is het aanvragen van een betalingsregeling bij de verkopende partij zelf. Dit geldt voor bedrijven die hun financiën niet uitbesteden aan bovenstaande partijen bijvoorbeeld.

ANWB is hiervan een goed voorbeeld. Ondanks dat de ANWB zelf geen racefietsen verkoopt, kun je hier wel terecht voor racefiets accessoires zoals helmen of sloten.
Voor- en nadelen van racefiets in termijnen betalen

racefiets op afbetaling kopen

Het is natuurlijk hartstikke fijn als jij je dure nieuwe racefiets in termijnen kunt betalen. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen ervan?

En zitten er ook nadelen aan het kopen van een racefiets op afbetaling? We sommen de grootste voor- en nadelen hieronder voor je op.

👍 Voordelen:

  • Het in termijnen betalen biedt financiële ruimte. Zo kun je alsnog een nieuwe racefiets aanschaffen, ook als het financieel even niet uitkomt;
  • Er zijn steeds meer winkels en aanbieders die het kopen van racefietsen op afbetaling mogelijk maken. Hierdoor heb je ruime keuze, niet alleen qua winkels, maar ook qua aanbod en betaalmethodes. Je hoeft hierdoor dus niet te gaan voor een goedkope racefiets, terwijl je deze eigenlijk helemaal niet wilt kopen;
  • Afhankelijk van de winkel en de optie die zij bieden kun je grote bedragen in termijnen afbetalen. Zo is het bijvoorbeeld geen probleem om een racefiets tot 3000 euro te kopen. Sommige bedrijven switchen bij hogere bedragen van betaalmethode, maar daar merk jij als consument dan weinig van;
  • Sommige bedrijven bieden rentevrij afbetalen. Hierdoor blijft het aankoopbedrag hetzelfde;
  • Ook bieden de meeste de optie om tussentijds volledig af te lossen, zonder dat hier een boete tegenover staat.

👎 Nadelen:

  • Niet altijd is het mogelijk om rentevrij of boetevrij af te lossen. Houd hier dus rekening mee bij het afsluiten van een betalingsregeling voor de aanschaf van je nieuwe racefiets;
  • Ook moet je rekening houden dat in sommige gevallen je geregistreerd wordt bij de BKR. Een BKR-registratie wordt veelal ingezet bij een openstaand krediet vanaf 250 euro dat langer dan 1 maand loopt;
  • Sommige aanbieders bieden alleen de mogelijkheid om een racefiets in termijnen af te betalen. Wil je ook voor accessoires of wielrenkleding kopen? Dan is het vaak niet mogelijk om deze mee te nemen in het afbetalingsplan.

Alternatieven voor een racefiets achteraf betalen

Kun je geen gebruik maken van de door ons geboden opties of betaalmethodes? Bijvoorbeeld omdat de winkel ze gewoonweg niet biedt? Dan is ook een mogelijkheid om een mini-lening af te sluiten.

Met een mini-lening kun je het bedrag van de racefiets direct voldoen bij de verkopende partij. Het bedrag betaal je dan in termijnen terug aan het bedrijf waar je de lening afsluit.

Houd hierbij wel rekening dat je een lening afsluit, en dat dit extra kosten met zich meebrengt.


Misschien ook interessant:


Categorieën: Racefietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *