Endurance racefiets kopen? Top 5, Uitleg & Tips

Laatst bijgewerkt door Kaz op maart 17, 2023

Bijna elk racefietsmerk heeft endurance racefietsen in zijn assortiment. Het zijn dan ook populaire racefietsen voor zowel beginners als gevorderden.

Wat er zo bijzonder is aan endurance racefietsen kom je hier te weten. Ook geven wij jou een top 5 van de beste endurance racefietsen van dit moment.

Lees snel verder!

Dit zijn de beste endurance racefietsen

Wil je een endurance racefiets kopen? Dan is het van belang om een goed model uit te kiezen. Wij hebben onderzocht wat de beste fietsen zijn.

Hieronder vind je de beste modellen!

1. Van Rysel EDR CF Dura Ace
2. Argon Carbon Dura Ace
3. Van Rysel EDR AF 105
4. Kootu Cyclone 2.0
5. CFM 700 cc

Wat is een endurance racefiets precies?

Er bestaan grofweg 4 soorten racefietsen: een endurance, gravel, performance en aero racefiets. Iedere soort heeft zijn eigen voordelen en unieke eigenschappen.

Zo is een endurance fiets voornamelijk gericht op comfort. Daarom wordt dit soort racefietsen meestal aan beginners aangeraden.

Wil je weten of deze racefiets iets voor jou is? Bekijk dan hieronder de bijzondere kenmerken!

Geometrie

Endurance fietsen zijn verschillend op vlak van geometrie. Zo hebben ze een iets hoger balhoofd en een kortere bovenbuis.

Daardoor komt de voorkant van de fiets meer omhoog en zit je rechter. Ook de wielbasis is anders. Deze is meestal wat langer.

Daarnaast zijn er verschillen bij de contactpunten. Bij de meeste endurance racefietsen wordt ook gekozen voor een korte stuurbocht die ervoor zorgt dat je minder ver hoeft te reiken om bij je shifters (verstellers) te komen.

Banden

Opvallend is ook dat endurance fietsen bredere banden hebben. Doorgaans zijn ze 28 tot 30 mm breed.

Het grote volume zorgt voor meer demping van trillingen en minder druk, wat leidt tot meer comfort.

Meestal is het frame ook wat groter, zodat je er nog bredere banden op kunt laten plaatsen. Als je dit doet, kun je een endurance racefiets ook gebruiken voor op lichte gravelpaden.

Stuur

Een racefiets stuur kan een grote of kleine flare hebben. Hoe groter de flare, hoe meer comfort en stabiliteit de fiets je biedt. Bij een endurance racefiets is de flare doorgaans wat groter.

Het nadeel daarvan is wel dat je stuurgedrag minder vloeiend wordt en de wendbaarheid vermindert.

Frame

Op vlak van frame zijn er ook enkele verschillen. De fietsen hebben meestal voorvorken met doorbuiging.

Daarnaast worden de frames zo gemaakt dat de bovenbuis aflopend is. In de achtervork zie je vaak dunnere buizen die zorgen voor vering.

Materiaal

Bij endurance fietsen wordt een speciale manier van carbon lay-up toegepast. Dit is de methode waarop carbon weefsels en matten aan elkaar worden verlijmd.

Door deze unieke techniek absorbeert de fiets veel trillingen. Daardoor gaat fietsen veel soepeler.

Voor wie is een endurance racefiets geschikt?

Een endurance racefiets is een goede koop voor iedereen. De comfortabele zit, het rustige stuurgedrag en de relaxte houding maakt hem namelijk voor iedereen aangenaam in gebruik.

Als je een meer sportieve houding wilt aannemen, neem je het best een kleinere maat.

Op een grotere fiets zit je dan weer iets meer ontspannen. Voor ieders voorkeur is er dus een endurance fiets.

Maar zoals de naam al doet vermoeden, is zo’n racefiets voornamelijk aangeraden als je van plan bent om lange ritten te maken. Daarnaast is het ook een goede racefiets voor beginners.

Endurance, aero, performance of gravel fiets?

Vind je een endurance racefiets interessant, maar twijfel je nog tussen een gravel, performance of aero fiets?

Dan ontdek je wat de beste racefiets is voor jou door meer te weten te komen over de verschillende soorten.

Hieronder volgt een overzicht:

Performance racefiets

De performance racefiets is net zoals een endurance erg populair. Deze fiets richt zich echter meer op professionals. Want je raadt het al: een performance racefiets is gericht op prestatie.

De zithouding is bij een performance racefiets dan ook heel wat sportiever dan die bij een Endurance racefiets. Je zit namelijk wat dieper, waardoor je meer snelheid behaalt.

Deze soort racefiets wordt ook gekenmerkt door zijn uitstekende wendbaarheid en stuurgedrag. Kies voor een performance fiets als je in de bergen wilt rijden of mee wilt doen aan wedstrijden.

Voor langere ritten is deze een minder goede optie.

Aero racefiets

Ook bij een aero racefiets ligt de focus op snelheid. Het verschil is dat deze fiets een stijf en aerodynamisch frame heeft met hogere velgen.

De aero fiets is een stuk minder comfortabel dan een endurance fiets, maar scoort wel beter op vlak van snelheid.

Een aero racefiets heeft platte buizen en is gemaakt om zo weinig mogelijk last te hebben van de wind. Wielrenners kopen dan ook vaak een aero.

Beginners zijn echter beter af met een endurance, al is dat natuurlijk ook afhankelijk van je doel.

Gravelbike

Hoewel de gravelbike niet helemaal onder de categorie van racefietsen valt, lijkt hij het meeste op een endurance fiets. Ze hebben namelijk hetzelfde frame en zijn beiden voorzien van brede banden.

De banden van een gravelbike zijn echter doorgaans nog breder.

Een ander verschil tussen beiden is dat je bij een endurance racefiets meer rechtop zit.

Conclusie

Een endurance carbon fiets is een racefiets die ideaal is om te gebruiken voor langere afstanden. Want hij heeft bredere banden en absorbeert trillingen optimaal. Ook voor beginners is dit soort fiets aangeraden.

Ben je ervan overtuigd dat een endurance racefiets iets voor jou is? Dan is het wel belangrijk om een goed model te kiezen.

Van ons kreeg je alvast de beste exemplaren op de markt. Bekijk onze top 5, kies je favoriet en beleef binnenkort veel rijplezier!


Categorieën: Racefietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *