De beste groepset voor je racefiets: Shimano, SRAM en Campagnolo

Laatst bijgewerkt door Simon op mei 7, 2023

Bij een nieuwe racefiets hoort ook een nieuwe groepset. Maar welke groepset is het beste en welke groepset biedt de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit?

Wij hebben de groepsets van Shimano, SRAM en Campagnolo uitgebreid voor je getest.

Lees verder en ontdek welke groepset het beste bij jou past.

Wat is een groepset?

groep racefiets

Laten we even bij de basis beginnen. Een groepset bestaat uit de bewegende onderdelen van je racefiets.

De groepset bevat dus alles wat met schakelen, remmen en de aandrijflijn te maken heeft. En dat zijn best veel onderdelen!

Hier komen ze:

 • Shifters
 • Kabels
 • Crankstel
 • Cassette
 • Ketting
 • Achterderailleur
 • Voorderailleur
 • Remmen

Welke groepset past bij jou?

racefiets groepset

Er bestaan groepsets van 500 euro, maar ook van 2.500 euro. De kwaliteit van groepsets loopt dus behoorlijk uiteen.

Laten we eens kijken welke groepsets bij welke doelgroepen passen.

Racefiets groepsets voor beginners

Als je net begint met fietsen en nog wil ontdekken of de sport bij jou past, dan hoef je natuurlijk niet meteen het allerbeste en allerduurste spul.

Het is logischer om met een betaalbare groepset te beginnen.

Als je gemiddeld één keer per week fietst en niet meer dan 2000 kilometers per jaar maakt, dan is een groepset voor beginners prima.

Met wat onderhoud kun je hier jaren mee vooruit. Dit zijn de groepsets voor beginners:

 • Shimano Claris
 • Shimano Sora
 • SRAM Apex
 • Campagnolo Centaur

Middenklasse groepsets voor de racefiets

Als je weet dat je fietsen leuk vindt en toe bent aan wat beter materiaal, dan kom je uit bij de middenklasse van de groepsets.

Deze groepsets schakelen wat soepeler, kunnen meer kracht verwerken en zijn minder vatbaar voor slijtage.

Als je gemiddeld 2 keer per week fietst en meer dan 2000 kilometers per jaar fietst, kom je uit in deze middenklasse. Uiteraard blijft onderhoud belangrijk voor een lange levensduur.

Dit zijn de groepsets in de middenklasse:

 • Shimano Tiagra
 • Shimano 105
 • SRAM Rival (eTap AXS)
 • Campagnolo Chorus

Groepsets voor gevorderden

Ben je lekker fanatiek bezig en is fietsen echt je hobby? Dan is het de moeite waard om een groepset voor gevorderden aan te schaffen.

Dit schakelt weer een tikje soepeler, het materiaal is wederom een stukje sterker en de kans op slijtage is ook kleiner.

Als je meer dan 4000 kilometer per jaar fietst, dan kom je uit in deze klasse.

Dit zijn de groepsets voor gevorderden:

 • Shimano Ultegra (Di2)
 • SRAM Force (eTap AXS)
 • Campagnolo Record

Professionele groepsets voor de racefiets

Zit je elke dag op de fiets of rijd je wedstrijden? Dan raden we je aan om eens te kijken naar de groepsets van de echte profs.

Deze groepsets zijn gemaakt van de beste materialen en voorzien van de nieuwste technologieën.

Bij deze groepsets gaat het schakelen soms elektronisch. Dit geven ze aan met Di2, eTap of EPS. Elektrisch schakelen maakt kabels overbodig.

Dit zijn de groepsets voor professionals:

 • Shimano Dura Ace (Di2)
 • SRAM Red (eTap AXS)
 • Campagnolo Super Record (EPS)

Racefiets groep van Shimano

Claris

Shimano Claris is de goedkoopste groepset voor racefietsen van Shimano. Deze groepset is zeer geschikt voor beginnende fietsers en ook voor woon-werkverkeer.

Het is een vrij goedkope groep die toch lang mee kan gaan en prima schakelt.

Claris is een 8-speed systeem en is zowel met 2 als 3 kettingbladen verkrijgbaar. Deze groepset zit meestal op fietsen met een prijs tussen de 500 en 750 euro.

Sora

Shimano Sora ziet er al wat strakker uit qua ontwerp. Het is net een tikkeltje sterker, duurzamer en slijtvaster dan de Claris. Het gaat dus om een kleine upgrade.

Sora heeft 9 versnellingen per kettingblad, wederom als double en triple verkrijgbaar. Deze groepset zit vaak op fietsen met een prijs tussen de 750 en 1250 euro.

Tiagra

Shimano Tiagra is niet meer voor de beginners, maar voor een doelgroep die net even wat vaker fietst. In tegenstelling tot Claris en Sora kun je Tiagra combineren met hydraulische schijfremmen.

Tiagra is een 10-speed systeem. Het is de laatste groepset van Shimano waarbij je kan kiezen tussen een double en een triple. De meeste racefietsen met deze groepset hebben een aankoopprijs tussen de 1250 en 1750 euro.

105

Shimano 105 is één van de populairste groepsets van Shimano. Het is een degelijke en vlot schakelende groep. De meeste Nederlanders fietsen met 105.

105 heeft 11 versnellingen per kettingblad. Je krijgt standaard 2 kettingbladen en hebt zodoende 22 versnellingen. Een nieuwe racefiets met Shimano 105 kost meestal tussen de 1500 en 2500 euro.

Ultegra (Di2)

Shimano Ultegra is een mooie groepset voor gevorderden. Alles is gemaakt van lichte en duurzame materialen en het schakelen gaat stil en soepeltjes.

Ultegra is beschikbaar als 11-speed systeem en 12-speed systeem. Beide keren heb je een double crankset. De meeste racefietsen met deze groepset hebben een prijs vanaf 2500 euro.

Shimano Ultegra Di2 is hetzelfde als Shimano Ultegra, maar dan met elektronisch schakelen. Problemen met een aanlopende ketting behoren hierbij tot het verleden. Je drukt op de knop en de fiets gaat gelijk in een andere versnelling.

Dura Ace (Di2)

Shimano Dura Ace is het materiaal van de profs. Het is enorm sterk en tegelijkertijd ook enorm licht. Het is gemaakt van materialen als carbon en titanium. Hiermee kun je de beste prestaties leveren.

Dura Ace is beschikbaar als 11-speed systeem en 12-speed systeem. Beide keren heb je 2 kettingbladen. Een nieuwe racefiets met Shimano Dura Ace kost je zeker 5000 euro.

Shimano Dura Ace Di2 is hetzelfde als Shimano Dura Ace, maar dan wederom met elektronisch schakelen. Dit is het allerbeste materiaal dat Shimano te bieden heeft.

Groepset racefiets van SRAM

Apex

SRAM Apex is ook mooie optie voor beginners. Voor je eerste racefiets of voor woon-werkverkeer is Apex een goede keuze. Het is ook te gebruiken in combinatie met hydraulische schijfremmen.

Apex heeft 2 kettingbladen en per kettingblad 10 versnellingen. Nieuwe racefietsen met SRAM Apex kosten meestal tussen de 750 en 1250 euro.

Rival (eTap AXS)

SRAM Rival is een middenklasse groepset. Tegenwoordig is er ook een eTap-versie voor elektronisch schakelen. Met een gewicht van ruim 3 kilo is die groepset echter vrij zwaar.

Rival is een 11-speed systeem, Rival eTap AXS is een 12-speed systeem. Beide hebben een double crankset.

De kosten van een nieuwe wielrenfiets met SRAM Rival liggen tussen de 1250 en 1750 euro.

Force (eTap AXS)

SRAM Force is voor de gevorderde fietsers. Vooral de Force eTap AXS is een mooie groepset. Hiermee kun je volledig draadloos schakelen. Voor je remmen heb je natuurlijk nog wel kabels nodig.

Force is een 11-speed systeem, Force eTap AXS is een 12-speed systeem. Beide hebben 2 kettingbladen. Voor een nieuwe racefiets met SRAM Force betaal je meestal tussen de 1750 en 2750 euro.

Red (eTap AXS)

SRAM Red is het materiaal van echte winnaars. Het is gemaakt van lichte en sterke materialen als carbon en titanium.

De SRAM Red eTap-versie met draadloos schakelen zie je ook veel terug bij de profs in bijvoorbeeld de Tour de France. 

Red is verkrijgbaar als 10-speed en 11-speed. Red eTap AXS is een 12-speed systeem met 2 kettingbladen.

Uiteraard hangt er een prijskaartje aan al dat moois. Een nieuwe fiets met SRAM Red eTap AXS kost al gauw 5000 euro.

Racefiets groep van Campagnolo 

Centaur

Campagnolo Centaur is het instapmodel van Campagnolo. Het gaat de concurrentie aan met de Shimano 105. Deze groepset is alleen te gebruiken in combinatie met velgremmen.

Centaur is een 11-speed systeem met een double crankset. Voor een nieuwe racefiets met Campagnolo Centaur betaal je meestal tussen de 1500 en 2500 euro.

Chorus

Campagnolo Chorus is al een stuk luxer. Deze groepset is gemaakt van lichte materialen als carbon en titanium. Er is ook een speciale versie voor schijfremmen.

Chorus is een 11-speed systeem met 2 kettingbladen. Een nieuwe fiets met Campagnolo Chorus heeft een prijskaartje van ongeveer 2500 tot 3500 euro.

Record

Campagnolo Record is echt voor de gevorderden die meer dan 4000 kilometer per jaar fietsen. Het is allemaal net wat lichter, sterker en duurzamer dan de Chorus en er is ook een variant voor schijfremmen.

Record heeft 2 kettingbladen en 11 versnellingen per kettingblad. Voor een nieuwe bolide met Campagnolo Record betaal je minstens 3500 euro.

Super Record (EPS)

Campagnolo Super Record is het paradepaardje van dit Italiaanse merk. Het is nog lichter dan Record en er is ook een versie voor schijfremmen.

Super Record EPS is hetzelfde als Super Record, maar dan met elektronisch schakelen. Als prijs geen rol speelt, is dit een fantastische optie.

Conclusie

Shimano, SRAM en Campagnolo domineren de markt van de groepsets voor racefietsen. We hebben alle groepsets voor je toegelicht en hopen dat je de juiste voor jou nu hebt gevonden.

Veel succes met de aankoop van je nieuwe groepset!


Meer over racefietsen:


Categorieën: Racefietsen

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *