Top 10 beste fietsmerken

Laatst bijgewerkt door Simon op juli 25, 2023

Het kopen van een nieuwe fiets is altijd een flinke stap. De kosten zijn hoog en het aanbod is enorm. Welke fiets moet je eigenlijk kiezen?

Om je bij deze keuze een handje te helpen stelden we een top 10 beste fietsmerken voor je samen. Zo kom je gelijk veel meer te weten over de achtergrond van elke fabrikant.

1. Gazelle

Spreek je over de top van de beste fietsmerken in Nederlands, dan kom je al decennia lang bij Gazelle uit. Gazelle werd in 1892 opgericht.

In de loop van haar bestaan hield de onderneming zich doorlopend bezig met de verdere modernisering van de fiets. Dit hield het merk Gazelle dan ook voortdurend in de top van fietsmerken.

Het bedrijf experimenteerde al in de jaren `30 van de vorige eeuw met een elektrische fiets en produceerde naast fietsen ook een tijdlang bromfietsen en motorfietsen. In de jaren `70 bracht het zelfs een kunststof stadsauto naar de RAI.

Al deze innovatieve stappen helpen Gazelle om de hoogste positie te handhaven in de fietsmerken Top 10.

Tijdens het 120 jarig bestaan in 2012 had Gazelle al 14 miljoen fietsen geproduceerd. Sinds 1992 draagt het bedrijf de onderscheiding ‘Koninklijk’.

Sinds 2011 maakt Gazelle deel uit van Pon Holding. Deze importeur is onder andere bekend vanwege de import van Volkswagens uit Duitsland.

Natuurlijk is Gazelle met haar tijd meegegroeid. De onderneming bevindt zich vooraan in het assortiment van beste fietsmerken die betrouwbare elektrische fietsen en conventionele fietsen zonder ondersteuning op de markt brengt. Gazelle is natuurlijk ook één van de betere damesfiets merken.
2. Sparta

In 1917 zag ook één van de andere Nederlandse top fietsmerken het licht. De fabriek van Sparta werd in Apeldoorn opgericht.

Ging het eerst nog om de inkoop en doorverkoop van fietsen met de merknaam Sparta, in 1920 werd het eerste eigen model aan het publiek gepresenteerd.

Vanaf die tijd werd Sparta naast één van de bekende fietsmerken ook de grootste fabrikant van bakfietsen en motorfietsen. Na de tweede Wereldoorlog groeide Sparta uit tot de grootste fabrikant van bromfietsen in Nederland.

Door innovatie trad het merk in de jaren ’70 ook weer toe tot de top fietsmerken in Nederland. Tussen 1980 en 2000 werd Sparta één van de bekendste fietsmerken in Nederland door haar gemotoriseerde fiets, de Spartamet.

Tegenwoordig maakt Sparta deel uit van de Nederlandse Accell Group NV. Een holding waarin voornamelijk fietsproducenten zijn samengebracht.

Ook met de ontwikkeling van haar elektrische fietsen weet Sparta zich moeiteloos staande te houden op een hoge plek in de Fietsmerken Top 10.
3. Batavus

Intussen hadden ze in het noorden van Nederland ook niet stil gezeten. In 1904 werd in Heerenveen het merk Batavus opgericht.

Oorspronkelijk importeerde de oprichters fietsen uit Duitsland en brachten die in Nederland op de markt. De naam Batavus, zoals wij die nu kennen als een van de beste fietsmerken in Nederland, werd in 1909 wettelijk gedeponeerd.

Ook Batavus kende in de afgelopen eeuw een zeer succesvolle periode met de productie van motorfietsen en bromfietsen. Het nam ook oude fietsmerken over als Fongers, Magneet en Germaan.

Sinds eind jaren `90 maakt Batavus deel uit van de Nederlandse Holding Accell Group NV. Batavus wist zich te tooien met allerlei belangrijke prijzen voor de door haar ontwikkelde fietsen. Zo behaalde het bedrijf met haar Batavus Zonar het predicaat ‘Fiets van het jaar’.

Dit succes herhaalde zich in 2016 met de Batavus Quip. Inmiddels is de Quip ook uitgegroeid tot één van de succesvolle elektrische modellen, die Batavus als Quip E-go op de markt brengt.

Verder heeft dit merk goede Batavus herenfietsen en damesfietsen op de markt gebracht.
4. Giant

Een veel jonger fietsmerk is het Taiwanese Giant. Het merk werd in 1972 opgericht en is al jarenlang een belangrijke leverancier van fietsen voor de fietssport. Dit maakt Giant ook direct tot één van de beste fietsmerken.

Verschillende wielerploegen zoals de Duitse en de Spaanse reden op Giant fietsen. Ook de RABO-ploeg en het Poolse team gebruikten Giant fietsen.

Giant vestigde zich in de top van fietsenmerken in Nederland door betrouwbare racefietsen, mountainbikes en stadsfietsen voor het publiek te bouwen. Bovendien worden veel fietsen ook in Nederlands geproduceerd in de vestiging in Lelystad.

De ontwikkeling van goede e-bikes heeft Giant opnieuw hoog in de fietsmerken Top 10 geplaatst. De e-bikes van Giant zijn stevig en betrouwbaar. Bovendien zijn ze aantrekkelijk geprijsd.
5. Cortina

Ook Cortina kan niet bepaald worden gerekend tot één van de oude fietsmerken. Het merk is juist piepjong in vergelijking met haar concurrenten. Familiebedrijf Kruitbosch startte in 2008 met het merk Cortina.

Bij deze fietsen staan vooral stevigheid en eigentijds design voorop. Cortina nam in tien jaar tijd 20 procent van de Nederlandse markt voor fietsen over en behoort hierdoor dus met recht tot één van de beste fietsmerken van Nederland.

Que trend en design richt Cortina zich vooral op jongeren en jongvolwassenen. Voor hen is een fiets onmisbaar en is ook het uiterlijk van zo’n tweewieler van groot belang.

Kruitbosch stelt dat de fietsenmarkt heel lang een saaie markt is geweest. In plaats van een modeproduct werd de fiets vooral gezien als een technisch object.

Daarin heeft Kruitbosch een radicale draai gemaakt, waardoor Cortina van onbekend tot één van de meeste bekende merken van Nederland werd.

Cortina fietsen zijn hippe fietsen, maar ontwikkelen zich ook technologisch heel snel. Zo wordt de fietsketting steeds vaker vervangen door een riem en bracht het merk een in het stuur ingebouwde lader voor de smartphone op de markt.

Daarnaast wordt ook de Cortina e-bike in hoog tempo ontwikkeld tot een voor jongeren aantrekkelijke fiets.
6. Koga

Je zou Koga kunnen zien als een afsplitsing van Batavus. Maar dat zou één van de innovatiefste fietsmerken van Nederland echt tekort doen. Wél is het zo dat oprichter Gaastra de zoon is van Gerrit Gaastra die in 1974 zijn bedrijf Batavus verkocht.

Andries Gaastra begon zich toe leggen op de lichtgewicht fiets. Een streven dat in de hele geschiedenis van Koga terugkomt. Het is dan ook niet voor niets dat Koga schittert in de Fietsmerken Top 10.

Koga ontwierp toerfietsen, mountainbikes en baanfietsen. Allemaal zijn die onovertroffen. Bij het 40-jarig jubileum in 2014 werd een gelimiteerde serie lichtgewicht racefietsen in de markt gezet.

Inmiddels is het merk net zo succesvol met haar elektrische fietsen. Zoals passend bij top fietsmerken zijn die voorzien van Bosch en Shimano technologie.

Dit betekent automatisch dat je kiest voor een stabiele middenmotor als je op een Koga rijdt.
7. Pointer

Vanuit het hoge noorden van Nederland opereert sinds 1983 het exclusieve fietsmerk Pointer.

Hoewel dit merk in productievolume misschien niet groot is, behoort het absoluut tot de beste fietsmerken van Nederland.

Pointer is exclusief en ook alleen maar te verkrijgen bij de aangesloten vakhandel. Dit zijn vakhandels die aan hoge kwaliteitseisen moeten voldoen. Je zult daar nooit slechte fietsmerken tegenkomen en je wordt er als klant met respect behandeld.

De Pointer dealer adviseert en laat je een uitgebreide proefrit maken. Comfort, onderdelen en accessoires worden op de persoonlijke wensen afgesteld. Het maakt Pointer ook tot één van de betere damesfiets merken.

Naast toerfietsen, stadsfietsen en sportfietsen, vind je bij Pointer ook een aantrekkelijke e-line.

Pointer is een merk dat je niet kunt missen in de fietsmerken Top 10. Het merk is veelzijdig maar vooral ook exclusief.
8. Cube

Cube is een groot merk uit Duitsland alwaar het ook haar fietsen produceert.

In Nederland is Cube vooral tot de bekende fietsmerken gaan behoren door de racefietsen en mountainbikes die zij op de markt bracht.

Het merk is nog jong en werd in 1993 opgericht in het oostelijk deel van Duitsland. Cube heeft daar haar hoofdkantoor in Waldershof.

Cube fietsen staan bekend om hun hoge prijs/kwaliteit verhouding. Ze zijn ontworpen met een modern design en bezitten hoge rijkwaliteiten.

Natuurlijk ontwikkelde Cube naast de conventionele fiets ook hoogwaardige elektrische fietsen. Het is dan ook niet meer dan logisch om Cube een plek te geven binnen onze top fietsmerken collectie.
9. Stella

Stella is een piepjong fietsenmerk dat zich enkel op de productie van elektrische fietsen toelegt.

De onderneming begon in 2011 als een succesvolle startup in een schuur in de achtertuin van de huidige CEO’s van het bedrijf.

Aangezien Stella begon aan de onderkant van de markt werd het in de beginjaren door nogal wat mensen tot de slechte fietsmerken gerekend.

Het actief ontwikkelen van nieuwe modellen en verbeteren van de kwaliteit, bracht het merk in heel andere omstandigheden. In tien jaar tijd ontwikkelde Stella zich zo tot marktleider en breidde het bedrijf haar verkoop uit naar de omliggende landen.

Stella verkoopt haar elektrische fietsen niet via de fietshandel, maar doet dit via haar eigen Testcentra. Er zijn er daarvan 62. Hiervan staan er 5 in Duitsland en 9 in België.
10. Amslod

Met haar hoofdkantoor in Meppel is Amslod het jongste fietsmerk in onze Fietsmerken Top 10.

Het bedrijf startte in 2015 en kenmerkt zich door een moderne marktbenadering. Amslod behoort met haar moderne aanpak zeker ook bij onze beste fietsmerken.

Het bedrijf legt zich uitsluitend toe op de elektrische fiets. Die worden direct vanaf de fabriek aan je geleverd. Tussenschakels zoals groothandel en fietsenzaak worden daarmee uitgeschakeld. Dit scheelt natuurlijk op de aanschafprijs.

Amslod beschikt in Nederland over 16 zogenaamde Experience centers. Op deze vestigingen kun je de fietsen komen uitproberen.

Ook een pro voor een producent in onze top van fietsmerken is de mogelijkheid tot service aan huis. Dit geldt zowel voor het maken van de proefrit als voor het laten verrichten van onderhoud.
Na het lezen van onze fietsmerken Top 10

Nu we alle top fietsmerken hebben besproken, kan jij je keuze op veel meer informatie baseren.

Dat is handig want zo weet je precies waar bij elke fietsfabrikant de nadruk op ligt. Design, lichtgewicht en moderne marktbenadering zijn woorden die hierdoor inhoud hebben gekregen.

We raden je aan om voor de aanschaf van je nieuwe fiets diverse proefritten te maken. Onderhandel ook rustig over de prijs. Misschien heb jij zelf ook één van de beste fietsmerken als inruil aan te bieden. Succes!


💡 Misschien ook interessant voor jou:


Categorieën: Fietsen

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

1 reactie

Zwaantje Kiewiet · september 14, 2022 op 2:41 pm

Wij hebben een Forza fiets bevalt prima, goede service

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *