Baanfiets Kopen? Uitleg, Aandachtspunten & Winkels

Laatst bijgewerkt door Kaz op december 5, 2022

Baanwielrennen is een prachtige sport om te bekijken én om te beoefenen. Wil je zelf graag deze sport beoefenen? Of doe je dit al? In beide gevallen moet je over een goede baanfiets beschikken.

Een goede baanwielren fiets beschikt over unieke eigenschappen, waardoor de fiets zich uitstekend leent voor het fietsen op een ovale binnenbaan.

Wat zijn de eigenschappen van een baanfiets?

Een baanfiets herken je ten eerste aan de eenvoud. De fiets heeft bijvoorbeeld geen remmen en versnellingen. De fiets is zo simpel mogelijk vormgegeven, waardoor de fiets zo licht mogelijk is. Des te lichter de baanfiets is, des te beter.

Daarnaast is het stuur anders dan bij bijvoorbeeld een racefiets. Bij een racefiets is het stuur veelal breder en staat het in een andere hoek dan bij een baanfiets.

Het stuur staat bij een baanfiets verder naar voren, waardoor je meer gebogen op de fiets zit. Door die houding vang je minder wind op. Gevolg: je gaat sneller.

Een ander opvallend punt is het ontbreken van een vrijloop. Doordat er geen vrijloop op de baanfiets aanwezig is, is het niet mogelijk om de benen stil te houden.

Op een racefiets of triathlon fiets is dit uiteraard wel mogelijk. Het fietsen op een baanfiets vraagt hierdoor mogelijk om enige gewenning.

Zoals eerder al gesteld, moet een baanwielren fiets zo licht mogelijk zijn. Fabrikanten kiezen daarom voor het lichtste materiaal. Ook worden de fietsen zo eenvoudig mogelijk gehouden. Elk extra onderdeel dat op de fiets gezet zou worden, zou tot meer gewicht leiden.

Is een baanfiets comfortabel? Nee, allerminst. Kun je op een baanfiets hard fietsen? Ja, dit kun je absoluut. En juist dát is het doel als je op een baanfiets plaatsneemt.

Waar op letten bij een baanfiets kopen?

Voordat je een nieuwe baanfiets kunt kopen, moet je op veel aandachtspunten letten.

De belangrijkste punten zetten we voor je op een rijtje:

  • Maat. Net zoals bij alle andere soorten fietsen moet je goed naar de maat van de fiets kijken. Bij een baanfiets is dit mogelijk nog belangrijker, omdat je de ideale houding op de fiets aan moet kunnen nemen. 
  • Gewicht. Bij een baanfiets moet je ook goed naar het gewicht kijken. De voorkeur zou eigenlijk uit moeten gaan naar een zo’n licht mogelijke fiets. Des te lichter de fiets is, des te minder gewicht je mee hoeft te ‘zeulen’ tijdens het fietsen. Dit komt de snelheid uiteraard ten goede.
  • Stuur. Eén van de belangrijkste onderdelen van een baanfiets is het stuur. Het stuur moet in de juiste hoek staan, moet fijn vast te houden zijn en moet dik genoeg zijn. Geef je liever de voorkeur aan een dunner stuur? Ook dan kun je uit voldoende baanfietsen kiezen.
  • Merk. In het aanbod van racefietsen maken enkele racefiets merken de diensten uit. Dit is ook het geval in de wereld van baanfietsen. Kies daarom altijd voor een fiets van een A-merk. Deze merken leveren kwaliteit en zorgen voor een lichte en veilige baanfiets.
  • Prijs. Tot slot is het ook verstandig om naar het prijskaartje te kijken. Voor sommige baanfietsen betaal je bijvoorbeeld duizenden euro’s. Wil en kun je een dergelijk bedrag betalen? Of ga je liever voor één van de goedkopere baanfietsen? Aan jou de keus.

Baanfiets vs. racefiets: wat zijn de verschillen?

Met een baanfiets is het gevaarlijk om op de openbare weg te fietsen. De reden is simpel: deze fiets beschikt niet over remmen.

Kun je dan wel met een wielrenfiets op de baan fietsen? Nee, ook dat is niet aan te raden. Tussen een baanfiets en racefiets bestaan gewoon grote verschillen.

Eén van de verschillen is de aerodynamica. Op een baanfiets neem je een nóg sportievere houding aan, waardoor je nog minder wind vangt.

Op een racefiets zou dit niet mogelijk zijn, omdat je op een dergelijke fiets vaak langere afstanden fietst. Op een baanfiets doe je dat daarentegen niet.

Een ander verschil is de vrijloop. Als je op een racefiets fietst en plots je benen stilhoudt, draait de ketting gewoon door. Je snelheid daalt beetje bij beetje, waarna je na verloop van tijd stil zal staan.

Het stilhouden van je benen is op een baanfiets echter niet mogelijk. Doordat de vrijloop ontbreekt, blijven de trappers doordraaien. Je moet dus door blijven trappen.

Beide soorten fietsen zijn licht van gewicht, maar er bestaat altijd baas boven baas. Een moderne racefiets van carbon is erg licht, maar een baanfiets doet hier nog een schepje bovenop. Dankzij dit minieme gewicht kun je nóg harder op de baan fietsen.

De gehele samenstelling van beide soorten fietsen is ook significant anders. Een wielrenfiets beschikt bijvoorbeeld over versnellingen, meerdere stuurgrepen, remmen en een kettingspanner.

Al deze onderdelen ontbreken op een baanfiets. Deze onderdelen heb je simpelweg niet nodig tijdens het fietsen op de baan.

Tot slot is er een verschil te vinden op het gebied van wendbaarheid. Op een racefiets ben je al behoorlijk wendbaar, maar op een baanfiets ben je nog veel wendbaarder. Dit is ook erg wenselijk, aangezien je op de baan binnen een milliseconde moet reageren.

Wat kost een goede baanfiets?

Voor een goede baanfiets moet je vrij diep in de buidel tasten. De minimale investering begint bij een bedrag van pakweg 1000 euro. Als je echt voor het beste van het beste gaat, geef je zo 10.000 euro aan een nieuwe baanfiets uit.

Besef ook dat je niet alleen in de fiets zelf moet investeren. Je moet in speciale fietskleding investeren, maar ook in een top fietshelm, fietsschoenen en fietshandschoenen. De totale investering loopt dus een stuk hoger op.

De prijs van een baanfiets wordt door bepaalde factoren beïnvloedt. Eén van de belangrijkste factoren hierbij is het materiaal. De beste baanfietsen worden van carbon/koolstof vervaardigd. Dit materiaal is onwijs licht, waardoor de fiets licht uitgevoerd kan worden.

Ga je echt voor een baanfiets die van bijvoorbeeld aluminium vervaardigd is? Dan is de baanfiets alsnog licht, maar toch zwaarder. Doordat aluminium goedkoper dan carbon is, is zo’n baanfiets (een stuk) goedkoper.

Het is aan jou om op dit gebied de juiste balans te vinden. Ons advies is om hierbij goed naar het gewenste gebruik te kijken.

Ben je van plan om meerdere keren per week te trainen en aan wedstrijden deel te nemen? Dan zou je in de allerbeste – en daarmee duurdere baanfiets moeten investeren.

Wil je echter achterhalen of baanfietsen iets voor jou is? Kies dan voor een goedkopere fiets. Op die fiets kun je bepalen of je het leuk vindt.

Ook kun je op die fiets de fijne kneepjes van het vak onder de knie krijgen. Vervolgens kun je op een betere/duurdere baanfiets de gewenste groei doormaken.

Waar kun je een baanfiets kopen?

Ben je van plan om te baanfietsen? Kies dan altijd voor een speciale baanfiets. Gebruik nooit een normale racefiets; die fietsen zijn gewoonweg niet voor op de baan bedoeld.

Daarnaast is ons advies om naar een specialist te gaan. Een specialist in baanfietsen welteverstaan. Zo’n specialist heeft de nodige fietsen in het aanbod, heeft alle kennis in huis en kan je dus van goed advies voorzien.

Dit is ook het geval bij een racefiets winkel; daarbij ben je voor een racefiets aan het juiste adres.

Moraal van het verhaal: koop een baanfiets altijd bij een specialist. En durf bij voorkeur ook in de baanfiets te investeren. Zeker als je aan wedstrijden deel wilt nemen, maakt een goede baanfiets het verschil.



Categorieën: Racefietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *