Winterbanden voor de fiets: nodig of niet?

Laatst bijgewerkt door Kaz op april 18, 2023

Wil jij jouw fiets winterklaar maken? Dan kunnen winterbanden voor de fiets een logische upgrade zijn. Maar zijn die winterbanden wel echt nodig?

Dat zochten wij voor je uit! In dit artikel ontdek je alle relevante informatie over de winterbanden voor de fiets.

Zijn winterbanden voor de fiets nodig?

In principe is het niet nodig of verplicht om fiets winterbanden te gebruiken. Al kan het in verschillende situaties wel worden aangeraden.

Ga jij bijvoorbeeld vaak met de fiets op pad in winterse omstandigheden? Dan zijn de winterbanden van toegevoegde waarde.

Op wegen met veel sneeuw, ijs of regen op het wegdek kan het al snel glad zijn. De fiets zomerbanden bieden dan niet genoeg grip, hierdoor kunnen de banden slippen en kan je vallen.

Als je vaak met dit soort weersomstandigheden te maken hebt, zijn winterbanden dus extra veilig. Je kunt ermee ook op een gladde ondergrond de controle bewaren. Zo ga je op een verantwoorde en plezierige manier de weg op.

Heb je bij jou in de buurt echter geen last van strenge winters? En blijven de wegen goed droog? Dan zijn de winterbanden voor de fiets niet per se nodig.

Op droge wegen zijn ze zelfs een stuk minder efficiënt dan normale banden. Met winterbanden krijg je een fiets met brede dikke banden. Tijdens het trappen voel je daarbij meer weerstand.

Het trappen kost meer energie op normale wegen en daarnaast slijten de banden ook een stuk sneller.

Waarom winterbanden voor de fiets?

Voor auto’s is het heel normaal om ‘s winters voor winterbanden te kiezen. Op een glad wegdek bieden de banden een stuk meer grip.

En dat kan ook voor fietsers van toegevoegde waarde zijn. Het fietsen wordt daardoor een stuk veiliger. Ten opzichte van de fiets zomerbanden, bieden de winterbanden veel voordelen.

Die zetten we voor je op een rij:

  • Bieden extra veel grip
  • Voorkomen van gevaarlijke situaties in de winter
  • Extra bescherming tegen lekrijden
  • Beschikbaar voor veel soorten fietsen
  • Comfortabel fietsen bij ijs, sneeuw of regen

Beste merken voor fiets winterbanden

winterbanden voor de fiets

Denk je dat winterbanden voor jouw fiets nuttig kunnen zijn? Dan is het goed om te weten welke merken goede winterbanden verkopen. De volgende 4 fietsband merken zijn aan te raden.

In het assortiment van de topmerken vind je niet alleen winterbanden voor de stadsfiets. Ook winterbanden voor de racefiets en de mountainbike zijn er verkrijgbaar.

1. Schwalbe

Schwalbe is een erg goed merk voor fiets winterbanden. Bij het merk vind je fiets winterbanden in allerlei maten. Allemaal bieden ze een erg goede grip en beschermen ze tegen lekrijden.

>> Bekijk het aanbod

2. Continental

Als het om banden gaat, is Continental een erg groot merk. Ook het assortiment aan fietsbanden is erg ruim. De Continental winterbanden voor de fiets zijn van goede kwaliteit. Ze bieden een uitstekende grip tijdens het fietsen op sneeuw en ijs.

>> Bekijk het aanbod

3. Kenda

Ook Kenda is een goed merk voor winterbanden voor de fiets. De fiets winterbanden van Kenda zijn speciaal ontworpen voor winterse omstandigheden. De banden zijn extra breed en hebben een goed profiel. Op gladde wegen geeft dat de nodige grip en veiligheid.

>> Bekijk het aanbod

4. Schürmann

Of je nu winterbanden voor de racefiets zoekt of voor een stadsfiets, bij het Duitse merk Schürmann ben je aan het juiste adres. Al ruim 100 jaar worden er bij Schürmann winterbanden voor de fiets gemaakt. Dit zijn banden met veel grip en goede kwaliteit.

>> Bekijk het aanbod
Veelgestelde vragen

Zijn winterbanden een goede investering?

Woon je in een omgeving waar het vaak sneeuwt? En waar je regelmatig te maken hebt met gladde wegen? Dan zijn winterbanden voor de fiets aan te raden. Heb je echter juist droge wegen in de winter? En valt het winterse weer wel mee? Dan zijn de fiets winterbanden niet nodig.

Heeft een fiets altijd winterbanden?

Winterbanden worden over het algemeen niet standaard bij fietsen geleverd. Het is wel mogelijk om de banden voor jouw fiets te bestellen.

Hoe maak je jouw fiets winterklaar?

Als je jouw fiets winterklaar wilt maken, zijn winterbanden de beste upgrade. De banden geven je meer grip. En in winterse weersomstandigheden komt dat erg goed van pas. Zo is jouw fiets beter bestand tegen regen, vorst of sneeuw.

Hoe vind je de juiste winterbanden voor de fiets?

Bij het kiezen van fiets winterbanden kun je op enkele aspecten letten. Het belangrijkst is de bandenmaat. Die moet aansluiten bij de maten van jouw huidige banden. Daarnaast is de keuze aan jou hoeveel profiel je zoekt. Zoek je veel grip? Bijvoorbeeld voor het fietsen in ijzige omstandigheden? Dan kan een band met veel spikes de juiste keuze zijn. Anders heb je aan een normale fiets winterband genoeg.


Meer voor in de winter:


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *