Elektrische fiets zonder trappen

Laatst bijgewerkt door Simon op juni 14, 2024

elekrische-fiets-zonder-trappen

Een elektrische fiets kopen waar je niet op hoeft te trappen? Is dat eigenlijk wel mogelijk?

In dit artikel bespreken we de elektrische fietsen waar je niet op hoeft te trappen.

Je komt erachter welke mogelijkheden je hebt en wat hier de voor-en nadelen van zijn.

Kortom, heb je interesse in een elektrische fiets zonder trappen? Lees dan gauw verder!

Elektrische fiets zonder te hoeven trappen

Heb jij interesse in een elektrische fiets om zo sneller van A naar B te kunnen verplaatsen?

En wil je daarbij de mogelijkheid hebben om ook zónder te trappen vooruit te gaan?

Dan is het goed om bekend te zijn met de aandachtspunten. Een elektrische fiets kopen waarop je niet hoeft te trappen kan namelijk best lastig zijn.

Vooral als je niet de verschillen kent tussen elektrische fietsen met trapondersteuning en e-bikes.

Lees snel verder en ontdek de grootste verschillen.

Verschil tussen e-bike en pedelecs

E-bikes en elektrische fietsen worden meestal gezien als exact dezelfde soort fietsen.

Toch is er wel degelijk een verschil. Dit is goed om te weten als jij een elektrische fiets zonder te hoeven trappen zoekt.

De elektrische fiets is namelijk een verzamelnaam voor e-bikes en pedelecs.

De verschillen zijn grofweg:

 • E-bikes: Elektrische fiets die puur op kracht van de motor vooruit kan komen, hierbij is trappen dus niet altijd noodzakelijk.
 • Pedelecs: Dit zijn fietsen die jou een trapondersteuning bieden. Hierop moet jij wél altijd blijven trappen om vooruit te kunnen komen.

Dit is een héél belangrijk verschil om te weten als jij op zoek bent naar een elektrische fiets waarop je niet hoeft te trappen.

Je bent dan namelijk op zoek naar een E-bike. Bekijk hieronder direct het aanbod:Elektrische fiets met gashendel

gashendel_op_e-bike

Er bestaan ook zogenoemde elektrische fietsen met gashendel. Wanneer je hier aan draait zal de motor extra kracht leveren. Dit komt goed van pas als je een helling tegenkomt, wind tegen hebt, of met zware bepakking fietst.

Maar ook kun je gewoon lekker snelheid maken.

De regelgevingen omtrent e-bikes met gashendel is vooralsnog veel grijs gebied. Toch is het zo dat veel varianten officieel niet legaal de weg op mogen. De motor levert vaak namelijk wat meer vermogen dan is toegestaan.

Elektrische stadsfietsen met gashendel komen zelden voor. Meestal gaat het hierbij om e-fatbikes, e-vouwfietsen of e-mountainbikes.

Ook zijn er e-steps met zadel, welke we in deze categorie zouden kunnen scharen.

Zoek je een e-bike waarop je niet hoeft te trappen? Dan is een variant met gashendel een goede keus. Hieronder vergelijk je het actuele aanbod.Elektrische mini scooter

e-bike_zonder_pedalen

Deze fietsen houden het midden tussen een e-scooter, e-bike en e-step. Het wordt ook wel een elektrische loopfiets of elektrische fiets step genoemd. Vooralsnog is er een groot grijs gebied wat betreft de regelgevingen.

Maar goed nieuws; grotendeels zijn deze elektrische fietsen zonder pedalen gedogen. Je zal dus niet zomaar aangehouden worden als je er op rijdt.

De actieradius gaat tot zo’n 100 km en de maximale snelheid ligt meestal standaard op 25 km/u.Snorfietsen

elektrische-snorfiets

De e-bike is overigens niet de enige elektrische fiets waarop je snelheid kunt maken zonder te trappen.

Je kunt namelijk ook kiezen voor een zogenoemde elektrische snorfiets. Een snorfiets is een fiets waar geen trappers op zitten.

Het staat ook wel bekend als een elektrische scooter. Ook deze ”fietsen” zijn erg populair onder iedereen die niet wilt trappen.

Voor deze fietsen heb je overigens wel een rijbewijs (AM of B) nodig.Elektrische fiets zonder te trappen vs trapondersteuning

Als jij dit artikel leest, dan ben je op zoek naar een elektrische fiets waarop je niet hoeft te trappen.

Maar is dat wel een goede keus? Of kun je toch beter kiezen voor een fiets waarop je juist wél moet trappen om vooruit te komen?

Hieronder vind je alle voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen van niet trappen op een elektrische fiets

Natuurlijk wil jij niet voor niets een fiets hebben waarop je zelf niet hoeft te trappen om vooruit te komen.

Het is een feit dat dit nou eenmaal veel voordelen met zich meebrengt. Zeker als jij fysieke beperkingen hebt en toch wilt kunnen fietsen, is een dergelijk e-bike een must.

Daarnaast kun je waarschijnlijk een constanter tempo behalen en hoef je minder fysieke inspanningen te leveren.

Wat dat betreft is een elektrische fiets waarop je niet hoeft te trappen zo gek nog niet. Toch zijn er ook een aantal nadelen..

Nadelen van een elektrische fiets zonder trappen

Een e-bike waarop je vooruit kunt komen zonder zelf te trappen biedt niet alléén maar voordelen.

Op elektrische fietsen waarop je zelf wel moet trappen ben je namelijk toch een stuk gezonder bezig, aangezien je meer lichaamsbeweging krijgt.

Verder ben je minder afhankelijk van de techniek. Mocht er een defect zijn aan de motor, of je accu mocht onverhoopt leegraken, dan kun je alsnog vooruit komen op eigen kracht.

Verder ben je met een pedelec aan minder regels verbonden dan wanneer je een over een elektrische fiets waarop je niet hoeft te trappen beschikt.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zitten er best wat haken en ogen aan het uitzoeken van een e-bike waarop je niet hoeft te trappen.

Naar onze mening geniet een elektrische fiets waarop je moet trappen om vooruit te komen (pedelec) nog altijd de voorkeur.

Mocht je om wat voor reden dan ook fysiek beperkt zijn, of geen zin hebben om te moeten trappen, dan kan een e-bike een goede uitkomst bieden.

Elektrische fiets zonder trappen kopen: Slotwoord

We begrijpen dat het best wel eens verwarrend kan zijn als je een e-bike wilt kopen, waarop je niet hoeft te trappen om van A naar B te komen.

Wat het allemaal des te lastiger maakt, is dat vrijwel alle fietsenwinkels gebruik maken van beide termen door elkaar heen.

Omdat de consument (en soms de winkels zelf) de verschillen niet kennen, zal dit er voorlopig niet gemakkelijker op worden.

Zelfs de grootste en beste fietsenwinkels maken géén onderscheid tussen de e-bike en elektrische fiets.

Mocht je er niet uitkomen, neem dan contact op met een aanbieder of laat onder deze pagina een reactie achter met je vraag!
💡 Misschien ook interessant voor jou:


Categorieën: Elektrische fietsen

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

17 reacties

Kees van puffelen · mei 6, 2021 op 2:13 pm

E bike met trappers waar je niet hoeft te trappen bestaat niet.
Stuur mij anders maar is een folder van een

  765casper · mei 7, 2021 op 9:37 am

  Hey Kees, bedankt voor je reactie. Dit bestaat wel degelijk. Vraag het anders maar eens na bij de plaatselijke fietsenwinkel of neem contact op met de klantenservice van een aanbieder. 😉

  Tinie · augustus 22, 2022 op 6:03 pm

  Hallo Kees
  Of het een E-bike genoemd mag worden weet ik niet.
  Maar ik kan je vertellen dat ik een fiets heb met trappers, waarmee ik niet hoef te trappen.
  dit is een sach electra de luxe, deze fietsen worden er niet meer gemaakt.
  Zelf heb ik niet veel kracht meer in mijn benen, maar doordat deze fiets mij zoveel ondersteuning geeft, hoef ik geen gas te geven. Er zit wel een gashendel aan. dus als ik wil, stop ik te trappen en kan ik doormiddel van een gashendel vooruit komen.

  0011010 · december 29, 2022 op 4:20 pm

  Hoi Kees, heb er al een jaar 1 in de gang staan. En deze heeft beide functies. op mijn slechte dagen dagen dat ik geen zin heb Hou ik de gashendel vast en trap ik de hele weg niet. (20km heen + 20km terug) Op mijn goede dagen fiets ik met de trapondersteuning zoals een gewone elektrische fiets.
  ideaal zo’n alles in 1 fiets.

Agnes · augustus 13, 2021 op 4:28 pm

Ik ken aan elektrische fiets zonder trappen alleen de Saxonette Comfort S, opvolger van de Spartamet. Deze wordt niet meer gemaakt. Trapondersteuning is voor mij om gezondheidsredenen geen optie en een snorscooter is te zwaar. Dus ik wil graag weten welke merken e-bikes er zijn waar je niet hoeft mee te trappen.

  Ruben · augustus 20, 2021 op 8:29 am

  Beste,ik vroeg me af of je intussen al meer info of modellen hebt gevonden?ik ben ook zowat opzoek achter zo fiets.zou je zo vriendelijk willen zijn voor een chat? Dank bij voorbaat

   Agnes · september 11, 2021 op 9:02 am

   Ik heb uitgebreid op internet gezocht, maar niets kunnen vinden. De Saxonette Comfort S (elektrische opvolger van Spartamet) is niet meer te koop en er zijn geen onderdelen meer voor. Volgens de fietsenwinkel is er ook niks vergelijkbaars te koop. Je moet kiezen tussen een e-bike, waar je dus moet meetrappen, en een snorfiets. Nadeel is dat de snorfiets/snorscooter veel zwaarder is.
   Wie handig is kan wellicht een fiets ombouwen tot ” Spartamet ” door er een motor op te maken, maar dan moet hij nog wel door de RDW gekeurd worden voor je er de weg mee op mag. Er is gewoon te weinig markt voor, nu er volop fietsen met trapondersteuning zijn. Tweedehands zijn er waarschijnlijk nog wel te koop, maar dan loop je vast met onderhoud.
   Heel jammer.

    Christel · januari 6, 2022 op 3:33 pm

    Er is een elektrische Spartmet waarbij je 3 opties hebt waaronder autonoom rijden, dus zonder trappen. Ik heb er toevallig één te koop.Bij interesse laat me maar weten.

     sara · december 13, 2022 op 12:47 pm

     Hoi Christel. ik heb wel interesse in de fiets… hoe kan ik het beste contact met je leggen.? groetjes sara

    Max · februari 7, 2022 op 12:21 pm

    Er zijn wel degelijk e-bikes/ elektrische fietsen te koop waar je niet mee hoeft te trappen, ga naar een erkende fietsenwinkel en vraag daar maar informatie, ook kun je naar de meeste fietsenwinkel een mail sturen voor informatie!

Mehmet · september 29, 2021 op 10:38 pm

Ik ben van plan een e-bike aan te schaffen, maar ik heb vraag tekens in mijn hoofd.

De E-Bike die ik wil aanschaffen heeft een gashendel en trapondersteuning dus onder welke categorie valt het onder dan?

Max snelheid met trapondersteuning is 25 km/h, ook met de gashendel.

Moet het een blauwe kenteken erop en met een helm?

De merk van de e-bike is Ouxi V1, om het wat simpeler te maken.

Wordt ik gezien als een normaal fietser dan?

  Casper · september 30, 2021 op 5:29 am

  Ik weet over welke soort fiets je het hebt. Hier heerst inderdaad nogal wat onduidelijkheid over, omdat dit type e-bike nog vrij nieuw is. Voor zover ik weet is een helm niet verplicht. En een kenteken zit er überhaupt niet op. Het valt dus onder de elektrische fietsen en niet de speed pedelecs. Maar houd er rekening mee dat de wetgeving omtrent deze modellen nog kan veranderen.

Walter · april 5, 2022 op 3:10 pm

Toch wel jammer dat er niet concreet ingegaan wordt op vragen naar modellen met gashendel. Op het internet zoeken is quasi ondoenbaar (omdat het begrip E-bike “misbruikt” wordt).
Ik ben ook op zoek naar zo’n E-bike “met gashendel” maar kan niets vinden. Naar de “erkende fietsenzaak” gaan ? Geen optie, al de zaken die ik hierover aansprak beweren hoog bij laag dat het niet bestaat (omdat “hun” merk het niet heeft. Ik moet dus omgekeerd werken : eerst namen van merken/modellen vinden en dan zoeken waar ik’ die kan kopen.
Mag ik hopen dat deze reactie een eerste aanzet is om informatie hierover te delen ?
Alvast bedankt

  Koos groot · maart 8, 2023 op 5:58 pm

  kijk bij esmaster.eu

Agnes · december 2, 2022 op 12:34 pm

Het enige alternatief voor de Saxonette Comfort S (elektrische opvolger van de Spartamet) dat ik heb kunnen vinden is de elektrische loopfiets Sitgo. Meer informatie op https://www.sitgo.nl

Agnes · juni 1, 2023 op 7:27 pm

Als een e-bike ook zonder te trappen vooruit kan komen beschouwt de overheid het als een snorfiets. Als het er als een fiets uitziet zal je waarschijnlijk niet zo snel aangehouden worden.

louis vos · juni 3, 2023 op 4:31 pm

ik koop graag een elektro fiets gewoon model zonder trappers .
als ge iemand weet , dan bedankt . België .

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *