Elektrische loopfiets: alles over de loopband fiets (Lopifit)

Laatst bijgewerkt door Joni op december 13, 2022

Elektrische vervoermiddelen worden tegenwoordig in allerlei varianten aangeboden.

Zo kun je kiezen voor een normale elektrische fiets, een elektrische step én voor een elektrische loopfiets.

Een elektrische loopfiets, zoals de Lopifit, is voor veel mensen het ideale elektrische vervoermiddel. Hieronder lees je meer over deze unieke loopband fiets.

Wat is een elektrische loopfiets?

Een elektrische loopfiets kun je zien als een fiets zonder trappedalen. In plaats daarvan beschikt de fiets over een geïntegreerde loopband.

Op deze loopband sta je met je voeten en moet je een lopende beweging maken. Daarmee drijf je de wielen aan en kom je dus vooruit.

Graag verwijzen wij je voor meer informatie naar onderstaande video.

In deze video zie je een vrouw gebruik maken van de Lopifit:

Waarom zou je een loopband fiets gebruiken?

Een loopbandfiets vormt de perfecte combinatie tussen lopen en fietsen.

Mocht het lichamelijk niet meer mogelijk zijn om te fietsen, biedt deze fiets daardoor uitkomst. Je hoeft op deze fiets alleen maar te wandelen, waarmee je de fiets in beweging brengt.

Een ander voordeel is dat je op een makkelijke manier gebruik van een loopbandfiets maakt. Dit komt onder meer door de lage instap; je hoeft alleen maar je voeten op de loopband te zetten.

Bij een elektrische fiets moet je hier een stuk meer moeite voor doen.

Belangrijk ander voordeel is dat je met een elektrische loopfiets veel kanten op kunt. Je kunt prima korte afstanden afleggen, maar de fiets leent zich ook voor grotere afstanden.

Met een elektrische loopfiets geniet je ook nog van gezondheidsvoordelen:

  • Je traint de spieren in je benen
  • Je traint op een loopband fiets je conditie
  • Je kunt op een loopband fiets prima revalideren

Al met al biedt een elektrische loopfiets veel voordelen. Je geniet van veel vrijheid, van veel gemak en van een makkelijke bediening.

Als klap op de vuurpijl kun je ook nog langere afstanden afleggen.

Moet je bij een loopband fiets ook nog met nadelen rekening houden? Ja, ten opzichte van fietsen op een elektrische fiets zonder trappen kent deze fiets wel wat nadelen.

Zo is het verplicht om een WA verzekering af te sluiten; dit vraagt om een extra investering.

Daarnaast moet je op een loopband fiets leren lopen. Je moet namelijk voortdurend je stabiliteit bewaren, maar ondertussen ook nog op de weg letten.

Loopband fiets of Lopifit kopen: waar kan dat?

Elektrische loopfiets

Een loopband fiets kopen kun je tegenwoordig bij meerdere aanbieders doen.

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld margewebshop.nl. Bij deze aanbieder heb je uit meerdere loopbanden fietsen de keuze, waaronder de Lopifit.

Overigens is een loopbandfiets alleen voor volwassenen geschikt. Als je voor je kind een elektrische vervoermiddel wilt kopen, kies je beter voor een elektrische step of een elektrische step fiets.

Wil je zo min mogelijk geld aan je nieuwe loopbandfiets uitgeven? Kijk dan eens naar een tweedehands variant. Die varianten zijn een stuk goedkoper, maar zijn uiteraard wel al gebruikt. Kijk daarom kritisch naar de huidige staat van een tweedehands fiets met loopband.

Loopband fiets / loopfiets huren

Loopband fiets huren

Weet je nog niet zeker of een loopfiets echt iets voor jou is? Dan is het verstandig om een loopband fiets te huren.

Tijdens het lopen op de fiets merk je al snel genoeg of dit wel of niet iets voor jou is.

Maar, het huren van een loopband fiets kun je ook voor recreatieve doeleinden doen. In talloze regio’s in ons land kun je bij één of meerdere aanbieders een loopfiets huren.

Op deze loopfiets kun je vervolgens bijvoorbeeld het Groene Hart of de Veluwe ontdekken. Op een gezonde én leuke manier; je bent lekker in beweging en je geniet van de fraaie natuur om je heen.

Hoe hard kan de elektrische loopfiets?

Een elektrische loopfiets heeft een maximale snelheid van 25 kilometer per uur.

Je kunt zelf echter niet harder dan 5 kilometer per uur lopen. De motor/accu van de loopfiets zorgt voor een verveelvoudiging van de snelheid die je zelf loopt.

Overigens is het op een elektrische loopfiets zaak om altijd te blijven lopen. Zodra je stil staat, komt de loopfiets tot stilstand. Het is dus een elektrisch vervoermiddel waarop je altijd actief moet zijn.

Gezien de snelheid is het aan te raden om altijd een helm te dragen. Dit is (nog) niet verplicht in ons land, maar toch is het absoluut aan te raden met het oog op de veiligheid.

Houd daarnaast goed rekening met andere weggebruikers.

Is “lopend fietsen” gezond?

Loopband fiets Lopifit

Ja, lopend fietsen is absoluut gezond. Je bent lekker in beweging, je spieren worden niet al te zwaar belast en dat geldt ook voor je gewrichten.

Bijkomend voordeel is dat je op een elektrische loopfiets lekker in de buitenlucht bent. De frisse buitenlucht doet een mens altijd goed.

Daarnaast is het fijn dat een elektrische loopfiets voor veel mensen geschikt is.

Heb je bijvoorbeeld last van je rug of stramme benen? Dan zou een elektrische fiets niet al te fijn voor je zijn.

Gelukkig kun je wel prima voor een loopfiets kiezen. Fietsen met loopband is al met al niet zwaar voor je spieren en gewrichten.

Wat is het beste alternatief voor een elektrische loopfiets?

Elliptische fiets

Spreekt een elektrische loopfiets je niet voor de volle 100% aan? Heb je bijvoorbeeld het idee dat het lastig of onveilig is om zo’n vervoersmiddel rond te rijden?

Dan kun je wellicht beter naar één van onderstaande alternatieven kijken:

  • Elliptische fiets: met een crosstrainer fiets combineer je hardlopen, fietsen en crosstrainen. Ook op dit vervoersmiddel worden je spieren en gewrichten weinig belast.
  • Loopband: uiteraard kun je ook gewoon voor een ‘reguliere’ loopband kiezen. Nadeel hiervan is echt dat zo’n apparaat altijd binnen staat. Je kunt dus niet genieten van frisse buitenlucht en van de fraaie natuur.
  • Elektrische step: een ander geschikt alternatief is een elektrische step. Op zo’n step verplaats je jezelf makkelijk van plek A naar plek B, zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. 

Naar welk elektrisch vervoersmiddel gaat jouw voorkeur uit?





Misschien ook interessant:

Categorieën: Elektrische fietsen

Joni

Joni's passie en expertise ligt bij alles wat met fietsen te maken heeft. Maar het liefst houdt ze zich bezig met stadsfietsen en fietsaccessoires. Met een scherp oog voor zowel stijl als functionaliteit, biedt Joni waardevolle inzichten en praktisch advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *