Elektrische loopfiets voor volwassenen kopen? Alle info & tips

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 12, 2022

Heb je een jong kind? Dan is de aanschaf van een loopfiets voor je kind een logische keuze. Met zo’n loopfiets leert je kind onder meer om zijn/haar evenwicht te behouden.

Wist je echter dat er ook loopfietsen voor volwassenen bestaan? In dit artikel vertellen wij je graag alles over een loopfiets voor ouderen.

Leuk detail: er bestaan op dit moment meerdere soorten loopfietsen voor volwassenen. Zo kun je een normale loopfiets voor volwassenen kopen, maar ook een elektrische loopfiets.

Op zo’n elektrische variant reis je snel en comfortabel van plek A naar plek B. Ook over de elektrische varianten vertellen wij je graag meer in dit artikel.

Voor wie is de (elektrische) loopfiets geschikt?

Een (elektrische) loopfiets is voor meerdere mensen geschikt:

 • Mensen die hun conditie willen verbeteren. Met een loopfiets ben je in staat om grotere afstanden te lopen, waarmee je gericht aan je conditie kunt werken. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als je recent geopereerd bent of (ernstig) ziek bent geweest.
 • Ouderen die slecht ter been zijn. Ook als je wat ouder en slecht ter been bent, biedt een loopfiets uitkomst. Op zo’n fiets hoef je alleen maar te zitten en met je benen een lopende beweging te maken. Doordat het zwaartepunt op het zadel van de fiets zit, is er een stuk minder belasting op je benen. Ideaal voor ouderen dus!
 • Voor mensen die in een drukke stad leven. Leef je in een drukke stad en wil je je makkelijk kunnen verplaatsen? Dan is een loopfiets voor volwassenen een meer dan verstandige aankoop. Zeker als je voor een kleine loopfiets kiest, kun je je heel makkelijk voortbewegen. Zo’n loopfiets neem je namelijk óók in bijvoorbeeld het openbaar vervoer mee.
 • Voor mensen die ondersteuning binnenshuis zoeken. Heb je om welke reden dan ook binnenhuis meer ondersteuning nodig? Dan kun je ook voor een loopfiets opteren. De werking van zo’n loopfiets binnenshuis kun je vergelijken met de werking van een ‘normale’ rollator.

Waarom een loopfiets voor volwassenen kopen?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, biedt een loopfiets voor volwassenen in tal van situaties uitkomst. Dat is dan ook één van de voornaamste reden waarom veel mensen voor een loopfiets voor volwassenen kiezen.

Maar, er zijn nog meer redenen. Zo is gebleken dat een elektrische loopfiets een geweldig vervoermiddel is, ongeacht wat voor afstand je moet overbruggen.

Op een korte afstand biedt een elektrische loopfiets uitkomst; je bent snel op de plek van bestemming, zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Dit is ook zeker het geval bij het overbruggen van langere afstanden.

Daarnaast valt de veelzijdigheid van een loopfiets op. Kies je voor een non-elektrische loopfiets? Dan kun je deze loopfiets ook binnenshuis gebruiken, zoals hierboven al kort toegelicht.

Kies je echter voor een elektrische loopfiets? Dan is het alleen mogelijk om de fiets buiten te gebruiken. Maar, buiten biedt zo’n loopfiets uiteraard veel voordelen:

 • Je zit aangenaam op het zadel, waarbij je alleen een lopende beweging moet maken. Dit is goed voor je lichaam en ook voor je conditie.
 • Je kunt moeiteloos lange afstanden overbruggen. Dit is zéker het geval als je voor een elektrische loopfiets met krachtige accu kiest. De krachtige accu zorgt voor een flinke actieradius, waardoor je probleemloos naar bijvoorbeeld een ander dorp toe kunt ‘fietsen’.
 • Je geniet van veel gemak. Al met al ben je met een elektrische loopfiets van veel gemak verzekerd. Je komt snel op de eindbestemming aan zonder al te veel moeite te hoeven doen.

Bijkomend voordeel: je kunt tussen veel soorten loopfietsen kiezen. Gaat je voorkeur bijvoorbeeld uit naar de Kickbike, naar een driewieler voor volwassenen of naar een non-elektrische variant? Je hebt méér dan voldoende mogelijkheden!

Hoe vind je de beste loopfiets voor volwassenen?

Ben je overtuigd geraakt van de voordelen van een loopfiets voor volwassenen? Dan is het de hoogste tijd om op zoek naar de beste variant te gaan.

Wij raden je daarbij aan om goed op onderstaande punten te letten. Dit zijn volgens ons de belangrijkste aandachtspunten bij het uitkiezen van een nieuwe loopfiets voor volwassenen.

Aandrijving

Ten eerste wijzen wij je graag op de aandrijving van de loopfiets. Wil je dat je de loopfiets met je eigen benen aan moet drijven? Of kun je wel wat hulp van een elektrische trapondersteuning gebruiken? Dit is een belangrijke afweging die je goed moet maken.

Verderop in dit artikel maken wij hier een uitgebreide vergelijking tussen. Neem die vergelijking zeker nog even door.

Soort loopfiets

Ten tweede moet je naar het soort loopfiets kijken. Wil je voor een traditionele loopfiets gaan? Zo’n loopfiets bestaat uit twee wielen, een frame en een zadel. Neem plaats op het zadel en verplaats jezelf op een fijne manier.

Je kunt echter ook voor een driewiel loopfiets voor volwassenen kiezen. Zo’n fiets heeft twee wielen aan de voor- of achterzijde, waardoor het design compleet anders is.

Met zo’n fiets ben je ook nog eens van meer stabiliteit verzekerd; het extra wiel zorgt voor veel meer balans.

Tip: stem het soort loopfiets op je situatie, gezondheid en wensen af.

Gezondheid en medische conditie

Ten derde moet je goed naar je gezondheid en medische conditie kijken. Heb je bijvoorbeeld last van je gewrichten, waardoor je lastig je benen omhoog kunt doen? Kies dan voor een loopfiets met een laag frame; daarmee geniet je van een lage instap.

Heb je moeite om langere tijd te blijven staan? Dan kun je het beste voor een loopfiets met een voeten-tree kiezen. Op de tree zet je je voeten fijn neer, waardoor je beter in staat bent om langer te staan.

Heb je moeite om in evenwicht te blijven? Dan kies je het beste voor een driewieler loopfiets, zoals hierboven al kort besproken.

Merk je op dat je heel snel moe bent? En heeft dit wellicht een medische oorzaak? Als dit op de lange termijn het geval blijft, is het verstandig(er) om voor een elektrische loopfiets te kiezen.

Mocht je vooral je conditie gaandeweg op willen bouwen, kun je beter voor een non-elektrische variant gaan.

Al met al moet je héél goed naar je gezondheid kijken. Tot wat ben je in staat? En met welke gezondheidsklachten moet je goed rekening houden?

Belastbaar gewicht

Ten vierde wijzen wij je graag op het belastbare gewicht van een loopfiets. Des te hoger dit belastbare gewicht, des te meer gewicht de fiets kan dragen. Je moet dit belastbare gewicht dan ook goed afstemmen op je eigen gewicht.

Gebruikersbehoefte

Ten vijfde moet je heel goed over je gebruikersbehoefte nadenken. Deze behoefte gaat hand in hand met meerdere punten:

 • Comfort: naar welk comfort ben je precies op zoek? Wil je bijvoorbeeld heel comfortabel van plek A naar plek B kunnen reizen? Kies dan voor een loopfiets met een comfortabel zadel en zadelvering.
 • Manier van gebruik: ook moet je goed kijken naar de manier vang gebruik. Wil je de loopfiets bijvoorbeeld ook mee de trein in kunnen nemen? Of is het de bedoeling dat je de loopfiets dagelijks op straat gebruikt?
 • Accessoires: ons advies is om ook goed naar de accessoires te kijken. Hierbij kun je denken aan een fietsbel, verlichting, een mandje of een stokhouder. Welke accessoires op de fiets aanwezig moeten zijn, is uiteraard van je eigen wensen afhankelijk.
 • Prijskaartje: de prijskaartjes van de loopfietsen lopen ongekend uiteen. Voor sommige varianten betaal je een paar honderd euro, terwijl je voor andere varianten meer dan 3000 euro moet betalen. Bepaal daarom voor jezelf goed hoeveel geld je uit wilt geven.

Ervaringen met loopfietsen voor volwassenen

ervaringen loopfiets volwassenen

In de afgelopen jaren kiezen meer en meer ouderen voor een loopfiets. Hierbij valt direct op dat de meeste ervaringen erg positief zijn. Veel mensen roemen het gemak van een loopfiets voor volwassenen, maar ook de veelzijdigheid.

Verder hebben wij het volgende opgemerkt: in veel ervaringen komt naar voren dat het fijn is dat men uit meerdere loopfietsen kan kiezen.

Sommige mensen kiezen bewust voor een non-elektrische variant, terwijl andere mensen juist voor een elektrische loopfiets voor volwassenen kiezen. Dat je deze keuze hebt, is uiteraard een belangrijk voordeel.

Zijn alle ervaringen dan heel positief te noemen? Nee, dat is niet het geval. Zo hebben wij opgemerkt dat sommige mensen zich niet helemaal op hun gemak voelen op hun loopfiets.

Zij hebben namelijk het idee dat ze nogal kinderachtig zijn; zo’n loopfiets lijkt immers op een loopfiets voor kinderen.

Het is belangrijk om een dergelijke gedachte zo snel mogelijk uit te schakelen. Je koopt een loopfiets voor jezelf en het maakt dus níks uit wat andere mensen hiervan vinden.

Tevens leren de ervaringen ons het volgende: investeer in de beste loopfiets voor volwassenen. Er zijn meerdere mensen die in mindere loopfietsen hebben geïnvesteerd, maar daar kregen ze al snel spijt van.

Als je het geld tot je beschikking hebt, kies je bij voorkeur voor één van de beste loopfietsen. Daar heb je op termijn het meeste aan, getuige de vele ervaringen.

Elektrische loopfiets vs. niet-elektrisch

Kun je beter voor een elektrische- of voor een niet-elektrische loopfiets kiezen? Dat is een belangrijke vraag waar geen eenduidig antwoord op gegeven kan worden. Het antwoord op deze vraag is namelijk volledig afhankelijk van je eigen voorkeuren.

Om tot de juiste keuze te komen, raden wij je aan om over onderstaande punten na te denken:

 • Manier van gebruiken. Waar wil je de loopfiets voor gebruiken? Wil je kortere afstanden afleggen? Kies dan voor een normale loopfiets. Of wil je juist langere afstanden afleggen? Dan komt een elektrische loopfiets goed van pas.
 • Medische conditie. Ook is het belangrijk om naar je medische conditie te kijken. Ben je niet meer in staat om veel kracht met je benen te leveren? Dan is de keuze voor een elektrische loopfiets een logische keuze.
 • Budget. Hoeveel geld heb je over voor de aanschaf van een nieuwe loopfiets? De ervaring leert dat een elektrische variant vaak (veel) meer kost dan een niet-elektrische variant.

Onder aan de streep moet je dus een goede vergelijking voor jezelf maken. Persoonlijk zijn wij nogal fan van de elektrische variant.

Dit heeft onder meer met de veelzijdigheid en mogelijkheden te maken. Zeker als je langere afstanden af wilt leggen, komt de trapondersteuning maar al te goed van pas.

Loopfiets volwassenen huren

Weet je niet zeker of een loopfiets iets voor jou is? Kies er dan voor om een loopfiets voor volwassenen te huren. Door zo’n loopfiets te huren, krijg je een goede indruk van het vervoermiddel. Je merkt hierbij al snel op of dit wel of niet iets voor jou is.

Heb je slechts eenmalig een loopfiets nodig? Dan is het ook verstandig om deze te huren. Mocht je vaker een loopfiets nodig hebben, is de keuze voor het kopen van een loopfiets verstandiger. En voordeliger.

Waar te koop?

Er zijn momenteel niet heel veel winkels die elektrische loopfietsen verkopen. Vergelijk het aanbod bij de onderstaande aanbieders:

Wat zijn de alternatieven voor een loopfiets voor volwassenen?

Spreekt een loopfiets voor volwassenen je niet helemaal aan? Kijk dan eens naar een e-step. Met een elektrische step geniet je van belangrijke voordelen:

 • Erg comfortabel en weinig belastend. Op een elektrische step hoef je alleen maar te staan, te sturen en op te letten. Er is dus geen sprake van enige vorm van lichaamsbelasting en je geniet van het nodige comfort.
 • Ideaal voor alle soorten afstanden. Een e-step is ideaal om in een drukke stad korte afstanden af te leggen. Maar, een e-step is ook ideaal om langere afstanden te overbruggen.
 • Voor veel mensen geschikt. Een bijkomend voordeel is dat een e-step voor veel mensen geschikt is. Dit heeft met bovenstaande punten te maken, maar ook met het feit dat er bij een elektrische step geen sprake van een (hoge) instap is. Hierdoor is een e-step ook voor een ouderen geschikt. Met name een e-step met zadel.
Categorieën: Fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *