Elektrische ligfiets: alles wat je moet weten

Laatst bijgewerkt door Joni op juli 4, 2022

Veel elektrische voertuigen zijn in de afgelopen jaren behoorlijk in trek.

Dit geldt voor een normale elektrische fiets, maar ook voor bijvoorbeeld een elektrische vouwfiets. De elektrische ligfiets wint ook meer en meer aan populariteit.

Wat is een elektrische ligfiets?

Elektrische ligfiets SunSeeker

Een ligfiets is een fiets waarop je een meer liggende houding aanneemt. De manier van fietsen is hierdoor compleet anders, terwijl je ook met een andere gewichtsverdeling te maken hebt.

Concreet betekent dit dat het fietsen op een ligfiets echt even wennen is. Dat is zeker het geval als je voor een elektrische ligfiets kiest.

Zo’n fiets beschikt over een accu, waardoor je een snelheid tot wel 25 km/u kunt behalen.

Voordelen van een elektrische ligfiets

Elektrische ligfiets
  • Actieve houding: op een ligfiets neem je een actieve houding aan. Je ligt als het ware in zo’n fiets, waardoor je ook je buik- en bovenlichaamspieren aanspant.
  • Weinig luchtweerstand: door de vorm van een ligfiets heb je met veel minder luchtweerstand te maken. Je kunt hierdoor probleemloos een hogere snelheid behalen.
  • Comfortabel: hierover verschillen wellicht de meningen, maar de meeste elektrische ligfietsen zijn erg comfortabel. Zéker als je voor een e-ligfiets van een A-merk kiest.

Nadelen van een elektrische ligfiets

  • Vraagt om gewenning: als je voor het eerst op een ligfiets stapt, moet je echt even wennen aan de houding. Voer de snelheid in de eerste ritten daarom niet al te hoog op.
  • Relatief gevaarlijk: op een ligfiets ben je relatief kwetsbaar. Doordat de fiets niet zo hoog is, val je voor andere weggebruikers niet al te goed op. Een ongeluk zit dan ook in een klein hoekje.

Verschillende soorten elektrische ligfietsen

Trike elektrische ligfiets

Bij een elektrische ligfiets denk je mogelijk aan een ligfiets met 2 wielen. Dat is een logische associatie, aangezien de meeste fietsen over 2 wielen beschikken. Er bestaan echter ook ligfietsen met drie wielen.

Het gaat hierbij om de zogeheten elektrische ligfiets trikes. Een trike heeft in de meeste gevallen 2 voorwielen en 1 achterwiel.

In veel gevallen zijn de voorwielen kleiner dan het achterwiel, waardoor je een aangename houding op zo’n fiets aanneemt.

Al met al kun je tegenwoordig uit meerdere soorten elektrische ligfietsen kiezen.

Regelgeving

Op een elektrische fiets mag je een maximale snelheid van 25 kilometer per uur behalen.

Voor de fiets heb je geen WA-fietsverzekering nodig, je hoeft geen helm te dragen en je mag ‘gewoon’ op het fietspad fietsen.

Betreft het een elektrische ligfiets die harder gaat? Dan moet deze fiets van een kentekenplaatje voorzien zijn.

Voor een snellere elektrische ligfiets gelden dezelfde regels als voor een speed-pedelec. Dit betekent onder meer dat je niet meer op het fietspad mag fietsen in de bebouwde kom.

Gezien de snelheid is het ook verplicht om een helm te dragen.Meer soorten fietsen:

Categorieën: Elektrische fietsen

Joni

Joni's passie en expertise ligt bij alles wat met fietsen te maken heeft. Maar het liefst houdt ze zich bezig met stadsfietsen en fietsaccessoires. Met een scherp oog voor zowel stijl als functionaliteit, biedt Joni waardevolle inzichten en praktisch advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *