Beste fietsverzekering voor (elektrische) fiets [2024]
Heb je jezelf getrakteerd op een mooie fiets, racefiets, mountainbike of e-bike? Dan wil je natuurlijk niet dat je (elektrische) fiets binnenkort kapot gaat of gestolen wordt.
Daarom is het verstandig om een fietsverzekering af te sluiten.
Wij vergelijken alle verzekeringen om de beste fietsverzekering voor jou te vinden.
Wat is de beste fietsverzekering? Wat is de goedkoopste fietsverzekering? Welke komt er als beste uit de test?
Lees snel verder voor alle antwoorden.
Beste fietsverzekeringen uit de test van 2023
1. Een betrouwbare keuze: ANWB fietsverzekering
Bij de ANWB heb je de keuze uit de doorlopende Blijven Fietsen Fietsverzekering en de Aflopende Fietsverzekering voor een vaste periode.
Je kan een e-bike, speed pedelec, stadsfiets, hybride fiets, racefiets, mountainbike, all terrain bike, ligfiets, vouwfiets, bakfiets of kinderfiets verzekeren. Een bijbehorende accu verzekeren ze ook mee.
Bij de doorlopende Blijven Fietsen Fietsverzekering krijg je bij diefstal tot 5 jaar het aankoopbedrag terug. Ook zijn beschadiging, rechtsbijstand en ongevallen gedekt.
Verder krijg je 24/7 pechhulp in Nederland en België en heb je zelfs Track en Trace via een GPS tracker. Ook handig: je kan diefstal gemakkelijk melden via de app van de ANWB.
De Aflopende Fietsverzekering is iets minder luxe. Hierbij verzeker je de fiets voor 3 of 5 jaar. Ook hier zijn beschadiging, rechtsbijstand en ongevallen gedekt. De rest heb je dan niet.
Hoeveel premie je betaalt, hangt af van drie factoren. Ten eerste het type fiets. Ten tweede de waarde van de fiets. Hierbij gaan ze uit van de aankoopprijs van je fiets. Ten derde is ook je postcode van belang. In postcodegebieden met weinig fietsendiefstal is de premie vaak lager.
Goed om te weten: bij de tweede factor, de waarde van de fiets, tellen ook aan de fiets bevestigde accessoires mee. Hierbij kun je denken aan een fietsmand, een fietsslot, een kinderzitje en fietstassen. Je telt de aankoopwaarde van de accessoires op bij het aanschafbedrag van jouw fiets.
Hoeveel premie je bij de ANWB gaat betalen, kunnen we dus niet 1, 2, 3 zeggen. Het hangt af van je verzekering, je fiets en je woonplaats.
Wel weten we dat de ANWB over het algemeen ietsje duurder is dan de rest. Je krijgt er wel uitmuntende service voor terug.
2. Een degelijke fietsverzekering: Centraal Beheer
Bij Centraal Beheer kun je ook alle fietsen verzekeren. Zelfs een tandem behoort tot de mogelijkheden.
Net als de ANWB berekenen ze bij Centraal Beheer je premie op basis van je fiets, de waarde van je fiets met accessoires en je postcode.
Bij de fietsverzekering van Centraal Beheer krijg je tot 3 jaar na aankoop het aankoopbedrag terug bij diefstal. De accu van je e-bike is standaard meeverzekerd en de verzekering geldt zowel in Nederland als in het buitenland. Zelfs als je je fiets uitleent, blijf je verzekerd.
Het is ook goed om te weten wat er niet verzekerd is. Bij ernstige schuld aan de schade, betaalt de verzekering niet uit.
Ook als je de fiets zakelijk gebruikt, bijvoorbeeld als fietskoerier, maak je er geen aanspraak op. Diefstal van losse fietscomputer telt ook niet mee. Als je aan een wedstrijd meedoet, vervalt de verzekering ook.
Wederom is je premie afhankelijk van te veel factoren om hier een rekenvoorbeeld te plaatsen. We weten wel dat Centraal Beheer een degelijke fietsverzekering aanbiedt, zonder ongewone clausules.
3. De beste en goedkoopste fietsverzekering: Univé
De e-bikeverzekering van Univé is door de Consumentenbond uitgeroepen tot beste keus. Wij zijn het daar roerend mee eens. Het is de beste en goedkoopste fietsverzekering van Nederland voor elektrische fietsen.
Met de elektrische fietsverzekering van Univé kun je zorgeloos de weg op. Pechhulp is namelijk altijd gratis meeverzekerd. Als je gestrand bent met de e-bike, halen ze je op en brengen ze je weer thuis.
Verder zijn diefstal en beschadiging compleet verzekerd en krijg je 3 jaar lang de aankoopprijs terug, als je fiets niet meer te repareren is.
Je fiets is ook tijdens de vakantie, waar ook ter wereld, verzekerd voor diefstal en schade. De accu van je elektrische fiets is ook verzekerd voor diefstal. Ook als alleen de accu wordt gestolen en niet de gehele fiets.
Ook voor stadsfietsen, racefietsen en mountainbikes heeft Univé voordelige verzekeringen. Voor deze fietsen kun je pechhulp meeverzekeren voor slechts 70 cent per maand.
Ook krijg je bij deze fietsen 3 jaar lang de aankoopprijs terug. Goed geregeld!
4. Verschillende mogelijkheden voor verzekering: Allianz
Bij Allianz kun je je fiets ook verzekeren. Bij deze verzekeraar heb je iets meer keuze dan bij de concurrentie. Je kan namelijk kiezen tussen drie pakketten.
Bij Standaard is je fiets verzekerd tegen diefstal, bij Uitgebreid is je fiets verzekerd tegen diefstal en schade en bij Compleet krijg je er ook pechhulp bij.
Verder kun je kiezen tussen een doorlopende verzekering (van minimaal 12 maanden) en aflopende verzekering van 3 jaar. Ook hier berekenen ze je premie op basis van je type fiets, de waarde van je fiets inclusief accessoires en je postcode.
In 2019 is de fietsverzekering van Allianz uitgeroepen tot beste koop in de categorie stadsfietsen. Wij zijn ook fan van de doorfietsgarantie.
Bij pech onderweg komen ze je fiets repareren, tot 30 kilometer over de grens van Nederland. Als repareren niet mogelijk is, zetten ze jouw en je eventuele fietspartner thuis af of op een plek naar keuze.
Let wel even op het slot van je fiets. Je fiets dient minimaal een ART-categorie 2 goedgekeurd slot te hebben om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding na diefstal.
Op de website van stichting ART kun je bekijken of je fietsslot terugkomt in de lijst van goedgekeurde sloten.
5. Voordelig en zonder gedoe: Hema
Echt waar, je kunt je fiets ook bij de Hema verzekeren. Je kunt jouw fiets, welk type dan ook, al vanaf 2,50 euro per maand goed verzekeren tegen diefstal. Dat is inderdaad voordelig en zonder gedoe.
Bij Hema kun je kiezen tussen Fietsverzekering Basis en Fietsverzekering Extra. Bij Fietsverzekering Basis is schade door diefstal verzekerd over de hele wereld en zijn accessoires tot 150 euro of 10 procent van de aankoopprijs verzekerd.
Bij Fietsverzekering Extra is ook schade door een ongeluk verzekerd.
Als je ook thuisbrengservice of ongevallenverzekering voor opzittenden wil, kun je dat via aanvullende dekkingen regelen. Verder heb je bij HEMA nooit eigen risico.
De premie van je fietsverzekering bij HEMA is afhankelijk van verschillende factoren. Ze houden rekening met het type fiets, de aankoopprijs van de fiets, het bouwjaar en je adres.
Als er in jouw buurt weinig fietsen worden gestolen, kun je een lagere premie krijgen.
6. Glasheldere fietsverzekering: Interpolis
Bij Interpolis heb je ook de mogelijkheid om je fiets te verzekeren. Met de Interpolis Fietsverzekering kun je fietsen met een maximale aanschafwaarde van 5.000 euro verzekeren.
Met een duurdere fiets kun je dus niet bij Interpolis terecht.
Bij Interpolis krijg je tot 3 jaar na aankoop de aanschafwaarde terug, als je fiets gestolen is of zonder jouw schuld kapot is gegaan. Ook de accu van een elektrische fiets is verzekerd.
Wat niet verzekerd is, is schade aan bagage. Ook bij diefstal van fietscomputers krijg je geen geld. Verder tellen krassen en schade aan banden, snelbinders en kabels niet mee.
Je krijgt ook geen geld als je meedoet aan een wedstrijd of als de schade met opzet of door grove schuld is veroorzaakt.
7. Ook een optie: Kingpolis
Tot slot kun je je fiets ook bij Kingpolis verzekeren. Deze relatief onbekende verzekeringsmaatschappij timmert de laatste jaren goed aan de weg. Ook hier kun je dus terecht met je stadsfiets, e-bike, mountainbike of racefiets.
De doorlopende fietsverzekeringen van Kingpolis komen goed uit de test. Een voordeel bij Kingpolis is dat ze bij diefstal of een total loss van de fiets tot 5 jaar na aankoop de nieuwwaarde vergoeden.
Fanatieke wielrenners kunnen ook bij Kingpolis terecht. Ze hebben namelijk een speciale verzekering in combinatie met een KNWU-lidmaatschap.
Bij deze verzekering is je racefiets, BMX, mountainbike of handbike ook verzekerd tijdens trainingen en clubwedstrijden.
Wat voor soorten fietsverzekeringen zijn er?
Je kunt je fiets dus bij allerlei verzekeringsmaatschappijen verzekeren. Sommige verzekeraars bieden één optie, terwijl andere verzekeraars een heleboel opties aanbieden.
Ten eerste kun je vrijwel alle types fietsen verzekeren. Denk aan e-bikes, speed pedelecs, stadsfietsen, hybride fietsen, racefietsen, mountainbikes, all terrain bikes, ligfietsen, vouwfietsen, bakfietsen, elektrische bakfietsen, kinderfietsen en tandems.
Ten tweede kun je verzekeren tegen diefstal, verzekeren tegen schade en kiezen voor pechhulp met thuisbrengservice.
Het is ook mogelijk om een ongevallenverzekering voor opzittenden af te sluiten. Bijvoorbeeld voor kinderen in een zitje.
Ten derde kun je kiezen voor een doorlopende of een aflopende verzekering.
Bij een doorlopende verzekering heb je vaak een minimaal looptijd van 12 maanden en daarna wordt de verzekering telkens verlengd.
Bij een aflopende verzekering spreek je vooraf een afloopdatum af, meestal na 3 of 5 jaar.
Aandachtspunten en tips bij het afsluiten van een fietsverzekering
Let op de dekking
Bepaal eerst voor jezelf waar je je fiets allemaal voor wil verzekeren. Check daarna op de websites van de fietsverzekeraars welke dekking bij jou past.
Wil je je fiets verzekeren tegen diefstal of ook tegen schade? En heb je pechhulp nodig?
Als je dat hebt bepaald, kun je een betere keuze maken en kiezen voor de dekking die bij jou past.
Let op de voorwaarden
Verzekeringen zijn altijd aan voorwaarden gebonden. Neem die vooraf goed door. Een voorbeeld: is je fiets gestolen uit de schuur terwijl de fiets niet op slot stond?
Ook dan is je fiets verzekerd bij Univé, maar alleen als de schuur wel op slot was en er sporen van inbraak zijn.
Zo zijn er nog veel meer scenario’s die handig zijn om vooraf te checken.
Let op de premie
Je wilt natuurlijk niet onnodig teveel betalen. Check je premie bij verschillende verzekeraars, voordat je een verzekering afsluit.
De ene verzekeraar kan goedkoper zijn bij stadsfietsen, terwijl een andere verzekeraar juist voordeliger is met e-bikes.
Conclusie
Als Nederlanders zijn we dol op onze fietsen en daarom is het verstandig om onze rijwielen goed te verzekeren.
Anders ben je je fiets en je geld kwijt na diefstal of bij schade door een ongeval. Dat zou natuurlijk zonde zijn.
Om met een gerust hart de weg op te gaan en om ook met een gerust hart je fiets ergens achter te laten, kun je dus maar beter een verzekering afsluiten.
Wij hebben de fietsverzekeringen van de ANWB, Centraal Beheer, Univé, Allianz, HEMA, Interpolis en Kingpolis voor je vergeleken.
Heb je een elektrische fiets? Dan blijkt de e-bikeverzekering van Univé de beste keuze. Heb je een andere fiets, dan is het verstandig om zelf de premies te vergelijken op de websites van de verschillende verzekeraars.
Je premie is namelijk sterk afhankelijk van je wensen, de waarde van je fiets en je woonplaats.
Wij wensen je veel succes met het afsluiten van je verzekering!
Ook interessant:
- Beste fietsalarm
- Beste e-bike slot
- Speed pedelec verzekering
- Elektrische step verzekeren
- Enra fietsverzekering review
0 reacties