Ligfiets: alles wat je moet weten over deze bijzondere fiets

Laatst bijgewerkt door Joni op december 12, 2022

Heb je enig idee hoe de eerste fiets ooit er uit zag? Die fiets had een heel groot voorwiel en een klein achterwiel.

Door de jaren heen is deze fiets alsmaar doorontwikkeld, waardoor we nu van de huidige soort fiets kunnen genieten.

De huidige soort fiets is echter niet de enige soort fiets die aangeboden wordt. Een ligfiets zie je namelijk ook steeds vaker in het straatbeeld.

Over een ligfiets bestaat nog de nodige onduidelijkheid. Waarom is deze fiets bijvoorbeeld ooit uitgevonden? En wat zijn de redenen dat veel mensen voor een ligfiets kiezen?

In dit artikel vertellen wij je graag alles over de ligfiets. Hierbij richten wij onze pijlen ook op de vele soorten ligfietsen waar je tegenwoordig voor kunt kiezen.

Wat is een ligfiets?

Ligfiets houding

Een ligfiets is een fiets waarop je een liggende houding aan moet nemen. Dit komt puur door de vormgeving van de fiets; de fiets is langwerpig ten opzichte van een gangbare fiets.

Doordat de vormgeving volledig anders is, neem je op de fiets een andere houding aan. Je ligt als het ware op de fiets, waarbij je voeten op de pedalen bij het voorwiel rusten.

Door kracht op de pedalen te zetten, komen de wielen van de fiets in beweging. Op deze manier kun je je snel én relatief comfortabel voortbewegen.

Voor de eerste ligfiets ooit moeten we naar het einde van de 19e eeuw. Toen werden de eerste ligfietsen ontwikkeld, waarna het lange tijd een vergeten fiets bleef.

Pas aan het einde van de vorige eeuw is de ligfiets weer iets populairder geworden.

Opvallend: in het buitenland kom je de ligfietsen nagenoeg niet tegen. Eigenlijk alleen in ons land en in de Verenigde Staten kiezen mensen voor deze ligfiets.

Wat zijn de voordelen van een ligfiets?

Ligfiets snelheid

In het huidige straatbeeld kom je vaker en vaker een ligfiets tegen. Met name in de afgelopen jaren kiezen meer en meer mensen voor een ligfiets.

Maar, waarom nou? Dit heeft onder meer met onderstaande redenen te maken:

 • Je behaalt makkelijk hoge snelheden. Door de vormgeving heb je op een ligfiets een stuk minder last van de wind. Dit betekent dat je op zo’n fiets gemakkelijk hoge snelheden behaalt. De gemiddelde snelheid in een ligfiets ligt tussen de 30 á 40 kilometer per uur. Dat is vrij hard dus!
 • Comfortabel. Voor sommige mensen is een ligfiets een stuk comfortabeler dan een normale fiets. Dit heeft volledig met de vormgeving van de fiets te maken; je ligt als het ware op deze fiets in plaats van dat je moet zitten. Zeker als je bijvoorbeeld last van rugklachten hebt, is dit een ideale fiets.
 • Ideaal voor de langere afstanden. Met de huidige benzineprijzen is het wel zo prettig om je auto te laten staan. Woon je echter wel bijvoorbeeld 20 of 30 kilometer bij je werk vandaan? Dan biedt een ligfiets ook uitkomst. Doordat je op zo’n fiets behoorlijke snelheden haalt, is het afleggen van grotere afstanden binnen een mum van tijd gepiept.
 • Ruim blikveld. Vanuit een ligfiets geniet je van een ruim blikveld. Je kunt prima naar voren kijken, maar je hebt ook naar beide zijkanten toe perfect zicht. Dit is wel zo wenselijk, aangezien je in een ligfiets niet altijd even goed opvalt. Daar komen we verderop in dit artikel nog op terug.
 • Keuze uit verschillende soorten. Heb je interesse in een ligfiets? Dan is het goed om te weten dat je uit meerdere soorten ligfietsen kunt kiezen. In onze ogen is dit een belangrijk voordeel. Ongeacht wat je wensen zijn, kun je namelijk altijd een geschikte ligfiets vinden!
 • Goed voor de conditie. Op een ligfiets kun je gericht aan je conditie werken. Zeker als je langere afstanden aflegt, komt dit je conditie (en spierkracht in de benen) ten goede. Andere opties die je hiervoor hebt, zijn een waterfiets en een ligfiets hometrainer.

Wat zijn de nadelen van een ligfiets?

Spiegel ligfiets

Dat een ligfiets steeds populairder is, bevalt niet iedereen. Meerdere instanties waarschuwen namelijk voor de gevaren van een ligfiets.

Zeker in een ligfiets banaan val je slecht op, puur omdat de fiets nogal dicht op het wegdek ligt.

Dat is echter niet het enige nadeel van een ligfiets:

 • Je moet hier op leren fietsen. Op een ligfiets moet je in het begin echt even wennen. Je hebt twee dunne wieltjes waar je op rijdt, terwijl het zwaartepunt relatief laag ligt. Je moet hierdoor echt even wennen om op zo’n fiets stabiel te blijven zitten.
 • Matig zicht naar achteren. Op een ligfiets kun je je niet zomaar even omdraaien. Als je dat doet, is de kans heel groot dat je direct je balans kwijtraakt. Mede daarom is het advies om een spiegeltje op de ligfiets te installeren; daarmee behoud je alsnog het gewenste zicht naar achteren.
 • Relatief prijzig in aanschaf. Dat de ligfiets een vrij bijzondere fiets is, blijkt uit het prijskaartje. Voor de aanschaf van een ligfiets moet je relatief diep in de buidel tasten. Bovendien kun je hier niet bij elke fietsenwinkel voor terecht. Je zou echt op zoek moeten gaan naar een ligfiets winkel.
 • Niet voor kinderen geschikt. Een ligfiets is in de basis niet voor een kind geschikt. Er bestaan echter wel voertuigen die vergelijkbaar zijn, zoals sommige skelters voor kinderen.
 • Heeft speciaal onderhoud nodig. Een ligfiets kun je niet altijd bij de plaatselijke fietsenmaker laten onderhouden. Je moet hiervoor vaak bij een gespecialiseerde fietsenmaker zijn.

Welke soorten ligfietsen zijn er?

Spreken de voordelen van een ligfiets je wel aan? Of wil je je – om welke reden dan ook – nader verdiepen in de huidige ligfietsen?

In beide gevallen is het goed om te weten dat je uit meerdere soorten ligfietsen kunt kiezen.

Voordat je een ligfiets gaat kopen, zou je een goede vergelijking tussen onderstaande soorten ligfietsen moeten maken.

De ligfiets banaan met kap

Banaan ligfiets kap

De meest bijzondere variant is toch wel de ligfiets banaan met kap. Zo’n ligfiets heeft de vorm van een banaan en is vaak ook in het geel uitgevoerd.

Doordat deze fiets in het geel uitgevoerd is, valt de ligfiets net iets beter op. Dat is wel zo wenselijk, aangezien een ligfiets banaan erg laag is.

Door voor een ligfiets banaan met kap te kiezen, blijf je lekker droog tijdens je fietstochten. Wel zo prettig, aangezien het in ons land nog wel eens wilt regenen.

Overal kun je ook voor een ander soort ligfiets met kap kiezen. Dit hoeft niet altijd een bananen-ligfiets te zijn.

Ligfiets driewieler

Driewieler ligfiets

Denk je moeite te hebben om in evenwicht te blijven op een normale ligfiets? Dan is een ligfiets driewieler een prima optie voor je.

Zo’n fiets heeft aan de achterzijde twee wielen, waardoor je een stuk beter in balans bent en blijft.

Wel moet je rekening houden met deze twee achterwielen. De fiets neemt hierdoor een stuk meer ruimte in beslag, terwijl je ook niet altijd even makkelijk kunt manoeuvreren.

Overigens bestaan er ook ligfietsen met twee wielen aan de voorzijde. Een dergelijke ligfiets is qua besturing absoluut even wennen. Je bestuurt immers niet 1 wiel, maar 2 wielen.

Overigens kun je tegenwoordig ook voor een elektrische driewieler kiezen!

Elektrische ligfiets

Moet je écht forse afstanden afleggen? Dan is de keuze voor een elektrische ligfiets een logische keuze. Eigenlijk is dit een normale soort ligfiets, maar dan voorzien van een accu en motor.

Dankzij deze accu en motor kom je sneller op snelheid, hoef je minder zelf te doen en leg je makkelijker langere afstanden af.

M5 ligfietsen

Wil je voor één van de beste ligfietsen gaan? Dan kom je al snel bij een M5 ligfiets uit.

Dit is één van de bekendste en beste merken in het huidige aanbod van ligfietsen. Door voor een M5 ligfiets te kiezen, ga je voor kwaliteit en veel gemak.

Ligfiets trikes

Trike ligfiets

Een trike is een motor met drie wielen. Deze term is echter ook over komen waaien naar de wereld van ligfietsen.

Als je voor een ligfiets trike kiest, kies je voor een driewieler ligfiets. Belangrijk aandachtspunt hierbij is dat de twee wielen zich bij een trike altijd aan de voorzijde bevinden.

Hoeveel kost een ligfiets?

Voor een goede ligfiets betaal je minimaal 2000 euro. Voor de beste fietsen betaal je echter al snel een bedrag van 2500 of 3000 euro.

Je kunt het bovendien zo gek maken als je zelf maar wilt. Er bestaan ook ligfietsen van wel 10.000 euro.

Houd overigens ook rekening met accessoires voor op de ligfiets. En mogelijk moet je ook nog speciale fietskleding aanschaffen.

Ligfiets kopen: waar kan dat?

Een ligfiets kopen doe je het beste bij een specialist. Dit kan een online specialist zijn of een fysieke fietsenwinkel.

Dat laatste geniet de voorkeur; dan kun je de ligfiets direct even uitproberen. In zowel Nederland als in België zijn de nodige winkels te vinden.

Kun je ook een ligfiets huren?

Een ligfiets huren is op meerdere plekken in ons land mogelijk.

Als je bijvoorbeeld naar de website huren.nl gaat, vind je een compleet overzicht van aanbieders van huurligfietsen.

Bij sommige aanbieders kun je ook een ligfiets tandem huren; dat is een garantie op veel plezier.

Wat zijn de bekendste merken?

De bekendste merken zijn M5, KMX, Altena, Nazca, Sinner, Optima en Challenge. Met de name de M5 ligfietsen zijn in de afgelopen jaren populair geworden.

Andere fietsen bekijken:

Categorieën: Fietsen

Joni

Joni's passie en expertise ligt bij alles wat met fietsen te maken heeft. Maar het liefst houdt ze zich bezig met stadsfietsen en fietsaccessoires. Met een scherp oog voor zowel stijl als functionaliteit, biedt Joni waardevolle inzichten en praktisch advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *