Fiets zonder zadel – Welke mogelijkheden zijn er?

Laatst bijgewerkt door Kaz op december 13, 2022

Is fietsen op een fiets zonder zadel wel echt fietsen? Dat hangt maar net van het soort fiets af waarop je fietst.

Er bestaan namelijk meerdere type fietsen zonder zadel, waarbij elk type fiets zo zijn eigen voor- en nadelen heeft.

De verschillende type fietsen zonder zadel

Fietsen worden tegenwoordig in allerlei soorten en maten aangeboden. Ongeacht wat je wensen zijn, ben je hierdoor in staat om een geschikte soort fiets te vinden.

Heb jij het liefste een fiets zonder zadel? Dat is goed voor te stellen als je bijvoorbeeld last van je rug of knieën hebt.

Ook als je de zittende houding niet al te fijn vindt, kies je het beste voor één van onderstaande soorten fietsen. Dit zijn namelijk de verschillende type fietsen zonder zadel waar je tegenwoordig tussen kunt kiezen.

Elliptische fiets

De elliptische fiets, ook wel Elliptigo genoemd, is een uniek soort fiets. Deze fietsen staan te boek als zogeheten ‘stand up bikes’ en ‘elliptical bikes’.

Dit betekent het volgende:

  • Op deze fiets neem je een staande houding aan. Je plaatst je voeten op de soort van trappers, waarna je deze trappers rond laat draaien. Hoe je dat precies moet doen, hangt van het soort elliptische fiets af.
  • Je voert wel een trappende beweging uit. Op zo’n fiets voer je wel de normale trappende beweging uit. Deze fietsen beschikken niet voor niets over trappers en over een ketting. Dankzij deze trappende beweging kom je vooruit, zonder dat je hiervoor hoeft te zitten.

Elektrische step

Een heel ander soort voertuig is de elektrische step. Op zo’n step moet je staan, waarna je alleen maar het gaspedaal in hoeft te drukken. Hierdoor hoef je zelf geen kracht te leveren, kun je comfortabel overeind staan en heb je eigenlijk nergens omkijken naar.

Er kan gediscussieerd worden of een elektrische step wel een fiets zonder zadel is. Want, op zo’n step hoef je immers geen fietsende beweging te maken. Dat klopt. Toch vinden wij dit een volwaardig alternatief voor een fiets zonder zadel.

Kickbike

Een kickbike is een speciaal soort voertuig; het is eigenlijk een combinatie tussen een step en een fiets zonder zadel.

Je neemt met één been plaats op het voetenbord van de Kickbike, waarna je met je andere been jezelf voort kunt bewegen. Dit doe je door een steppende beweging te maken.

Voor een kickbike geldt eigenlijk hetzelfde als voor een elektrische step; het is geen echte fiets. Wel is het zo dat je bij een kickbike lekker in beweging komt, terwijl dit bij een elektrische step niet zo is.

Op een elektrische step hoef je alleen maar stil te staan, terwijl bij een kickbike alles op jezelf aankomt.

Wat is het beste type fiets zonder zadel?

Welke van bovenstaande type fietsen zonder zadel spreekt jou het meeste aan? Het antwoord op deze vraag moet je voor jezelf zien te vinden.

Dit doe je door goed over deze punten na te denken:

  • Wat is de reden dat je een fiets zonder zadel wilt? Heeft dit wellicht te maken met het feit dat je weinig tot geen conditie hebt? Dan lijkt een elektrische step de beste keuze voor je te zijn; op zo’n step hoef je immers niks te doen. Heb je echter last van je knieën of rug? Dan kun je beter voor een kickbike of elliptische fiets kiezen. Hiermee kom je lekker en ontspannen in beweging, zonder bijvoorbeeld je rug of knieën al te erg te belasten.
  • Elektrisch of niet elektrisch. Ook moet je goed nadenken over de keuze tussen een elektrisch- en niet elektrisch vervoermiddel. Een elektrische step biedt uiteraard veel gemak, maar maakt je mogelijk ook een beetje lui. Als je graag in beweging wilt komen, lijkt bijvoorbeeld de elliptische fiets een prima optie te zijn. Ook op een kickbike moet jezelf in beweging komen.
  • Hoeveel geld wil je uitgeven? Voor slechts een paar honderd euro ben je al de trotse eigenaar van een elektrische step. Als je echter een kickbike of elliptische fiets wilt kopen, moet je veel dieper in de buidel tasten. Bepaal daarom op voorhand goed hoeveel geld je aan je nieuwe fiets zonder zadel uit wilt geven.
  • Waar hecht je waarde aan? Tot slot is het belangrijk om na te denken over je persoonlijke wensen en voorkeuren. Aan de hand van deze voorkeuren en wensen kun je snel tot de juiste keuze komen.

Conclusie over een fiets zonder zadel

Moraal van het verhaal: fietsen zonder zadel is op meerdere manieren mogelijk. Zet de verschillende mogelijkheden naast elkaar, maak een goede vergelijking en hak de knoop door.💡 Misschien ook interessant voor jou:

Categorieën: Fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *