BMX fiets kopen? Beste voor stuntfietsen voor volwassenen

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 11, 2022

BMX is weer helemaal terug! Het stunten op de fiets is nooit helemaal weggeweest, maar wordt steeds populairder in Nederland.

Zowel kinderen als volwassenen kunnen ontzettend veel plezier halen uit een BMX. Of je nou wilt racen of je stuur in de lucht wilt omdraaien – een BMX maakt het allemaal mogelijk.

We hebben onze 3 favoriete BMX modellen geselecteerd. Deze zijn betaalbaar en geschikt voor beginners.

Daarnaast geven we je meer informatie over het vinden van de beste stuntfiets. Lees dus snel door om je BMX avontuur te beginnen!

Dit zijn de beste BMX stuntfietsen / crossfietsen

1. Beste BMX crossfiets voor kinderen – Btwin Wipe 500

Btwin-Wipe-500-bmx-fiets

De Btwin Wipe 500 is geschikt voor kinderen van 9 tot 14 jaar. Dit komt neer op een lengte van 1,35 m tot 1,60 m.

Het is een geweldig model om de kunst van het BMX’en mee te ontdekken. De wendbaarheid en stabiliteit zorgen namelijk voor een makkelijke toepassing van trucjes.

De geometrie van de crossfiets is ideaal om soepele bochten te nemen. Het stuur kan tot 75 graden gedraaid worden.

Ook kan er een flinke snelheid mee behaald worden. De sterke voor- en achterremmen zorgen voor extra veiligheid. Uw kind zal er dol op zijn!

👍 Voordelen:

 • Wendbaar en stabiel
 • Stevige voor- en achterremmen
 • Geschikt voor kinderen van 9 tot 14 jaar
2. Beste BMX fiets voor stunts – Tornado Bike Fun

Tornado-Bike-Fun-crossfiets

Het is nooit te laat om te leren stunten op een BMX. Deze crossfiets voor volwassenen is hier een goed model voor. Ook tieners kunnen ontzettend veel plezier beleven op de Tornado Bike Fun.

Het lichte gewicht maakt het makkelijk om af te zetten voor een sprong. Zo spring je zonder al te veel ervaring al een stoeprand op.

Voor extra veiligheid heeft de Tornado Bike Fun voor- en achterremmen. Ook hebben de banden veel grip. Dit zorgt ervoor dat je ook op ruw terrein kunt fietsen. Het stuur kan 360 graden draaien.

👍 Voordelen:

 • Licht gewicht (16 kg)
 • Stevige voor- en achterremmen
 • Stuur kan 360 graden draaien
3. Beste professionele BMX crossfiets – Khe Bikes Strikedown Pro

Khe-Bikes-Strikedown-Pro-stuntfiets

De Strikedown Pro heeft veel kwaliteiten van een professionele BMX. Deze kan zowel als street style bike, dirt bike en park style bike worden ingezet.

Met een gewicht van maar 9,7 kg kunnen er indrukwekkende stunts mee gemaakt worden. Het gebruikte materiaal is van zeer hoge kwaliteit. Deze fiets kan dus wel een paar valpartijen aan.

De Strikedown Pro is een BMX fiets voor volwassenen van 150 cm tot 190 cm lang. Je kunt de handrem gebruiken voor het voorwiel, of de achteruittraprem voor het achterwiel. Het stuur kan 360 graden gedraaid worden zonder de kabels te verdraaien.

👍 Voordelen:

 • Zeer licht gewicht (9,7 kg)
 • Materiaal van hoge kwaliteit
 • Stuur kan 360 graden draaien
Hoe vind je de beste maat BMX fiets?

BMX fietsen worden niet in normale maten weergegeven. Daarom is het verstandig om op de hoogte te zijn van het maatsysteem.

Bij een BMX fiets voor volwassenen zit minder onderscheid in maat dan bij kinderen. Hier geven we je een overzicht van de verschillende maten:

MaatLengte rijderBovenbuisWiel
MicroMinder dan 122 cm38 cm tot 40 cm12 inch
Mini122 cm tot 142 cm40 cm tot 43 cm14 tot 16 inch
Junior137 cm tot 149 cm43 cm tot 47 cm18 inch
Expert147 cm tot 163 cm47 cm tot 49 cm20 inch
Expert XL158 cm tot 168 cm49 cm tot 51 cm20 inch
Pro163 cm tot 181 cm50 cm tot 52 cm20 inch
Pro XL170 cm tot 183 cm52 cm tot 54 cm20 inch
Pro XXLMeer dan 183 cm54 cm tot 56 cm20 inch

Let op! Bij BMX fietsen voor kinderen kunnen er meer verschillen zijn. Lees daarom meer over BMX fietsen voor kinderen om hiervan op de hoogte te zijn.

Welke soorten BMX fietsen / crossfietsen zijn er?

soorten bmx fietsen

BMX fietsen komen er in vele soorten en maten. Men heeft het vaak over ‘BMX’, terwijl dit in werkelijkheid een koepelterm is voor meerdere soorten fietsen. Het onderscheid dat gemaakt wordt, zullen we hier bespreken.

Dirt bikes

Deze modellen hebben een standaard BMX frame. Ze hebben dikkere wielen met meer grip. Hierdoor kunnen ze gebruikt worden op ruige en gladde oppervlaktes.

Als je stunts en trucjes wilt doen in de natuur, is een dirt bike een goede optie. Sommige dirt bikes hebben geen wielen, en anderen hebben een terugtraprem.

Ook hebben ze pegs, waardoor je staande stunts kunt uitvoeren. Ook kan het stuur 360 graden gedraaid worden. Omdat dirt bikes stevig zijn, zijn ze niet gevoelig voor valpartijen.

Dirt bikes worden gebruikt als Freestyle BMX fiets. Er kan dus goed mee gesprongen worden. Ook kan het op ramps gebruikt worden om stunts mee uit te voeren. Ook een goede keuze voor in het skatepark dus!

Een dirt bike is een goede keuze als je niet zeker weet wat voor BMX je moet kopen. Het is altijd mogelijk om de pegs te verwijderen. Dan kom je dicht bij een standaard BMX die bij racen gebruikt kan worden.

Flatland bikes

Deze modellen zijn geschikt voor vlakke oppervlaktes. Ze hebben een andere geometrie dan de typische BMX fiets, wat zorgt voor een goede balans.

Deze fietsen zijn ontworpen voor het stuntrijden op straat. Door het kleinere frame en het lichte gewicht is het namelijk een geweldige stuntfiets. Flatland bikes worden ook voor races gebruikt.

Daarom hebben ze zowel voor- als achterremmen. Als een stunt in de lucht wordt uitgevoerd, blijven de wielen in beweging. Hierdoor is er een element van snelheid verbonden aan flatland bikes.

Flatland bikes worden ook gebruikt voor een rijstijl die als ‘breakdance’ wordt uitgedrukt. Dit is een zeer dynamische combinatie van snelheid en stunts.

Deze modellen zijn daarom minder geschikt voor het skatepark. Lange, vlakke straten zijn een betere omgeving.

Park Style bikes

Park Style bikes stuntfiets

Park Style bikes worden ook wel Vert bikes genoemd. Dit komt door de verticale stunts (op één wiel) die erop uitgevoerd worden. Deze modellen zijn over het algemeen lichter dan andere BMX fietsen.

Ook de lengte van het frame van een Park Style bike is ingekort. Daardoor kunnen bepaalde stunts beter uitgevoerd worden. Dit is alleen praktisch bij het stuntfietsen in skateparken. Het is dus niet geschikt voor ruwe oppervlaktes.

Niet alle Park Style bikes hebben remmen. Dit is een indicatie dat ze niet ontworpen zijn voor races. Ze worden daarom aangeraden voor een ‘gecontroleerde’ omgeving. Denk hierbij aan een skatepark of een ramp, waar je makkelijk tot stilstand kunt komen.

Race bikes

Een race bike heeft een groter tandwiel dan andere modellen. Hierdoor kunnen er meerdere versnellingen op een race bike zitten.

De hoge snelheid die gehaald kan worden, maakt het een geweldige optie voor racers. Ook zitten er remmen op voor de veiligheid.

De race bike is de meest bekende soort BMX fiets. Ze worden ingezet bij de typische BMX race tracks over heuvels en dalen.

Een race bike heeft daarom weinig profiel op de banden en sterke remmen. Het lichte gewicht van het frame bevordert het behalen van hoge snelheden.

Street Style bike

Street style bikes zijn ontworpen om stunts uit te voeren op straat. Denk bijvoorbeeld aan trucjes op trapleuningen of stoepranden. De pegs helpen bij de balans tijdens stunts.

Street Style bikes lijken op dirt bikes, maar hebben een steviger en zwaarder frame. Ook heeft het meestal geen remmen, waardoor er niet op hoge snelheid gefietst kan worden.

Wat zijn goede BMX merken?

bmx-fiets-merken

Op zoek naar de beste BMX? Bekijk dan deze merken eens:

 • Razor is een gerespecteerde producent van sportieve fietsen. Ook de BMX modellen van dit merk hebben een hoge kwaliteit.
 • Kent maakt BMX crossfietsen met een mooi ontwerp en goede functionaliteit. Ook zijn ze niet al te duur.
 • Modellen van het merk DiamondBack zijn al snel klassiekers geworden. Omdat ze zo stevig zijn, kunnen ze flink wat schade aan.
 • Mongoose maakt BMX fietsen die licht en comfortabel zijn. Ook hebben ze een zeer functioneel ontwerp.
 • KHE Bikes is een Duits merk. Deze bieden stabiliteit, stevigheid en comfort.
 • Tornado maakt vooral freestyle modellen. Deze zijn ideaal voor stunts in het skatepark.
 • Elite heeft BMX fietsen in elke prijsklasse. Zowel beginners als experts kunnen er dus terecht voor een betrouwbaar model.

Waar koop je BMX stuntfietsen?

Op zoek naar de beste BMX modellen? Neem dan eens een kijkje bij de onderstaande winkels:


Wat heb ik nog meer nodig om te BMX’en?

benodigdheden-bmx-crossfiets

Bij een BMX crossfiets is een valpartij niet ongebruikelijk. Daarom is het dragen van bescherming geen overbodige luxe. Hier zijn enkele dingen die je kunt gebruiken op de BMX:

 • Helm: Om hoofdletsel te voorkomen, dragen veel BMX fietsers een helm. Bij een race worden zelfs een integraalhelm gebruikt. Deze beschermt ook het gezicht van de racer. Als je geen integraalhelm wilt aanschaffen, is een normale helm met kinbescherming een goed alternatief.
 • Bescherming: Overal waar een valpartij schade kan opleveren, kan beschermd worden. Denk aan kniebeschermers, scheenbeschermers, elleboogbeschermers en polsbandjes.
 • Handschoenen: Handschoenen kunnen betere grip geven op het stuur. Ook beschermen ze je palmen bij een valpartij.
 • Schoenen: Er zijn specifieke schoenen die zijn ontworpen voor BMX racen. Deze bedekken de gehele voet. Naast extra bescherming zorgen ze ook voor betere grip op de pedalen.
 • Kleding: Goede kleding voor de crossfiets is gemaakt van lichte stof die niet makkelijk scheurt. Denk bijvoorbeeld aan nylon. Ook is er professionele kleding voor BMX’ers verkrijgbaar.

Veelgestelde vragen

Wat is de afkorting van BMX?

BMX staat voor Bycicle Moto Cross. ‘Cross’ wordt als X aangeduid.

Waar kun je BMX’en?

In principe kun je overal BMX’en. Het oefenen met de BMX kan het beste in een skatepark worden gedaan. Hier zijn veel mogelijkheden om te werken aan bepaalde stunts.


Meer type fietsen:

Categorieën: Fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *