Cyclocross fiets kopen? De beste Cyclocrossers (Veldrijfiets)

Laatst bijgewerkt door Kaz op maart 4, 2023

Wil je de ruwe natuur in, en vervolgens naar de supermarkt? Dan is een veldrijfiets wellicht iets voor jou. Deze combineert offroad fietsen met het woon-werkverkeer.

Omdat de fiets op meerdere manieren in te zetten is, wordt het steeds populairder. Ook in Nederland zie je steeds vaker een cyclocross fiets voorbijkomen.

Dus wat is een cyclocross fiets precies? Wat zijn de voordelen ervan, en hoe verschilt het met andere sportfietsen? Al die vragen beantwoorden we hier voor je.

Voor wie is een cyclocross fiets / veldrijfiets?

cyclocrosser

Een cyclocross fiets is zeer geschikt voor sportieve fietsers. Het is ontworpen om te kunnen racen over sneeuw, modder en zand. Ook zitten er veringen in.

Hiermee kun je obstakels als trappen, rotsen of heuvels aan. Wil je dus lekker offroad kunnen fietsen? Dan is een veldrijfiets ideaal. Het is ook nog eens geschikt voor elk seizoen.

Cyclocrossers leggen meestal korte afstanden af (meestal korter dan 4 km). Veldrijfietsen zijn dus niet ontworpen voor lange races. Voor korte, intense routes is deze echter ideaal.

Toch zul je merken dat een cyclocross fiets op meerdere manieren in te zetten is. Omdat je relatief rechtop zit, kun je het ook voor woon-werkverkeer gebruiken. Ook op normale wegen kun je namelijk profiteren van het lichte gewicht en de flexibiliteit.

De voordelen van cyclocross bikes

Veelzijdigheid

Het klopt dat cyclocross fietsen geweldig zijn op lastige en hobbelige circuits. Je hoeft echter niet altijd over modder en zand te fietsen. De banden met extra grip zorgen ervoor dat je ze ook op andere oppervlaktes kunt gebruiken.

Hierdoor fiets je er makkelijk mee naar werk, of ga je er mee op fietsvakantie. Hobbelwegen zullen je niet eens opvallen op een cyclocross bike.

Fietsen in de winter

Is het glad op de weg? De grip op de banden van je cyclocross bike zorgen dat je niet uitglijdt. Regen, sneeuw en ijs zijn geen probleem voor deze fiets. De geometrie van een cyclocross zorgt er bovendien voor dat je meer stabiliteit hebt.

Zelfs als je langzaam rijdt, heb je hierdoor genoeg balans. Doordat je relatief rechtop zit, kun je ook makkelijker je evenwicht behouden.

Het is leuk!

cyclocross-fiets

Wist je dat veldrijden een traditie uit de vorige eeuw is? In Noord-Europa werd gefietst in de winter om fit te blijven. Tijdens een race werd het toegelaten om af te snijden door bossen en velden.

Hierdoor werd het een competitieve bedoeling! Er waren fietsen nodig die beter op verschillende oppervlaktes konden rijden.

Met een cyclocross fiets is veldrijden nu leuker dan ooit. Ze kunnen alles aan, maar zijn nergens specifiek voor gebouwd. Hierdoor is elke route een spannende uitdaging.

Een hobbelweggetje is te makkelijk voor een mountainbike. Op een cyclocross bike is het echter een ware beleving.

Verbetert je vaardigheden

Een cyclocrosser zal je een betere fietser in het algemeen maken. Vooral als je in de natuur rijdt, zul je erop vooruitgaan. Je hebt namelijk veel controle nodig om de balans te behouden.

Op een mountainbike ben je bijvoorbeeld lager bij de grond. Het risico is minder groot. Op een racefiets kun je makkelijk snelheid opbouwen. Bij een cyclocrosser zul je meer inspanning moeten leveren.

Goed voor fitness

Je wordt niet alleen een betere fietser, cyclocrossen is ook nog eens een flinke workout! Op deze fiets moet je constant schakelen tussen snelheden.

Een verfijnde manoeuvre wordt gevolgd door een snelle race. Hierdoor zal je hartslag versnellen en weer tot rust komen. Dit is een geweldige strategie als je probeert af te vallen.

Ook komt er veel kracht bij veldrijfietsen kijken. Om in controle te blijven over de fiets, zul je vaak je lichaam moeten aanspannen.

Bij het opvangen van de schokking worden je spieren geactiveerd. Je zult al snel merken dat je er wat spiermassa bij hebt gekregen.

Goede fiets voor de jeugd

Kinderen willen nog wel eens van het gebaande pad afgaan. Een cyclocross fiets is hier perfect voor. Heb je een kind dat houdt van de natuur? Laat hem of haar lekker racen in de natuur.

Er zijn modellen verkrijgbaar die gemaakt zijn voor de jeugd. Deze zijn iets kleiner, waardoor jonge tieners er makkelijker op kunnen fietsen. Dit is een geweldige manier om je kind actief te krijgen.

Waar moet je op letten bij het kopen?

aandachtspunten cyclocrossfiets

Gewicht

Bij elke soort fiets geldt: hoe lichter het frame, hoe sneller je kunt rijden. Bij een cyclocross fiets is dit echter extra belangrijk. Zo heb je de flexibiliteit om obstakels op de grond aan te kunnen.

Ook is het essentieel dat je snel kunt keren in krappe omgevingen. Kun je op een bepaalde weg niet fietsen? Dan kun je de fiets gemakkelijk even dragen.

Het materiaal van je frame speelt een grote rol bij het gewicht. Over het algemeen geldt dat de duurdere modellen lichter zijn. Je budget bepaalt dus ook hoe zwaar je veldrijfiets is.

Materiaal

Het materiaal voor het frame van een cyclocross is niet uniek. Dit wordt vaak ook gebruikt bij gravel bikes en mountainbikes. Denk aan aluminium, titanium en staal. Ook een combinatie van deze materialen is mogelijk.

Elk materiaal heeft andere kenmerken qua gewicht, stevigheid, duurzaamheid en comfort. Je budget speelt ook hier een grote rol. Toch kun je een persoonlijke voorkeur hebben voor een bepaald materiaal.

Duurder is in dat geval niet altijd beter. Het belangrijkste is hoe dit materiaal gebruikt wordt door de producenten.

Schijfremmen

De remmen op een cyclocross hebben het zwaar te verduren. Ze moeten goed kunnen werken op gras, modder en zand. Schijfremmen zijn hier de beste oplossing voor. Ze zijn ontzettend krachtig.

Ze laten je veilig afremmen zonder de fiets meteen te laten slippen. Ook voorkomen ze dat er viezigheid tussen de velgen komt. Ga daarom op zoek naar een cyclocross fiets met schijfremmen.

Fietshouding

Vergeleken met andere fietsen, kun je redelijk ontspannen op een cyclocross fiets zitten. Omdat je iets rechter op de cyclocrosser zit, kun je schokken van de weg beter opvangen. Het is daarom belangrijk dat je comfortabel bent en je stabiel voelt.

Om de juiste fietshouding te kunnen hebben, is het formaat van de fiets bepalend. Zorg daarom dat je de maat vindt die bij jouw lichaam past.

Natuurlijk kun je het stuur en het zadel verzetten, maar dit is niet altijd voldoende. Het moet bijvoorbeeld makkelijk zijn om op- en af te stappen. Bij een fiets met het verkeerde formaat kantel je te makkelijk.

Grootste verschillen met andere type fietsen

verschillen-met-veldrijfiets

Racefiets

Een racefiets heeft een simpel doel: zo snel mogelijk fietsen over vlakke oppervlaktes. Hiervoor zit je voorovergebogen, zodat je niet te veel wind vangt. Ook zijn de banden dun, om minder contact met de grond te hebben.

Cyclocross zijn gemaakt voor offroad tochten. Ze hebben dikkere banden met meer grip. Ook zit je rechter op de fiets. Zo kun je de schokken beter opvangen.

MTB

Bij mountainbikes is het tegenovergestelde van een racefiets het geval. Deze zijn specifiek gemaakt voor offroad tochten. Hierdoor zijn de banden dikker. Het frame zorgt ervoor dat je vrijwel staand kunt fietsen.

Dit maakt het ongemakkelijk om op openbare wegen te gebruiken. Een cyclocross is op meerdere manieren inzetbaar. Je kunt het zowel op de weg als offroad gebruiken.

Gravelbike

Mensen raken het snelst verward tussen een gravelbike en een cyclocrosser. Beide kunnen op wegen en offroad gebruikt worden. Dus wat is het verschil eigenlijk?

Het belangrijkste is dat gravelbikes zijn bedoeld voor lange ritten. Ze kunnen over zandwegen en grind rijden, maar zijn niet geschikt voor rotsen en sneeuw.

Cyclocross bikes zijn bedoeld voor obstakel circuits van korte duur. Ze kunnen ruwere oppervlaktes aan dan een gravelbike. Ook zijn ze makkelijker te manoeuvreren bij scherpe bochten.

In principe lijkt een cyclocrosser dus iets meer op een mountainbike. Een gravelbike ligt weer dichter bij een racefiets.

Wat zijn de beste merken?

beste-merken-veldrijden-fiets

Er zijn veel producenten op de markt die zich zijn gaan specialiseren in cyclocross fietsen. Om je een handje op weg te helpen, geven we je hier enkele suggesties.

Specialized is een gigant als het gaat om sportfietsen. Naast mountainbikes en racefietsen, maakt het ook betrouwbare cyclocrossers.

De Trek Bicycle Corporation (beter bekend als Trek) maakt fietsen van hoge kwaliteit. Ook in Nederland wint het steeds meer populariteit. Trek heeft een paar cyclocross modellen die zeker niet teleur zullen stellen.

MBM, of ‘My Best ‘Move’, heeft ook indrukwekkende veldrijfietsen geproduceerd. Deze krijgen goede beoordelingen – dat lijkt me het onderzoeken waard dus.

Canyon staat bekend om sportfietsen als een racefiets of een triathlon fiets. Ook maakt het cyclocross fietsen van hoge kwaliteit.

Waar koop ik een cyclocross fiets?

Op zoek naar een goede outlet of website om je cyclocross fiets te kopen? Hieronder vind je de beste plekken om naar een veldrijfiets op zoek te gaan:


Categorieën: Fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *