Fatbike of Mountainbike?

Laatst bijgewerkt door Joni op september 12, 2022

Met hun opvallende verschijning kun je er niet langs kijken. Je komt deze fietsen tegenwoordig regelmatig op straat tegen.

Maar eigenlijk zijn ze daar buiten hun comfortzone. Een fatbike houdt meer van het echte offroad werk.

Modder, sneeuw, zand, strand, bossen of bergen, met een fatbike fiets jij door als een andere fiets niet verder kan. Met dank aan de dikke banden. En als we eerlijk zijn: een beetje kuitspieren helpt ook wel.

In dit artikel vergelijken we de fatbike met de welbekende mountainbike.

Wat zijn de verschillen?

Elektrische fatbike mountainbike

De naam ‘fatbike’ doet deze fiets alle eer aan. Een fatbike is een mountainbike met dikke banden.

Hij lijkt in alle opzichten op een mountainbike, maar de extreem dikke banden doen aan de wielen van een offroad motor denken.

Oorspronkelijk werden de fatbikes in Alaska ontworpen, zodat men dankzij de dikke banden ook makkelijk door de sneeuw kon fietsen. Ondertussen zijn ze overal populair.

Voordelen van een fatbike ten opzichte van een MTB?

Met een fatbike hoef je niet per se extreme dingen te doen. Het kan natuurlijk, want je kan met deze fiets werkelijk overal en in alle seizoenen rondrijden.

Dat lukt ook met een normale mountainbike, maar je zal merken dat een fatbike nog veel beter door zand of sneeuw zal rijden.

De grip die je dankzij de dikke banden hebt, overtreft die van de banden op standaard MTB wielen.

Alleen voor de sportievelingen?

Fatbike in de stad

Nee. Zoek je gewoon een opvallende fun bike en laat je modder en zand liefst links liggen? Ook dan kan je met je fatbike lekker comfortabel in de stad rondrijden.

Wendbaar en licht en een hoge fun factor. Helemaal niets mis mee.

Nadelen van een fatbike ten opzichte van een MTB?

De uitstraling van een fatbike schreeuwt: offroad. Daar is hij tenslotte ook voor ontworpen. Van extreme down hills tot zandduinen.

Als funbike voor normaal stadsgebruik zal hij je ook niet ontgoochelen. Hou er dan wel rekening mee dat je voor optionele verlichting moet zorgen en dat spatborden en een bagagedrager ontbreken.

Fatbike of mountainbike: welke kies jij?

Fatbike strand fietsen

Zoek je een fiets om zelfs in extreme omstandigheden te gebruiken? Dan kan je met een fatbike de limieten van een gewone mountainbike verleggen.

De dikke banden maken korte metten met de moeilijkste terreinen.

Met de fenomenale grip red je het zelfs op de hoogste zandduinen of op besneeuwde paden. De fatbike is de jeep, de 4×4 onder de fietsen. Allround, overal inzetbaar.

En de fun factor? Die krijg je er gewoon gratis bij.Categorieën: FietsenMountainbikes

Joni

Joni's passie en expertise ligt bij alles wat met fietsen te maken heeft. Maar het liefst houdt ze zich bezig met stadsfietsen en fietsaccessoires. Met een scherp oog voor zowel stijl als functionaliteit, biedt Joni waardevolle inzichten en praktisch advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *