Strandfiets / Beach Bike kopen? Het beste aanbod

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 2, 2022

Een beach bike is een geweldig soort fiets. Met zo’n fiets is het namelijk mogelijk om door het mulle zand heen te fietsen. Je kunt op een strandfiets dan ook prachtige fietstochten over het strand en langs de zee maken.

Graag vertellen we je in dit artikel meer over een strand fiets. We zoomen in op de 3 beste strandfietsen van het moment, we bespreken de wetgeving en we geven aan waar een goede beach cruiser aan moet voldoen.

Wat is een strandfiets, beach bike of beach cruiser?

Deze drie termen worden voor dezelfde soort fiets gebruikt. Een fiets met brede en robuuste banden, waardoor je met deze fiets makkelijk door het mulle zand fietst.

Bij een beach bike valt ook direct het comfort op. Je zit op zo’n fiets aangenaam, je zit nog relatief hoog en de fiets beschikt over een goed veringsysteem. Dat laatste is wel zo prettig, aangezien het strand uiteraard niet effen is.

Een beach bike is niet alleen voor op het strand geschikt, maar ook in bijvoorbeeld een park. Op onder meer gras en andere zachte ondergronden komt zo’n fiets ook prima uit de voeten.

Qua mogelijkheden lijkt een strandfiets op een ATB bike. En qua design lijkt een strandfiets enigszins op een gravelbike en een mountainbike. Dit laatste is hoofdzakelijk te danken aan de brede banden van de fiets.

Leuk detail: je kunt op dit moment ook voor een elektrische strandfiets kiezen. Met zo’n fiets maak je de meest fraaie tochten op het strand, waarvoor je nagenoeg niks zelf hoeft te doen.

Zet de trapondersteuning op de gewenste stand en fiets probleemloos kilometers over het strand.

Overigens zijn strandfietsen voor zowel dames als heren geschikt. Er bestaan speciale beach bikes die voor dames ontwikkeld zijn, maar als vrouw kun je ook voor één van de vele unisex varianten kiezen.

Dit zijn de beste strandfietsen en beach cruisers

Spreekt het principe van een strandfiets je aan? En wil je graag op het strand bij je in de buurt prachtige fietstochten kunnen maken? Ons advies is om voor één van onderstaande beach cruisers te kiezen. Deze elektrische beach cruisers bieden veel plezier én gemak.

1. Rayvolt Clubman zwart 360Wh

De Rayvolt Clubman is een beach cruiser met een onderscheidend design. De fiets lijkt op een motorfiets uit het verre verleden en is daardoor een lust voor het oog. Dit is ook te danken aan de kleurencombinatie; zwart met bruin en wit.

De fiets beschikt over een krachtige 360W accu. Dankzij deze accu behaal je een maximale snelheid van 25 km/u en geniet je van een actieradius van 40 kilometer.

De banden zijn robuust en breed, waardoor je moeiteloos de tocht over het strand voltooit. Wel moet je rekening houden met het ontbreken van vering.
2. Varaneo Beach Cruiser

Voor vrouwen is deze Varaneo Beach Cruiser een geweldige beach bike. Deze fiets ziet er prachtig uit, is vrij simplistisch ontworpen en beschikt over brede banden. Deze banden stellen je in staat om perfect over het strand te fietsen.

Kom je onverhoopt met deze fiets vast te staan in het mulle zand? Maak dan gebruik van de startassistentie.

Deze assistentie trekt de fiets uit het zand en stelt een snelheid van 6 km/u in. Je hoeft hiervoor níet zelf te trappen. De actieradius is 80 km en je kunt van 7 versnellingen gebruik maken. 
3. Bad Bike 250W 26 inch

Deze elektrische beach cruiser van Bad Bike is eveneens een aanrader. Deze fiets is volledig in het zwart uitgevoerd en oogt daardoor duister.

In combinatie met het stoere design is de fiets wat ons betreft een lust voor het oog. Mocht de zwarte kleur je niet helemaal aanstaan, kun je ook een grijze, rode of groene variant kiezen.

Deze fiets is voor op elk strand geschikt. Met alle dank aan de krachtige 250W motor, de extra dikke banden en de snelheidsinstelling.

Deze fiets is zelfs in staat om een snelheid van 40 km/u te behalen, maar volgens de wet mag dat niet. Als je op de openbare weg met deze fiets fietst, mag je maximaal 25 km/u.
Waar moet een goede strandfiets aan voldoen?

Een goede waterfiets moet door/over het water heen scheren, terwijl een goede strandfiets over het zand heen moet scheuren. Dat is dan ook direct het belangrijkste vereiste bij een beach cruiser.

Om over het zand heen te kunnen scheuren, moet de fiets – net zoals een fatbike – over grote en brede banden beschikken. De brede banden komen met veel zand in aanraking, waardoor de gewenste grip verkregen wordt.

Deze grip heb je absoluut nodig, zéker als je bijvoorbeeld door het mulle zand heen wilt fietsen.

Verder is het wenselijk dat de beach cruiser een vet design heeft. Waarom? Omdat dit eigenlijk gebruikelijk is bij een beach cruiser. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar een film die in Californië opgenomen is.

Als je over de kustlijn van Californië fietst, wil je uiteraard goed opvallen. Dat is dan ook precies wat in de meeste films het geval is. Indien je voor een stoere beach cruiser in eigen land kiest, fiets je stoer over alle stranden in ons land heen.

Ook is het wenselijk dat de strandfiets van een goede kwaliteit is. Hier moet je voor betalen, maar dat is nu eenmaal een feit.

Een fiets van een goede kwaliteit is tegen een stootje bestand en juist dát is benodigd als je lange fietstochten over het strand maakt. Met een ‘normale’ fiets ga je dit absoluut niet halen.

In een ideale wereld beschikt een beach cruiser ook over een goede vering. Met dank aan een goede vering zit je een stuk comfortabeler op de beach cruiser.

Beschikt een interessante strandfiets niet over een vering? Dan is dat niet direct een groot probleem. Het fietsen is alleen iets minder comfortabel.

Tot slot adviseren wij je om voor een elektrische variant te gaan. Met zo’n fiets maak je het fietsen over het strand nog een stuk makkelijker (en leuker) voor jezelf.

Zo’n fiets moet wel over meerdere versnellingen beschikken, evenals over een flinke actieradius. Des te meer kilometer je op één acculading kunt rijden, des te beter wat ons betreft.

Mag je overal fietsen op het strand met een beach bike?

Of je op het strand mag fietsen, hangt van de periode af. Vanaf 1 oktober tot en met april mag je op de meeste stranden ‘gewoon’ fietsen. In het hoogseizoen, dus vanaf 1 mei in principe, is het op sommige stranden verboden.

Op bepaalde stranden is het alleen verboden als het te druk is. Uiteraard is het lastig om te bepalen wanneer het op het strand nou te druk is. Mocht je tijdens deze periode graag met je strandfiets op pad gaan, kun je dit het beste ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat doen.

Verder is het verstandig om contact met de gemeente op te nemen. De gemeente kan je precies vertellen welke regels gelden voor welk strand. Zoals hierboven al aangegeven, verschilt dit per strand en ook per periode.

Kun je ook met een ander soort fiets over zand fietsen?

Met een normale stadsfiets of omafiets ben je niet in staat om over het zand te fietsen. Zo’n fiets is hier niet voor ontworpen en dat merk je aan alles.

Een optie die je hebt, is om een MTB of gravelbike te gebruiken. Deze fietsen beschikken ook over brede banden, waardoor de fietsen op het strand de gewenste grip hebben.

Wel moet je hierbij rekening met de kracht houden; je moet echt veel kracht op de trappers leveren om op het strand vooruit te komen. De keuze voor een elektrische mountainbike of gravelbike kan daarom verstandig zijn.

Nog een bonustip: bereid je goed voor. Trek bijvoorbeeld fijn zittende kleding aan en doe een goede zonnebril op. Met dergelijke accessoires maak je de fietstocht op het strand aangenamer en leuker.

Categorieën: Fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *