Smart Bike kopen – Beste Indoor Bike Trainers

Laatst bijgewerkt door Simon op oktober 8, 2023

smart-bike-trainer

Een smart bike, ook wel een indoor bike trainer genoemd is een stationaire fiets waar je interactief op kunt trainen. Het behoort tot de nieuwste generatie fietstrainers en is voorzien van alle luxe die je mag verwachten.

In dit artikel werpen we een nadere blik op de Smart Bikes. Wat kun je hier nou precies van verwachten en welke zijn er eigenlijk allemaal?

Wat is een Smart Bike?

Zoals gezegd gaat het hier dus om een stationaire fiets. En dat is een primeur onder de fietstrainers. Een fietstrainer stond er voor lange tijd namelijk om bekend dat je hier op je eigen fiets op trainde.

Op de klassieke smart trainer bevestig je jouw eigen racefiets. Dit kan op meerdere manieren. Bijvoorbeeld door het achterwiel te demonteren en te bevestigen aan de trainer, of middels het wheel-on systeem, waarbij het wiel eraan kan blijven zitten.

Ook zijn er rollenbanken, waar je jouw fiets in principe niet op hoeft te bevestigen. Je balanceert dan namelijk op de rollen.

Kortom, meer dan genoeg keus. Echter is het nu mogelijk om zónder je eigen fiets binnen te trainen op de indoor bike trainer.

Dit was al mogelijk op de spinningbike, een andere stationaire fiets. Het verschil tussen deze twee zit ‘m echter met name in de virtuele en interactieve trainingsmogelijkheden.

Op een smart bike trainer voelt het allemaal namelijk net wat realistischer aan.

Smart Bike vs Smart fietstrainer

Op een (smart) fietstrainer train je zoals gezegd dus op je eigen fiets. Veel wielrenners vinden dit fijn, om zo vertrouwd te blijven aan hun eigen fiets gedurende de wintermaanden.

Echter zit er vaak wel een hoop werk in het monteren en demonteren van je fiets aan de trainer. Op de Smart Trainer is dit verleden tijd.

Je neemt plaats op de fiets en kunt direct beginnen met je training. Bovendien is de bediening veel gemakkelijker dan op de klassieke fietstrainer.

Wij denken dan ook met recht dat Smart Bikes de toekomst zijn. Steeds meer wielrenners stappen over op deze bikes.

Momenteel moet je er nog wel een investering voor overhebben. De bikes zijn namelijk wel een stukje duurder dan de klassieke smart trainers.

Welke indoor Smart Bike trainers zijn er?

Goed, je weet nu wat een smart indoor bike is. Nu is het tijd om eens een kijkje te nemen welke er allemaal op de markt te vinden zijn.

Hieronder vind je de beste en populairste toestellen:

Tacx Neo Bike Smart

tacx-neo-bike

Laten we beginnen met de populairste variant; de Neo Bike Smart. Deze fraaie smart trainer is ondertussen alweer een aantal jaren op de markt en biedt jou alles wat je nodig hebt voor de perfecte indoor training.

Het is voorzien van de nieuwste en meest geavanceerde technieken, alles om jou een zo realistisch mogelijke training te bezorgen. Al met al een knap staaltje techniek.

Zo is er bijvoorbeeld de Road Feel techniek, dat ervoor zorgt dat je het ultieme weg gevoel ervaart. Een klein heuveltje of hobbeltje in het wegdek voel je hierdoor net zoals in het echt.

Deze interactieve trainer past zich tijdens het virtuele fietsen automatisch aan op de omgeving en het wegdek. Denk bijvoorbeeld aan een realistische hellingfunctie.

De Tacx Neo Bike is daarnaast voorzien van speciale ventilatoren. Want als fanatiek wielrenner zul je ongetwijfeld weten hoe warm het soms wordt tijdens indoor fietsen.

De Neo Bike is uitgerust met werkelijk alles wat je nodig hebt en wat je mag verwachten.
Wahoo Kickr Bike

wahoo-kickr-bike

Dan nog zo’n populaire indoor bike trainer, de Wahoo Kickr. Na de Tacx Neo is dit zonder twijfel de meest geavanceerde Smart Bike op de markt.

De twee ontlopen elkaar niet veel en lijken ook in veel opzichten in elkaar. Maar toch zijn er wel degelijk een aantal verschillen tussen de 2.

Een van de verschillen is bijvoorbeeld dat de Kickr Bike het mogelijk maakt om naast een helling omhoog, ook een daling in te zetten.

Je kunt een daling tot 15% nabootsen en het voelt erg realistisch aan. Dit is perfect voor iedere wielrenner die van fietsen in de bergen houdt.

Verder verschillen de twee in materiaal. De Wahoo Kickr Bike is bijvoorbeeld gemaakt van aluminium en staal. Het voordeel van de Neo Bike is wel weer dat deze goedkoper is en ventilatoren heeft.

Elk toestel heeft zo weer z’n voor- en nadelen en uiteindelijk is het toch echt vooral een kwestie van smaak.
Stages SB20 Smart Bike

stages-sb-20

Dan een net wat onbekender toestel, de Stages. Met name in Nederland is dit toestel wat onbekender. Het zijn toch echt met name de Tacx Neo Bike en Wahoo Kickr die de markt domineren.

Toch zijn er wielrenners die de voorkeur geven aan de SB2 van Stages. Deze fraaie en robuuste Smart Bike fietstrainer heeft een zeer hoog vermogen, waardoor je alles uit je trainingen haalt.

Ook is het compatibel met iedere trainingsapp, waardoor je altijd met jouw favoriete app traint. Bovendien kun je zelfs kiezen voor de groepset van jouw eigen fiets, zodat je kunt trainen zoals jij dat gewend bent.

De maximale hellingshoek van 25% is tevens indrukwekkend. Hierdoor simuleer je klimmingen zoals nooit tevoren.

Al met al doet de Stages SB20 naar onze mening echt niet veel onder voor de Wahoo Kickr en de Neo Bike Smart.
Mogelijk ook interessant:


Categorieën: Indoor fietsen

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *