Spinder fietsendrager – Het aanbod bekeken & vergeleken

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 6, 2024

Met een Spinder fietsendrager ga je voor kwaliteit, voor Nederlandse makelij en voor een lange levensduur.

Maar, voor welke Spinder fietsendrager kies je nou het beste? In dit artikel zetten wij graag de verschillende Spinder fietsendragers voor je op een rijtje.

Het aanbod Spinder fietsendragers

Jarenlang was de Hawk fietsendrager het pronkstuk van Spinder. Het merk is echter met de tijd meegegaan, waardoor de Spinder Hawk met pensioen gegaan is. De onderstaande modellen maken wel nog onderdeel uit van het aanbod van Spinder.

1. Xplorer+

De Xplorer X is een prima fietsendrager voor het vervoeren van 2 fietsen. Dankzij het maximale draagvermogen van 60 kilogram is het zelfs mogelijk om twee elektrische fietsen te vervoeren. En indien gewenst kun je deze fietsendrager nog uitbreiden voor een derde fiets.

Deze Spinder fietsendrager beschikt over handige functies. Denk hierbij aan de kantelfunctie, gepatenteerde snelkoppeling en dubbele Jaeger stekker.

Dankzij de dubbele stekker sluit je deze fietsendrager op elke auto/trekhaak aan. De fietsen zet je ook nog eens stevig vast, mede dankzij de aluminium wielgoten en afsluitbare klemmen. Indien gewenst kun je de fiets ook met een klem rondom de zadelpen stevig vast zetten.
2. Xplorer+ met flexibele frameklemmen

Het merk Spinder staat niet stil. De Xplorer+ kon op veel enthousiasme rekenen, maar men mistte soms toch wel flexibele frameklemmen. Vandaar ook dat Spinder met een nieuwe fietsendrager op de markt gekomen is; de Xplorer+ met flexibele frameklemmen.

Deze fietsendrager is nagenoeg volledig gelijk aan bovenstaande variant. Het enige verschil zijn de flexibele frameklemmen, waarmee je je fiets nog handiger en duurzamer vastzet op de fietsendrager.

Voordeel is bovendien dat deze frameklemmen geschikt zijn voor alle formaten fietsframes. Ongeacht wat voor elektrische fiets je hebt, zet je deze stevig en handig vast op deze drager.
3. Spinder SC2

spinder sc2 fietsendrager

Een innovatieve en erg gebruiksvriendelijke fietsendrager voor de trekhaak, is de Spinder SC2.

De Spinder SC2 maakt het mogelijk om eenvoudig 2 of zelfs 3 fietsen te vervoeren. Je kunt de fietsendrager namelijk uitbreiden met een extra wielgoot. De fietsen mogen in totaal maximaal 60 kg wegen.

Wat de Spinder SC2 uniek maakt, is dat hij niet kantelt maar schuift. Je kunt de fietsendrager als het ware naar achteren schuiven. Zo creëer je meer ruimte tussen de fietsen en de achterdeur en kun je bij je spullen. Dit is heel praktisch, in het bijzonder voor camperbusjes.
4. Spinder SL3

spinder sl3 fietsendrager

Als je 3 of 4 fietsen wilt kunnen vervoeren, is de Spinder SL3 de juiste keuze.

Dit is namelijk een Spinder trekhaak fietsendrager voor 3 fietsen. Ook kun je de fietsendrager uitbreiden, zodat je 4 fietsen mee kunt nemen.

In totaal mag de fietsendrager worden belast met 60 kg. Dat is met meerdere fietsen wel iets om goed op te letten. De fietsendrager zelf weegt 21 kg.

De fietsendrager kan worden gecombineerd met elk type fiets. De drager is namelijk voorzien van universele frameklemmen.
5. Spinder TX2

spinder tx2 fietsendrager

Nog een handige trekhaakdrager van Spinder is de Spinder TX2.

Op de Spinder TX2 is plaats gemaakt voor 2 fietsen, die samen 60 kg mogen wegen. Wat echter erg handig is, is dat je de fietsendrager ook uit kunt breiden. Dan neem je in totaal 3 fietsen mee.

De Spinder TX2 is zowel kantelbaar als inklapbaar. Dat zorgt ervoor dat je de fietsendrager makkelijk opbergt. En dat je altijd nog jouw spullen in de achterbak kunt bereiken.

De fietsen worden bevestigd aan de zadelpenbuis.
6. Spinder RT1

spinder rt1 fietsendrager

Ook voor een dakdrager kun je bij Spinder terecht. De Spinder RT1 is een dakdrager voor 1 fiets. Die fiets mag maximaal 20 kg zijn.

De maten van de dakdrager zijn vrij universeel, daardoor kun je bijna elk type fiets met de dakdrager vervoeren.

De fietsen worden bevestigd aan het voorwiel, die plaats je in de wielbeugel. Aan de achterkant klem je jouw achterwiel vast met een strap. Bij deze bevestiging wordt de fiets dus niet vastgezet aan het frame. Ideaal voor het vervoeren van een (carbon) racefiets op de fietsendrager dus.

Verder is de dakdrager uitschuifbaar, licht van gewicht en voorzien van een slot.Het merk Spinder

Voor de historie van het merk Spinder moeten we ruim 30 jaar terug de tijd in. In die periode kwam Spinder met een van de eerste fietsendragers ooit op de markt.

Het merk richtte zich voor die tijd op metaalbewerking, maar zag een gat in de markt. Bovendien kreeg het merk vanuit meerdere klanten de vraag om fietsendragers te monteren.

Vanaf het eerste moment lag de focus op fietsendragers voor op de trekhaak. De dragers waren bovendien vanaf het eerste moment stevig en handig in gebruik. Jarenlang heeft Spinder dan ook prima fietsendragers op de markt gebracht.

Sinds 2013 is er het een en ander veranderd. In dat jaar werd Spinder namelijk overgenomen door Tradekar Benelux. Deze firma besloot om de merknaam Spinder te blijven voeren, maar ook om het aanbod aan te passen.

Enkele fietsendragers die in het verleden zijn geproduceerd, zijn de eerder genoemde Hawk, de Cross en de Tour. Deze drie dragers zijn jammer genoeg niet meer leverbaar.

Belangrijk kenmerk van het merk Spinder is de kwaliteit. Dit Nederlandse merk gaat nog steeds voor louter kwaliteit. Dit blijkt uit de samenstelling van de dragers, maar ook uit de beoordelingen van gebruikers.

De meeste gebruikers die een Spinder op dagelijkse/regelmatige basis gebruiken, zijn hier uiterst over te spreken.

De kenmerken van een Spinder fietsendrager

Een Spinder fietsendrager kenmerkt zich door meerdere punten:

  • De dragers zijn voor elektrische fietsen geschikt. Als je op zoek naar een fietsendrager voor elektrische fietsen bent, zit je bij dit merk goed. Dat de dragers voor e-bikes geschikt zijn, blijkt duidelijk uit het maximale draagvermogen van 60 kilogram.
  • De dragers beschikken over veel handige functies. Dit geldt ook voor de oudere fietsendragers uit het verleden. Maar, bij de huidige dragers valt onder meer de perfect werkende kantelfunctie op.
  • De dragers zijn handig in gebruik. Dit komt door de handige functies, maar ook door bijvoorbeeld de frameklemmen. Sowieso is het een voordeel dat de Spinder fietsendragers voor veel fietsen geschikt zijn.

Spinder vs. bekende A-merken

Als je de beste fietsendrager test bekijkt, komt het merk Spinder niet naar voren. Dit heeft niks met de kwaliteit te maken, maar onder meer met het aanbod.

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, is het aanbod nogal beperkt. Je kunt op het moment van schrijven slechts uit 2 varianten kiezen.

Bij bijvoorbeeld Thule kun je uit onwijs veel fietsendragers kiezen. Het is daardoor makkelijker om een goede vergelijking te maken.

Daarnaast ontbreekt het bij Spinder een beetje aan naamsbekendheid. Zodra je het over een A-merk fietsendrager hebt, denk je mogelijk direct aan Thule.

Maar, ook Pro-User, Hapro en Twinny Load zijn gerenommeerde merken. Deze merken hebben gewoonweg een goede naam én reputatie opgebouwd.

Ook is het jammer dat je de Spinder fietsendragers niet overal kunt bestellen. Wil je je nieuwe fietsendrager graag bij een specialist als Bol.com kopen?

Dan kom je direct uit bij een fietsendrager van bijvoorbeeld bovenstaande merken. Spinder zelf maakt namelijk geen onderdeel uit van het aanbod van Bol.com.

Tot slot is het jammer dat Spinder weinig nieuwe modellen uitbrengt. De Xplorer+ met flexibele frameklemmen is het meest recente model, maar dat model is ook maar gebaseerd op de Xplorer+.

Als we naar bijvoorbeeld Thule kijken, zien we dat dit merk regelmatig met nieuwe modellen op de proppen komt.

Conclusie

Al met al kunnen we het volgende stellen: een vergelijking tussen Spinder en bijvoorbeeld Thule is eigenlijk niet eerlijk.

Het merk Thule is springlevend, terwijl Spinder toch enigszins verleden tijd lijkt te zijn. Hopelijk komt het merk binnenkort met nieuwe fietsendragers op de proppen, maar hier hebben wij zelf een hard hoofd in.

Waar koop ik een Spinder fietsendrager?

Spreken de fietsendragers van het merk Spinder je aan? En vind je het bijvoorbeeld een prettige gedachte om een fietsendrager van Nederlandse makelij te kopen? Zoals hierboven al aangegeven, kun je de fietsendragers van Spinder niet overal kopen.

Waar je dit wel kunt doen? Wij hebben de aanbieders van Spinder fietsendragers voor je verzameld en op een rijtje gezet:Meer fietsendrager merken:


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *