Aerohelm / Tijdrithelm kopen? Check eerst deze koopgids

Laatst bijgewerkt door Joni op juli 11, 2022

Kijk je wel eens naar de tijdrit in bijvoorbeeld de Giro, Vuelta of Tour de France?

Dan weet je ongetwijfeld dat de wielrenners tijdens een tijdrit een andere outfit hebben. De outfit is een stuk gestroomlijnder, terwijl de fiets er ook anders uit ziet.

Dit geldt niet alleen voor de outfit en de fiets, maar óók voor de helm. Elke wielrenner kiest namelijk voor een zogeheten aerohelm.

In dit artikel vertellen wij je graag meer over een aero fietshelm. We bespreken wat voor helm dit is, voor wie zo’n helm geschikt is en hoe je de beste tijdrithelm vindt.

Wat is een aerohelm precies?

Aerodynamische helm

Een aerohelm is een helm met een aerodynamisch design. Het is geen volledig gesloten helm, waardoor de helm ook een goede ventilatie biedt.

Door deze samenstelling geniet je met een aerohelm van twee belangrijke voordelen:

  • De wind stroomt perfect over de helm heen. Je hebt hierdoor minder last van tegenwind, waardoor je harder kunt fietsen. Dit is dan ook reden nummer 1 waarom men bij tijdritten voor zo’n fietshelm kiest.
  • De helm zit niet al te warm. Een tijdrit is een ultieme inspanning. Je vraagt voortdurend het uiterste van je benen, waardoor je het al snel erg warm krijgt. Door de openingen in een aerohelm krijg je het echter nooit te warm.

Voor wie is een aerohelm geschikt?

Aero helm tijdrit

Het dragen van een aerohelm is absoluut niet voor iedereen weggelegd.

Fiets je graag bij je in de buurt op een recreatieve manier? Dan lijkt een aerohelm wellicht iets teveel van het goede.

Voor zulke recreatieve ritten kun je veel beter voor een ‘normale’ racefiets helm kiezen.

Heb je geïnvesteerd in een goede tijdritfiets? En wil je serieus mee gaan dingen om de winst in/bij een tijdrit?

Dan is een aero helm wel een perfecte fietshelm voor je. Zo’n helm brengt immers bovenstaande voordelen, waardoor je de tijdritten nóg sneller rijdt.

Vind je het leuk om aan een triathlon deel te nemen? Ook dan komt een aerohelm goed van pas; zo’n helm wordt ook wel aangeduid als een ‘triathlon helm’.

De helm is niet al te zwaar, zit lekker en is dus ook niet te warm. Dat zijn precies voordelen waar je tijdens een triathlon behoefte aan hebt.

Wat zijn de voordelen van een aerohelm?

Aerohelm verkoeling

Door voor een tijdrithelm te kiezen, geniet je van de nodige voordelen:

  • Perfecte aerodynamica. Door de unieke vorm beeft een tijdrithelm de perfecte aerodynamica. Dit merk je onder meer aan de hoeveelheid tegenwind; dit wordt tot een minimum beperkt. Je hebt hierdoor minder last van de wind, waardoor je de tijdrit sneller af kunt leggen.
  • Perfecte verkoeling. Over het algemeen heeft een aerohelm aan de achterzijde gaten zitten. Deze gaten zorgen voor de gewenste verkoeling, waardoor je het tijdens het fietsen nooit té warm krijgt. De gestroomlijnde voorzijde draagt bij aan de hierboven besproken aerodynamica.
  • Tof design. Een ander voordeel is dat een aerohelm een tof design heeft. Dit vindt ongetwijfeld niet iedereen een belangrijk voordeel, maar wij vinden dit toch het vermelden waard. Door voor een aerohelm te kiezen, laat je in ieder geval zien dat je serieus bezig bent op je racefiets.
  • Aangename pasvorm. Door het design van een aerohelm geniet je optimaal van de pasvorm. De helm is niet al te zwaar, zit lekker op je hoofd en zorgt dus ook nog voor de gewenste verkoeling. Deze combinatie zorgt ervoor dat je de helm tijdens het fietsen amper voelt zitten. Ideaal!

Wat zijn de nadelen van een aerohelm?

Zoals we eerder al stelden, is een aerohelm niet voor iedereen geschikt. Als je een recreatieve wielrenner bent, heb je bijvoorbeeld niet al te veel aan zo’n tijdrithelm.

Dit komt onder meer doordat je voor een goede aero fietshelm vrij diep in de buidel moet tasten. Als je het wielrennen niet al te belangrijk vindt, is het wellicht zonde om zoveel geld aan een helm uit te geven.

Tevens is het advies om zuinig met de fietshelm om te gaan. Laat je een aero fietshelm hard op de grond vallen? Dan gaat dit mogelijk ten koste van de constructie.

Ook adviseren wij je om kritisch naar het soort fietshelm te kijken. Heb je wel echt een tijdrithelm nodig? Of kun je wellicht beter voor een normale MIPS fietshelm kiezen?

Mocht je bijvoorbeeld je ogen goed willen beschermen, kun je het beste voor een fietshelm met vizier kiezen. Overigens bestaan er weinig tijdrithelmen die over een vizier beschikken.

Waar moet je op letten bij het kopen?

Spreekt een aero fietshelm je aan? Goed voor te stellen.

Een tijdrithelm biedt voor fanatieke wielrenners tal van voordelen aan, waaronder een hogere topsnelheid. Ideaal als je op je tijdritfiets de allerbeste prestaties wilt leveren.

Om een geschikte aerohelm te kiezen, zou je echter wel op tal van punten moeten letten. De belangrijkste aandachtspunten bespreken we graag hieronder.

Vormgeving

Vormgeving aerodynamische helm

Het belangrijkste aandachtspunt van een aerohelm is de aerodynamica. Wij raden je daarom graag aan om goed naar de vormgeving van de helm te kijken.

Hoe ziet de helm er precies uit? Let hierbij goed op de vormgeving aan de voorzijde; juist de voorzijde moet zo aerodynamisch mogelijk zijn.

Hierbij kun je ook alvast naar de kleurstelling van de tijdrithelm kijken. Wil je een hele opvallende kleur hebben? Of geef je juist de voorkeur aan een meer basic kleur?

In het huidige aanbod kun je gelukkig uit voldoende soorten kleuren en vormgevingen kiezen.

Maat

Je moet uiteraard ook goed naar de maat van de fietshelm kijken.

In veel gevallen heb je de keuze uit drie soorten fietshelmen: S, M en L. Wat voor jou de beste maat is, hangt uiteraard van de grootte van je hoofd af.

Check goed wat de omtrek van je hoofd is. Als je dit eenmaal weet, kun je gericht bepalen wat de juiste maat fietshelm moet zijn.

MIPS

MIPS systeem fietshelm

Graag adviseren wij je om goed te kijken naar de eventuele aanwezigheid van MIPS. Deze afkorting staat voor ‘Multi-directional Impact Protection System’.

Dit systeem zorgt ervoor dat de helm een perfecte bescherming biedt als je met je hoofd op de grond komt.

Het MIPS systeem zorgt voor wrijvingsarme laag tussen de binnenvoering en de buitenlaag. Door deze laag geniet je van een geweldige bescherming.

Wel zo prettig als je bijvoorbeeld met 50 of 60 kilometer per uur over de weg scheurt.

Merk

Het is absoluut aan te raden om voor een fietshelm van een A-merk te kiezen. In het huidige aanbod bieden onder meer Abus, Giro en Specialized prima aero fietshelmen aan.

Durf in ieder geval te investeren in een tijdrithelm van een A-merk. De A-merken leveren kwaliteit en zorgen hiermee voor een lange levensduur.

Als je nú in de beste tijdrithelm investeert, geniet je hier de komende jaren optimaal van.

Pasvorm

Het kan zeker geen kwaad om eens meerdere aero helmen te passen. Je merkt hierbij al snel op wat het verschil op het gebied van pasvorm is tussen de verschillende helmen.

Dit verschilt overigens ook van merk tot merk.

Hierbij moet je ook nog goed naar de maat van de fietshelm kijken. Hierboven hebben we al in het kort besproken wat de juiste maat voor je nieuwe fietshelm is.

Een aero fietshelm aanschaffen? Verstandig!

Aero fietshelm kopen

In bepaalde situaties is een aero fietshelm onmisbaar. Dit is bijvoorbeeld het geval als je aan tijdritten mee doet, als je het uiterste van jezelf vraagt of als je aan een triathlon mee doet.

Graag adviseren wij je wel om goed naar de verschillende soorten tijdrithelmen te kijken. In bepaalde situaties is het namelijk beter om voor een normale fietshelm met bijvoorbeeld een vizier te kiezen.

Alleen als je echt het uiterste van jezelf en je materieel vraagt, is een aero fietshelm een prima keuze. Veel succes met je komende tijdritten!

Interesse in een aerohelm? Check dan snel het aanbod bij onderstaande shops:

Categorieën: Accessoires

Joni

Joni's passie en expertise ligt bij alles wat met fietsen te maken heeft. Maar het liefst houdt ze zich bezig met stadsfietsen en fietsaccessoires. Met een scherp oog voor zowel stijl als functionaliteit, biedt Joni waardevolle inzichten en praktisch advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *