Mountainbike 29 inch kopen? De betrouwbaarste 29 inch MTB’s!

Laatst bijgewerkt door Kaz op november 1, 2022

Bij het uitkiezen van een nieuwe MTB moet je goed op de framemaat letten.

De framemaat moet je afstemmen op je lichaamslengte, zodat je op een fijne en ergonomische manier op de MTB plaats kunt nemen.

Een ander punt waar je goed naar moet kijken, is de wielmaat. Je kunt hierbij kiezen tussen een 26 inch MTB en een 29 inch MTB. In dit artikel richten wij onze pijlen op de 29er MTB.

We bespreken wat je precies aan een 29 inch mountainbike hebt, wat de voordelen van een MTB met wielmaat 29 inch zijn en wat de beste mountainbikes 29 inch zijn.

Daarvoor hebben wij zelf talloze mountainbikes uit mogen proberen.

De meest geschikte 29 inch mountainbikes

Met een 29 inch MTB kies je voor een MTB die veel grip biedt. Ideaal als je op oneffen terreinen fietst, als je graag steile hellingen wilt beklimmen of als je geen uitdaging uit de weg wilt gaan.

Geen uitdaging uit de weg te hoeven gaan? Dat is zeker het geval als je voor één van onderstaande mountainbikes kiest. Dit zijn volgens onze test de beste 29 inch mountainbikes van dit moment.

1. Umit Mirage Mountainbike 29 inch

Deze 29 inch MTB van Mirage is naar onze mening de beste 29er mountainbike. Deze mountainbike beschikt over fijne 29 inch banden, waardoor je van veel grip verzekerd bent. Ook is het fijn dat de voorvork verend is, waardoor je van nog meer comfort geniet.

Ook is het fijn dat deze MTB over 21 versnellingen beschikt. Je bent hiermee in staat om de steile hellingen nog beter en sneller te beklimmen.

Dankzij het sportieve en gave design kun je ook overal voorkomen met deze MTB. Het is een eyecatcher én ook nog eens een betaalbare 29 inch mountainbike.
2. Prophete Graveler

Vind je het niet al te erg om iets meer geld uit te geven? Dan raden wij je van harte de Prophete Graveler aan.

Deze hardtail mountainbike beschikt over brede 29 inch wielen, waarmee je van ongekend veel grip verzekerd bent. Deze MTB leent zich dan ook prima voor veel offroad rijplezier.

Alle eigenschappen van deze MTB zijn eigenlijk naar onze wens. Zo is het frame van aluminium vervaardigd, beschikt de fiets over hydraulische schijfremmen en zit het zadel bijzonder comfortabel.

Dankzij de perfecte voorvork worden alle oneffenheden in het offroad terrein bovendien goed opgevangen. Al met al een prima 29 inch MTB van een top merk.
3. Rocker Touring mountainbike Explore 500 zwart 29″

Ook over de Rocker Touring mountainbike Explore 500 zwart 29″ zijn wij erg enthousiast. Dit is geen overdreven dure 29 inch MTB, maar hij doet zijn werk prima.

Met dank aan de brede 29 inch wielen, de fijne verende voorvork en het enkelvoudige kettingblad. Ook beschikt deze MTB over hydraulische schijfremmen.

Qua design is deze MTB relatief simpel. Door het simpele design kan er echter weinig kapot aan de fiets gaan, waardoor je elke mountainbikerit tot een goed einde volbrengt. Daarbij geniet je ook nog van het nodige zitcomfort, veel gebruiksgemak en de gewenste grip.
Voor wie is een 29 inch MTB de juiste maat?

Ben je op dit moment op zoek naar de beste MTB om te kopen? Om bij de beste keus uit te komen, moet je eerst over het gewenste gebruik nadenken.

Het gewenste gebruik is onder meer bepalend voor de wielmaat waar je voor moet kiezen.

Het is goed om hierbij een vergelijking te maken tussen de wielmaten 26- en 29 inch:

  • 26 inch. Doordat deze wielen kleiner zijn, ben je met deze wielen beter in staat om te manoeuvreren. Met name als je op bochtige mountainbikeparcours fietst, is dit een belangrijk voordeel. En doordat de wielen kleiner zijn, is zo’n MTB veelal ook lichter dan een 29 inch MTB.
  • 29 inch. Doordat 29 inch wielen groot en breed zijn, geniet je met deze wielen van nog meer grip. Dit is ideaal bij het beklimmen van steile hellingen, maar ook bij afdalingen over onherbergzaam terrein.

De keuze voor een 29 inch MTB maak je als je van alle mogelijke grip voorzien wilt zijn. Dit zijn, op het moment van schrijven, bovendien de grootste wielen die op een MTB verkrijgbaar zijn.

Doordat de wielen zo groot zijn, moet je wel rekening houden met een forser gewicht. Een 29 inch MTB is over het algemeen zwaarder dan een 26 inch MTB.

Is een 29 inch mountainbike ook voor een kind geschikt?

Wil je graag een MTB voor je kind aanschaffen? Dan is een 29 inch variant niet de beste optie. Deze mountainbikes zijn, door het gewicht van de wielen, eigenlijk te zwaar voor een kind.

Het is hierdoor voor het kind lastig om de MTB onder controle te krijgen. En als je van een helling afkomt, wil je juist wel de volledige controle hebben.

Let ook goed op de framemaat

De wielmaat is bepalend voor de grip, de manoeuvreerbaarheid en het gewicht van de MTB. Dit is echter niet de enige maat die van essentieel belang is; dit geldt ook voor de framemaat. De framemaat moet je volledig afstemmen op je lichaamslengte.

Ben je bijvoorbeeld tussen de 165 en 170 centimeter lang? Dan is een framemaat van 41 tot 44 centimeter ideaal voor je. Indien je tussen de 185 en 190 centimeter lang bent, kies je beter voor een framemaat van 52 tot 54 centimeter.

Bestaat er enige overeenkomst tussen de framemaat en wielmaten? Nou, het is duidelijk dat de 29 inch wielen vooral voor volwassenen geschikt zijn.

Deze wielmaten zijn geschikt voor zowel dames als heren, aangezien 29 inch wielen onder MTB’s voor dames en heren gebruikt worden. Deze wielen zie je echter niet zo snel onder een MTB voor een kind, vanwege bovengenoemde reden.

Hoe maak je optimaal gebruik van de 29 inch wielen?

Pak jij het fietsen op je MTB serieus aan? Dan heb je ongetwijfeld voor een MTB van één van de beste MTB merken gekozen. Ook heb je ongetwijfeld de juiste kleding aan en ben je gemotiveerd.

Dit zijn allemaal componenten die je nodig hebt, maar je hebt nog iets nodig: lef. Als je bijvoorbeeld hard een steile helling op wilt fietsen, moet je veel kracht vanuit je benen leveren.

Indien je voor een 29 inch MTB gekozen hebt, brengen de brede wielen deze kracht perfect over op de ondergrond.

Doordat een dergelijke helling oprecht steil kan zijn, moet je vooral niet bang zijn. Je moet lef hebben en je moet bereid zijn om enig risico te nemen.

Daarnaast is het van belang dat je de banden regelmatig oppompt. De 29 inch wielen moeten niet te zacht zijn, aangezien je dan last van meer en meer weerstand krijgt.

Het is daardoor lastiger om hard te fietsen. Pomp de 29 inch wielen van je MTB daarom regelmatig op. Volg hiervoor de luchtdruk die op de wielen vermeld staat.

Waar kun je een 29 inch mountainbike kopen?

Heb je het idee dat een 29 inch mountainbike voor jou de beste keuze is? Schaf deze MTB dan bij één van de specialisten in ons land aan.

Bij specialisten kun je van goed advies voorzien worden en heb je de keuze uit meerdere goede 29 inch MTB’s. Hieronder verwijzen wij je graag door naar de beste aanbieders van 29er mountainbikes.Categorieën: Mountainbikes

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *