Blijf droog met de beste regenkleding fiets
Fietsen door de regen is helaas een veel voorkomend fenomeen in Nederland. Velen van ons kennen de combinatie van nattigheid en kou maar al te goed.
Speciale fietskleding voor regenweer kan dit voorkomen. Veel regenkleding neemt weinig ruimte in beslag, en is makkelijk te vinden.
Maar wat heb je precies nodig om droog te blijven in de regen? Dat leggen we je hier precies uit!
Wat voor regenkleding kun je dragen als fietser?
Regenpak fiets
Een fiets regenpak bestaat uit een regenjas en een regenbroek. Dit is de standaard bescherming tegen een regenbui tijdens het fietsen. Het houdt de kleren onder het pak droog, waardoor je niet koud en nat wordt.
Een regenjas moet groot genoeg zijn om over je normale jas aangetrokken te kunnen worden. Bij warm weer wordt een dunnere stof aangeraden, zodat je niet te warm op de fiets zit.
Ademende stof kan in sommige gevallen net iets meer water binnenlaten. Voor een herfststorm wordt daarom stevigere stof aangeraden.
Ook een regenponcho is een optie. Deze is groot genoeg om over je rugzak en je stuur te passen. Je handen blijven hierdoor ook droog. Een regenponcho kan bij wind echter omhoog waaien.
Daardoor kan er toch nog water binnenkomen. De plastic regenponcho voor eenmalig gebruik scheurt bovendien erg snel. Voor lange fietstochten wordt een poncho daarom niet aangeraden.
Een regenbroek kan ook ontzettend veel discomfort voorkomen. Bij regenval op de fiets zullen de bovenbenen namelijk veel regen opvangen. Een goede regenbroek loopt tot over de schoenen.
Dit kan voorkomen dat er water de schoenen en sokken in komt. Ook is het handig om de pijpen van je regenbroek vast te strikken. Zo kunnen ze niet in de spaken terecht komen.
Regenoverschoenen
Regenoverschoenen zijn een soort stevige waterdichte sokken die je over je schoenen heen draagt. Hiermee voorkom je dat er water je schoenen in loopt. Ook hebben ze goede grip, zodat je niet meteen uitglijdt als je afstapt.
Een regenbroek gaat goed samen met regenoverschoenen. Samen sluiten ze het gebied rondom de enkels compleet af. Je zult geen spatje regen voelen!
Een andere optie is natuurlijk om waterdichte schoenen te dragen. Naast laarzen zijn er namelijk veel andere soorten schoenen die geen water toelaten. Het dragen van waterdichte schoenen kan echter lastig zijn, omdat regen niet altijd te voorspellen is. Als je het geen probleem vindt om dagelijks je waterdichte schoenen te dragen, kan dit een goede optie zijn.
Waterdichte handschoenen
Regen en kou gaan vaak samen. Daarom zijn waterdichte handschoenen een slimme investering. In de winter zijn waterdichte wanten een aanwinst. Hiermee voorkom je die vreselijke pijn van natte vingers in de koude wind.
Waterdichte handschoenen zijn er in veel soorten en maten. Wil je nog bij je mobiel kunnen komen? Dan kun je op zoek gaan naar handschoenen waarmee je nog steeds gebruik kunt maken van je touchscreen.
Regenmuts
Nat haar kan al snel leiden tot verkoudheid en andere lichamelijke klachten. Daarom is het drooghouden van je haar belangrijk op de fiets.
Hoewel je regenjas waarschijnlijk een capuchon heeft, sluit deze niet altijd even goed aan. Een regenmuts als extra maatregel is daarom geen overbodige luxe.
Regent het buiten, maar heb je geen regenmuts bij de hand? Dan kan een douchemuts dezelfde functie uitoefenen. Zorg wel dat deze niet van je hoofd afwaait!
Regenvizier
Regen in je ogen is niet alleen irritant, het kan ook gevaarlijk zijn. Het beperkt je zicht op de weg, waardoor je tegenliggend verkeer mogelijk niet ziet aankomen. Fietsers met een bril moeten hier ook voor oppassen. Een beslagen bril kan voor slecht zicht zorgen.
Soms zit er een kapje aan de capuchon van je regenjas. Deze werkt als vizier om regendruppels tegen te houden. Ook een pet kan als vizier ingezet worden.
Zadelhoes
Een zadelhoes is ontzettend handig als je je fiets buiten hebt geparkeerd. Het beschermt je zadel tegen nattigheid. Bij het fietsen verwijder je de zadelhoes, en kun je op een droog zadel zitten. Geen natte billen meer bij een regenbui!
Regenhoes tas
Draag je belangrijke spullen bij je op de fiets? Dan is het ontzettend belangrijk dat deze geen waterschade oplopen.
Een regenhoes kan dit voorkomen. Deze plaats je over je tas of rugzak heen, zodat er geen water binnen kan komen.
Ook zijn sommige regenjassen groot genoeg om een tas of rugzak te bedekken. Je regenjas in grote maten kopen kan dus voordelig zijn!
Regenkleding op de fiets: waar let je op?
Ademend
In zomerse regenbuien kan een compleet afgesloten regenpak benauwend zijn. Ga daarom voor een ademende stof, waar er nog wel lucht naar binnen kan komen. Dit is belangrijk voor de afvoer van warmte die je lichaam produceert tijdens het fietsen.
Ademend materiaal is helaas aan de duurdere kant. Een goede kwaliteit van ademende regenkleding kan daarom niet voor een zakcentje bij de Hema of Action worden gekocht. Sportieve merken bieden echter wel ademende regenkleding aan die voldoende waterdicht is.
Lichtgewicht
Een regenpak dat niet te veel weegt, heeft veel voordelen. Niet alleen voelt het zwaar aan tijdens het fietsen, maar ook is het makkelijk mee te dragen.
Sommige regenkleding is zo fijn dat het zeer compact opgevouwen kan worden. Hierdoor kun je het simpelweg in je tas gooien, en uitpakken bij eventuele regen.
Zorg er wel voor dat je lichte regenkleding niet te snel scheurt. Dun plastic (zoals bij regenponcho’s) zal niet duurzaam zijn, omdat het binnen de kortste keren gaten heeft. Hierdoor is het uiteraard niet meer waterdicht.
Waterafstotend
Regenkleding moet natuurlijk waterdicht zijn. Het is echter ook belangrijk dat het waterafstotend is. Hiermee voorkom je dat je veel water mee naar binnen draagt. Bij waterafstotend materiaal kun je druppels simpelweg afschudden.
Dit scheelt veel nattigheid op de vloer. Natte kleding wordt bovendien erg zwaar. Waterafstotend materiaal neemt geen water op, dus zal niet verzwaren tijdens de regen.
Reflecterend
Reflecterende details op je regenkleding zorgt voor extra veiligheid in het verkeer. Vooral in winterse buien zorgt reflecterende kleding voor betere zichtbaarheid in het donker. De ANWB raadt ook het gebruik van reflecterende regenkleding aan.
Omdat meer delen van het lichaam bedekt zijn met regenkleding, kan het moeilijk voor automobilisten zijn om een fietser te herkennen. Reflecterende details zorgen voor een goed kader van de fietser.
Het verkeer om je heen kan daardoor ook zien hoeveel ruimte je inneemt op de weg. Dit kan ongelukken voorkomen.
Afsluiting
Regenkleding moet goed af te sluiten zijn om nattigheid te voorkomen. Het moet bijvoorbeeld strak om de enkels en polsen zitten, zodat er geen water naar binnen kan sluipen.
Om deze reden kan het handig zijn om specifieke regenkleding voor dames of heren te kopen. Deze zullen beter passen, en daardoor een betere afsluiting hebben.
0 reacties