Fietstent kopen? Bekijk de beste bikepacking tentjes!

Laatst bijgewerkt door Kaz op januari 17, 2023

Lijkt het jou leuk om samen met je fiets te backpacken? Indien dit je aanspreekt, is het advies om een goede fietstent aan te schaffen.

Een fietstent is een lichtgewicht tent die je makkelijk op je fiets mee kunt nemen. Als je met je fiets op een prachtige locatie uitkomt, kun je op die locatie snel de bikepacking tent uitklappen.

Je geniet van een overnachting op een unieke plek en kunt de volgende dag je fietsvakantie voortzetten.

Dit zijn de beste fietsvakantie tenten

Een fietsvakantie tent kent enkele belangrijke kenmerken. Zo zijn deze tentjes relatief klein, wegen ze erg licht én zijn ze makkelijk op te zetten. Dit zijn allemaal voordelen die tijdens je fietsvakantie maar al te goed van pas komen.

Wil je optimaal genieten van deze voordelen? Dan adviseren wij je graag om voor één van onderstaande fietsvakantie tenten te kiezen. Uit onze test is gebleken dat dit de vijf beste bikepacking tenten van het moment zijn!

1. De beste bikepacking tent – Dunlop Pop Up Tent

De beste bikepacking tent is volgens ons deze pop up tent van Dunlop. Deze tent is geschikt voor 1 persoon, is vrij ruim en is heel compact op te bergen.

Dit is te danken aan de vormgeving van de tent, maar ook aan de gebruikte materialen. Dankzij de materialen is deze tent uiteraard ook helemaal waterdicht.

Wat al helemaal een groot voordeel is, is het gewicht. Deze tent weegt slechts 1200 gram, waardoor je ‘m moeiteloos op je fiets meeneemt.

Op het moment dat je een perfecte slaapplekje hebt gevonden, zet je deze bikepacking tent erg makkelijk op. Slaap lekker in de beste bikepacking tent!
2. Beste fietstent voor 2 fietsen – Skandika opbergtent L

Een fietstent wordt in meerdere soorten aangeboden. Zo is er ook een variant die je aan je caravan kunt koppelen, waarmee je je fietsen veilig en droog op kunt bergen.

Als dáár je voorkeur naar uitgaat, raden wij je de Skandika Opbergtent L aan. Deze tent is 200 centimeter lang en 150 centimeter breed, waardoor je hier probleemloos twee fietsen in kwijt kunt.

De twee fietsen staan vervolgens droog, veilig en blijven netjes schoon. Op het moment dat je de fietsen nodig hebt, rits je de tent open. Deze tent is ook nog eens makkelijk op te zetten, staat stevig en is makkelijk aan je caravan vast te maken.
3. Beste lichtgewicht tent fietsvakantie – Msr Hubba Nx V6

Wil je voor je fietsvakantie een ultra lichtgewicht tent aanschaffen? Kies dan voor de Msr Hubba Nx V6. Deze lichtgewicht tent weegt slechts 1293 gram, is heel makkelijk op te zetten en biedt voldoende plek aan 1 persoon.

In deze tent lig je nog relatief ruim/aangenaam, waarna je ‘m de volgende dag weer makkelijk in kunt klappen.

Belangrijk voordeel van deze tent is de opbergmogelijkheid. De ten rol je als het ware in een hoes, waarna je deze hoes makkelijk op je fiets kunt vervoeren.

Tijdens je fietsvakantie heb je hierdoor helemaal geen omkijken naar deze tent. Ook met dank aan het gewicht van slechts 1293 gram.
4. Makkelijk op te zetten fietstent – MFH Schwarzenberg

Wil je zo min mogelijk omkijken naar het opzetten van je fietstent hebben? Kies dan voor deze tent van het merk MFH.

Deze tent bestaat niet uit een aparte binnen- en buitentent, maar bestaat uit één geheel. Dit zorgt ervoor dat je slechts een paar handelingen nodig hebt om deze fietstent helemaal op te zette.

Bijkomend voordeel: deze fietstent is volledig in camouflagekleuren uitgevoerd. Zeker als je in natuurgebieden overnacht, komt deze kleur maar al te goed van pas.

De tent weegt overigens slechts 1300 gram en is geschikt voor 1 persoon. Overigens is het ook nog ideaal dat deze fietstent erg voordelig is.
5. Tent fietsvakantie voor het gezin – Naturehike Cloud Up 3 Upgraded

Ben je voor het gehele gezin op zoek naar een geschikte tent fietsvakantie? Kies dan voor deze Cloud Up 3 Upgraded tent van Naturehike. Deze tent biedt plek aan 3 volwassenen of aan 2 volwassenen en 2 kinderen.

Je hebt in de tent meer dan voldoende ruimte, de tent is waterdicht en de tent weegt slechts 1850 gram. Dat laatste zorgt ervoor dat je deze tent bijzonder makkelijk op je fiets meeneemt.

Met dezer tent wordt de fietsvakantie nóg leuker. Het opzetten gaat makkelijk, de tent staat al snel stabiel en de tent biedt dus voldoende ruimte voor het gehele gezin.
Fietstent kopen: hier moet je rekening mee houden

Heb je oren naar de aanschaf van een nieuwe fietstent? Als je goed naar bovenstaande varianten kijkt, zie je dat deze tenten op hun eigen manier uniek zijn. Geen enkele fietstent is hetzelfde, waardoor je een goede vergelijking moet maken.

Met het maken van deze vergelijking helpen wij je graag nog een handje. Dát doen we door hieronder de belangrijkste aandachtspunten te bespreken.

Let goed op deze punten, stel je wensen duidelijk vast en kies vervolgens de beste fietstent uit.

Waar wil je de fietstent voor gebruiken?

Ten eerste moet je heel goed bepalen wáár je de fietstent voor wilt gebruiken. Je hebt op dit gebied namelijk twee mogelijkheden:

  • Om in te overnachten. Dit is een tent die je tijdens een fietsvakantie meeneemt, waarna je de tent op de gewenste plek (midden in de natuur) opzet. In de tent slaap je aangenaam, waarna je de volgende dag je fietsvakantie weer voort kunt zetten. Zo’n tent moet wel aan een paar eisen voldoen, waarover later meer.
  • Om je fietsen in te stallen. Er bestaan ook fietstenten waar je je fietsen in kunt stallen. Dit zijn tenten die je aan je caravan vast kunt maken, waardoor de tent geen kant op kan. In de tent kun je vervolgens je fietsen veilig parkeren.

De meeste mensen die een fietstent kopen, doen dit om in te overnachten. Wil je zelf ook in je nieuwe fietstent overnachten? Neem het restant van deze koopgids dan zéker door.

Wil je je nieuwe fietstent gebruiken om je fietsen in te stallen? Dan hebben wij eigenlijk maar één goede tip voor je: check goed wat de afmetingen van de tent zijn.

De tent moet ruim genoeg voor 1 of 2 fietsen zijn, maar moet ook weer niet té groot zijn. De tent moet immers wel nog aan of naast je caravan neergezet kunnen worden.

De afmetingen van de bikepacking tent

Tentjes voor tijdens een fietsvakantie worden in allerlei afmetingen aangeboden. Wij adviseren je daarom om heel goed naar de afmetingen te kijken. De afmetingen zijn bepalend voor tal van zaken, waaronder de hoeveelheid zitplaatsen.

Ben je alleen voor jezelf op zoek naar een geschikte bikepacking tent? Dan heb je meer dan voldoende mogelijkheden. Veel fabrikanten richten zich namelijk op tentjes die voldoende ruimte voor 1 personen bieden.

Wil je samen met je partner of vriend(in) in de fietsvakantie tent slapen? Zorg er dan voor dat de tent groot genoeg is voor 2 personen. Het aanbod hiervan is overigens ook bijzonder divers te noemen.

Wil je met je gehele gezin van een heerlijke fietsvakantie genieten? Zorg er dan voor dat je voor een grotere tent kiest.

De hierboven besproken Cloud 3 Upgraded tent is daar een prima voorbeeld van. Die tent biedt plek aan 3/4 personen, maar weegt nog geen 2 kilo. Precies dát is wat je wilt.

Het gewicht van de tent

Het is heel erg belangrijk om goed naar het gewicht van de tent te kijken. Des te lichter de tent is, des te beter. Waarom? Omdat je de tent op je fiets moet vervoeren. Door voor een zo’n licht mogelijke tent te kiezen, maak je het fietsen een stuk aangenamer voor jezelf.

Kies je voor een tent die vijf kilo weegt? Dan stuit je op de nodige weerstand tijdens het fietsen.

Bovendien is zo’n tent een stuk minder handzaam, waardoor je je fietsvakantie een stuk pittiger voor jezelf maakt. Kies daarom altijd voor een lichte fietsvakantie tent.

Wat wij onder een lichte fietsvakantie tent verstaan? Wij stellen de grens hiervoor op ongeveer 2 kilogram.

Vind je een fietsvakantie tent die net iets meer dan 1 kilogram weegt? Helemaal geweldig! Met zo’n lichte bikepacking tent geniet je oprecht van veel plezier.

De vervoersmogelijkheden

Tijdens een fietsvakantie draait uiteraard alles om je fiets. Dat is het vervoermiddel waar je afstanden mee overbrugt én waar je alles op moet vervoeren. Ga daarom goed na op welke manier je de tent kunt vervoeren.

In een ideale wereld kun je de tent als het ware inklappen of inrollen, waarna je deze compact op je fiets kunt bevestigen.

Als je bijvoorbeeld een toerfiets hebt, heb je altijd wel een mogelijkheid om de tent makkelijk te bevestigen. Belangrijkste is in ieder geval dat de tent makkelijk in te klappen is.

Let op het opzetten van de tent

Ben je na een lange dag fietsen op een prachtig plekje uitgekomen? Grote kans dat je op dat moment erg moe wordt. Mede daarom is het erg belangrijk dat je je bikepacking tent makkelijk én snel op kunt zetten.

Hoe je dit doet? Dat is per tent verschillend. Check daarom goed hoe je de tent op moet zetten en wat je hier eventueel voor nodig hebt.

Op dit gebied gaat onze voorkeur uit naar een tent die uit slechts één geheel bestaat. Zo’n tent is makkelijker op te zetten dan een tent met een losse binnen- en buitentent.

Let op het prijskaartje

Hoeveel geld wil je aan je nieuwe fietsvakantie tent uitgeven? Ook dat is een belangrijke vraag waar je goed over na moet denken. Wij adviseren je in ieder geval om in de beste fietsvakantie tent te investeren. Dit heeft met de volgende twee redenen te maken:

  • De duurdere fietsvakantie tenten zijn lichter. Als een tent duurder is, zijn er voor die tent veelal de beste materialen gebruikt. Die materialen zijn bijvoorbeeld waterdicht én wegen niet al te veel.
  • De duurdere fietsvakantie zijn kwalitatief beter. Van dit voordeel profiteer je met name op de lange termijn. Als je ook de komende jaren fietsvakanties wilt maken, is het daarom aan te raden om in de beste fietsvakantie tent te investeren!


Meer artikelen:

Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *