Rollerbrake remmen kopen? Bekijk de top 6 beste rollerbrakes

Laatst bijgewerkt door Kaz op juli 4, 2023

Op zoek naar rollerbrake remmen? Maar weet je niet welk model het beste bij jouw fiets past? Wij zochten het voor je uit!

In dit artikel vind je de 6 best geteste Shimano rollerbrake remmen voor diverse fietsen.

Verderop vind je meer informatie over hoe de rollerbrake remmen precies werken. Maar ook de grootste voor- en nadelen ten opzichte van andere remsystemen sommen we voor je op.

Onze top 6 best geteste rollerbrake remmen

Om je te helpen de beste rollerbrake remmen voor je fiets te kopen hebben we onderzoek gedaan. Tijdens dit onderzoek hebben we verschillende Shimano modellen met elkaar vergeleken.

In onze top 6 vind je de best geteste rollerbrakes voor e-bikes, Speed Pedelecs en luxe stadsfietsen.

  1. Beste rollerbrake rem Speed Pedelec voorwiel – Shimano Nexus BR-C6000-F Rollerbrake
  2. Goede rollerbrake remmen voor Speed Pedelec achterwiel – Shimano Nexus BR-C6000-R Rollerbrake
  3. De beste rollerbrake remmen voor e-bike voorwiel – Shimano Nexus BR-C3010-F Rollerbrake
  4. Als beste rollerbrake remmen voor achterwiel elektrische fiets getest – Shimano Nexus BR-C3010-R Rollerbrake
  5. Meest geschikte rollerbrakes voorwiel luxe stadsfiets – Shimano Nexus BR-C3000-F Rollerbrake
  6. Best geteste rollerbrake remmen voor achterwiel stadsfiets – Shimano Nexus BR-C3000-R Rollerbrake

Wat zijn rollerbrakes?

Rollerbrake remmen zijn de opvolger van de ouderwetste trommelremmen. Het is een zelfkoelend remsysteem van fietsonderdelen producent Shimano. Om je een volledig beeld te geven nemen we de belangrijkste specificaties hieronder je door.

Kijkend naar de remgrepen lijkt het erop dat er weinig verschil zit tussen rollerbrakes en andere remsystemen. Kijk je vervolgens naar het wiel, dan kun je het duidelijke verschil zien tussen andere soorten remmen.

Rollerbrake remmen zijn te herkennen aan het specifiek gevormde druppelblok wat direct op de naaf van je wiel gemonteerd is.

In het remsysteem zit een gekarteld wiel met metalen schijfjes, ofwel rollers, die bij het remmen de fiets tot stilstand brengen. Dit is dus compleet anders als je kijkt naar remsystemen waarbij de fiets remblokjes heeft.

Door V-vormige remsegmenten hebben Shimano rollerbrakes extra remkracht, die bij regen niet minder wordt. Hierdoor zijn ze bij uitstek geschikt voor e-bikes en luxere stadsfietsen.

Shimano rollerbrakes zijn uniek ten opzichte van andere remmen. Dit is namelijk het enige soort remsysteem met een koelschijf om warmte af te voeren. En dankzij het gesloten systeem worden de onderdelen goed beschermt, wat ze erg onderhoudsvriendelijk maakt.

Waar zit de rollerbrake rem?

rollerbrake remmen

Het druppelvormige blok van Shimano rollerbrakes wordt op de naaf in het midden van het fietswiel gemonteerd. Het blok bestaat uit een remtrommel met verschillende stalen remsegmenten.

Dit systeem is verbonden met remkabels die vervolgens te bedienen zijn met handremvaten.

Je kunt een rollerbrake rem zowel op het voor- als achterwiel plaatsen. Voor sommige fietsen wordt er een combinatie met andere remsystemen gebruikt. De combinatie rollerbrake op het voorwiel met een terugtraprem achter is veelvoorkomend.

Hoe werken rollerbrake remmen?

De werking van rollerbrake remmen is volledig anders ten opzichte van andere remsystemen. Om je een goed beeld te geven hoe dit remsysteem werkt, sommen we eerst alle onderdelen van de rem op. Deze delen we op in drie segmenten: onder, midden en boven.

  • Onder: bevestigingsplaat met gekarteld tandwiel, remschoen en rollers (metalen schijfjes)
  • Midden: trommel met koelschijf en naafbevestiging
  • Boven: gesloten afsluitplaat

Het gekartelde wiel in de rollerbrake wordt na het indrukken van de remgrepen gedraaid.

De metalen schijfjes die in het gekartelde wiel zitten worden bij het indrukken van de rem tegen de remschoen aangedrukt. Dit veroorzaakt weerstand waarna het wiel tot stilstand kan komen.

Door de wrijving die ontstaat komt warmte vrij, waardoor dit systeem uitgerust is met een koelschijf. Deze voert warmte af, waardoor de rem niet oververhit raakt.

Onderhoud en gebruik rollerbrakes: hier moet je op letten

Om kosten te besparen of ongelukken te voorkomen is het verstandig je rollerbrakes relmatig te controleren. Het goed onderhouden van de remmen en het controleren of de voor- en achterremmen goed werken is van groot belang.

Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten waar je op moet letten om rollerbrake remmen optimaal te laten werken.

Gebrek aan vet

Abnormaal sterke remprestaties of ongewone geluiden kunnen veroorzaakt worden door een gebrek aan vet in de rollerbrakes. Dit kan opgelost worden door het remsysteem te smeren met speciaal rollerbrake vet.

Krachtmodulator

Bij abnormaal zwakke of juist sterke remprestaties kan het zijn dat de krachtmodulator niet naar behoren werkt. Het is verstandig om in dit geval de modulator te laten inspecteren door de fietsspecialist waar je de fiets gekocht hebt.

Roest

Bij roest op de remkabel is het nodig om deze te onderhouden of (laten) vervangen. Roest zorgt er namelijk voor dat de remmen niet goed werken.

Hitte

Voor je eigen veiligheid is het verstandig de rem en het gebied eromheen na gebruik niet aan te raken. Bij veel gebruik van de remmen kan dit gebied namelijk heet worden tot wel 30 minuten na gebruik.

Onderhoud

Zorg ervoor dat je de remmen regelmatig onderhoud door ze te smeren met speciaal vet.

Voor- en nadelen van rollerbrake remmen

Door de unieke werking van rollerbrake remmen is het niet gek dat dit remsysteem vele voordelen heeft.

Maar hebben rollerbrake remmen eigenlijk ook nadelen? We sommen de grootste voor- en nadelen hieronder voor je op.

👍 Voordelen:

  • Dankzij het gesloten systeem worden de onderdelen goed beschermt;
  • Rollerbrake remmen zijn onderhoudsvriendelijk, je hoeft ze alleen af en toe te smeren met speciaal vet voor rollerbrakes;
  • Ze zijn makkelijk af te stellen, je hoeft ze alleen maar aan te draaien;
  • De remmen raken niet oververhit door geïntegreerd koelsysteem wat warmte afvoert. Dit geldt uiteraard enkel mits je de fiets met rollerbrake remmen op de juiste manier gebruikt;
  • Ze hebben extra remkracht en remmen goed bij regen en slechte weersomstandigheden. Dit maakt ze het perfecte remsysteem voor elektrische- en duurdere stadsfietsen;
  • Dankzij de powermodulator in rollerbrakes kun je niet over de kop slaan. Deze wrijvingskoppeling gaat namelijk draaien op het moment dat de kracht op de koppeling te groot wordt;
  • Het is een duurzaam remsysteem. Rollerbrake remmen gaan lang mee en slijten niet snel, zeker niet ten opzichte van andere remsystemen.

👎 Nadelen:

  • Rollerbrakes zijn door de stalen remsegmenten zwaar in gewicht;
  • De powermodulator zorgt ervoor dat je minder hard kunt remmen en dat het doseren wat lastiger is;
  • Niet geschikt om te gebruiken in de bergen bij snelheden boven 50 km/h. Bij langdurig remmen tijdens lange, steile afdalingen raken de remmen namelijk oververhit;
  • Ze zijn vaak wat duurder ten opzichte van andere soorten remmen;

De voor- en nadelen van rollerbrakes vs. andere remsystemen

Benieuwd naar de voordelen van rollerbrakes ten opzichte van andere remsystemen? Of wil je weten wat de nadelen van dit remsysteem in vergelijking met andere remmen zijn?

We zetten de grootste voor- en nadelen ten opzichte van schijf- en velgremmen voor je op een rij.

Rollerbrake vs. velgrem

👍 Voordelen👎 Nadelen
Velg slijten niet en worden niet viesVelgremmen zijn goedkoper
Remt beter bij nat weer omdat remwerking niet op de velg maar op de as van het wiel plaatsvindtVelgremmen zijn een stuk lichter dan rollerbrakes
Duurzamer, het gesloten systeem beschermt onderdelen beterOnderdelen van velgremmen zijn makkelijker te vervangen
Onderhoudsvriendelijker, rollerbrakers hoeven af en toe gesmeerd te wordenVelgremmen zijn lichter
Powermodulator zorgt ervoor dat je niet over de kop kan slaan 
Velgremmen zijn niet geschikt voor zware fietsen zoals e-bikes en luxe stadsfietsen 

Rollerbrake vs. schijfrem

👍 Voordelen👎 Nadelen
Meest voorkomende remsysteem op elektrische fietsen en luxere stadsfietsenSchijfremmen hebben de beste remkracht van alle remsystemen, en dus een betere remkracht dan rollerbrakes
Goedkoper dan schijfremmenWel geschikt om in de bergen te gebruiken bij langdurig remmen op steile afdalingen
Schijfremmen zijn gevoeliger voor olie en smeer, waardoor ze eerder remkracht verliezenOnderdelen van schijfremmen zijn makkelijker te vervangen
Duurzamer, het gesloten systeem beschermt onderdelen beterSchijfremmen zijn lichter
Powermodulator zorgt ervoor dat je niet over de kop kan slaan 




Veelgestelde vragen

Welke fietsen hebben rollerbrakes?

Rollerbrake remmen zijn het meest voorkomende remsysteem bij duurdere stadsfietsen of e-bikes.

Zijn rollerbrake remmen de beste remmen voor e-bikes?

Door de extra remkracht zijn rollerbrake remmen zeer geschikt voor elektrische fietsen. Of ze het beste voor e-bikes zijn hangt af van jouw persoonlijke budget. Hydraulische schijfremmen zijn de best presterende remmen maar ontzettend duur om te kopen, monteren en onderhouden. Als je over minder budget beschikt, zijn rollerbrakes de beste e-bike remmen voor jou.

Wanneer kan ik rollerbrakes niet gebruiken?

Op steile hellingen wordt het gebruik van een rollerbrake rem afgeraden. Met snelheden boven 50 kilometer per uur in combinatie met het langdurig remmen kunnen ze oververhit raken. Hiermee riskeer je schade waardoor de rollerbrake slecht remt als gevolg.

Is een rollerbrake een handrem?

Ja, rollerbrake remmen worden bediend door middel van een handrem.

Zijn rollerbrake remmen hetzelfde als trommelremmen?

Rollerbrakes zijn de opvolger van de traditionele trommelrem. Qua constructie zijn ze te vergelijken, echter is het grootste verschil dat trommelremmen geen koelschijf hebben.

Waarom piepen mijn rollerbrake remmen?

Door het slecht of niet onderhouden van je rollerbrake remmen kunnen ze gaan piepen. De rollers in het remsysteem lopen in dit geval droog. Door ze met een speciaal vet te smeren los je dit probleem eenvoudig op.

Wanneer moet ik de rollerbrakes vervangen?

Piepen of kraken je remmen na het smeren nog steeds? Dan lijkt het erop dat de remmen versleten zijn en dat het tijd is om ze te vervangen.

Kan ik rollerbrakes zelf vervangen?

Het vervangen van een rollerbrake kun je zelf eenvoudig doen. De grootste reden om dit klusje zelf te klaren is het besparen van kosten. Weet je niet wat je aan het doen bent? Dan is het verstandiger dat je het vervangen van rollerbrake remmen door een specialist laat doen.

Hoe moet ik mijn rollerbrake remmen afstellen?

Aan de rollerbrake zit een hendeltje die je moet aanduwen, waarna het boutje wat als bevestiging dient weer goed aangedraaid wordt. Zodra je wiel vrij loopt en je de rem niet te diep kunt indrukken zijn ze goed afgesteld.


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *